Glavni rudari bitcoina pokazuju optimizam uoči prepolovljenja: dubinski pogled

S prepolovljavanjem udaljenim manje od tjedan dana, rudari bitcoina (BTC) u središtu su pozornosti. Konkurentska priroda njihovog poslovanja i njihova uloga u održavanju Bitcoin mreže znači da prepolovljenje izravno utječe na njihovo poslovanje. 

OKEx je kontaktirao rudare i bazene bitcoina kako bi dobio njihove perspektive o prepolovljavanju i njegovim implikacijama na čitav ekosustav.

Blokirajte nagradu u perspektivi

Rudari podržavaju Bitcoin mrežu djelujući kao revizori, provjeravajući transakcije i održavajući knjigu blokova. Rudari se potiču putem naknada za transakcije i takozvane blok nagrade, što je broj generiranih ili “iskopanih” bitcoina koji se dodjeljuju nakon svake uspješne provjere bloka.

Blok nagrada je ujedno i jedini način na koji novi Bitcoin ulazi u optjecaj i nastavit će se dok se ne iskopa svih 21 milijun. Međutim, ta stopa emisije ne ostaje konstantna i regulira se putem blok nagrada prepolovljena, ugrađeni mehanizam koji smanjuje nagradu za 50% nakon svakih 210 000 blokova (javlja se otprilike svake četiri godine).

Ukupno cirkulirajući Bitcoin s vremenom. Izvor: Blockchain.com

Trenutno blok nagrada iznosi 12,5 novih Bitcoina (oko 115 000 USD po trenutnoj tržišnoj vrijednosti) i doživjela je dva prepolovljenja – prvo u studenom 2012. i drugo u srpnju 2016..

Treće prepolovljenje očekuje se oko 12. svibnja 2020., a blok nagrada će se smanjiti s 12,5 na 6,25 BTC (oko 57 500 USD u vrijeme tiska).

Rudarstvo bitcoina je konkurentan posao

Prema trenutnoj procjeni od 115 000 USD, nagrada za Bitcoin blok predstavlja snažan financijski motiv za rudare da se pridruže i podrže mrežu. Novi blok obrađuje se svakih 10 minuta, što rezultira generiranjem 1.800 novih BTC-a ili vrijednosti od 16,56 milijuna dolara svaki dan.

Međutim, s obzirom da samo jedan rudarski entitet može zahtijevati jednu blokovsku nagradu, postoji jaka konkurencija i utrka prema postavljanju sve snažnijeg hardvera za veće snaga raspršivanja. Ovo je natjecanje prisililo rudarsku zajednicu da se razvija tijekom godina, prelazeći s ranih navijača i kripto entuzijasta na velike tvrtke i bazeni pokretanje rudarskih farmi s najnovijim sustavom Windows Vista Rudari specifični za integrirani krug (ASIC) specifični za primjenu.

Bitcoin mreža zauzvrat reagira na ovu brzu brzinu raspršivanja povećavanjem poteškoća s rudarenjem novih blokova, čime održava integritet knjige i ne dopušta niti jednom entitetu apsolutnu kontrolu nad blockchainom..

Poteškoće s bitcoin mrežom od samog početka zacrtane su na logaritamskoj skali – izvor: Blockchain.com

Rudari govore o prepolovljavanju

OKEx se obratio čelnicima rudarstva bitcoina kako bi dobili svoje perspektive o predstojećem prepolovljavanju i njegovom utjecaju na poslovanje, kao i na mrežu.


Povećanje cijene bitcoina i kineska sezona poplava mogu ublažiti nevolje rudara

Jiang Zhuoer, izvršni direktor tvrtke BTC.TOP, jedan od top 10 bazena za rudarenje bitcoina, podijelio je bikovski dugoročni pogled na prepolovljenje i vjeruje da će rast cijene BTC-a može nadoknaditi zaradu izgubljenu za prepolovljenje nagrade:

“Mislim da će prepolovljenje dovesti do porasta cijene Bitcoina. U prethodna dva prepolovljenja vidjeli smo polagani rast cijena prije prepolovljenja, a cijena je počela rasti nakon prepolovljavanja … dok će prepolovljenje smanjiti zaradu rudara na pola, to može rezultirati i rastom cijene Bitcoina."

Dalje je naveo očekivani početak sezone poplava u Kini koja obično rezultira jeftinijom proizvodnjom električne energije kao pozitivnu za rudare koji se muče..

“Tijekom razdoblja sezone poplava računi za električnu energiju padaju, uglavnom kompenzirajući prepolovljenje proizvodnje. Tijekom sezone poplave tržišna cijena električne energije može biti niža za 40% ”, rekao je.

Manji rudari će se okretati

Marshall Long, rani rudar bitcoina, trenutno vodi rudarsku farmu u Kanadi i radi na postavljanju novog pogona u Sjedinjenim Državama. Prema njegovom mišljenju, to neće utjecati puno na rudare koji su se unaprijed pripremili za prepolovljivanje, dok će oni manje vjerovatno “usmjeriti prema špekulacijskom rudarstvu ili rubnim žetonima.."

Što se tiče mreže, Long vjeruje da će se brzina raspršivanja znatno povećati što dovodi do prepolovljenja. Nakon prepolovljenja, očekuje da će cijena Bitcoina rano pasti, nakon čega slijedi brzina raspršivanja, a zatim polako uspon na vrhunac svih vremena.

Novi sudionici mogu imati koristi tijekom sljedeće četiri godine

Alejandro De La Torre, VP od Poolin, prva tri Bitcoin rudarska fonda, podijelio je svoju perspektivu u svom najnoviji post. Prema njegovim riječima, “kako se novi učinkovitiji ASICS pojavljuju na mreži u narednim mjesecima, a postojeći rudari pronalaze niže cijene električne energije, rudari stare generacije neizbježno će se ukidati.”

Međutim, dodaje da prepolovljivanje novim rudarima daje “priliku da uđu u stabilnije okruženje s obzirom na to da je učinkovitost u 7nm & 5nm čipovi vjerojatno će ostati profitabilni sljedeće 4 godine ili duže. “

Cijena bitcoina neće pasti prenisko

Kevine Huang, suosnivač Valarhash vjeruje da cijene bitcoina neće pasti vrlo nisko nakon prepolovljavanja i vjerojatno će se isključiti samo rudari koji rade u rasponu od 80w do 100w.

Također je citirao očekivani pad troškova energije nakon kineske sezone poplava i dodao da:

„Dugoročno gledano, nema sumnje da će se računalna snaga cijele mreže povećati, ali nakon prepolovljenja, kako se starija generacija rudarskih postrojenja gasi, brzina raspršivanja na neko će vrijeme pasti, a procjenjujem da će se spadaju u raspon 80e-90e. “

Prepolovljenje će voditi industriju naprijed

Alina Yao, Voditelj OKEx Pool-a, jednog od najvećih rudarskih bazena uz podršku burze, i dalje ostaje optimističan, pozivajući se na povijesne trendove:

“Bilo koji gubitak uzrokovan smanjenjem blokovskih nagrada gotovo se uvijek nadoknađuje rastom cijene Bitcoina i bikovskim osjećajima koji dolaze sa smanjenjem stope rasta novčane mase.” 

Što se tiče postupanja s trenutnim scenarijem, podijelila je kako OKEx Pool uvijek potiče rudare da traže napredni hardver i jeftiniju električnu energiju uz upravljanje pozitivnim novčanim tokom.

Iako se slaže da će mnogi manji rudari biti izbačeni s tržišta nakon prepolovljenja, vjeruje da će to samo povećati tržišnu konkurentnost i voditi postojeće igrače prema učinkovitijim poslovnim praksama.

Razbijanje utjecaja prepolovljenja

S obzirom na to kako su Bitcoin mreža, njezini rudari, blok nagrade i BTC-ova cijena neraskidivo povezani, prepolovljenje široko utječe na čimbenike istaknute u nastavku.

Smanjena profitabilnost

Zarada bitcoin rudara ovisi o poteškoćama mreže, prihodu od rudarenja i povezanim troškovima.

Teškoće mreže nalažu kapitalno ulaganje u hardver, dok je dobit ograničena vrijednošću iskopanog bitcoina umanjenom za električnu energiju i operativne troškove.

Prihod rudara (blok nagrade i naknade za transakcije) razlikuje se ovisno o cijeni BTC-a. Izvor: Blockchain.com

Budući da je prihod rudara izravno povezan s vrijednošću Bitcoina, kao što je prikazano na gornjem grafikonu, prepolovljenje je značajan događaj jer trenutno smanjuje prihod rudara za 50%, pod uvjetom da sve ostalo ostane konstantno.

Pritisak za postupno ukidanje starijeg hardvera

Ovisno o potrošnji energije i izlaznoj snazi ​​za raspršivanje, svaki hardverski rudar ima besparicu, što je pod pritiskom jer se nagrada prepolovljuje, a profitabilnost opada. Rudari koji si to mogu priuštiti često počinju postupno ukidati stariji hardver mjesecima prije prepolovljenja.

Kratkoročni porast poteškoća s mrežom koji dovodi do prepolovljenja

Kako se prepolovljivanje približava, rudari zauzimaju posljednji stav i ubacuju svu raspoloživu snagu koja im stoji na raspolaganju kako bi pokušali zatražiti što veći broj nagrada prije prepolovljenja. To prirodno rezultira kratkotrajnim porastom poteškoća s mrežom (jest u blizini svih vremena trenutno), što će se ispraviti u prilagodbi nakon prepolovljenja.

Mali rudari kapituliraju, a veliki rudari postaju veći

S razrjeđivanjem marži (ili potpuno njihovim brisanjem) i potrebnim nadogradnjama hardvera, manji, manje učinkoviti rudari kapitulirat će nakon prepolovljenja ili će se u potpunosti ugasiti ili preusmjeriti prema iskopavanju drugih kompatibilnih kovanica za provjeru rada.

U međuvremenu, veliki rudari samo će postati veći i kontrolirati veće udjele mrežne snage, povećanja zabrinutosti za centralizaciju.

Tehnologija se nadograđuje kako bi se ubrzala

Sa svakom novom iteracijom, proizvođači tehnologija donose manje dizajne procesorskih čipova koji poboljšavaju računske brzine pri nižim stopama potrošnje energije. Primjerice, 2016. godine rudari su koristili 16nm čipove, koji su u međuvremenu zamijenjeni čipovima od 10nm i 7nm, dok 5nm čipovi sada postaju dostupni.

Te nadogradnje povećavaju učinkovitost rudarskih operacija uštedom na troškovima energije i povećanjem profitne marže. Nakon prepolovljenja, možemo očekivati ​​da će ove nadogradnje ubrzati veliki rudari.

Novi rudari tražit će jeftinije izvore energije

Iako postojeći rudari vjerojatno neće mijenjati lokacije u velikoj mjeri zbog logističkih problema, novi rudari koji se pridružuju mreži nakon prepolovljavanja vjerojatno će tražiti jeftinije izvore energije kako bi postigli optimalne profitne marže. To s godinama može rezultirati pomicanjem prema zemljopisnim lokacijama koje nude atraktivne tarife za struju i propise prihvatljive za rudarstvo.

Smanjit će se prodajni pritisak na Bitcoin

Rudari su zapravo odgovorni za velik dio odljeva kapitala iz Bitcoin mreže, jer prodaju svoj BTC za pokrivanje operativnih troškova svakog mjeseca. To znači da postoji stalni pritisak na smanjenje cijene Bitcoina zbog rudara koji svoju zaradu prebacuju na tržište.

Ovaj je odljev najveći za rudare s najnižom profitnom maržom jer nisu u mogućnosti stvoriti značajnije BTC rezerve u usporedbi s profitabilnijim rudarima.

Kako se ovi neučinkoviti rudari tjeraju iz posla, može se očekivati ​​da će se ovaj prodajni pritisak ublažiti i omogućiti pozitivno povećanje cijene.

Prevladava optimizam

Unatoč neizbježnom neposrednom utjecaju na dno rudara rudara, nadolazeće prepolovljenje Bitcoina smatra se uglavnom pozitivnim razvojem događaja. Iako manji, manje učinkoviti rudari možda neće preživjeti ovu promjenu, očekuje se da će njihov odlazak donijeti korist ekosustavu i pridonijeti njegovoj zrelosti.

Onima koji razmišljaju o ulasku u svemir trenutno, sljedeće četiri godine mogu pružiti stabilnost u pogledu projekcija i planiranja, dok su dobro upravljani postojeći igrači spremni za nadolazeće promjene i nastavljaju optimizirati svoje poslovanje.

Sveukupno, iz perspektive rudara, prepolovljivanje se ne razlikuje puno od čestih promjena cijena po kojima je Bitcoin poznat, ali ima prednost što je zakazan, što tvrtkama s naprednim razmišljanjem omogućuje planiranje prije vremena.

U trenutku pisanja ovog članka, preostalo je manje od 800 blokova prije nego što se nagrada prepolovi, a Bitcoin je preuzeo podršku iz zone između 8.700 i 9.000 američkih dolara i brzo se približava sljedećem otporu na 9500 američkih dolara.

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map