BTC kitovi i rudari prodani su institucionalnim kupcima u četvrtom tromjesečju 2020., podaci o lancu podataka

Pogled na lančane podatke iz prošle godine radi ispitivanja institucionalne uključenosti u BTC tržište

Napisao OKEx Insights | Pokreće Catallact 

U svibnju 2020. poznati makro investitor Paul Tudor Jones otkrio je da kupuje BTC kao zaštitu od fiat-inflacije koju je prouzročila središnja banka. Također je rekao da ga je najvažnija kriptovaluta podsjećala na zlato u 1970-ima.

Jonesovi komentari u to su vrijeme izazvali val spekulacija industrijskih analitičara da će institucionalni investitori početi hrliti na BTC tržište. OKEx Insights utvrdio je da je to slučaj u rujnu 2020. godine, gdje smo koristili lančane podatke tvrtke Catallact kako bismo otkrili da su institucije zaista slijedile Jonesovo vodstvo. Od tada je industrija doznala da je tvrtka za poslovnu inteligenciju MicroStrategy kupila velike iznose BTC-a zajedno s institucionalnim kupnjama od uzajamnog životnog osiguranja Massachusetts-a.

Započevši 2021. godinu s prividnim porastom institucionalnog interesa, OKEx Insights ponovno je upotrijebio podatke lanca iz Catallact-a kako bi dublje zašao u naraciju da institucije kupuju BTC. Preciznije, međutim, željeli smo otkriti tko je prodavao posljednje trke bikova 2020. godine.

Evo što smo saznali.

Napomena o tome kako tumačimo podatke na lancu

Prije nego što započnemo, prvo pojasnimo kako tumačimo podatke na lancu.

Ovo se izvješće temelji na istraživanjima, ali lančani podaci ne mogu nam reći sve. Kao takvi, analitičari uvijek moraju biti oprezni pri donošenju zaključaka – i određena količina špekulacija mora postojati kako bi se ti zaključci mogli donijeti.

Primjerice, dok je naš cilj ispitati institucionalno ulaganje u BTC, ne možemo koristiti velike BTC transakcije na lancu da bismo čisto razlikovali kupnju od prodaje. Također ne možemo ukloniti agregirane transakcije s glavnih burzi kriptovaluta, baš kao što ne možemo uvijek primijetiti koja su kretanja institucija ili hedge fondova. Unatoč tome, još uvijek smo u mogućnosti pažljivo promatrati i iznositi hipotetičke zaključke.

Uz to, podaci koje ispitujemo završavaju u prosincu 2020. Kao takvi, oni ne uzimaju u obzir bilo kakve aktivnosti u 2021. godini – iako ćemo s novom vremenom možda dublje ulaziti u novu godinu.

Da biste pročitali prethodno istraživanje lanca OKEx Insights s Catallactom – koje pokriva prvu polovicu 2020. godine, pad COVID-a i vodstvo do BTC-ovog najnovijeg paraboličkog skupa – slijedite ovu vezu.

BTC je postao paraboličan kako su se povećavale transakcije u institucionalnoj veličini

Za početak, pogledajmo prvo postotak ukupne vrijednosti transakcije preko 1.000 BTC u lancu – što bismo mogli čvrsto klasificirati kao da spada izvan dometa maloprodajnih ulagača i trgovaca. Pritom se odmah uočavaju dvije točke:

  1. Postotak lančanih transakcija preko 1.000 BTC naglo je porastao s nešto više od 5% krajem lipnja 2020. na visokih preko 45% u rujnu 2020. godine.
  2. Postotak lančanih transakcija preko 1.000 BTC nikad se nije osvrtao od kraja lipnja 2020. – zadržavajući se u općenitom rasponu između 30% i 40% od vrhunca od 45% u rujnu 2020..

Zaključak koji možemo izvući iz ovih podataka na lancu jest da su se institucionalni investitori stvarno nagomilali u prostor BTC-a nakon što je Paul Tudor Jones najavio svoj ulazak – i nisu se zaustavili kako se bližila kraj 2020. godine.

Uz to, možemo pretpostaviti da su institucije bile na nadmetanju i kupovale velike količine BTC-a – za razliku od prodaje – jer je cijena vodeće kriptovalute parabolično rasla tijekom Q4 2020..

Postotak velikih BTC transakcija u lancu znatno je porastao u drugoj polovici 2020. godine i ostao visok do kraja godine. Izvor: Catallact

Mapa toplotne frekvencije BTC iznosa transakcija također pojačava zaključak da su veliki institucionalni investitori povećali cijenu BTC-a povećavajući potražnju za najistaknutijim digitalnim sredstvom.

Mapa učestalosti iznosa BTC transakcije također ilustrira da se broj velikih kretanja povećao tijekom drugog dijela 2020. Izvor: Catallact

Provjerene institucionalne kupnje podudaraju se s podacima na lancu

Iako pri donošenju ovih vrsta zaključaka iz lančanih podataka moramo biti oprezni, imamo sreću da imamo javno dostupne i provjerene institucionalne kupnje radi provjere podataka.

Za početak pouzdano znamo da je tvrtka za poslovnu inteligenciju, mobilni softver i usluge u oblaku MicroStrategy prošle godine u BTC uložila velike svote novca. U kolovozu 2020. tvrtka je kupila 21.000 kovanica za 250 milijuna dolara. To se podudara s porastom velikih transakcija na gore spomenutim kartama.

Još nekoliko kupnji od MicroStrategyja dogodilo se 2020. godine. Dana 5. prosinca tvrtka je kupila 2.574 BTC za 50 milijuna USD po prosječnoj cijeni od 19.427 USD po kovanici. Kasnije tog mjeseca, 22. prosinca, kupila je još 29.646 kovanica za 650 milijuna američkih dolara po prosječnoj cijeni od otprilike 21.925 američkih dolara.

Uz to, Massachusetts Mutual Life Insurance Company u prosincu je u BTC uložio 100 milijuna dolara – znak da je u to vrijeme na tržište ulazilo više institucionalnih ulagača.

Uz ovu pozadinu vijesti, možemo sa sigurnošću zaključiti da su zaključci do kojih smo došli gore – naime da veliki igrači ulaze na tržište BTC-a od svibnja 2020. i da su velike transakcije vidljive na lancu prije kupovina, a ne prodaja – u velikoj mjeri točni.

Količina BTC-a na lancu porasla je u drugoj polovici 2020. godine

Gledajući dnevnu količinu BTC-ovih transakcija u lancu u raznim vremenskim zonama, također vidimo veliki rast u jesen. Posebno se ističu dva nalaza:

  1. Količine lanca širom Sjedinjenih Država, Europe i Azije porasle su krajem kolovoza 2020. prije nego što su narasle na maksimum u rujnu 2020. i listopadu 2020..
  2. Količine lanca ostale su konstantno visoke nakon što su u početku porasle u kolovozu 2020. godine.

Budući da su količine lanca BTC-a porasle i ostale konstantno visoke, možemo zaključiti da je institucionalni interes u jesen prošle godine doista dobio ozbiljan zamah – vozeći cijenu vodeće kriptovalute na nove maksimume.

Količina BTC-a na lancu globalno je porasla u Q3 i Q4 2020. Izvor: Catallact

Dugoročni vlasnici prodani kao BTC postavili su nove vrhunce svih vremena

Kada ispitamo starost kovanica kojima se trguje na Bitcoin blockchainu od početka rujna 2020. do kraja prosinca 2020., vidimo kako se prosječna starost kovanica uključenih u blokove povećala u listopadu 2020. i ostala viša tijekom cijele godine.

Ono što je najzanimljivije, cijena BTC-a porasla je više sredinom prosinca, ali prosječna starost transakcija kovanica na Bitcoin blockchainu ostala je relativno konstantna. To nam omogućuje da izvučemo tri glavna zaključka:

  1. Dugoročni vlasnici BTC-a – koje bi neki mogli nazvati "OG kitovi" – prodan u BTC-u do novih vrhunaca svih vremena.
  2. Možemo zaključiti da se inventar dugoročnih vlasnika počeo iscrpljivati ​​- barem donekle – kako je cijena BTC-a porasla više.
  3. Budući da vjerujemo da su institucionalni investitori bili na strani davanja ponuda u knjigama narudžbi, možemo zaključiti da su dugoročni vlasnici BTC-a prodani u institucionalne kupnje.

Ovi zaključci potkrijepljeni su i prethodnim istraživanjem koje je proveo OKEx Insights u suradnji s blockchain kompanijom za obradu podataka Kaiko. Naše prethodno izvješće otkrilo je da su veliki trgovci i kitovi počeli zarađivati ​​oko BTC-ovog prethodnog najviših razdoblja, blizu 20 000 američkih dolara ove jeseni, te da su institucionalni kupci progutali novčiće krajem studenog.

Prosječna starost kovanica pomaknutih na Bitcoin blockchainu povećavala se kako je cijena BTC-a rasla. Izvor: Catallact

To pojačava jedan od trenutnih narativa u industriji kripto valuta, dok odgovara na pitanje "koji je prodavao" krajem 2020. – naime da je to bio "OG kitovi" i BTC rudare koji su prodavali institucionalnim kupcima.

Zaključak: Podaci na lancu daju sliku BTC-a 2020

2020. bila je bez presedana i divlja godina za vodeću kriptovalutu.

Vidjeli smo kako je BTC na OKEx-u u ožujku pao na samo 3.792 USDT, što je, kao što znamo iz našeg prethodnog istraživanja s Catallactom, potreslo male investitore u panici povezanoj s COVID-om. Ti su ulagači tada u svibnju pristupili čekanju i očekivanju, jer se BTC na globalnim burzama borio protiv 10.000 američkih dolara.

U međuvremenu, najveći igrači na BTC tržištu radili su sve samo ne čekajući i gledajući. Umjesto toga, podaci iz lanca zaključili su da su se tijekom ljeta jako akumulirali očekujući da će BTC dugoročno povećati vrijednost – što je, sasvim sigurno, na kraju postalo dobitna oklada.

Kako je cijena BTC-a počela parabolično u listopadu, zajedno s institucionalnim kupnjama od MicroStrategy-a i Grayscale-a, podaci na lancu pokazuju značajan porast transakcija u institucionalnoj veličini – što implicira da se veći broj igrača počeo gomilati.

Budući da ponuda tvrtke BTC nije uspjela zadovoljiti institucionalnu potražnju jer je vodeća kriptovaluta ušla u otkrivanje cijena, novčići koji se prodaju naizgled potječu i od dugoročnih vlasnika i od rudara bitcoina. Drugim riječima, old-school Bitcoineri prodali su neke od svojih starih vreća novim institucionalnim kupcima s izuzetno velikim novim vrećama za punjenje – u dobru i zlu.

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner