DCEP neće zamijeniti fiat, Hong Kong daje licencu za virtualno trgovanje imovinom

Tjedni pregled vijesti o blockchainu i kriptovalutama iz Kine i Hong Konga

Slika kineskog tržišta

Kineski sustav elektroničkog plaćanja u digitalnoj valuti – poznat kao DCEP – nastavlja pobirati naslove ovog tjedna. Bivši guverner Narodne banke Kine Zhou Xiaochaun podijelio je uvjerenje da DCEP nije namijenjen zamjeni postojećih fiat valuta, poput američkog dolara.

DCEP je također prošli tjedan debitirao na JD.com tijekom Double 12 Shopping Festivala, gdje je obavljeno gotovo 20.000 transakcija. U međuvremenu, hongkonška Komisija za vrijednosne papire i fjučerse izdala je prvu licencu za virtualno trgovanje imovinom OSL Digital Securities.

Evo svega što ste možda propustili u vezi s ovim pričama i još mnogo toga, u ovotjednom izdanju OKEx Insights ‘China Market Watch.

Bivši šef PBoC-a kaže da DCEP nije namijenjen zamjeni fiat valuta

Zhou Xiaochuan, bivši guverner PBoC-a i predsjednik Kineskog financijskog udruženja, tvrdio da Kina ne nastoji zamijeniti fiat valute DCEP-om. Govoreći na Šangajskom financijskom forumu, Zhou je tvrdio da je Kina u procesu nagovaranja potrošača i inozemnih trgovaca da postupno prihvaćaju plaćanja u DCEP-u.

Ključni za poneti

  • Kina je svjesna lekcije naučene iz sage Diem – nekada poznate kao Vaga. Kreatori politike zauzeli su oprezan pristup prema Diemu i njegovom potencijalu da poremeti financijske sustave, istovremeno izazivajući monetarni suverenitet.
  • Dok Kina aktivno napreduje prema razvoju DCEP-a, Kenjo Okamura, japanski zamjenik ministra financija za međunarodne poslove, zabrinut o tome kako je njegova nacija izgubila prednost u razvoju digitalnih valuta središnje banke. Druge države vjerojatno dijele sličnu zabrinutost zbog zaostajanja u globalnoj CBDC utrci.

DCEP je proveo u gotovo 20 000 transakcija na JD.com

JD Digits, fintech ogranak diva e-trgovine JD.com, izvijestio da se DCEP koristi u gotovo 20.000 transakcija od početka Double 12 Shopping Festivala u Shenzhenu prošlog tjedna. Tvrtka je izjavila da je prvu DCEP transakciju izvršio kupac u Suzhouu, a plaćanje je izvršeno za 0,5 sekunde.

Ključno za poneti

  • DCEP do sada prvenstveno koriste pripadnici mlađih generacija. JD Digits izjavio je da su gotovo 80% DCEP transakcija izvršili oni rođeni u 1980-ima ili 1990-ima. Najveće internetsko plaćanje premašilo je 10.000 CNY – što je više od 1.500 američkih dolara.

Hong Kong daje službenu licencu za virtualno trgovanje imovinom

OSL Digital Securities, digitalna grana BC Group podržane od strane tvrtke Fidelity, primio službenu licencu hongkonške Komisije za vrijednosne papire i fjučerse za obavljanje reguliranih aktivnosti tipa 1 i 7 – trgovanja vrijednosnim papirima i pružanja usluga automatiziranog trgovanja – 15. prosinca.

OSL je u kolovozu dobio prethodno odobrenje regulatora. Kad krene uživo, OSL će ponuditi kupcima usklađen pristup trgovanju BTC-om, ETH-om i odabrati ponudu sigurnosnih tokena.

Ključni za poneti

  • Licence za trgovanje virtualnom imovinom koje je dodijelio HKSFC znači da je OSL uspješno prošao stroge zahtjeve provjere regulatora. Ponude virtualne imovine od strane OSL-a dobit će istu povišenu razinu regulatornog nadzora koji se primjenjuje na tradicionalne vrijednosne papire.
  • Odobrenje u Hong Kongu pojačat će pokušaj OSL-a da proširi svoje poslovanje na Singapur. Tvrtka je zatražila licencu za digitalnu imovinu prema Zakonu o platnim uslugama i trenutno je u reviziji od strane Monetarnog tijela Singapura.

Gospodarski oporavak u Kini ubrzava se prije 2021. godine

Bio je to stagnirajući tjedan za burze u Hong Kongu i Kini. Od trenutka tiska, Shanghai SE Composite i CSI 300 trenutno se trguju na 3.368 i 4.952 – s tjednim gubitkom od 0,12%, odnosno dobitkom od 0,19%. U Hong Kongu je indeks Hang Seng ovaj tjedan pao za 0,2% i trenutno iznosi 26.456.

SZSE blockchain 50 indeks ovaj je tjedan pao za 1,44%. Izvor: Trading Economics, Investing.com


Kina je ojačala svoja očekivanja od a zdrav gospodarski oporavak uoči 2021. Industrijska proizvodnja i prodaja na malo u studenom porasle su za 7%, odnosno 5% u odnosu na prije godinu dana. Nadalje, ulaganja u osnovna sredstva u Kini porasla su za 2,6%.

Industrijska proizvodnja i maloprodaja rasli su u Kini u odnosu na prošlu godinu. Izvor: Državni zavod za statistiku

Ključni za poneti

  • Industrijska proizvodnja oporavlja se brže od maloprodajne prodaje u Kini. Iako su i industrijska proizvodnja i prodaja na malo zabilježile negativan rast od početka pandemije COVID-19, industrijska je proizvodnja ponovno dobila pozitivnu putanju u travnju. Maloprodaja je to učinila tek u kolovozu.
  • Akademske su institucije nadogradile svoje procjene ekonomskih podataka na temelju najnovijih podataka iz studenog. Na primjer, Oxford Economics projicirano Kineski gospodarski rast 2021. iznosit će 8,1%, u odnosu na prethodnu procjenu od 7,8%.

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map