Baiduova bijela knjiga XuperOS, blokchain jednorozi u Kini i digitalne valute u monetarnom sustavu – China Market Watch

Tjedni pregled vijesti o blockchainu i kriptovalutama iz Kine i Hong Konga.

Na tržištu dionica u Kini i Hong Kongu ovaj je tjedan zabilježen blagi oporavak. Trenutno Shanghai SE Composite i CSI 300 trčanje na 3.386 i 4.763, uz blagi tjedni porast od 3,03%, odnosno 2,29%. The Objesite indeks Seng također je porastao 0,89% ovog tjedna, trenutno na 24,930.

Kontroverza oko kineskih tehnoloških divova koji djeluju u SAD-u eskalirala je napetosti između dviju zemalja ovog tjedna. Državni tajnik Mike Pompeo urgirano trgovinama aplikacija u SAD-u za uklanjanje "nepovjerljiv" Kineske aplikacije poput TikTok i WeChat, tvrdeći da ove aplikacije američkim građanima predstavljaju značajnu zabrinutost zbog privatnosti.

Da bi se izbjegla potencijalna zabrana u SAD-u, trenutno je matična tvrtka TikTok, ByteDance u razgovorima s raznim tvrtkama za stjecanje TikTokova poslovanja u zemlji. Međutim, predsjednik Donald Trump ima zahtijevao da američka riznica dobije dio prodaje i upozorila da će TikTok biti zabranjen 15. rujna ako ne bude dogovora. Unatoč eskaliranim napetostima između SAD-a i Kine, utjecaj na kinesko tržište dionica bio je ograničen i tržište se oporavilo u odnosu na prošli tjedan.

Svakodnevni pad indeksa Hang Seng vođen je negativnom izjavom Trumpa u vezi s hongkonškom burzom SEHK. Adut rekao je da kako je Hong Kong izgubio poseban ekonomski status slijedom zakona o nacionalnoj sigurnosti teritorija, Hong Kong više neće biti uspješna razmjena. Predvidio je da će navedena poduzeća prijeći sa SEHK na New York Stock Exchange ili Nasdaq.

The Eksplozija u glavnom gradu Libanona, Bejrutu, do sada je imao ograničeni utjecaj na burze u Hong Kongu i Kini. Libanonska vlada proglasila je dvotjedno izvanredno stanje jer je u eksploziji usmrćeno najmanje 135 ljudi, a ozlijeđeno preko 5000.

U međuvremenu, indeks SZSE Blockchain 50 trenutno iznosi 4.161, s tjednim rastom od 4,51%. Među 50 dionica uključenih u indeks, Peking Certificate Authority (300579.SZ) je najveći dobitnik dnevno, s porastom od 10%, dok je BGI Group (300676.SZ) najveći gubitnik, sa tjednim učinkom od -7,01%.

Izvedba kineskih tržišnih indeksa. Izvor: Trading Economics, Investing.comIzvedba kineskih tržišnih indeksa. Izvor: Trading Economics, Investing.com

OKEx Insights također pregledava tri najbolje tjedne vijesti o kripto vijestima iz Kine i Hong Konga – od Baiduova bijelog papira do blockchain jednoroga u Kini i poticanja digitalnih valuta da preoblikuju monetarni sustav.

Baidu je objavio bijelu knjigu za svoju blockchain infrastrukturnu mrežu

Baidu je pustio svoj bijeli papir za XuperOS, mrežu otvorenih izvora blockchain infrastrukture. Očekuje se da će XuperOS olakšati blockchain mrežu koja povezuje Baiduov matični blockchain, XuperChain, s drugim javnim i privatnim blockchainima, kao što su Ethereum, EOS i Hyperledger Fabric.

Baiduova bijela knjiga navodi da XuperOS omogućuje Baiduu da proširi svoje blockchain inicijative kroz suradnju s trećim stranama. Jedan od primjera blockchain inicijativa je zaštita autorskih prava na slike, koju je Baiduov poslovni partner, Pekinški internetski sud, pokrenut u obliku "Lanac Tianping" na XuperChainu 2018. Pravosudni blockchain sustav usmjerava postupak pohrane digitalnih dokaza u slučajevima kršenja autorskih prava. Uz pomoć XuperOS-a, Baidu može dodatno proširiti svoju inicijativu za zaštitu autorskih prava na slike s partnerima kao što je Guangzhou Internet Court.

Osim Baiduovih blockchain inicijativa, bijela knjiga podijelila je i neke slučajeve upotrebe XuperOS-a uživo u područjima poput obrazovanja i prava. Na primjer, Educhainx je koristio XuperOS za pokretanje blockchain tečajeva u stotinama škola u Kini. Studenti mogu razmjestiti pametne ugovore na XuperOS-u, a njihove diplome pohranjene su na blockchainu.

Bijela knjiga je navela da će financije i e-trgovina biti predstojeći slučajevi upotrebe blockchaina za XuperOS u bliskoj budućnosti.


Ključna za poneti

  • Baiduov XuperOS mreža je infrastrukture blockchain otvorenog koda koja povezuje Baiduov izvorni lanac XuperChain s drugim javnim i privatnim blockchainima.
  • XuperOS omogućuje Baiduu da proširi svoje blockchain inicijative s trećim stranama, poput zaštite autorskih prava na slike.
  • Područja poput obrazovanja i prava predstavljaju neke slučajeve upotrebe XuperOS-a uživo. Mreža istražuje pokretanje slučajeva financiranja i e-trgovine u bliskoj budućnosti.

Samo su dva od 11 blockchain jednoroga sa sjedištem u Kini

A jednorog je privatna tvrtka s procjenom od preko milijardu dolara, a prema nedavno pušten "Hurun Global Unicorn Index 2020" izvještava, postoji 586 jednoroga diljem svijeta, od prvog tromjesečja 2020. – od toga je 11 blockchain tvrtki.

Ripple se našao na prvom mjestu među blockchain kompanijama, s procjenom od 70 milijardi RMB (10,1 milijarde dolara) i na 23. mjestu globalne ljestvice jednoroga. Slijedi Coinbase sa 55 milijardi RMB (7,9 milijardi USD).

Bitmain i Block.one, međutim, jedina su dva blockchain jednoroga sa sjedištem u Kini. Značajno je da se u usporedbi s procjenom od 80 milijardi RMB (11,5 milijardi USD) u 2019. godini Bitmain trenutno procjenjuje na 30 milijardi RMB (4,3 milijarde USD). Kao što je navedeno u izvješću Huruna, oštar pad vrijednosti Bitmaina pripisuje se lošim cijenama dionica njegovog kolege Canaan Inc. Izvedba također odražava pesimistična i neizvjesna gledišta rudarske industrije bitcoina.

Ljestvica Blockchain jednoroga od prvog tromjesečja 2020. Izvor: Hurun Report, OKEx InsightsLjestvica Blockchain jednoroga od prvog tromjesečja 2020. Izvor: Hurun Report, OKEx Insights

Ključna za poneti

  • Jednorog je privatna tvrtka s procjenom od preko milijardu dolara. Od prvog kvartala 2020. u svijetu postoji 586 jednoroga.
  • Ripple je na prvom mjestu među blockchain jednorozima, s procjenom od 70 milijardi RMB, a slijedi Coinbase od 55 milijardi RMB.
  • Bitmain i Block.one jedina su dva blockchain jednoroga sa sjedištem u Kini. Procjena vrijednosti Bitmaina smanjena je za 50 milijardi RMB zbog performansi cijene dionica tvrtke Canaan Inc..

Digitalne bi valute trebale zamijeniti sve valute, rekao je bivši potpredsjednik BoC-a

Wang Yongli, bivši potpredsjednik Kineske banke i direktor Instituta za blockchain Haixia, smatra da bi digitalne valute trebale zamijeniti sve valute kako bi preoblikovale monetarni sustav.

Kao izjavio u objavi na blogu 1. kolovoza Wang je priznao da su digitalne valute poput kineskog elektroničkog plaćanja digitalnom valutom pozicionirane kao zamjena za gotovinu u opticaju (tj. M0). M0 u Kini odnosi se na novčanu bazu sustava novčane mase koja obuhvaća gotovinu u optjecaju i imovinu koja se lako može pretvoriti u gotovinu.

Wang je predložio da digitalne valute ne smiju biti ograničene samo kao zamjena za M0. Umjesto toga, digitalne valute trebale bi se koristiti za preoblikovanje monetarnog mehanizma. Na primjer, za postavljanje se može koristiti okvir digitalnih valuta "osnovni računi" za sve društvene subjekte na platformi digitalne valute središnje banke. To bi omogućilo središnjim bankama izravni nadzor digitalnih valuta bez većeg utjecaja na trenutni financijski sustav.

Wang je također dodao da digitalne valute sprječavaju prekomjerne troškove izdavanja papirnatog novca, što pomaže u održavanju monetarne i financijske stabilnosti.

Ključna za poneti

  • Wang je sugerirao da digitalne valute ne treba promatrati samo kao zamjenu za novac u opticaju, već da se digitalne valute trebaju koristiti za zamjenu svih valuta radi preoblikovanja monetarnog sustava.
  • Kineski DCEP pozicioniran je kao zamjena za gotovinu u optjecaju.
  • Za preoblikovanje monetarnog sustava mogu se koristiti digitalne valute za postavljanje "osnovni računi" za sve društvene subjekte na platformi digitalne valute središnje banke.

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map