Decentralizirajuća stabilnost: Ispitivanje modela opskrbe kripto i stabilnog novca

Dubinski uvid u stabilni prostor, njegove izazove i evoluciju

Od njegovih definirajućih karakteristika, možda najvažnije valute su ukupna ponuda i stopa izdavanja. Različiti modeli ponude i izdavanja potiču različito ponašanje korisnika valute. Iako bi apsolutna oskudica mogla potaknuti gomilanje, prekomjerna ponuda može biti katastrofalna za gospodarstvo, jer kupovna moć valute brzo opada.

U ovom članku OKEx Insights ispitujemo kako modeli ponude i izdavanja utječu na korisnost valute i na kraju na cijenu. Uz usporedbu konačnih i neograničenih modela opskrbe Bitcoina s fiat monetarnim politikama, razgovarat ćemo o rastućoj potražnji za stabilnim kovanicama i klasi digitalnih valuta u nastajanju koje žele oponašati fiatovu stabilnost koristeći samo algoritme.

Te su algoritamski stabilizirane valute uvele koncepte poput elastične opskrbe, prebaziranja i debaziranja i počele su sve kasnije prepoznavati. Oni barem na papiru predstavljaju obećavajuće napore na stvaranju digitalnih valuta koje su istovremeno stabilne u kupovnoj moći i potpuno decentralizirane. Oslanjajući se na nedokazane teorijske pretpostavke, međutim, dok dalje raspravljamo, ta su rješenja daleko od idealnih.

Bitcoinov slučaj za teško kodirane ograničenja opskrbe

Većina valuta danas ima potencijalno neograničenu ponudu. U svijetu fiat-a središnje banke imaju monopol nad svojim stvaranjem. The navedeni mandat Na primjer, Federalne rezerve Sjedinjenih Država treba postići valutnu stabilnost i zadržati maksimalnu zaposlenost.

Alati dostupni za postizanje toga uključuju mogućnost proširenja novčane mase kao odgovor na promjene u potražnji za američkim dolarima. Povećanja monetarne baze koja prelaze potražnju rezultiraju inflacijom, što smanjuje vrijednost svih novčanih jedinica u gospodarstvu. Inflacija potiče potrošnju, što dovodi do gospodarskog rasta, a skupo štedi. Neki tvrde da je inflacija nužna za poticanje gospodarstva. U međuvremenu, drugi to nazivaju prikrivenim porezom na bogatstvo građana.

Čini se da anonimni tvorac bitcoina, Satoshi Nakamoto, spada u potonju skupinu. Oni dizajniran Bitcoin u potpunoj suprotnosti sa sustavom fiat, jer ima čvrstu granicu od 21 milijun kovanica i niti jedno središnje tijelo ne može povećati njegovo izdavanje. I ukupna ponuda i brzina kojom nove kovanice ulaze u opticaj postavljene su u kamen zahvaljujući njegovom sustavu smanjenja blokovskih nagrada, poznatom i kao događaji prepolovljenja.

Tragovi koji sugeriraju motiv protiv središnje banke pojavljuju se cijelo vrijeme Nakamotovi postovi. Možda je najeksplicitnija poruka uključena u prvi Bitcoin blok koji je ikad miniran. Preuzeto iz Naslovna strana britanskog lista The Times glasi:

"Kancelar na rubu drugog spašavanja banaka."

Nakamoto je također bio među prvima povući paralele između Bitcoina i zlata. Obje su imovine rijetke, što znači da se njihova ponuda ne može razrijediti po volji nekog središnjeg entiteta. Ova je pripovijest posljednjih godina zahuktala. Isprva su ga uglavnom podržavali Bitcoineri, no onda, prošle godine, i više tradicionalne financijske institucije počeo primjećivati ​​sličnosti.

Znakovito je da se ta promjena osjećaja dogodila tijekom godine u kojoj su središnje banke širom svijeta stvorile više novih jedinica valute nego u bilo kojem drugom trenutku povijesti. Oni koji imaju velike novčane rezerve bili su prisiljeni ozbiljno shvatiti pitanje njegovog sve većeg razrjeđivanja. Stoga smo vidjeli novu vrstu institucionalnih i korporativnih investitora koji javno kupuju BTC, često navodeći imovinu kao zaštitu prema slabljenju dolara.

To je rečeno, činjenica da je opskrba Bitcoina teško kodirana djelomično je razlog zašto se također bori da stekne glavno usvajanje kao sredstvo prijenosa za svakodnevnu upotrebu.

Ethereum: eksperiment u neograničenoj ponudi

Iako su mnoge kriptovalute slijedile Nakamotovo vodstvo u primjeni ograničenja opskrbe, neke imaju potencijalno neograničeno izdavanje. Ethereum je jedan od takvih primjera. Međutim, motiv iza stvaranje novog ETH razlikuje se od one kod fiat valute.

Kao i Bitcoin, Ethereumov sigurnosni model oslanja se na poticajnu provjeru valjanosti transakcija. Nagrade motiviraju iskreno sudjelovanje u obje mreže, jačajući njihovu ukupnu sigurnost. Te nagrade dolaze u obliku BTC-a ili ETH-a koji se kovaju sa svakim novim blokom transakcija, kao i od naknada koje transakcijski operateri plaćaju za korištenje mreže.

Dvije mreže zauzimaju drugačiji pristup što se tiče dugoročne sigurnosti. Kad se iskopi zadnji BTC, zaustavit će se nagrade Bitcoin-ovih blokova kovanica – novi kovanici iskovani sa svakim novim blokom. U tom bi trenutku same naknade za transakcije trebale potaknuti iskreno sudjelovanje rudara. Suprotno tome, Ethereum će i dalje nagrađivati ​​validatore transakcija novokovanim Ethereumom.

Unatoč tome što ETH i fiat valute obje imaju potencijalno neograničenu ponudu, potražnja za ETH-om ne utječe na njegovo stvaranje. Umjesto toga, inflacija je proizvod mrežnog sigurnosnog modela i to je nešto što programeri i korisnici žele kontrolirati.

Ne samo da je suosnivač Ethereuma Vitalik Buterin muljao tvrdu kapu na ukupnu opskrbu ETH-a, ali predložena buduća nadogradnja mogla bi uključivati ​​spaljivanje dijela naknada za rudare i uklanjanje jedinica iz prometa. Uz potencijal za smanjenje naknada na mreži, predložena su ažuriranja poput EIP-1559 koji sugeriraju davanje Ethereuma nešto oštrije monetarne politike sa smanjenom inflacijom – nešto vrlo popularno među ETH investitorima.

Potraga za stabilnošću i "stabilne kovanice"

Iako bi ih monetarne politike Bitcoina i Ethereuma mogle učiniti atraktivnim špekulativnim ulaganjima – ili čak zalihama vrijednosti – njihova je trenutna korisnost kao obračunska jedinica upitna. Kad ponuda valute ne reagira na promjene potražnje, navedene promjene rezultiraju dramatičnim promjenama cijena. To ne samo da otežava cijene, već i od trgovca koji prihvaća BTC ili ETH da preuzme određeni rizik od volatilnosti.

Za upotrebu izvan špekulacija, trgovanja ili dugoročnog držanja, nestalnost Bitcoina je nepoželjna. Korisnici valuta žele biti sigurni da se novac koji imaju danas sutra može zamijeniti za približno istu vrijednost robe i usluga. Stoga su stabilni kovanci – tj. Žetoni dizajnirani da se koriste kao sredstva razmjene koji predstavljaju jednu jedinicu valute, najčešće američki dolar – zabilježili sve veće usvajanje za mnoge slučajeve korištenja koji nisu prikladniji za BTC.

Stablecoins pokušavaju pružiti pogodnosti transakcije digitalne valute, a pritom ostaju slobodni od volatilnosti koja ometa BTC-ovo usvajanje u maloprodaji. Rast vodećeg stablecoina, Tether (USDT), s tržišne kapitalizacije manje od pet milijardi dolara prošle godine na oko 23,5 milijardi dolara danas, pokazuje koliko je stabilnost cijena važna za mnoge korisnike kriptovaluta.

Stablecoins, kakvi trenutno postoje, svi imaju tehnički neograničenu ukupnu ponudu. Način izdavanja i mehanizmi koji se koriste za održavanje stabilnosti svrstavaju ih u jednu od dvije široke kategorije:

  • Kolateralizirano
  • Elastična opskrba

Fiat stabilne kovanice s kolateralom

Fiat-kolateralizirani stabilkovanci funkcioniraju kao oblik digitalnih IOU-a. Entitet (npr. Banka ili pametni ugovor) drži jedinice valute ili drugu imovinu i izdaje stabilne kovanice proporcionalno takvoj imovini.

Tether je daleko najveći primjer fiat-kolateraliziranog stablecoina. Iako je sama kontroverzna tema, tvrtka vjerojatno drži 1 USD za svakih 1 USDT koji postoji. Budući da svaki USDT ima dolar, kupovna moć te valute ostaje dosljedna. I drugi fiat-kolateralizirani stabilcoin, poput USDC i TrueUSD, također slijede ovaj model.

Kada se podupire jedan-na-jedan, fiat-kolateralizacija pruža najveću stabilnost bilo kojeg trenutnog stablecoin sustava. Međutim, postoje nedostaci u fiat-kolateralizaciji. Prvo, korisnici moraju vjerovati da izdavatelj doista ima rezerve za koje kaže da ih posjeduje. To se teško slaže s transparentnom vizijom kripto valute koja je umanjena za povjerenje.

Uz to, budući da se stabilnokovanci osigurani fiat-kolateralom oslanjaju na banke da drže sredstva, njihovi izdavatelji podliježu regulatornim pritiscima. Američki zakonodavci trenutno pokušavaju donijeti zakonodavstvo koje bi, između ostalog, od izdavatelja stabilcoin-a zahtijevalo da dobiju saveznu bankarsku povelju. Oni protiv nedavno predloženih STABILNI zakon razlog da bi takva promjena ugušila inovacije u stabilnomcoin sektoru. Pritisak policijskih vlasti također je prethodno rezultirao i Tetherom i Centrom stavljanje Ethereum adresa na crnu listu koji su držali odgovarajuće kovanice svake tvrtke (tj. USDT i USDC).

Kriptokolateralizirani stabilkoinci

Spomenuti nedostaci fiat-kolateraliziranih stabilkovaca doveli su do kriptokolateraliziranog modela. Najrasprostranjeniji primjer je MakerDAO-ov DAI token. Umjesto dolara na bankovnom računu, pametni ugovori drže ETH i druge kriptovalute kao instrument osiguranja, a protokol daje DAI tokene po stopi koja namjerava da se svaki žeton trguje blizu 1 dolara. Ova vrsta mehanizma poznata je i pod nazivom mekani klin.

Na neki način, kriptokolateralizirani stabilkoinci predstavljaju poboljšanje u odnosu na njihove kolaterale s fiat kolateralom, poput USDT-a. Na primjer, korisnici mogu provjeriti ukupne kolateralne sigurnosne DAI tokene putem Ethereum blockchain-a, značajno smanjujući inherentnu razinu povjerenja koja obično zahtijeva fiat-kolateralizirani stabilcoin. Međutim, kao što je gore spomenuto, većina kripto imovine pati od ekstremne volatilnosti cijena, što ih čini neprikladnima kao oblik kolaterala.

Da bi se zaobišlo pitanje volatilnosti, kriptokolateralizirani stabilkovanci moraju biti prekomjerno kolateralizirani. Podržavajući ih sredstvima veće vrijednosti od izdanih, ovi stabilni novčići zaštićeni su od naglih promjena cijena imovine kolaterala. To omogućava decentraliziranim stablecoin projektima postizanje cijene koja je dovoljno stabilna da postanu korisni u raznim financijskim kontekstima. Međutim, 150% kolateralizacije ili više predstavlja vrlo neučinkovitu upotrebu kapitala, iako još uvijek ne uklanja u potpunosti prijetnju prisilne likvidacije tijekom promjene kripto tržišta.

Algoritmi nude a "bez kolaterala" pristup s elastičnom opskrbom

Stablecoins su nesumnjivo korisni. USDT već dugo pruža trgovcima stabilnu imovinu na koju mogu izaći tijekom razdoblja povećane volatilnosti kriptovaluta. Eksplozijom interesa za decentraliziranim financijama prošlog ljeta, slučajevi upotrebe stabilnih kovanica samo su se povećali. Posuđivanje, posuđivanje, trgovanje i pružanje likvidnosti koristeći stablecoin negira određeni rizik za korisnike.

Međutim, kao što smo razgovarali, postojeće implementacije stablecoina nisu savršene. Poput USDT-a i drugih projekata s središnjom kolateralom predstavljaju rizik druge ugovorne strane koji uopće nije usklađen s etosom šire industrije kriptovaluta. U međuvremenu, modeli kolateralizacije kriptovaluta u najboljem slučaju čine neučinkovitu upotrebu kapitala, a u najgorem slučaju mogu rezultirati brutalnom likvidacijom tijekom razdoblja povećane volatilnosti.

Međutim, s obzirom da se cijene kreću u skladu s ponudom i potražnjom, teoretski bi trebala biti moguća stabilnost ako promjene u ponudi valute reagiraju na promjene u njezinoj potražnji. Ako se povećanje ponude od 10% podudara s povećanjem potražnje od 10%, ne bi trebalo doći do povećanja cijene. To je labava premisa iza kategorije kriptovaluta koja u posljednje vrijeme privlači sve veću pozornost.

Poznati kao algoritamski stabilni kovanci ili kovanice elastične opskrbe, ovi projekti pokušavaju trgovati po određenoj ciljanoj cijeni povećanjem ili smanjenjem cirkulirajuće ponude valute kao odgovor na potražnju. Ako je cijena ispod ciljane (često, ali ne uvijek, 1 USD), tada se ponuda stabilnih kovanica ugovara, povećavajući cijenu svake jedinice. Suprotno tome, kada se potražnja poveća i cijena je iznad cilja, kovaju se novi novčići kako bi se razrijedila ponuda i smanjila vrijednost svake jedinice.

Koncept elastičnog tokena opskrbe teško da je nov. U stvari, dva različita prijedloga za algoritamski prilagođene sustave stabilnih opskrbnih sustava iznesena su već 2014. godine.

Imenovanje svog rješenja prema ekonomistu i političkom teoretičaru središnje banke Friedrichu Hayeku, Ferdinandu M. Ametranu, u svom esej "Hayek Money: rješenje za stabilnost cijena kriptovaluta," opisuje sustav u kojem korisnici sami imaju koristi od stvaranja novih jedinica valute, a također financiraju kontrakcije ponude kada padne potražnja. Vrijednost jedne jedinice valute koja koristi takav sustav teoretski bi trebala ostati konstantna, no saldi novčanika bi rasli i smanjivali se u skladu s promjenama ukupne tržišne kapitalizacije.

U "Napomena o stabilizaciji kriptovaluta: dionice Seigniorage," Robert Sams iznosi naprijed sličan model za elastični novčić za opskrbu. U ovom bi modelu, poput Hayek Money, novčana masa rasla i smanjivala se u skladu s potražnjom. Međutim, Sams smatra da povećavanje i smanjivanje stanja novčanika proporcionalno jednostavno prenosi nestabilnost cijene na promjenjivost stanja novčanika. Iako bi kupovna moć jedne jedinice novca Hayek trebala ostati konstantna, ona bilo kojeg novčanika širila bi se i skupljala u tandemu s ukupnom veličinom tržišta.

Sams piše:

"Stabilnost cijena nije samo stabiliziranje obračunske jedinice, već i stabiliziranje zalihe vrijednosti. Hayekov novac namijenjen je rješavanju prvih, a ne potonjih."

Umjesto toga, on favorizira sustav u kojem bi se samo korisnici kojima je to stalo morali baviti osnovnim mehanizmom stabilnosti valute. Model Seigniorage Shares oslanja se na drugi token koji imatelju omogućuje udio u budućem proširenju opskrbe.

Oni koji se odluče podržati takav sustaj stabilnih valuta to čine tako da jedinice valute izbace iz optjecaja kada je cijena ispod ciljane. Zauzvrat dobivaju tokene dionica koje mogu zamijeniti za stabilcoin koji je iskovan tijekom događaja proširenja opskrbe. Kako je broj primljenih novčića veći od broja spaljenih, potencijalna dobit potiče korisnike da sami utječu na monetarnu politiku protokola.

Obnovljeno zanimanje za algoritamske, elastične stabilizatore opskrbe

Kao što su primijetili i Sams i Ametrano 2014. godine, teoretiziranje modela elastičnih opskrbnih novčića nadahnuto je kako jasnom potrebom za održivim decentraliziranim stablecoinom, tako i nedostacima postojećih kolateraliziranih modela. Međutim, čini se da u novije vrijeme potencijalno neprijateljsko regulatorno okruženje ubrzava razvoj.

Čak i prije predloženog zakona o stabilnosti u SAD-u, napori na stvaranju stabilnih kovanica predstavljali su potencijalna regulatorna pitanja. Oni koji stoje iza originala Osnova stablecoin bili su prisiljeni raspustiti projekt u prosincu 2018. Navodeći potencijalni sukob između sebe i američkih regulatora vrijednosnih papira, tim je vratio novac investitorima i odložio rani projekt inspiriran Seigniorage Shares.

Sa Zakonom o stabilnosti koji sada prijeti izdavateljima stabilnih valuta i naprednim DeFi prostorom koji pruža uvjerljive slučajeve korištenja kriptovaluta s dosljednom cijenom, posljednjih mjeseci pojavili su se mnogi algoritamski stabilni novci koji slijede i proporcionalnu bazu podataka i modele dionica Seigniorage. Vrhunski cenzurni otpor takvih projekata u usporedbi s centraliziranim naporima čini njihov razvoj posebno vrijednom potragom kada se suoče s agresivnim regulatorima. Razumljivo je, s obzirom na neizvjesno regulatorno okruženje, da programeri koji stoje iza projekata poput Based Money, DEBASE, Basis Cash i Dynamic Set Dollar preferiraju pokriće anonimnosti, međutim.

Algoritamski stabilni kovanci: na papiru vs. u praksi

Oni koji pomno prate industriju kriptovaluta mogli bi prepoznati pretpostavku i Ametranovog Hayek Money-a i Samsove Seigniorage dionice. Prva se gotovo identično odražava u dizajnu prebačene valute Ampleforth, koja je i sama posuđena projektima kao što su YAM Finance, DEBASE, Base Protocol i drugi.

Ti sustavi, crpeći inspiraciju iz Ametrana, podvrgavaju se procesu poznatom kao prebaza podataka u zadanom intervalu. Oracle pruža protokol za cijenu imovine na vanjskim razmjenama. Kada je cijena iznad ciljane, ravnoteža novčanika korisnika zadržava rast tokena ponovne baze podataka. Ako je cijena daleko iznad ciljane, većina protokola ne objavljuje odmah ukupnu zalihu potrebnu da se sve smanji. Da bi izbjegli prekomjerne korekcije cijena, mnogi koriste neke zaglađivanje opskrbe mehanizmi za posrtanje oslobađanja.

Suprotno tome, kad se potražnja za tokenom smanji, smanjuje se i ponuda novca. Opet, postotna razlika između trenutne i ciljne cijene određuje za koliko protokol smanjuje stanje novčanika. Kada je cijena blizu ciljane cijene, mreža ne treba prilagoditi opskrbu. Distribucijom i uklanjanjem tokena izravno u i iz novčanika, bez obzira na postotak udjela u ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji korisnika koji su držali prije ponovne baze podataka ostaje isti nakon njega.

Unatoč tome što imaju jasno izražen cilj, Ampleforth to više voli distancirati se od pojma stablecoin. Budući da svaki korisnik ima koristi od rasta mreže s povećanim saldima tokena, tim opisuje svoj token, Ample (AMPL), kao potencijal koji može postati sredstvo za diverzifikaciju i služiti kao atraktivna zaštita od ostalih tržišta, uključujući kriptovalute.

Uistinu, Gauntletovo istraživanje o Ampleforthu primijetio korelacija niske tržišne kapitalizacije između AMPL i drugih glavnih digitalnih valuta. To daje potporu mišljenju da bi preusmjeravanje valuta na kraju moglo predstavljati inovativnu i uglavnom nekorelirani vlastiti razred imovine.

Još jedna zanimljiva primjena elastičnosti opskrbe koja slijedi Hayek Money model je Base Protocol. Proširenje i smanjenje opskrbe tokenom trebali bi zadržati žeton protokola BASE po cijeni od jedne bilijuntine ukupne tržišne kapitalizacije kriptovaluta. Poput vlasnika AMPL-a, oni koji su uloženi u BASE dobivaju proširenja opskrbe i financijske kontrakcije proporcionalno. Ako uspije održati svoj klin dugoročno, BASE će ponuditi način špekulantima da se klade na budući rast kriptovalute u cjelini.

U međuvremenu, Samsove dionice Seigniorage dionice implementirane su s različitim izmjenama u projekte poput Basis Cash, Empty Set Dollar, Dollar Protocol i nekoliko drugih. Sustav s više tokena odvaja sam stabilcoin od njegovog mehanizma stabilnosti. Korisnici koji ne žele doprinijeti stabilizaciji cijena mogu samo izvršavati transakcije ESD, DSD, OSNOVE itd. Kao i bilo koji stabilcoin.

Korisnici skloni preuzimanju rizika zbog potencijalnih nagrada mogu sudjelovati u stabilizaciji valute. To obično uključuje sagorijevanje stabilnih valuta u zamjenu za token obveznice. U slučaju kasnijeg proširenja ponude, obveznice se mogu zamijeniti za nove jedinice valute s dobiti.

Unatoč konceptu koji teoretski ima smisla, čini se da se mnogi algoritamski stabilnicoin projekti trude držati se svog cilja u stvarnosti. Trenutačni tržišni lider u tokenima u stilu Seigniorage Shares je Empty Set Dollar (ESD), čija ukupna tržišna kapitalizacija iznosi više od 324 milijuna USD.

Pokrenut u rujnu 2020. godine, ESD je u razmaku od samo jednog tjedna trgovao čak 2,29 dolara, a najniže 0,44 dolara. Iako bi moglo biti preuranjeno otpisati projekt, u ovom trenutku također je prilično teško nazvati takve pokrete cijena stabilnima.

ESD cijena od lansiranja. Izvor: CoinGecko

Čini se da drugi primjeri prolaze bolje u smislu stabilnosti. Unatoč nevjerojatno nestabilnim cijenama pri lansiranju, pokušaj da se oživi izvorni Basis protokol, nazvan Basis Cash (BAC), trgovao je blizu cilja od 1 dolara većinu svog kratkog postojanja. Međutim, sama cijena ne otkriva cjelovitu sliku.

BAC je trgovao blizu cilja od 1 USD nakon početne volatilnosti. Izvor: CoinGecko

Bilo kojim elastičnim novčićem za opskrbu cilj je lakše održati kada tržišna kapitalizacija raste. Povjerenje u dati protokol raste, jer oni koji ga podržavaju zarađuju od rasta tržišta. Kada se ugovori s tržišnom kapitalizacijom iskušavaju u vjeri u projekt. Kao što se vidi dolje, Basis Cash još nije doživio produženo kontrakcijsko razdoblje.

Basis Cash trguje blizu svog cilja od lansiranja, ali tek treba testirati kontrakcijom tržišta. Izvor: CoinGecko

Jednom kada cijena padne ispod cilja, elastični protokoli opskrbe oslanjaju se na korisnike koji se zadužuju kako bi ih vratili na cilj. To, dakle, zahtijeva da korisnici vjeruju da će se cijena na kraju ponovno trgovati iznad ciljane, omogućujući im zaradu od obveznica koje dobivaju prilikom sagorijevanja opskrbe žetonom. Ako se izgubi vjera u protokol, malo će biti spremnih zamijeniti tokene za obveznice, bez obzira na to koliko bi profit mogao biti unosan.

Softverski inženjer i upravljački partner u Dragonfly Capital, Haseeb Qureshi, istaknuo ovu manu u eseju pod naslovom "Stablecoins: Dizajn cjenovno stabilne kriptovalute":

"Dionice Seigniorage mogu neko vrijeme apsorbirati određenu količinu padajućeg pritiska, ali ako se pritisak prodaje održi dovoljno dugo, trgovci će izgubiti povjerenje da će se dionice na kraju isplatiti. To će dodatno sniziti cijenu i pokrenuti spiralu smrti."

Ben Dyson iz BankUndergrounda remizirao je slični zaključci prije najnovijeg vala algoritamskih stabilnih kovanica koji su se pojavili na tržištu. Dyson se u svom članku osvrće na monetarnu politiku koja stoji iza izvorne Osnove "Mogu li ‘Stablecoins’ biti stabilni?" U konačnici, navodi da algoritam sam po sebi ne može garantirati da će kupci obveznica istupiti da vrate cijenu natrag:

"Iako algoritamski stabilni kovanci poput Basisa uspijevaju eliminirati potrebu za povjerenjem u treću stranu, oni umjesto toga na kraju uvelike ovise o vjerovanju i povjerenju ulagača."

Jednako kritičan prema sustavu Seigniorage dionica je i osnivač Amplefortha, Evan Kuo. Odbacivanje projekata poput Basis Casha kao "zombi ideje," upozorio je one koji su uzbuđeni takvim sustavima da "očekivanja temperamenta":

"Stabilni novac koji se oslanja na tržišta duga (tj. Obveznice) za regulaciju ponude uvijek će se oslanjati na zajmodavce u krajnjem utočištu (tj. Na spašavanje)."

Tim Ampleforth-a razradio je OKEx Insights:

"Žetoni Seigniorage mogu se “slomiti”, jer se obično oslanjaju na “zajmodavca u krajnjem slučaju”, slično tradicionalnim financijskim akterima. To predstavlja suprotno od decentralizacije. Povrh toga, s obzirom na to da se radi o relativno novijim i manjim projektima DeFi-a, oni nemaju potporu zajmodavca u krajnjoj nuždi što je dokazano kao vlada (poput SAD-a) ili središnja banka (poput Fed-a). To znači da su također inferiorni u „sigurnosti“ koju pruža takva „zaštitna mreža“."

Unatoč nedostacima, stabilne kovanice su tu da ostanu

Ograničena ponuda Bitcoina, zajedno s njegovom neviđenom sigurnošću, služi mu kao čvrsta novčana imovina. Međutim, nestabilnost cijena čini je vrlo lošom obračunskom jedinicom. Može doći vrijeme da je tržišna kapitalizacija Bitcoina toliko velika da se volatilnost smanjuje na prihvatljivu razinu kako bi se cijene BTC-a cijenile, no to danas sigurno nije slučaj.

S obzirom na ovu nestabilnost, stabilni novčići postaju sve vitalniji dio industrije kriptovaluta. Trgovci izlaze s pozicija, poljoprivrednici DeFi prinosa koriste ih za upravljanje rizicima i rastu popis trgovaca prihvati ih. Da bi se udovoljilo promjenama u potražnji, stabilna ponuda zaliha raste ili se smanjuje i tehnički je neograničena. Neki se sustavi oslanjaju na središnjeg izdavatelja, a drugi koriste algoritme. Različiti pristupi rezultiraju kompromisima koje korisnici moraju odvagnuti.

Osim što su potencijalni ciljevi za regulatore, oni koji imaju kolateral u centraliziranim pothvatima, poput USDT-a, izloženi su i riziku druge ugovorne strane. Također se mogu staviti na crnu listu, kao što su to prošle godine učinili i Tether i Center na zahtjev agencija za provođenje zakona. Unatoč nedostacima, centralizirana rješenja ostaju i najstabilnija i najpopularnija.

Stablecoins kolateralizirani kripto imovinom ili pomoću algoritamskih prilagodbi opskrbe ne mogu se cenzurirati na takav način. Ipak, oni sami podliježu standardnom protokolarnom riziku koji je uvijek faktor u decentraliziranim financijama, zajedno sa svojim jedinstvenim manama.

Zahvaljujući njihovoj kolateralizaciji, projekti poput DAI-a uglavnom su stabilniji od elastičnih novčića. Međutim, ekstremna nestabilnost cijena može potaknuti likvidacije. U međuvremenu, zahtjevi za prekomjernom kolateralom namijenjeni ublažavanju rizika likvidacije čine DAI neučinkovitom uporabom kapitala.

Elastični tokeni opskrbe predstavljaju najveći rizik. Potpuno nekolateralizirani, oslanjaju se na teoriju igara i često razrađuju poticajne strukture za ciljanje cijene. Ako se raspoloženje na tržištu okrene prema elastičnom znaku opskrbe, prodavači mogu nadmašiti broj kupaca kada protokol zahtijeva povećanje potražnje za povratak na klin.

Međutim, s obzirom na sve to, još uvijek smo u vrlo ranim danima bez presedana razdoblja monetarnih eksperimenata. Ideje koje nikada ranije nisu bile provedive sada se mogu testirati sa stvarnim kapitalom u igri. Izum Bitcoina rezultirao je mogućnostima za stvaranje potpuno novih financijskih sustava i, iako danas daleko od savršenog, decentralizirani stabilizatori s nekim opisom zasigurno će biti dio njegovog konačnog dizajna.

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner