Bitcoin na Ethereumu: vrijedi li tokeniziranje svog BTC-a riskirati?

OKEx Insights duboko zaranja u novonastali apetit za tokeniziranim BTC-om, kao i svojstvene rizike.

Jedna od najbrže rastućih niša u kriptovaluti ove godine je ona s tokeniziranim BTC-om. Ulagači sve više pronalaze vrijednost u korištenju BTC-ove nenadmašne likvidnosti vrijedne milijarde dolara na različitim blockchainima. Rješenja poput omotanih bitcoina (WBTC), renBTC, sBTC, tBTC i druga omogućavaju imateljima da održe izloženost dominantnoj cijeni digitalne imovine, a istovremeno imaju koristi od bržih transakcijskih vremena i potencijala decentraliziranih financija koji generiraju pasivni prihod.

Dom najrazvijenijeg DeFi ekosustava, Ethereum je postao blockchain izbora kako za tokenizirane BTC projekte, tako i za njihove korisnike. Početkom 2020. godine na mreži je bilo tokenizirano oko 1110 BTC. Danas je Ethereum domaćin gotovo 153.000 ERC-20 tokeni koji predstavljaju BTC. Njihova zajednička vrijednost, po trenutnim BTC cijenama, iznosi preko 2,3 milijarde USD.   

Pogon većem dijelu ovog rasta eksplozija je interesa za DeFi. Ove se godine ukupna vrijednost zaključana kroz decentralizirane financijske protokole dramatično proširila. Oporavivši se od kraha u industriji ovog ožujka, TVL u DeFi-u po drugi je put prešao granicu od milijardu dolara krajem svibnja. Do 26. listopada brojka je stajala gotovo 12,5 milijardi dolara.

Tokenizirana distribucija BitcoinaDistribucija tokeniziranog Bitcoina zaključana u vodeće DeFi projekte. Izvor: Catallact

U ovom članku OKEx Insights razmatra rast BTC-a na Ethereum blockchainu objašnjavajući točno što je tokenizirani BTC i istražujući razloge zbog kojih bi korisnik mogao željeti donijeti vrijednost svog BTC-a na drugi blockchain. Zatim ćemo pogledati neke od najvećih projekata koji obilježavaju BTC i međusobne promjene. Na kraju, završavamo raspravom o općem riziku povezanom s tokeniziranjem BTC-a i njegovim integriranjem s decentraliziranim financijskim aplikacijama.

Što je tokenizirani Bitcoin?

U govoru industrije kriptovaluta, a "novčić" odnosi se na digitalnu valutu koja je izvorna za blockchain. BTC je porijeklom iz Bitcoin mreže. Eter (ETH) je izvorni za mrežu Ethereum.

U međuvremenu, a "znak" je kriptovaluta koja nije izvorna za blockchain mrežu na kojoj djeluje. Na primjer, mreža Ethereum domaćin je mnogim tokenima. To uključuje Compoundov COMP žeton, Uniswapov UNI token, pa čak i OKExov OKB token.

"Tokenizacija" odnosi se na postupak predstavljanja sredstva koje nije izvorno za određeni blockchain na navedenom blockchainu kao token. Vrijednosti poput fiat valuta, plemenitih metala, pa čak i umjetnina, tokenizirane su na različitim blockchain mrežama. Dakle, također ima BTC.

Općenito, postupak tokenizacije uključuje skrbnika vrsta koji drži tuđu imovinu i kova potrebni broj tokena na relevantnom blockchainu. Svaki token koji predstavlja sredstvo trebao bi biti poduprt barem istom vrijednošću spomenutog sredstva. Stoga korisnici mogu iskoristiti tokenizirano sredstvo za stvarno sredstvo koje predstavlja spaljivanjem. Uz potporu u omjeru od najmanje 1: 1, vrijednost svakog tokena ostaje najmanje jednaka trenutnoj tržišnoj vrijednosti stvarne imovine.

Protokoli koji pružaju usluge tokenizacije BTC obično imaju BTC ili druge kolaterale s centraliziranim skrbnikom, virtualnim strojem ili pametnim ugovorom. Priroda skrbnika sama diktira postupak kojim se kovaju novi tokeni podržani BTC-om. Različita rješenja korisnicima također predstavljaju vlastiti skup rizika, kao i prednosti i nedostatke.

Jednom kovani, vlasnici mogu koristiti svoj tokenizirani BTC za interakciju s različitim DeFi protokolima. Također ih mogu trgovati na sekundarnim tržištima – pružajući dodatni način da se izlože cijeni BTC za one koji je već ne drže. 

Zašto tokenizirati Bitcoin?


BTC je daleko najuvjerenija digitalna valuta. Gotovo 12 godina nakon svog osnivanja vodi industriju po gotovo svim mjerama. Njegova tržišna kapitalizacija iznosi 240 milijardi dolara preko 60% cijelog tržišta kriptovaluta. U međuvremenu, mrežni hašiš, mjera ukupne sigurnosti, nastavlja patuljak one svih ostalih digitalnih valuta zajedno.

Povijesni rekord Bitcoina, njegov robustan sigurnosni model i njegova relativno velika tržišna kapitalizacija čine BTC relativno stabilnim zadržavanjem mnogih ulagača. Uz to, jednostavna funkcionalnost mreže smanjuje tehničke rizike s kojima se suočava. Ovi čimbenici, zajedno s njegovom žestoko obranjenom ponudom od 21 milijuna BTC, čine ga najsnažnijim kandidatom za zalihu vrijednosti u današnjoj industriji kriptovaluta. Nedavno uključivanje BTC-a u bilance javno uvrštenih tvrtki poput MicroStrategy-a, Square-a i drugih svjedoči tome.

Međutim, mreža ima svoja ograničenja. Transakcije su spore u usporedbi s drugim blockchain mrežama. Iako Bitcoin-ovo desetominutno vrijeme blokade i relativni nedostatak tehničke složenosti zapravo jačaju ukupnu sigurnost mreže, ovi čimbenici ograničavaju privlačnost upotrebe BTC-a za neke vrste aplikacija, poput DeFi aplikacija, koje korisnike privlače na druge blockchain mreže..

Da bi se borili protiv toga, neki su se programeri obvezali na donoseći funkcionalnost pametnog ugovora na Bitcoin mrežu. Međutim, većina projekata koji ovise o pametnim ugovorima favoriziraju druge blockchaine. Sa svojim bržim vremenima transakcija, raznovrsnijim programskim opcijama i najveća zajednica programera, Ethereum je postao mrežna mreža za one koji grade decentralizirane aplikacije. Kao takva, mreža se može pohvaliti najprostranijim i najživljim DeFi sektorom. Stoga nije iznenađenje vidjeti da Ethereum prednjači u pogledu broja tokeniziranih BTC-a koje također podržava.

Ilya Abugov, voditelj OpenData u DappRadaru, agregatoru podataka decentralizirane aplikacije, rekao je za OKEx Insights:

"Ekosustav Ethereum DeFi omogućuje korisnicima da ulože svoj kapital i nema toliko mnogo mogućnosti za vlasnike BTC-a koji se nadmeću s povratima dostupnim u DeFi-u."

Programeri koji stoje iza tokeniziranih BTC projekata vide ogromnu likvidnost kriptovalute kao priliku za poticanje širenja decentraliziranih financija, bez nužnog zahtjeva svježeg kapitala za ulazak u kriptovalutnu industriju. Bez prisluškivanja BTC-ove likvidnosti, rast u ovom sektoru ograničen je veličinom tržišne kapitalizacije mnogo manjih mreža na kojima su izgrađene DeFi aplikacije.

S približno 11,5 milijardi dolara ukupne vrijednosti danas zaključanih, decentralizirano financiranje i dalje predstavlja mali dio tradicionalne industrije financijskih usluga, što je predviđa se na 26,5 bilijuna dolara do 2022. S obzirom na veličinu i starost niše DeFi, apsorbiranje BTC likvidnosti sigurno bi dalo sektoru veći legitimitet onima u financijama koji još ne obraćaju pažnju na kriptovalutnu industriju.

Broj tokeniziranih BTC-a na Ethereumu pokazuje da već postoji značajna potražnja za dovođenjem BTC likvidnosti u druge blockchains. 2.700 tokeniziranih kovanica na mreži prije šest mjeseci sada se povećalo na preko 150 000.

Pripisujući tokenizirani brzi rast BTC-a vlastitoj ekspanziji DeFi-a, glavni operativni direktor Ren Projekta, Michael Burgess, rekao je za OKEx Insights:

"To je prvi put da pojedinci mogu održavati izloženost BTC-u dok istodobno dobivaju atraktivan prinos na imovinu bez dozvole. Ova kombinacija svojstava, zajedno s ludorijom u prinosu tijekom ljeta, dovela je do rasta koji smo vidjeli."

Slično tome, Carolyn Reckhow, voditeljica poslovnog razvoja i strategije tvrtke Keep Network, korištenje BTC-a na mreži Ethereum vidi kao prirodno – posebno s obzirom na širenje mogućnosti stvaranja pasivnog dohotka u DeFi-u:

"Bitcoin će uvijek biti izvorno ‘decentralizirano financiranje’. Istodobno, 2020. je predstavila nove mogućnosti za zaradu u Ethereum DeFi, kako taj ekosustav raste. Ima smisla da nositelji BTC-a žele sudjelovati na način koji je u skladu s njihovim vrijednostima i prioritetima."

Bitcoin na Ethereumu: Najveći projekti

Zamotani Bitcoin (WBTC)

Pokrenut početkom 2019. postojećim projektima Kyber, Ren i BitGo, zamotani Bitcoin (WBTC) je ubjedljivo najuspješniji projekt koji danas označava BTC. Trenutno postoji preko 123 000 WBTC na Ethereumu. U fiatnom smislu, ukupna vrijednost je blizu 1,9 milijardi USD, u vrijeme pisanja ovog članka.

WBTC se oslanja na centraliziranog skrbnika koji će nadgledati skladištenje BTC kovanica, kao i naknadno kovanje i spaljivanje WBTC-a. Kada korisnici žele kovati WBTC, to čine putem jednog od trgovaca projekta. Trgovac prosljeđuje zahtjev skrbniku koji kuje WBTC u skladu s brojem BTC-a koji su uzeti u pritvor. Pojedinačne trgovce i skrbnike odobrava decentralizirana autonomna organizacija projekta, koja se obično naziva DAO.

Iako je očito centralizirana provedba, WBTC nastoji održati što veću transparentnost. Korisnici mogu pogledati skrbničke adrese u kojem se drže fondovi i usporedite ih s broj kovanih WBTC na mreži Ethereum. Zahvaljujući javnoj prirodi i Bitcoin i Ethereum blockchains, dokazivanje punih rezervi cirkulirajućeg WBTC-a vrlo je jednostavno.

Prema web mjestu WBTC, trenutno postoji 26 trgovaca. Uključuju se veliki DeFi projekti poput Maker, Ren, Set Protocol i Aave. U međuvremenu, 17 je članova DAO-a platforme. Oni koji su upoznati s decentraliziranim financijama prepoznat će imena poput Gnosis, OmiseGO, bZx i Kyber, koja su sva među članovima DAO-a.

Zaštita korisničkog BTC-a kao jedinog skrbnika projekta je BitGo. Iako oslanjanje na jednog skrbnika nekim čitateljima može zazvoniti na uzbunu, tvrtka je jedna od najistaknutijih skrbnika u industriji. To regulira Odjel za bankarstvo u Južnoj Dakoti i može se pohvaliti s Osiguranje od 100 milijuna dolara politika iz londonskog Lloyda.

Unatoč vjerodajnicama, BitGo i dalje predstavlja pouzdanu treću stranu. Za mnoge u industriji ovo se kosi sa samim etosom kriptovaluta. Isto tako, obveza poštivanja propisa o sprječavanju pranja novca, poput provjera “Upoznaj svog kupca”, zahtijeva otkrivanje nečijeg identiteta prije kovanja WBTC-a. Iz tih razloga drugi su projekti pokušali donijeti BTC u mrežu Ethereum na način koji je umanjen za povjerenje.

RenBTC

Drugi po veličini projekt koji tokenizira BTC na Ethereumu pokreće virtualni stroj Ren (RenVM). BTC podržani tokeni koje stvara poznati su kao renBTC tokeni. Trenutno na Ethereumu postoji više od 25.000 renBTC-a ili oko 320 milijuna dolara.

RenVM je mreža strojeva poznata kao Darknodes. Virtualni stroj djeluje kao skrbnik za korisnike stvaranjem jednokratne BTC adrese za polog na koju korisnici moraju poslati BTC. Privatni ključ ove adrese čuva se u potpunosti u tajnosti, čak i od čvorova. Nakon potvrde transakcije, RenVM kova odgovarajući broj renBTC za upotrebu s podržanim DeFi aplikacijama.

Kao mreža bez dozvole, svatko može pokrenuti RenVM Darknode. Međutim, registracija zahtijeva da operateri ulože 100 000 REN tokena. To osigurava da jedan korisnik ne može pregaziti mrežu Darknodovima koje kontroliraju kako bi igrao rad virtualnog stroja u svoju korist. Darknode operatore potiče na iskreno sudjelovanje udjelom u naknadama za transakcije koji se naplaćuju onima koji koriste RenVM.

Za razliku od WBTC-a, koji od korisnika zahtijeva da se pridržavaju AML i KYC regulatornih zahtjeva, renBTC – i virtualni stroj koji ga pokreće – usredotočuje se na privatnost. Koristi razne kriptografske tehnike kako bi osigurao da se svi procesi – ulazi, izlazi i stanje – čuvaju u tajnosti od svih sudionika, uključujući Darknode operatore. Kao što je navedeno u projektna dokumentacija, RenVM uključuje Shamirovo tajno dijeljenje, zkSNARK-ove i siguran višestranački računski protokol za postizanje ove funkcionalnosti usmjerene na privatnost.

Osim što je navodno privatni način za uvođenje BTC likvidnosti u druge blockchains-e minimaliziran, RenVM nudi i dodatne prednosti. Prvo, njegova sposobnost komponiranja omogućuje projektima DeFi da dodaju inter-blockchain-operabilnost u svoje vlastite programe – što omogućuje glatko korisničko iskustvo. Glavni operativni direktor Ren-a Michael Burgess rekao je za OKEx Insights kako bi to moglo utjecati na širi rast industrije kriptovaluta:

"Kako se RenVM širi na druge blockchaine, korisnici će moći komunicirati s izvornim sredstvima (poput BTC-a) i neće znati na kojem se temeljnom L1 nalaze dApps – što će, prema našem mišljenju, pomaknuti interoperabilnost u mainstream i imati dubok utjecaj na korisničko iskustvo ekosustava i naknadno usvajanje."

Uz to, budući da se u potpunosti temelji na protokolu, kovanje imovine pomoću RenVM-a zahtijeva malo više vremena nego što je potrebno za potvrđivanje transakcija na blockchainovima koje premošćuje. To ga čini mnogo bržim od sustava koji zahtijevaju središnju autorizaciju.

Burgess je komentirao:

"Nijedan drugi mehanizam zamotane imovine ne može se prebaciti u Ethereum i iz njega tako brzo i na kapitalno učinkovit način. Sve ostale inačice imaju UX prepreke koje sprečavaju ovu razinu fluidnosti i kapitalne učinkovitosti."

Trenutno je više od 6 puta veći broj WBTC tokena od renBTC tokenaTrenutno postoji više od 6 puta veći broj WBTC tokena od renBTC tokena. Izvor: Catallact

Zadržite mrežni tBTC

WBTC i renBTC nisu jedini napori kako bi se BTC-ova likvidnost približila rastućem decentraliziranom financijskom sektoru. Dok se Huobijev HBTC i Tokenlonov imBTC oslanjaju na centralizirane skrbničke usluge – slično uslugama WBTC-a – drugi nastoje predstavljati BTC na Ethereumu na način koji više odgovara etosu šire industrije kriptovaluta.

Među njima je i tBTC mreže Keep. Ova tokenizacija BTC-a koristi prekomjerno osigurane, nasumično odabrane čvorove za potpisivanje da bi preuzela skrbništvo nad BTC-om korisnika. Ovi potpisnici primaju udio naknada koje plaćaju korisnici platforme i drže se poštenima u iznosu od ETH u vrijednosti od 150% BTC-a pod njihovim nadzorom. Trenutno je u optjecaju oko 1.000 tBTC (~ 15 milijuna USD), što ga čini jednom od manjih implementacija tokeniziranog BTC-a.

Iako predstavlja manji udio tokeniziranog BTC-a na Ethereumu, oni koji stoje iza tBTC-a vjeruju da trenutno predstavlja implementaciju koja je ideološki najprikladnija s Bitcoinom. Prema vlastitim riječima Reckhowa:

"tBTC je stvoren da bude u skladu s vrijednostima i prioritetima vlasnika Bitcoina. To znači davanje prioriteta decentralizaciji i sigurnosti. tBTC je potpuno nepovjerljiv, što znači da se nijedan posrednik ne mora odjaviti kako bi u bilo kojem trenutku mogao otkupiti tBTC za BTC."

sBTC

Programeri koji stoje iza decentralizirane platforme za trgovanje derivatima Synthetix smislili su još jedan pristup predstavljanju vrijednosti Bitcoina na mreži Ethereum. Njegov sBTC token zapravo je sintetički prikaz vrijednosti BTC-a. Za razliku od WBTC, renBTC i tBTC, sTC ne podržava BTC. Umjesto toga, Synthetixov SNX token pruža potrebnu garanciju za kovanje sBTC tokena. Korisnici koji žele kovati sBTC moraju zaključati SNX u vrijednosti oko 700% vrijednosti BTC-a. Ova pretjerana kolateralizacija potrebna je kako bi se sustav zaštitio od naglog pada cijene SNX-a u odnosu na BTC.

S obzirom na to da i SNX i sBTC djeluju na Ethereum blockchainu, imovina koju predstavlja Synthetix zapravo ne premošćuje blockchains na isti način kao i druga rješenja. Sustav ne uključuje stvarni BTC. Stoga se sBTC ne može iskoristiti za BTC. Stoga sBTC omogućuje trgovcima da se izlažu cijeni samo BTC-a i ne donosi veliku likvidnost tržišta BTC-a u mrežu Ethereum.

Pitanja pokrenuta različitim tokeniziranim implementacijama Bitcoina

Niti jedan od napora da se Bitcoin dovede u Ethereum trenutno nema nedostataka. Najvažniji je – barem za sada – zahtjev za povjerenjem središnjem entitetu. U konačnici, vanjski pritisak na one koji vrše središnju kontrolu nad takvim sustavima mogao bi rezultirati cenzurom transakcija, pa čak i zauzimanjem BTC-a u pritvoru.

Kod WBTC-a, HBTC-a i imBTC-a takva je središnja kontrola prilično eksplicitna. BTC u pritvoru nalazi se u novčanicima pod nadzorom središnjeg entiteta. Korisnici vjeruju da ovaj središnji entitet doista drži po jedan novčić za svaki tokenizirani BTC u optjecaju i da neće iznenada nestati sa sadržajem svog skrbničkog novčanika. Ono što, međutim, nije tako jasno je razina središnje kontrole kojom zapovijedaju oni koji stoje iza rješenja koja tvrde da nude tokenizaciju BTC-a na način koji je minimaliziran..

I tBTC i renBTC ranije su privukli kritike zbog vlastitih zahtjeva za decentralizacijom. 26. kolovoza 2020. Zaklada Wanchain objavila je časopis Srednji post u kojem je utvrdio neslaganja između potraživanja renBTC-a i njegove stvarne provedbe. Navodi da su svi BTC koji su u pritvoru RenVM ostali na jednoj BTC adresi. Kontrola nad tim privatnim ključem omogućila bi napadaču da prenese sve BTC-e nad projektom na bilo koju adresu mreže.

Projekt Ren odgovorio je s vlastiti post, obrazlažući da puna decentralizacija od početka poziva na svoja pitanja. Programske greške – osobito kada se radi o složenom, vrhunskom softveru – česte su. Stoga projekt Ren slijedi a putokaz prema onome što opisuje kao potpunu decentralizaciju.

Objava je otkrila da bi oni koji stoje iza projekta zaista mogli interno dogovarati pristup tim sredstvima u pritvoru RenVM-a. Međutim, tvrdilo je da postoje "snažne poticaje da to ne čine." Tu spadaju "bacajući godine napornog rada i ugleda," kao i potencijalne pravne posljedice i stavljanje na crnu listu ukradene imovine, ograničavajući učinkovitost takve izlazne prevare. U konačnici, korisnici moraju vjerovati da neće biti dogovora.

Ranije izdanje – ovoga puta, s tBTC-om – naglasilo je kako zabrinutost zbog centralizacije, tako i kako puna decentralizacija od samog početka može predstavljati vlastiti rizik. Samo nekoliko dana nakon pokretanja tBTC-a u svibnju 2020., tim mreže Keep bio je prisiljen pokrenuti stanku pologa funkcija zapisana u kod projekta. Pokretanjem onoga što je nazvao "crvena poluga," tim je uspio spriječiti gubitak korisničkih sredstava dok je rješavao probleme svojim sustavom povezivanja potpisnika. Bez takve središnje kontrole identificirane ranjivosti možda su iskorištene.

Poput Ren projekta, mreža Keep navodno napreduje prema punoj decentralizaciji za tBTC. U njemu se ocrtava postupni postupak uklanjanja središnjih točaka povjerenja. Ovo je namijenjeno omogućavanju rješavanja problema sa zubima uz zadržavanje kontrole nad određenim aspektima sustava kako bi se sudionici mreže zaštitili od nepredviđenih ranjivosti. Očito je, međutim, da još uvijek postoji određeni zahtjev za povjerenjem korisnika u ova rješenja koja su očito umanjena.

Nastojanja da se zamijene centralizirani skrbnici prilikom premošćivanja različitih blockchaina možda se bolje uklapaju u decentraliziranu prirodu kripto valute, ali njihova relativna složenost poziva i nove potencijalne vektore napada. Kao što je slučaj s mnogim protokolima kriptovaluta, nedostaci u njihovom kodu, ako se iskoriste, mogu rezultirati gubitkom korisničkih sredstava. Ovo je važno za svakoga tko razmišlja o tokeniziranju vlastitog BTC fonda.

U razgovoru za OKEx Insights, Abugov je komentirao kompromis između centraliziranih skrbničkih usluga i onih koji pokušavaju pružiti BTC tokenizaciju na način umanjen na povjerenje:

"Neki mogu reći da maloprodajni korisnici ne razumiju tehnologiju koja stoji iza njihovih centraliziranih financijskih proizvoda – oni ih samo trebaju za rad. To je možda istina, ali s centraliziranim proizvodima postoji identificirana odgovorna strana. Postoje postupci za ono što se događa ako stvari pođu po zlu. U DeFi-u je toga puno manje."

Opći rizici i nedostaci tokeniziranog BTC-a na Ethereumu

Pametni ugovorni rizik

S obzirom na rast BTC-a na Ethereumu ove godine, jasno je da ima velika potražnja od vlasnika BTC-a da vrijednost svojih investicija djeluju u Ethereum-ovom DeFi sektoru. Međutim, važno je razmotriti svojstvene rizike tvrtke DeFi prije pokušaja interakcije s decentraliziranim financijskim aplikacijama.

Kao što je OKEx Insights već istraživao, kompostibilnost DeFi aplikacija stvara potencijalno veliku površinu napada za one koji žele iskoristiti ranjivosti u kodu. U brojnim prigodama tijekom 2020. pametne ugovore istrošili su i oportunisti i zlonamjerni glumci. Prirodno, mnogi su napadi usmjereni na potpuno nerevidirane projekte, koji također mogu ponuditi mogućnosti stvaranja pasivnog dohotka koristeći tokenizirani BTC.

Odobreno, sve veći broj projekata tvrtke DeFi sada se odlučuju za usluge revizije pametnih ugovora. Ipak, čak i revidirani projekti mogu predstavljati rizike. Otvorena priroda sektora bez dozvole i interoperabilnost različitih protokola mogu stvoriti ranjivosti koje je teško uočiti dok sustavi ne postanu aktivni – i sa stvarnim kapitalom na kocki. U niši tako novoj i složenoj kao što je DeFi, koja uključuje sve veće iznose novca, teško je povjerovati da revizori mogu objasniti svaki zamislivi poduhvat.

Burgess je za OKEx Insights rekao o riziku složenja povezanom s tokenizacijom bitcoina:

"Donošenjem imovine u Ethereum (putem tokenizacije) i polaganjem u DeFi aplikaciju, sastavljate Bitcoin blockchain rizik, Ethereum blockchain rizik, tokenizirani rizik modela i rizik DeFi aplikacije (pametni ugovor). Za tokeniziranu imovinu u DeFi-u to je neizbježno i treba je prenijeti korisnicima kako bi mogli donijeti obrazovane odluke o tome koji model i profil rizika najbolje odgovaraju njihovim potrebama."

Slično tome, projekti mogu promijeniti svoj kod nakon što dobiju pozitivnu ocjenu od revizorske kuće. Takve promjene mogu uvesti nove vektore napada. Oni koji komuniciraju s takvim protokolima s tokeniziranim BTC-om (ili bilo kojim drugim digitalnim sredstvom) mogu biti u opasnosti, unatoč prethodnim revizijama projekta.

Abugov je općenito komentirao rizike povezane s tokeniziranim Bitcoin protokolima i DeFi sektorom:

"Mislim da postoji dodatni rizik. Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci vidjeli smo da brojni projekti pate od raznih napada. BTC tokeni stvaraju dodatnu razinu, barem tehnološkog rizika. Prije je rečeno da prostor trenutno nalikuje velikom ‘beta testu’. Dakle, pomoglo bi ako oni koji koriste aplikacije razumiju što koriste."

Cijene plina usmjeravaju Bitcoin na druge mreže

Dodatni nedostatak interakcije s Ethereum DeFi putem tokeniziranog BTC-a odnosi se na skalabilnost. Ove godine ne samo da je brzo porastao iznos BTC-a i TVL-a u aplikacijama DeFi na mreži, već imaju i naknade za transakcije.

Svaka interakcija s aplikacijama temeljenim na Ethereumu zahtijeva ažuriranje blockchaina. S DeFi-jevom potražnjom za blokovskim prostorom, cijene plina porasle su do razine koja cijeni sve ali najbogatije čak i ako koristi ove navodno otvorene i dostupne financijske usluge.

Nedostaci Ethereum blockchaina, u njegovoj trenutnoj provedbi, potiču zagovornike drugih platformi kompatibilnih s pametnim ugovorima da se ozbiljnije bave razvojem DeFi-a. Na primjer, TRON mreža je bila pokušavajući pozicionirati sebe kao puno jeftiniju platformu za decentralizirano financiranje. Napori poput Zamjena za zamjenu DEX, pearl.finance, losos.finance i drugi ne samo da posuđuju iz funkcionalnosti svojih kolega sa sjedištem u Ethereumu, već i zbog svog nepoštenog brendiranja. Ostali konkurenti Ethereuma koji vide sve veći razvoj DeFi-a uključuju Polkadot, EOS i Cosmos.

Kako rastu mogućnosti za korisnike DeFi-ja, malo je iznenađenje vidjeti tokenizirana BTC rješenja koja sada pružaju mostove između Bitcoin blockchaina i mreža koje nisu Ethereum. BitGo je krajem rujna objavio da surađuje s tvrtkom TRON to dovesti WBTC na mrežu. U međuvremenu, TRON-ovo vlastito rješenje za domaće pečenje jest SAMO BTC. Slično tome, Interlay radi na tome Polkadotov prvi tokenizirani BTC implementacija, PolkaBTC, koji bi trebao započeti s radom početkom 2021. godine.

Trebate li tokenizirati svoj BTC?

Ako vam je sigurnost najvažnija, odgovor na to može biti "Ne." Sve postojeće metode tokeniziranja BTC-a na Ethereumu predstavljaju dodatni sigurnosni rizik. Burgess to lijepo saže:

"Najsigurnije mjesto za BTC i ostalu imovinu je na njihovom matičnom lancu. Bez iznimke. Svi tokenizirani modeli (renBTC, WBTC, tBTC, itd.) Predstavljaju rizik, a izjava drugačije je neiskrena. Korisnici toga moraju biti svjesni."

Ipak, vlasnici BTC-a vrijedni oko 2 milijarde dolara preuzeli su taj rizik. Većina njih favorizira centralizirani skrbnički model WBTC umjesto složenijih sustava poput onih koje Ren Project i Keep Network kreću prema.

Komentirajući da predviđa kontinuiranu potražnju za takvim centraliziranim rješenjima na institucionalnom tržištu, Reckhow je za OKEx Insights razgovarala o kompromisima između centraliziranih i povjerenih BTC projekata tokenizacije, u smislu rizika:

"Korisnici bi trebali razumjeti i kvalificirati se za sebe tehnologije koje odaberu te ih koristiti ako prihvate rizike. Mnogo je razlika među projektima i protokolima DeFi i kripto. Kod centraliziranih projekata rizici leže u potrebi da se vjeruje trećoj strani oko rizika sigurnosti ili ponovne hipoteze (tj. Rizika Bitfinexa), a kod decentraliziranih projekata gledate na tehničke rizike / rizike pametnih ugovora."

Činjenica da WBTC, sa svojim vodećim osiguranim, ali centraliziranim skrbništvom u industriji, i dalje čini više od tri četvrtine svih BTC-a na Ethereumu govori o tržišnoj apetit za rizikom. Iako korisnici rado preuzimaju rizik pametnih ugovora zbog potencijalne nagrade za interakciju s DeFi protokolima, malo je koristi i puno toga što se može izgubiti od odlučivanja za korištenje jednog od rješenja s umanjenim povjerenjem. Napokon, govorimo o povjerenju potpuno novih, složenih i oskudno testiranih sustava s najcjenjenijom imovinom kripto svijeta.

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke i kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map