Američka SEC razmatra ponude DeFi-a, zbog čega DMM prestaje s radom

Tržište novca DeFi, koje podržava Tim Draper, prestalo je s radom nakon istrage američkog SEC-a.

DeFi Digest slika

Decentralizirano financijsko tržište ovaj je tjedan palo u tandemu s kripto tržištem, a ukupna vrijednost zaključana u DeFi protokolima smanjila se za 15% na tjednoj bazi. Unatoč padu TVL-a, međutim, ukupna količina posuđivanja protokola DeFi – na čelu s Compoundom – porasla je za 31% i dosegla 9,46 milijardi dolara.

Slično tome, prosječni tjedni obujam trgovanja decentraliziranim burzama također je porastao za 13% da bi dosegao 2,59 milijardi dolara, u vrijeme pisanja ovog članka. Uniswap nastavlja voditi DEX-ove s 36% tržišnog udjela, dok je Curve zamijenio Aavea kao najveći bazen likvidnosti ovog tjedna, a ukupna zaključana vrijednost dosegla je 2,23 milijarde dolara.

Kategorija Ključne statistike Iznos Tjedna promjena u%
Sve u svemu Ukupna zaključana vrijednost (USD) 34,01 milijarde dolara -15%
Tržišna dominacija (%) Izrađivač (16%)
Kreditiranje Ukupno posuđivanje vol. 9,46 milijardi dolara 31%
Tržišna dominacija (%) Spoj (42%)
DEX-ovi Tjedni prosj. trgovanje sv. 2,59 milijardi dolara 13%
Tržišna dominacija (%) Otkaži (36%)
Prinos uzgoja Najveći fond likvidnosti Krivulja (2,23 milijarde USD)

Ovaj je tjedan ukupna zaključana vrijednost pala dok je ukupan opseg zaduživanja i tjedne količine DEX-ovog trgovanja porasla 31% i 13%. Izvor: DeFi Pulse i DeBank

Prestao je s radom DeFi protokol koji podržava Tim Draper

DeFi tržište novca – DeFi protokol koji je nedavno podržao milijarder Tim Draper najavio da će prestati s radom nakon regulatornih upita američke Komisije za vrijednosne papire.

Osnovan od strane zaklade DeFi Money Market, DMM je protokol tokenizacije imovine koji korisnicima omogućava zaradu interesa za njihovu kripto imovinu. Protokol je pokrenuo svoj javna prodaja tokena u lipnju 2020. i prikupio ETH u vrijednosti od preko 6,5 milijuna dolara za manje od 48 sati.

Prema službenom Twitteru Obavijest, DMM je 15. prosinca 2020. primio sudski poziv od američkog DIP-a. Američki regulator vrijednosnih papira zatražio je informacije o radu i mehanizmu upravljanja tokena imovine (mTokens), odnosno upravljanja (Token DMG). Osoblje DIP-a izrazilo je zabrinutost da prodaja javnih tokena mTokena i DMG tokena nije u skladu sa saveznim zakonom o vrijednosnim papirima. 

Kamatna stopa mTokena pala je na nulu nakon vijesti, a DMM tim je izjavio da su preostali mTokeni i obračunate kamate dostupni za otkup. Za DMG tokene, tim razvija plan otkupa tokena kako bi vratio svu raspoloživu imovinu svojim vlasnicima.

SEC nastavlja s napadima na neregistriranu ponudu tokena

Američko DIP ubrzalo je suzbijanje neregistrirane ponude vrijednosnih papira kripto projektima. Najuočljivija reakcija je tekuća parnica između SEC-a i Ripple-a, u kojoj je regulator tvorcu XRP naplatio neregistriranu ponudu vrijednosnih papira od 1,3 milijarde dolara. Ranije u listopadu, SEC je dosegao Nagodba od 5 milijuna dolara s Kik Interactive Inc. u vezi s njegovom neregistriranom digitalnom mrežom "Kin" prodaja žetona.

Djelovanje DIP-a protiv Ripple, Kik i DeFi tržišta novca temeljilo se na istim obrazloženjima – ti su protokoli provodili prikupljanje sredstava na javnom tržištu. Kao što je primijetila Kristina Littman, šefica Cyber ​​jedinice Odjela za provedbu Odjela SEC-a, takve aktivnosti prikupljanja sredstava ne smiju biti izuzete od zahtjeva registracije saveznih zakona o vrijednosnim papirima.

Iako je DeFi tržište novca tijekom istrage DIP-a uredno obustavilo rad, ostaje nejasno hoće li DIP podnijeti tužbu protiv protokola DeFi. DIP koristi tri kriterija navedena u Howeyev test kako bi se utvrdilo smatraju li se određene ponude vrijednosnim papirima:


  1. Ulaganje novca
  2. Zajedničko poduzeće
  3. Razumno očekivanje dobiti koja proizlazi iz napora drugih

SEC-ova sonda na DMM-u može se postaviti kao presedan za DeFi tokene

Istraga SEC-a o protokolu DeFi tržišta novca može poslužiti kao presedan za druge DeFi žetone koji su prikupili sredstva na javnom tržištu. Na primjer, sloj jedan DeFi protokola Radix podignuta U javnoj prodaji tokena u listopadu prošle godine 12,7 milijuna dolara. S druge strane, trenutno je automatizirani protokol likvidnosti MoonDeFi dirigiranje svoj drugi krug javne prodaje tokena. Iako su ovi tokeni tvrdili da se prikupljena sredstva koriste za potporu njihovom ekosustavu DeFi, oni možda neće moći izbjeći zahtjeve za registracijom prema saveznom zakonu o vrijednosnim papirima.

Prikupljanje sredstava steklo je popularnost među protokolima DeFi kako bi se proširilo njihovo poslovanje. Na primjer, nedavno Nexus Mutual podignuta 2,7 milijuna dolara u prodaji NXM tokena. U usporedbi s Radixom i MoonDeFi-jem, vjeruje se da je manje vjerojatno da će DIP istražiti Nexus Mutual, jer njegovu prodaju tokena vode privatni investitori poput Collider Ventures.

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map