Ethereum 2.0: Utjecaj na korisnike, DApps, DeFi i tržišta

Ethereum (ETH), druga najveća kriptovaluta od tržišna kapitalizacija, očekuje se lansiranje dugo očekivanog Nadogradnja ETH 2.0 u drugoj polovici 2020. Nadogradnja označava veliki pomak za blockchain mrežu jer mijenja svoj mehanizam konsenzusa s Dokaz-Posao (PoW) do Proof-of-Stake (PoS) u želji da poboljša skalabilnost i uvede nove značajke.

Također poznat kao Spokoj, nadogradnja ETH 2.0 prvi je put najavljena tijekom suosnivača Ethereuma Govor Vitalika Buterina iz Devcona iz 2018. godine. Prema izvornom planu postoje 4 faze nadogradnje (faza 0-3). Iako je faza 0 bila predviđena za 2019. godinu, a faza 3 trebala se završiti do 2022. godine, lansiranje je bilo odgođena više puta zbog promjena u upravljačkoj strukturi temeljnog razvojnog tima.

Međutim, s Buterinom nedavno pokazujući prema Q3 2020. kao mogućem vremenskom okviru za pokretanje, OKEx Insights ispituje značaj prijelaza na PoS i nove značajke, poput ulog, i utjecaj nadogradnje na postojeće ekosustave kao što su Decentralizirane financije (DeFi) i Decentralizirane aplikacije (DAps).

PoW vs PoS – ušteda energije je u pitanju

Odluka Ethereuma da promijeni svoj mehanizam konsenzusa ponovno je pokrenula raspravu između zagovornika PoW-a i PoS-a. PoW je izvorni konsenzusni mehanizam za blockchain, koji je iznio Satoshi Nakamoto u Bitcoin bijela knjiga. Potrebni su takozvani “rudari” za provjeru transakcija i stvaranje novih blokova pomoću računalne snage.

Međutim, kako se konkurencija povećava i poteškoća rudarenja novi bitcoin raste, računske snage također rastu, što rezultira velikom potrošnjom energije i zabrinutošću za okoliš. Prema Indeks potrošnje energije bitcoina, procijenjena godišnja potrošnja energije Bitcoina iznosi 58,6 TWh godišnje. Da je Bitcoin zemlja, on bi zauzeo 48. mjesto po potrošnji energije, što bi imalo prednost pred zemljama poput Bangladeša i Rumunjske.

Potrošnja energije bitcoinaPotrošnja energije po zemljama. Izvor: bitcoinenergyconsumption.com

Zabrinutost oko potrošnje energije Bitcoina tijekom godina dovela je do pojave alternativni mehanizmi konsenzusa, od kojih je jedan PoS. Ovaj protokol uklanja potrebu za računalnom snagom (štedi energiju) i zamjenjuje rudare “validatorima” koji provjeravaju transakcije i stvaraju nove blokove.

U komentarima za OKEx Insights, Jehan Chu, osnivač zajednice Ethereum Hong Kong i suosnivač Kenetic Capital, naveo je uštedu energije kao jednu od prednosti nadolazeće nadogradnje za Ethereum:

“Nadogradnjom na Proof of Stake, nositelji ethereuma moći će izravnije sudjelovati i imati koristi od održavanja mreže ulaganjem (najmanje 32 eta), a ne pokretanjem složenog hardvera i sagorijevanjem električne energije.”

Chu je dodao da ne vjeruje da bi Bitcoin mogao napraviti takav preokret, unatoč potencijalnim prednostima za okoliš:

“Iako je prelazak Ethereuma na POS snažan signal za industriju, malo je vjerojatno da će se Bitcoin ikad prebaciti na POS zbog svoje veličine, vrijednosti i modela upravljanja. To čini Bitcoin-ov uspjeh gorko-slatkim, jer će se utjecaj na okoliš samo pogoršavati kako Bitcoin dobiva na vrijednosti. “

Iako će njegov pozitivan utjecaj na okoliš vjerojatno biti dobrodošlo poboljšanje, Ethereum-ova PoS nadogradnja bit će popraćena nekoliko promjena i novih pitanja za korisnike i programere u ekosustavu.

ETH 1.0 na 2.0 migracija: Što će se dogoditi s vašim ETH?

Za one koji se pitaju, migracija s trenutnog Ethereum blockchaina na lanac ETH 2.0 uključuje dvije faze: prijenos ETH korisnika i statusni prijelaz Ethereum blockchaina.

Migracija započinje u prvoj fazi nadogradnje ETH 2.0, koja se naziva Faza 0, i započinje lansiranjem Beacon Chain – novi PoS blockchain za Ethereum.

Migracija etera planira se putem a "jednosmjerni most" mehanizam, gdje će korisnici moći zaključati svoje etere na trenutnom Ethereum blockchainu u ugovor i dobiti istu količinu etera na Beacon Chainu.

Korisnici tada mogu uložiti dodijeljeni eter (ako imaju više od 32 etera) i početi zarađivati ​​nagrade na lancu ETH 2.0. Transakcija prijenosa na ETH 2.0 jednosmjerna je jer se korisnikovi eteri na izvornom Ethereum blockchainu tada spale.

Iako je ovo jednostavan i siguran mehanizam za prijenos ETH-a u novi lanac, nereverzibilna priroda transakcije dodaje "zaključati rizik." Ovaj se rizik odnosi na činjenicu da korisnici stavljaju svoj ETH na novi PoS blockchain "pritvor" da ETH (što znači da se ne može prodati) za određeno razdoblje, riskirajući da cijena ETH-a padne i oni ga neće moći prodati.

Dok je ETH 2.0 vodeći programer Danny Ryan dijelili da postoji interes zajednice za stvaranje dvosmjernog mosta, vjeruje da se takav prijedlog može naknadno procijeniti. Ryan je također naglasio da programeri za korisnike ili imatelje ETH-a pokušavaju prijeći na novi blockchain "što je moguće bešavniji."

Prijelaz države – migracija podataka ETH 1.0 na 2.0

Prijelaz stanja odnosi se na premještanje postojećih blockchain podataka u novu arhitekturu. U početku je bilo planirano da se trenutni ETH 1.0 lanac prenese na "krhotina" (dio mreže) na lancu ETH 2.0. Međutim, postojali su razni izazovi za takav prijelaz, koji se sada rješavaju u novom prijedlog od Buterina.

Prema Ryanu, novi prijedlog Buterina podržavaju jezgreni programeri i vjerojatno će uskoro biti implementiran.

Pitanja migracije po strani, nadogradnja ETH 2.0 prvenstveno pruža podršku ulozima i skalabilnosti, što može utjecati na neke od postojećih ekosustava koji se oslanjaju na mrežu, poput decentraliziranih financija i aplikacija.

Ulog za vlasnike ETH-a

Ulog zamjenjuje rudarstvo u PoS mrežama, a validatori koji zaključavaju svoje novčiće zarađuju nagrade za ulaganje za održavanje blockchain knjige. Te su nagrade slične kamatama zarađenim na novčane depozite, što ulog čini jednim od mogućnosti pasivnog dohotka dostupan u kripto prostoru.

The Izvješće o ekološkom sustavu Ethereum 2.0 od ConsenSys ukazuje na to da sudionici mogu uložiti svoj ETH pokretanjem vlastitih čvorova za provjeru valjanosti ili pomoću davatelja usluga ulaganja treće strane. Izvještaj također sažima nalaze svoje ankete od 287 ispitanika, od kojih 32,8 posto planira pokrenuti vlastite čvorove za provjeru valjanosti, a 33,1 posto planira koristiti treću stranu davatelja usluga ulaganja.

Prema izvješću, sudionici koji namjeravaju uložiti svoj ETH i pokrenuti čvorove za provjeru valjanosti potiču se s prosječnim očekivanim prinosom od 5,8 posto, dok oni koji namjeravaju uložiti preko treće strane mogu očekivati ​​veću prosječnu nagradu od 7,6 posto.

Trenutni broj Ethereum adresa s najmanje 32 ETH (minimum koji mreža zahtijeva za provjeru valjanosti i ostvarivanje nagrada) može nam dati uvid u broj potencijalnih validatora za ETH 2.0. Od 5. svibnja 2020. podaci Glassnode otkriva da postoji 114.550 Ethereum adresa s 32 ETH ili više.

ETH adresa iznad 32Ethereum se obraća saldu od najmanje 32 ETH. Izvor: Glassnode

U konačnici, očekuje se da će podrška Ethereuma za ulaganje privući šire mrežno sudjelovanje u usporedbi s rudarstvom na starijoj verziji. Charles d’Haussy iz ConsenSys-a rasvijetlio je ove poticaje u svojim komentarima za OKEx Insights:

„Za ljude koji posjeduju ETH, Proof of Stake označava sveobuhvatniji način održavanja sigurnosti mreže ETH 2.0, zajedno s relativno visokim nagradama za doprinos sigurnosnim troškovima … platforme poput mjenjačnica, fondova i novčanika koji nude ulog. biti sjajan način da doprinesete i iskoristite ETH 2.0. ”

U komentarima za OKEx Insights, Chu iz tvrtke Kenetic Capital istaknuo je dostupnost rješenja trećih strana koja mogu utjecati na ulog "lako poput prijave za e-adresu":

„Visoka tehnička traka spriječila je mnoge korisnike da sudjeluju u mreži, ali tvrtke koje podržavaju ETH 2.0 rješenjima po principu„ ključ u ruke “poput Alchemy ili Blockdaemon (i na kraju vašim omiljenim razmjenama) čine ulog brzim i lakim kao prijava za e-adresu. To je presudno za osiguravanje mreže masivnom, raznolikom i decentraliziranom grupom za provjeru valjanosti kako bi se zajamčilo sigurnost i otpornost u sljedećih 100 godina i više! “

DeFi rješenja da postanu konkurentnija

Decentralizirane financije imaju istaknuto mjesto u ekosustavu Ethereum, računovodstvo za 60 posto ukupne vrijednosti Ethereum DApps od svibnja 2020. U vrijeme pisanja ovog članka, više od 2,5 milijuna ETH (preko 600 milijuna USD) zaključan u DeFi DAppsu, a može se očekivati ​​da će taj broj rasti kako korisnici traže alternative tradicionalnim financijskim uslugama.

Međutim, skalabilnost ostaje kamen spoticanja kada se decentralizirani financijski programi uspoređuju s njihovim tradicionalnim kolegama, poput mreže Visa, koja može obraditi tisuće transakcija u sekundi (tps). Trenutno je mreža Ethereum ograničena na manje od 50 kašika u najboljem slučaju.

Nadogradnja ETH 2.0 omogućava programerima da postignu povećanje skalabilnosti tehnološkim implementacijama poput oštrenje, za koje se očekuje da će dramatično povećati broj transakcija u sekundi na mreži. To bi moglo DeFi aplikacije uskladiti s tradicionalnim rješenjima.

DApps koristi od skalabilnosti i novih mogućnosti

Gledajući cijeli ekosustav DApps, podaci s Dapp.com pokazuje da je Ethereum i dalje dominantna platforma u pogledu dnevnih količina trgovanja. Ethereum trenutno ima 71 posto tržišnog udjela, dok njegov glavni suparnik EOS čini samo 24 posto.

obim dapp transakcijaDnevni volumen transakcija DApps-a po glavnim blockchain platformama. Izvor: Dapp.com

Jon Jordon, direktor komunikacija u DappRadaru, vjeruje da je ETH 2.0 važna prekretnica za programere u DApp ekosustavu. Rekao je za OKEx Insights:

“U nekom pogledu, korisnici se zapravo ne bi trebali brinuti za ETH 2.0. Na primjer, ne bi trebali raditi ništa drugačije. Skalabilnost koja dolazi s Eth 2.0 omogućit će programerima da stvore mnogo zanimljivije i fluidnije DAppsapps [sic], što bi trebalo biti uzbuđeno. “

Iako Jordan vjeruje da će sve kategorije DApps-a biti korisnici ažuriranja ETH 2.0, dodao je da bi skalabilnost trebala omogućiti nove vrste DApps-a:

„Bilo koji DApp koji zahtijeva brže transakcije dobit će; gaming je definitivno visoko na popisu. Ali ono što mislim da je najuzbudljivije je prilika za nove vrste DApps-a koje još nismo vidjeli na Ethereumu, ali vidimo u normalnom svijetu Web 2.0, poput društvenih DApps-a. “

Druga velika promjena u ETH 2.0 je uklanjanje "plin" naknada s mreže Ethereum, što bi moglo dodatno povećati upotrebu DApp-a. Plin je trošak za obavljanje transakcije na mreži Ethereum. Kako je mreža stekla popularnost, bilo je slučajeva kada se DApps koristi pao zbog porasta naknade za plin. Konkretno, sve veća upotreba verzije stablecoin Tethera (USDT) koja se temelji na Ethereumu rutinski je dovela do zagušenja na mreži Ethereum.

eth dapp cijene plinaUtjecaj rastuće cijene plina na dnevnu aktivnost top 5 Ethereum igara. Izvor: DappRadar

Ispitujući utjecaj naknada za plin na igraće DApps na Ethereum, Jordon iz tvrtke DappRadar rekao je za OKEx Insights:

„Više cijene plina općenito smanjuju aktivnost korisnika jer je za potvrđivanje transakcije skuplje. Međutim, to različito utječe na različite kategorije DAppsa. Za korisnike koji se u DeFi-u kreću oko velikih vrijednosti – recimo + 1000 USD – ili mijenjaju dappove, činjenica da je cijena plina porasla za nekoliko dolara nije veliki faktor.

Za igre i druge dappove gdje je vrijednost transakcije mnogo manja, cijena plina mogla bi biti veća. Nema smisla potrošiti 5 USD na transakciju od 2 USD, tako da upotreba opada. U ETH 2.0 nema naknade za plin jer se koristi dokaz konsenzusa o udjelu. “

Tržišta se pripremaju za ETH 2.0

S uskoro očekivanim ETH 2.0, tržišni interes za Opcije etera je značajan rast. Opcije su a vrsta izvedenice proizvod koji imateljima daje pravo, ali ne i obvezu, kupiti ili prodati sredstvo (u ovom slučaju ETH) po određenoj cijeni prije određenog datuma u budućnosti.

Prema Koso, otvoreni interes ETH opcija nedavno je dosegao novi vrhunac od 151 milijun dolara, što odražava priliv svježeg kapitala.

Deribit i OKEx glavne su razmjene kripto valuta koje nude ETH trgovanje opcijama, a naglo otvoreni interes potencijalno je bikovski signal za Ethereum.

et otvoreni interesUkupne ETH opcije otvaraju interes. Izvor: Koso

Stručnjaci očekuju da će nadogradnja ETH-a donijeti višestruke koristi

Cilj nadogradnje 2.0 je donijeti prijeko potrebnu skalabilnost mreži Ethereum i obećava poboljšanje mrežne sigurnosti bez ugrožavanja prethodne povijesti – stavove je podijelio s OKEx Insights d’Haussy, direktor ConsenSys:

“ETH 2.0 će prvenstveno imati koristi od skalabilnosti, protoka i sigurnosti javnog mrežnog računala Ethereum. ETH 2.0 neće ukloniti niti jednu povijest podataka, zapise transakcija ili vlasništvo nad imovinom lanca ETH 1.0. “

D’Haussy je također naglasio potencijal ETH 2.0 za proširivanje decentraliziranog prostora aplikacija:

“Ethereum ostaje najbolji kandidat koji će služiti funkciji zajedničkog referentnog okvira najniže razine za distribuirane sustave. Eth2 će dodatno proširiti raspon aplikacija koje se mogu poslužiti. “

U međuvremenu, Chu iz Kenetic Capital vjeruje da predloženi ekonomski model ETH 2.0 može dovesti do "kreposni ciklus vrijednosti i rasta ekosustava":

„ETH 2.0 mijenja ekonomski model stvaranjem lakšeg pristupa za sudjelovanje u mreži, smanjenjem utjecaja na okoliš i izravnom poticanjem dugoročnog ulaganja tokena u potporu mreži.

Ova blokada u kombinaciji s sve većom korisnošću etera za generiranje dapps-a stvara jake prijedloge za pripisivanje vrijednosti u samom tokenu i nadam se da će dovesti do kreposnog ciklusa vrijednosti i rasta ekosustava. ”

Komentirajući utjecaj ETH 2.0 na raspoloženje tržišta, Lennix Lai, direktor financijskog tržišta u OKExu, izjavio je:

“Nadolazeća ETH 2.0 [nadogradnja] potaknut će više ljudi da ulože u ETH i na kraju će iskoristiti osjećaje kripto tržišta u cjelini.”

S obzirom na dominantni položaj Ethereuma u kripto prostoru, sve promjene ili nadogradnje koje prođe potencijalno mogu promijeniti trendove razvoja i raspoloženja na tržištu.

Štoviše, brzinom kojom se tehnološka industrija (a posebno kripto) kreće, redovite nadogradnje nužnost su za opstanak, čak i za tržišnog lidera. Iako postoji puno iščekivanja oko pokretanja ETH 2.0, njegov će utjecaj tijekom sljedećih nekoliko godina stvoriti mnogo zanimljivijih rasprava, pod uvjetom da se to stvarno dogodi kako je predviđeno ovaj put.

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke i kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner