3 razloga zašto cijena ETH-a pogađa – i što je ulog u budućnosti Ethereuma

Ethereum je u najmanju ruku imao jaku 2020. godinu. Cijena matičnog novčića projekta, Ether (ETH), porasla je otprilike 200% do danas, od trenutka kada je ovo napisano – s 90% njegove ukupne cirkulirajuće zalihe u profitabilne pozicije.

Što pokreće zapaženu potražnju za prvim i najvažnijim altcoinom? OKEx Insights duboko zaranja u temeljne čimbenike koji utječu na cijenu etera, dok istovremeno provodi tehničku analizu kako bi ispitao kamo odavde može ići..

OKEx grafikon cijena za Eter (ETH). Izvor: OKExOKEx grafikon cijena za Eter (ETH). Izvor: OKEx

Ethereum 2.0 potiče potražnju za ulaganjem

Najočitiji čimbenik koji podiže cijenu Etera prema gore je očekivano lansiranje Ethereuma 2.0, čija je testna mreža otišao uživo 4. kolovoza.

Sljedeća evolucija druge najveće platforme za kriptovalute, prije svega će prijeći mrežni algoritam konsenzusa s energetski intenzivnog mehanizma dokazivanja rada na ekološki prihvatljiviji model dokazivanja udjela. Umjesto da se oslanja na rudare za provjeru transakcija na Ethereum blockchainu, ulazni PoS model oslanja se na štediše – one korisnike koji ulažu sume Etera – da bi održali sigurnost mreže.

Dionici Ethereuma 2.0 bit će ti koji će u novom sustavu dobiti blok nagrade, što će neki možda vidjeti kao priliku za pasivno zarađivanje. Međutim, da bi sudjelovao kao validator, korisnik će trebati 32 ETH – čija je vrijednost otprilike 12.400 američkih dolara u vrijeme pisanja ovog članka.

Uz sve veću potražnju da postanete validator kako se lansiranje Ethereuma 2.0 približava i približava, opravdano je da je potražnja za akumuliranjem 32 etera po poželjnoj cijeni djelomično odgovorna za rast cijene ETH-a.

Količina derivata Ethereuma doseže nove maksimume

Povećanje cijena etera također se može – barem djelomično – pripisati povećanju obujma trgovanja derivatima ETH.

Iako bitcoin futures dominiraju na tržištu derivata kriptovaluta, opseg trgovanja ether terminskim ugovorima raste – i brzo raste. U rujnu 2019. omjer između ETH i BTC terminskih ugovora bio je približno 8%. Kao što je primijetio Gradska četvrt, kvart, taj je broj sada narastao na 29%.

Agregirani dnevni obujmi ETH terminskih ugovora također su se dramatično povećali posljednjih mjeseci – približavajući se oko 14 milijardi dolara, prema podacima dobivenim iz iskrivljenja. Tvrtka za analitiku podataka također primijetio te nedjelje, 2. kolovoza, zabilježene su najveće količine.

Grafikon koji prikazuje agregirane dnevne količine za ETH futures. Izvor: skewGrafikon koji prikazuje agregirane dnevne količine za ETH futures. Izvor: skew


Konkretno na OKEx-u, također smo zabilježili značajan porast dnevnih količina ETH terminskih ugovora, nedavno postigavši ​​oko 3,5 milijarde dolara – što je znatno više od najviših razina u ožujku od oko 2 milijarde dolara.

Grafikon koji ilustrira dnevne količine za ETH futures na OKExu. Izvor: skewGrafikon koji ilustrira dnevne količine za ETH futures na OKExu. Izvor: skew

Otvoreni interes za OKEx nastavio je postavljati nove rekorde u prošlom tjednu i dosegnuo je najvišu razinu od 352 milijuna dolara rano ujutro 2. kolovoza – što je gotovo dvostruko više od prethodnog maksimuma zabilježenog u veljači.

ETH futures otvoreni interes. Izvor: OKExETH futures otvoreni interes. Izvor: OKEx

Štoviše, rastući entuzijazam za trgovanje ETH-om brzo povećava troškove držanja dugih pozicija. Stope financiranja ETH povećavale su se na iznad 0,2%, svakih osam sati. Ovo je očit znak da je tržište pregrijano, jer stopa financiranja od 0,2% znači da trgovac s 20x polugom plaća 4% svakih osam sati.

ETH trajna stopa zamjene sredstava. Izvor: OKExETH trajna stopa zamjene sredstava. Izvor: OKEx

DeFi manija zaključava ETH

Iako je na pomolu Ethereum 2.0, decentralizirane su financije već tu – i manija koja ga okružuje nesumnjivo povećava cijenu Etera.

Decentralizirane financije obuhvaćaju razne nonstodijalne ponude, ali najviše se ističu one koje nude nebeske visoke kamate. U pokušaju da unovče ludilo DeFi-a, korisnici masovno polažu ETH. Prema DeFi Pulseu, u DeFi-u je trenutno zaključano 4,282 milijuna Etera – gotovo 20% više u odnosu na 3,426 zaključanih samo mjesec dana prije. Što se tiče USD, zaključani iznos ETH vrijedi približno 1,66 milijardi USD.

Grafikon koji prikazuje količinu Etera zaključanog u DeFi-u. Izvor: DeFi puls

Štoviše, cijene plina Ethereum porasle su gotovo 20 puta od početka godine, prema podacima Etherscana – a rast DeFi-a i upotrebe plina pokazuje pozitivnu korelaciju.

Grafikon prosječnih cijena plina za Ethereum. Izvor: EtherscanGrafikon prosječnih cijena plina za Ethereum. Izvor: Etherscan

ICO pomama je nestala (ali nije zaboravljena)

Ogromna pomama oko decentraliziranih financija usmjerenih na Ethereum podsjeća na pomamu za prikupljanjem sredstava za altcoin u 2017. i početkom 2018. godine.

Poznati kao početne ponude novčića ili ICO, napori prikupljanja sredstava vođeni Ethereumom u osnovi su bili verzija tradicionalne početne javne ponude ili IPO u industriji kriptovaluta – minus regulativa. Tvrtke ili pojedinci koji žele prikupiti novac za stvaranje novog projekta kriptovaluta mogli bi izdati tokene temeljene na Ethereumu investitorima u zamjenu za Ether.

U većini slučajeva, novoizdati tokeni mogu se prodati za veliku dobit nakon izdavanja i uvrštavanja na burze kriptovaluta. To je, pak, potaknulo potražnju za ETH-om, jer su investitori željni profita nastojali uliti ETH u bilo koju dostupnu prodaju tokena. Na vrhuncu ICO balona, ​​jedan Eter vrijedio je nešto manje od 1500 dolara.

Grafikon koji ilustrira vrh cijena ETH-a početkom 2018. Izvor: CoinGecko

ETH tehnička analiza: Je li Eter pregrijan?

Rast cijena Ethereuma, koji je započeo sredinom srpnja, već je rezultirao dobiti za 90% vlasnika ETH-a. Kad promatramo povijesna kretanja cijena, primjećujemo da se imovina suočila s popravkom posljednji put kad je tako visok postotak opskrbe eterom bio u dobiti.

Eter: Postotak ponude u dobiti. Izvor: GlassnodeEter: Postotak ponude u dobiti. Izvor: Glassnode

Kao što možete vidjeti na Fibonaccijevom grafikonu korekcije povučenom od najnižeg do sredine srpnja do najnižeg u prošlu nedjelju, brzi pad nije uspio natjerati cijenu da dotakne 0,5 Fibonaccijeve retracement razine. Također, cijenu podržava jednosatni MA60. To ukazuje da je druga po veličini kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji još uvijek u vrlo bikovskoj fazi.

Možda ćemo nastaviti gledati i vidjeti hoće li jednosatni MA60 i dalje djelovati kao podrška. Ako ovaj pomični prosjek ne uspije, sljedeća razina podrške bit će oko 353 USD. Sve dok cijena ETH ne padne ispod te razine, njegov srednjoročni trend ostaje bikovit – ali to također znači da je moguć ponovni povrat od 10%.

OKEx ETH trajni zamjenski grafikon od 1 sata - 8/5. Izvor: OKEx, TradingViewOKEx ETH trajni zamjenski grafikon od 1 sata – 8/5. Izvor: OKEx, TradingView

Gledajući tjedni grafikon, pronašli bismo još više bikovskih znakova da je ETH upravo izbio iz jednogodišnjeg dna i ponovno cilja svoju najvišu razinu od 830 američkih dolara prošlog travnja. To bi bio mogući visoki povrat od 127%.

OKEx ETH trajni zamjenski grafikon od 1 W - 8/5. Izvor: OKEx, TradingViewOKEx ETH trajni zamjenski grafikon od 1 W – 8/5. Izvor: OKEx, TradingView

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map