DEXovi voze val DeFi: likvidnost, sigurnost i put ka masovnom usvajanju

DEX slika

Decentralizirano financiranje ili DeFi nedavno je u fokusu interesa i rasprava u široj kripto zajednici. Ukupna vrijednost u USD zaključana na tržištu DeFi nadmašio Dvije milijarde dolara prvi put u srpnju. The broj korisnika na tržištu DeFi-a također je zabilježio značajan rast, dosegnuvši gotovo 240 000 od 6. srpnja.

Vjeruje se da je nedavni eksplozivni rast niše DeFi potaknut posebno jednim protokolom posudbi, Compoundom, koji je počeo stjecati popularnost počevši distribucijom svog upravljačkog tokena COMP sredinom lipnja. Compound je brzo pretekao kolege iz Ethereuma – protokol za pozajmljivanje, Maker, kao vodeći DeFi projekt, dostigavši ​​gotovo 700 milijuna dolara imovine zaključane na protokolu od 9. srpnja.

Čini se da je hajk oko DeFi-a također pogodovao decentraliziranim razmjenama, koje se obično nazivaju DEX-ovima. Podaci usluge Ethereum analitike Dune Analytics ukazuje da je opseg trgovine DEX-ovima u lipnju dosegao najvišu razinu od 1,52 milijarde dolara – rast od 70% u odnosu na svibanj. Konkretno, DEX platforme Uniswap i Curve dominirale su tržištem, s prometom od 446 milijuna USD, odnosno 350 milijuna USD.

Mjesečne količine DEX-a od siječnja 2019. do lipnja 2020. Izvor: Dune Analytics, OKEx Insights

OKEx Insights ispituje razloge nedavnog porasta popularnosti decentraliziranih burzi – kao i trenutno stanje likvidnosti, sigurnosti i korisničkog iskustva koje DEX nude.

Centralizirana ili decentralizirana razmjena

Većina kripto razmjena centralizirana je. Razmjene poput OKEx-a odavno su, među ostalim ponudama, primarna mjesta za trgovanje kriptovalutama. U slučaju tih skrbničkih razmjena, sredstva korisnika čuva pouzdani posrednik – obično operater razmjene. To u osnovi stvara sustav s jednom točkom neuspjeha, jer burza obično ima potpunu kontrolu nad imovinom korisnika.

To je centralizirane razmjene učinilo glavnom metom hakera koji su u stanju ukrasti milijune iskorištavajući ranjivosti. Na primjer, 500 milijuna dolara Coincheck hack u siječnju 2018. pokrenuo je široku zabrinutost zbog toga mogu li centralizirane burze kriptovaluta zaštititi imovinu korisnika na transparentan način.

Nakon niza glavnih hakovanja na razmjeni kriptovaluta 2018. godine i 2019, korisnici su počeli razmatrati decentralizirane razmjene. Na DEX-u se trgovanje izvršava putem pametnih ugovora na blockchainu. To implicira da u transakciji nije uključena treća strana i da korisnici imaju potpunu kontrolu nad vlastitim kriptovalutama.

U usporedbi s centraliziranim razmjenama kriptovaluta, DEX-ovi nemaju niti jednu točku neuspjeha jer korisnici imaju potpunu kontrolu nad vlastitim sredstvima. To hakerima otežava krađu ogromnih iznosa kriptovaluta, jer je vrijeme i trošak potreban za hakiranje mnogo veći od onog na centraliziranim burzama kriptovaluta.

Decentralizirane razmjene napokon bilježe obim

Decentralizirane razmjene stekle su kratkoročnu privlačnost u 2018. godini svojom nepripadničkom prirodom i navodnom pojačanom sigurnošću. Međutim, hajp oko DEX-ova uvelike je nestao zbog malog volumena trgovine u usporedbi s centraliziranim burzama.

Na primjer, IDEX pila 69.339 zamjena u dva tjedna u srpnju 2018., dok je Bitfinex omogućio 92.024 ugovora o zamjeni u samo dva dana. Nakon vrhunca od 1,5 milijardi dolara kojima se trgovalo na DEX-ima u svibnju 2018., istraživanje Diar izvijestio da je opseg trgovine DEX-om dosegao mjesečni minimum od 49 milijuna dolara u siječnju 2019.

DEX-ovi su ponovno počeli stjecati snagu 2020. godine nakon uspona Compound-a i većeg DeFi-ovog prostora. Na primjer, ukupan obujam trgovanja na decentraliziranoj krivulji razmjene rasla gotovo 500% s oko 7,1 milijuna USD na početku distribucije COMP-a 16. lipnja do rekordnog vrhunca od preko 42 milijuna USD 21. lipnja.


Budući da DeFi manija dosegne groznicu, hoće li DEX-ovi konačno dobiti široko prihvaćanje?

Likvidnost ostaje ključna briga

Likvidnost je nedvojbeno ključni pokretač usvajanja i korisničkog rasta burzi kriptovaluta. Likvidnost se odnosi na lakoću kojom se sredstvo pretvara u novac bez utjecaja na cijenu navedene imovine. U trgovačkom nalogu ponuda se odnosi na nalog za kupnju, a zahtjev odnosi se na nalog za prodaju. Raspon se odnosi na razliku između najviše ponude i najnižeg zahtjeva. Niži raspon ukazuje na likvidnije tržište, dok veći raspon ukazuje na nelikvidnije tržište.

Dvije su ključne komponente za procjenu likvidnosti:

  1. Jednostavnost, a to su brzina i napor potrebni za pretvaranje sredstva.
  2. Proklizavanje cijene, što je razlika između očekivane cijene i cijene izvršenja na većoj narudžbi.

Na likvidnom tržištu imovina se lako može pretvoriti u novac uz minimalno klizanje. Decentralizirane razmjene mogu se podijeliti u dvije vrste modela likvidnosti: međusobne razmjene knjiga narudžbi i razmjene temeljene na automatiziranim kreatorima tržišta.

Razmjena knjiga ravnopravnih knjiga narudžbi koristi sustav licitiranja / traženja za ispunjavanje obrta. Trgovina je samo pogubljen mehanizmom podudaranja burze kada se nalogu trgovca za kupnju / prodaju podudara suprotni nalog po odabranoj cijeni. Model razmjene knjiga narudžbi optimalan je za centralizirane burze s velikim količinama trgovine, jer to ukazuje na visoku likvidnost i dovodi do uskog širenja. Stoga trgovci mogu slati velike narudžbe s minimalnim proklizavanjem.

Međutim, model razmjene knjiga narudžbi ne funkcionira dobro s DeFi kovanicama i tokenima. Kako je većina decentraliziranih financijskih protokola u ranoj fazi, njihovom se imovinom ne trguje aktivno i na tržištu nema dovoljno kupaca i prodavača. Relativna nelikvidnost tokena čini ih osjetljivima na oscilacije cijena uzrokovane velikim pojedinačnim transakcijama. Ogromne oscilacije cijena, pak, dovode do širokog širenja. Uz to, manje je vjerojatno da će imovina s visokom volatilnošću cijena biti navedena na burzama knjiga narudžbi.

Budući da se DeFi žetonima ne trguje široko radi razmjene knjiga s narudžbama, platforme temeljene na automatiziranim proizvođačima tržišta služe kao alternativa. Razmjena zasnovana na AMM-u koristi set determinističkih algoritama koji postavljaju parametre za udruživanje likvidnosti od trgovaca i stvaranje tržišta. Umjesto da se tradicionalna knjiga narudžbi koristi za narudžbe za kupnju i prodaju, sredstva za kupce i prodavače na burzama zasnovanim na AMM-u pohranjuju se u lancima likvidnosti.

U kontekstu DeFi-a, AMM sustavi dizajnirani su da stvore veliki fond likvidnosti koji omogućava zamjenu imovine, za razliku od postavljanja trgovinskih parova. U usporedbi s tradicionalnom razmjenom knjiga naloga, nalozi trgovaca ne trebaju biti usklađeni s nalozima drugih trgovaca u bazenima likvidnosti. Umjesto toga, ti fondovi osiguravaju stalnu likvidnost kada trgovci u njih polože svoju imovinu. Uz to, cijene tokena u fondu likvidnosti određuju se algoritmom postavljenim u pametnim ugovorima, umjesto agregiranja podataka o cijenama na razmjenama.

Pulovi likvidnosti korisni su i timovima koji stoje iza ovih DeFi kovanica i tokena i investitorima imovine. Za projektne timove, bazeni likvidnosti ukloniti potrebe za pokretanjem mreže za osiguravanje likvidnosti prije nego što projekt pruži stvarnu korisnost. Za investitore im bazeni likvidnosti omogućuju povlačenje kovanica i tokena kad se njima ne trguje aktivno.

Rudarstvo likvidnosti i uzgoj prinosa

Dramatični uspon Compounda potaknuo je „uzgoj prinosa“ – čin korištenja jednog ili više DeFi protokola za generiranje što većeg broja povrata. Prinos uzgoja postao je još popularniji porastom takozvanog “rudarstva likvidnosti” ili zarađivanjem novokovanog izvornog tokena protokola uz redovite povrate.

Rudarstvo likvidnosti odnosi se na situaciju kada proizvođač prinosa sudjeluje u stvaranju tržišta kako bi pridonio potrebnu likvidnost određenom novčiću ili žetonu i pritom zaradio stopu povrata, plus dodatnu jedinicu tokena protokola.

Kad je Compound distribuirao svoj upravljački token, COMP, njegov mehanizam za rukovanje likvidnošću doveo je do masovnog poticanja uzgoja prinosa jer su investitori pokušali maksimizirati svoj prinos i zaraditi COMP – koji će se distribuirati korisnicima putem rudarstva likvidnosti u sljedeće četiri godine.

Uspjeh Compounda vidio se na sličan način s drugim DeFi protokolima – poput Balancera, DEX protokola koji nudi višestruku imovinu i omogućava svima da postanu pružatelji likvidnosti na platformi. Krajem lipnja postojala su dva izvora prihoda za pružatelje likvidnosti u Balanceru, naknade za trgovanje i nagrade u novokovanom BAL-u – upravljačkom tokenu protokola – raspoređenom za rudarstvo likvidnosti.

BAL je namijenjen poslužiti kao poticaj trgovcima i pružateljima likvidnosti da sudjeluju u upravljanju protokolom i donošenju odluka. Nedavna distribucija BAL-a pruža dodatni izvor prihoda za pružatelje likvidnosti u Balanceru, što povećava potražnju za zarađivanjem BAL-a. To je dovelo do preko 300% povećanja ukupne vrijednosti zaključane (USD) u Balanceru od početka distribucije tokena 23. lipnja.

Ukupna vrijednost zaključana (USD) u bilansu. Izvor: DeFi puls

Međutim, održivost kopanja likvidnosti još uvijek je na raspravi. Bobby Ong, suosnivač tvrtke za kriptoanalitiku CoinGecko, rekao je za OKEx Insights da stvari rano izgledaju dobro. On je objasnio:

„Model rudarstva likvidnosti oblik je poticaja protokola sličan sustavu nagrađivanja blokova za provjeru rada. Inflatorni model uvučen je u protokol, a monetarni model poznat je svima.

Održivost modela kopanja likvidnosti ovisit će o tome koliko će protokola uspjeti prikupiti tijekom razdoblja poticaja. Ideja je da će dovoljan broj korisnika koristiti protokole nakon što se poticaj smanji ili ukloni, tako da on postaje samoodrživi ekosustav u kojem se traže upravljački tokeni da bi se glasalo o pitanjima upravljanja. U ovom trenutku, još će biti prerano za bilo što reći, ali rani znakovi su prilično pozitivni. “

Model rudarstva likvidnosti koji su usvojili određeni DEX-ovi doveo je do kratkoročnog povećanja njihovih tržišnih udjela opsegom trgovine. Na primjer, otkako je Balancer najavio distribuciju svog upravljačkog tokena, njegov je tržišni udio u obujmu trgovine porastao s 1,66% na 13,53% tijekom tjedna 22. lipnja.

Tržišni udio prema tjednom obujmu decentraliziranih razmjena. Izvor: Dune analytics, OKEx Insights

Fredrik Haga, suosnivač tvrtke Dune Analytics, rekao je za OKEx Insights da je uvjeren da opseg trgovine DEX-ovima može zadržati pozitivan zamah u srpnju. On je objasnio:

“Činilo se u lipnju da je obim trgovine u velikoj mjeri potaknut uzgojem prinosa. Međutim, prošla je otprilike 1/4 srpnja i vidjeli smo oko 420 milijuna USD kako se trguje u DEX-ovima. Ako se taj trend nastavi, srpanj će sletjeti na približno jednak volumen kao i lipanj (trguje se ~ 1,5 milijardi američkih dolara). “

Mjesečni decentralizirani volumen razvrstan po godinama. Izvor: Analitika dina, OKEx Insights

Iako je ukupan obujam trgovanja DEX-ovima u srpnju već premašio prošlogodišnji, gledajući unaprijed u treće tromjesečje 2020. godine, Haga je istaknuo nekoliko DEX-ova koje treba pripaziti:

“Iz referenci Balancer i Curve, postaje očito da automatizirani tvornici tržišta mogu prilično brzo povećati količinu. Sada će biti zanimljivo vidjeti kako se ponašaju novi modeli poput Protokola Gnoze – koji je pokrenut u svibnju i jesu li u stanju privući likvidnost. Uz to, s rastom cijena plina, zanimljiva će biti i rješenja sloja 2 poput Loopringa i Diversifija. “

DEX-ima je još uvijek dug put do masovnog usvajanja

Unatoč povećanom obujmu decentraliziranih burzi u lipnju, još je prerano da se DEX-ovi uspoređuju s centraliziranim kripto burzama – koje se itekako mogu pohvaliti lavovim udjelom korisnika i količinama trgovanja. Kao što naznačuje istraživanje od TokenInsight-a, od prvog tromjesečja 2020. godine, opseg trgovanja na DEX-ima iznosio je samo 2,68% ukupnog spot trgovanja na cijelom kripto tržištu.

Što se tiče dolara, obujam trgovine DEX-ovima dosegao je 180 milijardi USD u prvom tromjesečju 2020. – u usporedbi s 6,6 bilijuna USD kojima se trguje na cijelom tržištu kripto mjesta. Iako je udio još uvijek mali, ovo je zapravo prvi put da su količine DEX-a činile više od 0,01% ukupnog spota, izvještava TokenInsight.

Zabrinutost zbog sigurnosti također ostaje zapreka širokom prihvaćanju decentraliziranih razmjena, što se odražava u nedavnom eksploataciji Balancera od 500.000 američkih dolara. 29. lipnja CoinDesk izvijestio da je napadač iskoristio rupu u protokolu posudivši WETH tokene vrijedne 23 milijuna dolara. Navodno su potom kontinuirano trgovali WETH-om protiv Statere (STA) sa sve većim količinama – isušujući bazen likvidnosti STA. Identitet hakera ostaje misterija, a Statera tim je najavio da ne mogu vratiti novac žrtvama hacka.

Jay Zhou, glavni operativni direktor DEX protokola Loopring, rekao je za OKEx Insights da ograničenje protoka Ethereuma također baca svjetlo na sigurnosna pitanja s kojima se DEX susreću. On je objasnio:

“Moja briga je tehnološko ograničenje u pogledu protoka Ethereuma. Događaj ‘crni labud’ 12. ožujka ispario je vrijednost tržišta DeFi za 50% u jednom danu. To znači da trenutni blockchain ne može podržati potrebe korisnika DeFi-a ako se cijena drastično promijeni u kratkom vremenskom razdoblju. Iako neki od vodećih DeFi protokola poput MakerDAO i dYdX koriste rješenja za skaliranje sloja 1 na blockchainu, vidjet ćemo sve više i više dapps-a koji usvajaju rješenja za skaliranje sloja 2 u narednoj godini. “

Loša korisnička sučelja na decentraliziranim centralama u odnosu na popularne centralizirane burze također koče usvajanje korisnika. CoinGecko’s Ong rekao je za OKEx Insights da složenost upotrebe DEX-ova ometa korisničko iskustvo i, prema tome, ostaje prepreka koja sprečava DeFi da prijeđe u glavni tok. Razradio je:

„Teško je nekome razumjeti koncept kako učiniti dostupnim visoke prinose. Teško je bilo kome objasniti koncept automatiziranih market mejkera, bazena likvidnosti itd., Čak i sudionicima kripto industrije. Da bi ih osoba s prosječnim kripto znanjem koristila, mora biti upoznata s Metamaskom, treba se upoznati s ETH-om i / ili stabilkoincima – a da ne spominjemo razne stabilne kovanice, poput DAI, USDT, USDC, itd. – ili koristiti nadzornu ploču poput Instadappa da pravilno obavlja uzgoj prinosa. ”

Ong je također naglasio da, trenutno – s visokim naknadama na Ethereumu, između ostalog – kako bi uzgoj prinosa na DeFi protokolima bio učinkovit, od korisnika se zahtijeva da polože veliku svotu novca za početak, „najmanje 10 000 USD da vide neke stvarne dobiti. ” On je dodao:

“To znači da je uzgoj prinosa DeFi sada u osnovi igra koju igraju veliki kitovi koji su spremni preuzeti rizik pametnih ugovora kako bi postigli visok prinos.”

Osim gore navedenih prepreka, Jon Jordan, direktor komunikacija u decentraliziranoj tvrtki za podatkovne podatke DappRadar, podijelio je s OKEx Insights svoje uvjerenje da inercija korištenja centraliziranih razmjena čini DEX-ove “daleko od mainstreama”. On je objasnio:

“Mislim da je glavni razlog zašto DEX-ovi nisu postali mainstream povijesno pitanje koje je, kad je kripto prvi put procvjetao, jedini način pristupa toj novoj imovini bilo korištenje centraliziranih burzi. Jednom kad se netko prijavi i počne ugodno koristiti takav proizvod, vrlo je teško natjerati ga da pređe na bilo što drugo.

Konkretnije, međutim, problem s DEX-ima uvijek je bio (i ostaje i dalje) što su sporiji, skuplji za upotrebu i nude manje likvidnosti od glavnih centraliziranih burzi. To je povezano s puno sigurnosnih problema. Iz tih razloga ne vidim da DEX-ovi postaju glavni proizvodi. “

Iako Jordan vjeruje da DEX-ovi kratkoročno neće postati mainstream, on misli da korisnicima nude dvije jasne prednosti:

„Prva prednost DEX-a je nema ograničenja KYC / AML, što je važno za neke korisnike. Glavna prednost je ono što trenutno doživljavamo, a to je način na koji se DEX-ovi integriraju u širu eksploziju DeFi-a. Ovo je zabilježilo porast proizvoda poput Uniswap, Kyber, 1inch, Curve itd. Kojima se može pristupiti na nove načine kao dio složene DeFi transakcije koja može uključivati ​​više radnji.

Sljedeća prednost koju DEX nudi je fenomen uzgoja prinosa. Korisnici maksimiziraju svoju sposobnost farmiranja Compound-ovog novog COMP tokena polaganjem kolaterala, istodobno uzimanjem kredita i razmjenom tokena. To rezultira ogromnom eksplozijom u količinama DeFi-a i DEX-a, iako je broj korisnika i dalje vrlo nizak u usporedbi s centraliziranim centralama. “

U svom razgovoru za OKEx Insights, Jordan DappRadara također je primijetio svoje uvjerenje da će DEX biti u potpunosti integrirani u ekosustav DeFi:

“Očekujem da ćemo vidjeti transformaciju DEX-a kad se postanu potpuno integrirani u ekosustav DeFi. I u jednom ćemo trenutku vjerojatno prestati čak i govoriti o DEX-ovima kao zasebnoj vrsti proizvoda. “

Iako su decentralizirane razmjene – i DeFi u cjelini – još uvijek u ranoj fazi i učinkovito ostaju dostupni ograničenoj bazi korisnika, CoinGecko’s Ong vjeruje da DeFi još uvijek pruža ogromne mogućnosti za demokratizaciju financijskih usluga svima:

“Generalno sam optimističan za budućnost DeFi-a. Ovo je početak višedecenijske putanje rasta i DeFi nam obećava puno potencijala u decentralizaciji financijskih usluga.

Iako postoji mnogo gore spomenutih problema, s vremenom, kako Ethereum skale i programeri DeFi postaju sve sofisticiraniji, te će se stvari poboljšati, a korisničko iskustvo postat će sve bolje tako da svatko može u njemu sudjelovati. Kada se to dogodi, složene financijske usluge s većim povratom ulaganja bit će demokratizirane za sve, a ne samo za bogate. “

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map