Ekonomija ulaganja i konsenzus oko PoS-a

Ulog je nedavno postao nova modna riječ u kripto prostoru. Iako ovaj koncept već dugo postoji od uvođenja konsenzusa Proof-of-Stake (PoS), nije ušao u fokus javnosti sve dok ulaganje u posljednje vrijeme nije postalo jedna od visoko prinosnih metoda. U ovom ćemo članku razgovarati o konceptu ulaganja, njegovoj korelaciji s PoS-om i točkama koje treba imati na umu kada trgovci uđu u igru.

Što je Staking

Ulog je novi trend u kripto industriji. U mehanizmu konsenzusa PoS, nositelji imovine sudjeluju u raspršivanju blokova i upravljanju ekologijom zalaganjem, glasovanjem, delegiranjem, autorizacijom i zaključavanjem, kako bi ostvarili dobit u obliku blok nagrada, vladinih nagrada za glasanje i naknada za trgovanje , itd. Gospodarske aktivnosti oko ulaganja zaključuju se kao ulozi ulaganja.

U klađenju, čvorovi moraju zaključati tokene kao “ulog”Kako bi bili čvorovi za provjeru valjanosti. Sustav će odabrati tvorce blokova za svaki blok na temelju određenog algoritma, a ti će validatori biti nagrađeni s fiksnom nagradom za blok. Ako validatori naprave grešku, bit će kažnjeni i neće biti nagrađeni bilo kojim bonusom za ulog, ili će čak izgubiti svoj ulog. Ovaj mehanizam kažnjavanja naziva se „kosa crta”U PoS-u.

Veličina tržišta uloga

Prema StakingRewards, od 1. kolovoza 2019. postoji 47 projekata ulaganja s ukupnom tržišnom kapitalizacijom od 16,24 milijarde USD, što čini 5,9% ukupne tržišne kapitalizacije sve digitalne imovine, što iznosi 274,26 milijardi USD. Ukupna vrijednost zaključana u ulozima iznosi 6,17 milijardi USD, uz prosječni omjer ulaganja 38% i prosječni prinos uloga 12,92%.

Iz gornjih podataka vidimo da tržište kladionica cvjeta. Pod stimulacijom ekonomskih čimbenika, ovo će tržište nastaviti rasti kako se povećava broj projekata i aktive.

Prema Grafikonu 1, ukupna vrijednost zaključana zadržala se na oko 1,8 milijardi USD prije nego što je počela padati u studenom 2018. U prosincu je vrijednost pala na 600 milijuna. Potom se sredinom siječnja 2019. popeo na oko 1,2 milijarde USD i kretao se oko tog raspona do sredine ožujka, nakon čega je uslijedio postupni uzlazni trend.

Grafikoni 2 i 3 prikazuju vrijednost zaključanu u udjelu po imovini. Top 5 projekata su EOS, Algorand, Tezos, Cosmos i Dash.

Grafikon 1. Ukupna vrijednost zaključana u ulozima Grafikon 2. Vrijednost zaključana u Ulaganju prema imovini Grafikon 3 – Trenutna vrijednost zaključana u udjelu prema imovini

Ekonomija uloga

Dvije su važne uloge u ekonomiji ulaganja – validator i držač tokena.

U normalnim okolnostima postoji 6 osnovnih koraka u radu PoS blockchains: čvor operatora > postaje validator (rudar) > odaberite čvor generacije bloka > potvrditi transakciju > emitirana transakcija > potvrditi validatorom. Pod mehanizmom PoS, rudari moraju biti odgovorni i za generiranje blokova i za provjeru valjanosti čvorova. Prije nego što postane čvor za generiranje blokova, imatelj tokena mora pokrenuti softver da bi postao čvor, koji je ulazna točka distribuirane blockchain mreže. Čvor koji odgovara sistemskim zahtjevima postat će validator (inače rudar). Sustav će odabrati čvor generiranja bloka iz validatora za svaki blok s naprednim algoritmom. Ulog se može shvatiti i kao proces postajanja validatora.


Osim generiranja novih blokova, validatori su odgovorni i za upravljanje na lancu. Generiranje blokova može osigurati da blockchain ostane aktivan. Dok upravljanje na lancu odlučuje o postavkama parametara za čitav blockchain sustav, a ti parametri određuju smjer mreže.

Da bi postao kvalificirani validator, korisnik mora ispuniti hardverske zahtjeve i iznos zalaganja tokena. Istovremeno, oni također moraju jamčiti da će biti na mreži 24/7 kako bi spriječili kažnjavanje. Mnogi vlasnici tokena nemaju vremena, truda i znanja da bi bili valjani. Također im je vrlo teško ispuniti zahtjev za držanjem tokena. Stoga mnogi vlasnici tokena povjeravaju trećim stranama da im upravljaju čvorovima kako bi ostvarile dobit.

Vrste operatora čvora

Imatelji žetona imaju pravo vlasništva i povjeravanja. Operatori čvorova koji se podudaraju mogu se razlikovati od centraliziranih i decentraliziranih operatora. Odlučuje hoće li izgubiti kontrolu nad žetonima tijekom povjeravanja ulaganja.

Decentralizirani operateri

Decentralizirani operateri osiguravaju da nositelji zadrže vlasništvo. Međutim, operatori imaju kontrolu nad tokenima. Uključivanje u čvor samo je povjeravanje. Zapravo su tokeni i dalje pohranjeni na adresama vlasnika. Jedina promjena je prijenos snage rudarstva PoS-a. Operator dobiva dobit od udjela i distribuira je natrag imatelju.

Mnogi decentralizirani operateri nude decentralizirane novčanike. Vlasnici su dužni samo čuvati vlastite privatne ključeve. Decentralizirani novčanici također se mogu svrstati u novčanik web mjesta i u novčanik softvera. Novčanik web mjesta pomoći će pohraniti privatni ključ u predmemoriju web preglednika za potpise, dok softverski novčanik privatni ključ pohranjuje u korisničke uređaje. U usporedbi s ovo dvoje, softverski novčanici su sigurniji, jer je novčanik web mjesta također ranjiv na phishing napade.

Centralizirani operateri

Centralizirani operateri zahtijevaju od vlasnika da prenesu i vlasništvo i kontrolu nad tokenima. Oni neće pomoći vlasnicima da stvore osobnu adresu novčanika. Umjesto toga, svi će vlasnici dijeliti istu adresu. Dobit koju čvor ostvari raspodijelit će se proporcionalno nositeljima. Primjeri: mjenjačnice, centralizirani novčanici, rudarski bazeni.

Što biste trebali znati prije ulaganja

Iako vam ulaganje kovanica može donijeti korist, postoje različiti čimbenici koji mogu utjecati na vaš prinos (nagrade za ulaganje). Evo ključnih čimbenika koje biste trebali uzeti u obzir prije nego što počnete ulagati:

1. Stopa inflacije

Većina PoS projekata nude tokene kao nagradu za ulog. Kako se u tu svrhu kovaju novi tokeni, to može dovesti do inflacije u cjelokupnom ekonomskom sustavu.

Slično središnjoj banci koja tiska novčanice, pravilno kovanje tokena pogodno je za poboljšanje i razvoj gospodarstva. Međutim, ako postane pretjerano i učini se prebrzo, to može rezultirati deprecijacijom kriptovalute. Prenošenje ovog scenarija u ekosustav PoS tokena, slično, nagrade ulaganjem možda neće moći pokriti gubitak amortizacije uzrokovan pretjeranom opskrbom tokena.

Ipak, ako kovanje žetona padne, neće uspjeti dostići očekivanja rudara za nagradama, što će otežati poticanje rudara da sudjeluju u provjeri blokova. Kao rezultat, potencijalni rizik za napade bit će mnogo veći i može uzrokovati usporavanje mreže. Možemo vidjeti da je rana faza PoS-ovih projekata, poput Nxt, Blackcoin i SDW, sve propala iz ovog razloga. Zato je najbolje odabrati projekt s pouzdanim ekonomskim mehanizmom.

2. Razdoblje zaključavanja

Većina PoS projekata postavlja razdoblje zaključavanja za ulaganje kako bi se izbjegli zlonamjerni ulagači i varanje. Kada ulagač želi odustati od ulaganja i prodati tokene, mora pričekati dok ne istekne vrijeme zaključavanja prije nego što može prenijeti i trgovati tokenima.

Ovaj mehanizam zaključavanja pomaže u zaštiti blockchaina od primanja zlonamjernih napada. Ipak, smanjuje ukupnu cirkulaciju tokena, a time i likvidnost na tržištu.

Svaki projekt ima svoje razdoblje zaključavanja, na primjer, 15 dana za Tezos i 30 dana za Cosmos. Investitorima se savjetuje da provjere pojedinosti u bijeloj knjizi projekta.

3. Procijenjena godišnja stopa prinosa

Korisnici bi trebali procijeniti stopu ulaganja i prinosa projekta prije ulaganja i pokušati odabrati čvorove s relativno stabilnom stopom prinosa za investiranje. Izvedba čvorova je još jedan važan pokazatelj, jer čvorovi s lošom izvedbom ne utječu samo na nagrade vlasnika, već također uzrokuju gubitke uloženih tokena korisnika.

4. Naknada za uslugu

Operatori čvorova dobit će blok nagrade. Nakon prikupljanja određenog iznosa naknade za usluge, ove će se nagrade nadoknaditi proporcionalnom udjelu korisnika. Svaki operater čvora naplaćuje različitu naknadu za uslugu u skladu s njihovim pozadinama i svojstvima projekta. Trgovcima se savjetuje da to uzmu u obzir prije ulaganja.

5. Vrste naloga za uplatu

Kao što je ranije spomenuto, korisnici neće izgubiti kontrolu nad svojim tokenima tijekom ulaganja. Iako postoje dva osnovna pristupa mehanici zalaganja, naime decentralizirani i centralizirani pristup, svaki ima svoje prednosti i nedostatke. Korisnici bi trebali pažljivo razmotriti koje vrste narudžbi najbolje odgovaraju njihovim osobnim potrebama.

Zaključak

Potaknuti ekonomskim čimbenicima, investitori su počeli upadati u igru ​​uloga, pokretati brzi rast tržišta i razvoj oba PoS tokena i mehanizma konsenzusa. Predvidljivo je da će ulog biti važno tržište na kojem će se povećati vrijednost uloga i projekti ulaganja.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map