Bitcoin je 2. lipnja Flash Crash napravio neke razmjene strke – Evo što se dogodilo

Prošli tjedan cijena Bitcoina (BTC) krenula je na vožnju toboganima od noći s ponedjeljka na 1. lipnja do popodneva u utorak, 2. lipnja (UTC vrijeme). Porasla je do tromjesečnog maksimuma od 10.396 dolara, prema OKEx-ovoj BTC indeksnoj cijeni, prije nego što je za manje od 24 sata pala za 800 dolara – što je uzrokovalo petlju likvidacija uz Ispad Coinbasea.

1. lipnja cijena Bitcoina porasla je s 9.450 na više od 10.000, dobivajući osam posto. Nakon pumpe, cijena je izvršila korekciju i mijenjala je vlasnika između 10.050 i 10.200 USD – vrlo uski raspon – tijekom sljedećih 10 sati. Otprilike 2. lipnja u 14.45 UTC, cijena je iznenada pala za gotovo 800 dolara za deset minuta, spustivši se sa 10.150 na ispod 9.400, dok je likvidirala 347 milijuna dolara na razmjenama derivata u samo jednom satu.

Iznenadni pad je ostavio da se cijene Bitcoina uvelike razlikuju na raznim berzama derivata. BitMEX je bio najistaknutiji izuzetak, koji je imao trajni ugovor o zamjeni s najnižom cijenom od 8.600 USD tijekom volatilne akcije. Vječne zamjene na drugim glavnim burzama nekada su se kretale od 9.232 do 9350 USD po ICO analitika podaci.

razmjene cijena bitcoinaNajniže razine na razmjenama derivata 2. lipnja. Izvor: ICO analitika

Zašto je cijena Bitcoina pala?

Trgovci na malo FOMO’d in

Iz podataka trgovanja tvrtke OKEx također smo otkrili rizik nakupljanja nakon gore spomenute pumpe. Omjer BTC Long / Short skočio je na 1,76 s 1,19 za manje od šest sati – što ukazuje da su trgovci na malo jurili skup zbog straha od nestanka (FOMO).

okex btc dugi / kratki omjerDugi / kratki omjer OKEx BTC – 5/29 6:00 ujutro do 6/5 6:00 ujutro (UTC). Izvor: OKEx

Štoviše, broj stablecoin Tether (USDT) prijenosa na burze skočio je preko noći i dosegao najvišu razinu od oko 20.000, pokazuju podaci Glassnodea. Glassnode je također na svom Twitteru istaknuo da, „s obzirom na to da se volumen dotoka nije značajno povećao, to podrazumijeva veliku količinu malih Tether depozita“.

Stope premije i financiranja privukle su arbitre

Jučer je istekla terminska premija na glavnim burzama dosegla godišnji raspon od 26,78 do 41,92 posto u utorak ujutro, prema podacima tvrtke za kriptozajmljivanje Babel. Iz OKEx-ovih BTC Quarterly Futures-a vidjeli smo kako je premija porasla na 160 USD sa 70 USD.

Otkako su trgovci na malo i investitori započeli FOMO-iniranje s visokom polugom, stope financiranja na razmjenama derivata poludjele su. Sve predviđene stope financiranja u utorak ujutro premašile su 0,15 posto, prema podacima agregiranog dobavljača podataka o razmjeni derivata Bybt.

Visoka premija u terminskim ugovorima i visoke stope financiranja u vječnim zamjenama privukle su puno trgovaca arbitražom, koji su zakoračili na kratke pozicije kako bi iskoristili razliku u cijeni.

Tehnički pokazatelji upozorili su na preokret

Nakon ogromne pumpe 1. lipnja, nekoliko tehničkih pokazatelja prikazalo je upozorenja o riziku.

QCP Capital je istaknuo odmah nakon pumpe u svom Telegramovom emitiranju da “ovo vidimo kao mogući kratkoročni vrh s višestrukim TD preokretnim signalima u reprodukciji – tjedni TD 9 (potvrđen), dnevni TD 13 (potvrđen).”

Pokazatelj TD 9/13 nastoji biti precizan u višim vremenskim okvirima jer zahtijeva 13 svijeća da se zatvori unutar određene strukture.

Moguće izbacivanje iz nepoznatog BTC rudarskog bazena

CryptoRank je otkrio da je nepoznati rudarski bazen 2. lipnja premjestio ogromnu količinu BTC-a – ukupno 4.513 bitcoina (oko 45 milijuna dolara). Isti odljev iz ovog rudarskog bazena 20. svibnja bio je u skladu s padom cijena 20. svibnja.

Nadalje, CryptoQuant je na svom Twitteru primijetio da su kitovi premještali kovanice na neke razmjene derivata samo nekoliko sati prije odlagališta.

Otvoreni interes (OI) na OKExu također je otkrio moguća kretanja kitova. OI se povećao sa 640 milijuna ugovora (1 ugovor = 100 USD) na 810 milijuna ugovora kada je cijena Bitcoina porasla na više od 10.300 USD. Skok cijena pokrenuo je veliku količinu likvidacija kratkih pozicija u ponedjeljak navečer, ali OI nije pao. To ukazuje da su neki kitovi otvorili kratke pozicije na vrhu raspona kada su nalozi za likvidaciju pogurali cijenu.

Zašto je došlo do tako širokog raspona cijena na vječnim zamjenama?

Zatim, u utorak popodne (UTC), 2. lipnja, cijena Bitcoina iznenada je pala. Dok su ostale BTC vječne zamjene pale na razinu cijene blizu 9.300 USD, trajna cijena na BitMEX-u naglo je pala na 8.600 USD.

Dobavljač podataka zabilježio je raspon od -5,98 posto između trajnih zamjena BitMEX-a i BTC cijene Coinbasea Koso. Na BitMEX-u je u roku od jednog sata likvidiran ukupan iznos od 96 milijuna dolara.

iskriviti bitmex xbtusd coinbase btc-usd osnovaBitMEX – osnova Coinbase. 6/1 – 6/4. Izvor: Koso

U svojoj Izvještaj 5. lipnja, Arcane Research rekao je da je situaciju uzrokovala prekomjerna poluga, koja je dovela do toga da se velike pozicije automatski prodaju kad cijena padne:

“Ove su se narudžbe za prodaju svele na 8.600 američkih dolara prije nego što su sve ispunjene. Ova kaskada likvidacija rezultirala je odstupanjem BitMEX-a od 1000 burzi s 1000 dolara. “

Voditelj proizvoda kripto derivata, koji želi ostati anoniman, rekao je za OKEx Insights:

„Previše pratećih naloga za zaustavljanje gubitaka i likvidacija izbrisalo je likvidnost iz knjige naloga, što je dovelo do spirale likvidacije. Tek su 8.600 USD konačno ispunjene narudžbe na BitMEX-u. Nakon 12. ožujka primijetili smo da knjiga narudžbi na BitMEX-u nije toliko duboka kao prije – ali to nije očito u uobičajenim danima trgovanja. ”

Yu Qing iz SkyLine Capital-a rekla je za OKEx Insights u komentarima:

“Jedna vrlo velika likvidacija mogla bi pokrenuti puno malih pozicija da propadnu. To će dovesti do odljeva likvidnosti i ostaviti dugi fitilj na grafikonu – ali koja bi razina cijena mogla pokrenuti vrlo veliku likvidaciju slučajnije je. “

Uvidom u grafikon BitMEX XBTUSD Likvidacije možemo pronaći poziciju od 10 milijuna dolara koja se likvidira u 14:46:46 UTC, nakon čega slijedi niz likvidacija. Ova likvidirana pozicija od 10 milijuna dolara bila je najveća u utorak na svim burzama.

bitmex xbtusd likvidacijeLikvidacije BitMEX XBTUSD. 6/1 – 6/4. Izvor: Koso

Tekuća pitanja likvidnosti u BitMEX-u

Svi gore navedeni komentari ukazuju na jedno: BitMEX se suočio s problemom likvidnosti.

Prema CryptoDiffer, tri druge velike burze derivata – OKEx, Huobi i Binance – imale su približno jednaku količinu likvidacija kao i BitMEX 2. lipnja. Međutim, vječne cijene swap-a na ove tri burze bile su vrlo slično postavljene oko 9.300 USD.

okex bitmex huobi binance ftxIznos likvidacija razmjenama 2. lipnja. Izvor: CryptoDiffer

Štoviše, gledajući prosječni raspon ponude / ponude za trgovanje vječnim zamjenama od 10 milijuna USD BitMEX-a 2. lipnja, likvidnost na BitMEX-u je presušila, pomnoživši raspon ponuda-ponuda za 40 puta – što je veliki raspon s prosječno 0,16 posto na 6,36 posto za narudžbu za kupnju od 10 milijuna dolara.

xbtusdBitMEX Perpetual Swap -— Razina cijene: 10 milijuna USD ($). Izvor: Koso

Prema davatelju podataka Skew, dnevni opseg trgovanja na BitMEX-u značajno je opao 14. ožujka, dva dana nakon što je cijena Bitcoina naglo pala za 50 posto. U međuvremenu su OKEx, Huobi i Binance počeli nadmašivati ​​BitMEX u dnevnom volumenu trgovanja sljedećih dana..

btc futures agregirane dnevne količineBTC futures – Zbirni dnevni volumen. Izvor: Koso

Primjerice, 8. lipnja OKEx, Huobi i Binance u roku od 24 sata trgovali su terminskim ugovorima 3,66 milijardi, 3,27 i 2,49 milijardi dolara. BitMEX je trgovao 1,92 milijarde dolara, prema Koso podaci. Iako je OI ostao na visokoj razini od 0,83 milijarde dolara na BitMEX-u, njegov 24-satni obujam trgovanja jedva se nalazi među prva tri mjesta.

btc fjučersiRazmjena 24-satnog volumena BTC fjučersa u odnosu na otvorenu kamatu (milijarde dolara). Izvor: Koso

Pad opsega trgovanja BitMEX-a povezan je s lošim performansama tijekom razdoblja ekstremne volatilnosti tržišta.

Tijekom događaja od 12. do 13. ožujka, flash pad sustava Bitcoina pokrenuo je najviše likvidacija na burzama kripto derivata. Najveća kriptovaluta prema tržišnoj kapitalizaciji pala je sa 7.200 na manje od 4.000. BitMEX prekinuto trgovanje tijekom 25 minuta. Tada je najniža cijena vječnih zamjena na BitMEX-u, Binance-u i OKEx-u bila 3.596, 3.621 i 3.811 američkih dolara. BitMEX je također trgovao po najnižoj cijeni na svim burzama.

U an intervju s Cointelegraphom, osnivačem i izvršnim direktorom mreže Celsius (CEL), Alex Mashinsky, rekao je:

“Mislim da su izgubili kupce koje su morali likvidirati u ožujku tijekom bljeska. Također, mnoge druge burze sada nude potpuno isti proizvod i imaju mnoge druge značajke koje BitMEX nema, pa je BitMexu teže obnoviti bazu kupaca. “

Ranije ove godine BitMEX je doživio još jedan pitanje likvidnosti na svom trgovačkom paru Ripple (XRP). Cijena XRP / USD na BitMEX-u brzo je pala s 0,33 na 0,13 dolara – pad od gotovo 60 posto – oko 14:00 UTC 13. veljače. Oporavio se na 0,3277 dolara u roku od jedne minute.

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke i kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map