BTC-ov godišnji maksimum podudarao se s padom opsega trgovine u cijeloj industriji

Sažetak izvještaja OKEx Market Microstructure za listopad 2020

U listopadu je cijena BTC-a, izvornog kovanica mreže Bitcoin, uglavnom ostala u usponu – pomaknula se s 10.800 na 13.800 dolara. Lider tržišta kriptovaluta objavio je svoj najbolji mjesečni povrat (28%) od travnja. Također je donio godišnji povrat do 90%, prema OKEx-ovom BTC indeksu.

U međuvremenu, ukupna tržišna kapitalizacija kriptovaluta porasla je na još jedan godišnji maksimum od 404 milijarde dolara – s 355 milijardi dolara početkom mjeseca, po podacima iz CoinGecko.

S druge strane, nedostatak preokreta cijena i nestabilnosti doveli su do pada mjesečnog obujma trgovine, zajedno sa željom za rizikom uoči predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama. CryptoCompare zabilježen u svom Pregled razmjene u listopadu da su mjesečne količine derivata ostale relativno stabilne u listopadu, dok su se promptne količine značajno smanjile. Prema izvješću, zabilježeni su veliki padi od 30% ili više mjesečnog obujma promptnog trgovanja na mnogim vrhunskim burzama.

Krajem listopada, prema podaci iz iskosa, OKEx je imao najveći skupni otvoreni interes za BTC fjučerse na svim burzama, od 1,1 milijardu dolara. Također je imao najveći otvoreni interes za terminske termine za Ether (ETH), s 240 milijuna dolara. Međutim, isti trend obujma spot-a zabilježen je u listopadskom izvještaju o mikrostrukturi OKEx-a. Količina spota na burzi smanjila se za 42% u odnosu na prethodni mjesec. Fjučersi i količine swap-a bilježe manji pad od oko 16%.

Količina derivata ostala je relativno stabilna u listopadu 2020Količina derivata ostala je relativno stabilna u listopadu 2020. Izvor: OKEx

U listopadu se broj parova spot trgovine na OKExu povećao za 20. Sada postoje 502 parova spot trgovanja.

Povećan je postotak obujma trgovine DeFi

Unatoč padu cijena tokena u svijetu decentraliziranih financija, obujam trgovanja tokenima DeFi ostao je konstantan – manji samo 2% u odnosu na mjesec. Udio DeFi-a na ukupnom tržištu swap trgovine porastao je s 13% na 16%.

Među zamjenama DeFi-a s marginom USDT-a, upravljački token Uniswap-a (UNI) i Chainlink (LINK) imaju najveći mjesečni obujam, oko 2 milijarde dolara svaki. Unatoč tome što je cijena UNI-a pala za gotovo 50% u listopadu, i dalje je najpopularniji DeFi token na tržištu.

UNI i LINK predvode DeFi zamjene s marginom USDT u opsegu trgovanja u listopadu 2020UNI i LINK predvode DeFi zamjene s maržom prema USDT u opsegu trgovanja u listopadu 2020. Izvor: OKEx

Cjelovit skup podataka za OKEx-ovo Izvješće o mikrostrukturi tržišta DeFi za listopad može biti preuzeto ovdje.

Povećanje volumena fjučersa nakon što cijena bitcoina probije 12.000 USD


Futures, najtrgovaniji proizvod na OKExu, u listopadu su zabilježili pad od 16% na 75 milijardi dolara.

OKEx sada nudi ukupno 196 terminskih instrumenata – 22 instrumenta više nego u rujnu – što je trgovcima omogućilo da naprave složenije kombinacije i trgovanja s različitim datumima isteka.

Tržište nije bilo aktivno u prvoj polovici listopada. Međutim, cijena BTC-a 21. listopada probila je ključnu razinu otpora od 12.000 američkih dolara, a zatim je pojačana i ispisana mjesečna maksimum.

Među terminskim ugovorima, ugovori s maržom na kovanice bili su popularniji od ugovora s maržom na USDT. Na primjer, kvartalna budućnost BTC-a s najviše trgovanja (BTC_USD_201225) generirala je ukupan iznos od 16,9 milijardi USD, dok je tromjesečna budućnost s najviše USD-margine (BTC_USDT_201225) ostvarila 10,4 milijarde USD mjesečnog prometa.

Tromjesečna budućnost BTC-a s maržom novca i dalje je proizvod s najvećom trgovinomTromjesečna budućnost BTC-a s maržom novca i dalje je proizvod s najvećom trgovinom. Izvor: OKEx

Zamijenite opseg trgovanja i likvidnost

U listopadu se ukupan obujam swap trgovine smanjio za 17% na 56 milijardi USD. Iako je BTC-ova zamjena s kovanicom, s mjesečnom količinom od 13,2 milijarde dolara, još uvijek ispred svoje zamjene s USDT-maržom, jaz između njih dvoje smanjio se na oko milijardu dolara.

Kod altcoina bili su popularniji instrumenti s maržom USDT. Yearn.finance (YFI) i DFI.money (YFII) popeli su se za dva mjesta na ljestvici količina swap-a s maržom prema USDT-u. Filecoin (FIL), koji je upravo lansirao svoj mainnet, našao se na devetom mjestu. Štoviše, ukupni volumen zamjene UNT-a s marginom zauzeo je četvrto mjesto – s volumenom povećanim za 170 milijuna dolara od rujna.

Zamjene s USDT marginom popularnije su za trgovanje altcoinimaZamjene s USDT marginom popularnije su za trgovanje altcoinima. Izvor: OKEx

Što se tiče raspona, BTC zamjena s maržom USDT i dalje je zaostajala za zamjenom s marginom marže. Raspon upita BTC_USDT_SWAP, kada se trguje BTC-om u vrijednosti od 300.000 USD, iznosio je 0,0246% – u usporedbi s nižim 0,0213% na BTC_USD_SWAP. Međutim, obje su brojke neznatno poboljšane od rujna.

Zamjene s maržom na novcu imaju jači raspon za BTCZamjene s maržom na novcu imaju jači raspon za BTC. Izvor: OKEx

U studenom će se možda snažno oporaviti volumen

Početkom studenoga, zajedno sa snažnim postizbornim tržišnim okupljanjem, došlo je do primjetnog povećanja trgovinske aktivnosti. Akumulirani obujam trgovanja izvedenicama na OKExu povećao se za 21%, iz tjedna u tjedan. Agregirani BTC otvoreni interes za OKEx također pokazuje trend rasta nakon malog povlačenja. Štoviše, mnogi su se DeFi žetoni početkom studenog preokrenuli, a trgovci već pozivaju dno za ovaj dio tržišta.

OKEx će objaviti svoje izvješće o mikrostrukturi u studenom početkom sljedećeg mjeseca, pa budite s nama.

Čitateljima koje zanima više detalja i podaci o tržištu OKEx-a od rujna 2020. može biti cjelovit skup podataka korišten u ovom izvješću preuzeto ovdje.

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke i kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map