3 DEX agregatora u nastajanju postaju sve na jednom mjestu za trgovce DeFi-jem

1inch, Tokenlon i Matcha pokazali su se kao DeFi-jeva najzanimljivija nova decentralizirana razmjena.

Decentralizirano financijsko tržište naraslo je na popularnosti posljednjih mjeseci i nigdje to nije očitije nego na decentraliziranim burzama. Ukupan obim trgovine DEX-ovima dosegao je gotovo 60 milijardi dolara u siječnju. Ta je brojka već veća od dvije prethodne najveće mjesečne količine, zajedno.

Na temelju trenutnih projekcija obujma, velike su šanse da će obujam u veljači biti jednak siječanjskom. U siječnju je Uniswap dosegao 25,86 milijardi dolara u smislu mjesečnog obujma – prvo mjesto. Slijedi SushiSwap s 12,23 milijarde dolara i Curve Finance sa 6,28 milijardi dolara, prema podacima Dune Analyticsa. Cijena upravljačkih tokena Uniswap-a i SushiSwap-a porasla je do novih najviših razina sredinom veljače, a Curveov matični token, CRV, skočio je za 400% u mjesec dana.

Vrijedno je spomenuti da je protokol 0x u siječnju zauzeo četvrto mjesto s mjesečnim opsegom trgovine od 5 milijardi dolara. Za razliku od prva tri, međutim, 0x nije DEX. To je DeFi protokol na kojem različiti DEX-ovi mogu graditi i dijeliti likvidnost. To je također platforma za zahtjev za ponudom ili RFQ, gdje DEX-ovi izgrađeni na njoj mogu tražiti cijene. 

Količina DEX-ovog trgovanja dosegla je najvišu razinu u siječnju. Izvor: Analitika dina

Što se tiče pisanja ovog članka, najveći DEX-ovi s najviše korisnika u posljednja 24 sata su Uniswap, 1inch, Matcha, SushiSwap i Tokenlon, prema podacima iz DeBank-a. OKEx Insights već je detaljno obrađivao Uniswap i SushiSwap u prethodnim člancima. Kao takav, ovaj će se članak više fokusirati na ostala tri nova imena.

1inch je brzo stekao korisnike. S više od 4.000 aktivnih korisnika dnevno 18. veljače, postao je drugi najpopularniji ulaz za sudionike DeFi-a – iza Uniswap-a. Manje poznati Tokenlon zauzima peto mjesto s oko 600 dnevnih korisnika. Matcha, koja je iznenadila mnoge, nadmašila je SushiSwap na trećem mjestu s preko 3.300 dnevnih korisnika. I Tokenlon i Matcha po količini daleko zaostaju za 1 inč. 

DEX agregatori u nastajanju privlače korisnike. Izvor: DeBank

1inch je najveći DEX agregator, unatoč kontroverzama

1inch izvor likvidnosti iz više DEX-ova pruža najbolje potencijalne tečajeve za trgovce koji zamjenjuju tokene. DEX agregator približio se ukupnoj količini od 20 milijardi dolara sa svojih sedam dana lomljenje 1,6 milijardi dolara, prema podacima tvrtke Dune Analytics. Općenito, agregatori mogu privući više korisnika i količinu za DEX-ove, jer nude uslugu usporedbe cijena s mogućnošću optimizacije klizanja i naknada.  

Koristili smo značajku usporedbe cijena DeBank, neutralnije web mjesto treće strane i smatrali su da je tečaj na 1 inču u mnogim slučajevima privlačniji – pogotovo kada se obavlja velika trgovina. To bi moglo biti zbog velikog broja podržanih izvora i vlastitih fondova likvidnosti, gdje pružatelji likvidnosti mogu zaraditi nagrade od 1INCH tokena. 

Tečaj na 1 inču je privlačniji kada trgujete velikim iznosima. Izvor: DeBank


Točnije, značajka Pathfinder na 1inch pokazuje nam kako otkriva najučinkovitije zamjene ruta kroz vodeće DEX-ove kako bi se završila slikana trgovina od 1 milijun USDT.

Značajka Pathfinder od 1 inča pokazuje usmjeravanje zamjene od 1 milijuna USDT za ETH. Izvor: 1 inč

Međutim, a najnoviji članak iz tima 0x navodi da najbolje kotirana cijena ne rezultira uvijek najbolje prilagođenom cijenom. U stvarnosti, optimizacija za pobjedu na kotiranim cijenama omogućuje agregatoru da privuče više korisnika. Ovo je važan čimbenik uspjeha od 1inch u privlačeći preko 135 000 korisnika i gotovo 800 000 ukupnih transakcija u vrlo kratkom vremenskom razdoblju.

Volumen 1incha raste izuzetno brzo, a ulogu imaju i nagrade za likvidnost. Izvor: Analitika dina

Druga kontroverzna točka je da 1inch ostvaruje prihod pozitivnim proklizavanjem – razlikom između kotirane cijene i ostvarene cijene, na račun trgovca. Na primjer, 1 ETH može se kotirati na 1.500 USDT, ali namirivati ​​se po ostvarenoj cijeni od 1.490 USDT, što rezultira pozitivnim proklizavanjem od 10 USDT.

Zanimljivo je da 1inch proklizavanje naziva Rasprostranjenim viškom i dopušta svojim žetonima da odluče o raspodjeli viška. To može kratkoročno pomoći cijenama žetona od 1 INCH. Međutim, budući da trgovci uvijek traže bolje cijene i ne žele odustati od proklizavanja, treba nam vremena da vidimo dugoročne učinke ovog načina – pogotovo jer je godišnji prinos za ulaganje 1INCH tokena sada pao od 200% do manje od 15%.

Sudeći prema trenutnim performansama njegove cijene tokena, široko rasprostranjeni utjecaj prethodne zračne luke UNI uzrokovao je da su mnogi korisnici stvorili više adresa prije zračne luke 1INCH kako bi dobili nagrade za tokene – što je uzrokovalo masovnu rasprodaju njegove cijene nakon toga počeo trgovati. Međutim, cijena 1 INCH porasla je s manje od 1 USDT na gotovo 5 USDT na OKExu. U vrijeme pisanja ovog članka, 1INCH trguje oko 5,10 USDT s tržišnom kapitalizacijom od oko 490 milijuna USD. S ukupnom opskrbom od 1,5 milijardi tokena, njegova potpuno razrijeđena vrijednost bila bi oko 7,6 milijardi USD – ali Vremenska Crta jer njegove token emisije pokazuju vrlo ograničen rast do kraja 2021. godine.

Nakon vala rasprodaja, cijene od 1 INCH porasle su četverostruko. Izvor: OKEx

Tokenlon, s mješovitim mehanizmima, ima dobre financije

Tokenlon, DEX koji je nedavno stvorio imToken – najveći kineski Ethereum novčanik pušten njegovo izvješće o podacima za siječanj, koje pokazuje snažnu mjesečnu količinu od 2,23 milijarde dolara, kao i jedinstvene adrese koje dosežu 18.960. 

Tokenlon usvaja gore spomenuti 0x protokol za trgovanje, koji koristi izvanlančanu knjigu naloga ili relej za citiranje najboljih cijena, ali dovršava transakcije u lancu. Donosi profesionalne kreatore tržišta za RFQ i nedavno je dodao i druge mrežne izvore likvidnosti, kao što su Uniswap i Curve Finance. U usporedbi s tradicionalnim mehanizmima automatiziranih market-makera, poput Uniswap-a, miješani mehanizam Tokenlona ne samo da ima niže klizanje, već i znatno smanjuje stope vraćanja.

S druge strane, slabost ovog mješovitog modela također je očita – tj. Odabire centralizirani poslužitelj za front-end interakciju i agregaciju informacija, a na burzi je popisano samo 26 kriptovaluta.

Većinu volumena na Tokenlonu daju profesionalni marketinški market (crni). Izvor: Analitika dina

Gledajući volumen trgovanja Tokenlonom, počeo je brzo rasti od rujna 2020., što se može pripisati njegovom trgovinsko rudarstvo i program preporuka. Ukupni je iznos premašio 7 milijardi dolara, a sedmodnevni obujam bio je oko 500 milijuna dolara. Najveći mjesečni broj trgovaca dosegao je 27.000 u prosincu 2020. godine. 

Štoviše, u DEX sektoru samo Uniswapov upravljački token, UNI, ima više imatelja od Tokenlonovog. UNI trenutno ima 161.252 držača, prema Podaci Etherscana, dok Tokenlonov LON ima 47.727 vlasnika – nadmašujući 34.501 SUSHI nositelja SushiSwap-a. Ovi brojevi pomažu objasniti njegovu popularnost u Kini.

Volumen Tokenlona naglo je porastao nakon pokretanja programa trgovinskog rudarstva. Izvor: Analitika dina

Još je impresivnije da su ukupni prihodi Tokenlona u zadnjih 30 dana dosegnuli 6,08 milijuna USD – što je četvrto mjesto nakon Uniswap-a, SushiSwap-a i 1inch, prema podacima Token Terminala. To daje Tokenlonu nizak omjer cijene i prodaje od 18,32, što je vrlo blizu Uniswap-ovih 18,40. Za usporedbu, SushiSwap ima omjer cijene i prodaje od 8,87, vodeći u DEX sektoru.

Tokenlon je u proteklih 30 dana primio 6,81 milijuna dolara prihoda, što je treće mjesto među vodećim burzama. Izvor: Token terminal

Trenutni omjer P / S Tokenlona od 19,78 usporediv je s Uniswapovim. Izvor: Token terminal

Tokenlon trenutno ima tržišnu kapitalizaciju od 135 milijuna dolara, a njegova potpuno razrijeđena vrijednost iznosi oko 1,34 milijarde dolara, na temelju maksimalne opskrbe od 200 milijuna tokena. LON je na listi OKEx uvršten krajem prosinca – i, nakon razdoblja otkrivanja cijena, LON je počeo rasti za više od 500% u posljednjih mjesec dana. Ako Tokenlon može zadržati trenutnu stopu rasta prihoda, njegova se procjena u ovoj fazi još uvijek može smatrati razumnom.

LON je postigao 10-postotno povećanje cijene nakon što je uvršten na OKEx. Izvor: OKEx

Matcha je popularna među investitorima DeFi-a zbog svog dobrog iskustva

Ispod poklopca Matcha koristi i 0x-ov API. Iako još nisu izdani niti jedan izvorni tokeni – dakle bez poticaja za nagrađivanje tokena – mnogi su korisnici DeFi-a već koristili ovaj DEX agregator kao svoj DeFi pristupnik. To je zato što se Matcha uvijek usredotočila na davanje trgovcima najbolje prilagođene cijene, što je ono što korisnik dobiva nakon što je transakcija završena na lancu, a plaćeni su plin i naknade. Također, Matcha posvećuje veliku pozornost dizajnu proizvoda i front-end iskustvu, a čini se da je vrlo maloprodajni.

Matcha se nakupila 3,28 milijardi dolara u opsegu trgovine od približno 174 000 trgovaca. Ima razloga vjerovati da će ovaj maloprodajniji DEX agregator privući još veći promet u budućnosti. Također, trgovci će promatrati hoće li Matcha dati token ponudu.

Količina trgovanja na Matcha dramatično se povećala u posljednjih 30 dana. (Narudžbe samo s ograničenjem grupirane su pod Matcha, dok su ostale vrste naloga izvršene na Matcha grupirane pod 0x API-jem.) Izvor: 0xTracker

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke i kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map