Globalni krajolik digitalnih valuta središnje banke

Ključna za poneti

  • 80% anketiranih globalnih središnjih banaka bilo je uključeno u određenu razinu razvoja CBDC-a, a 10% će pokrenuti CBDC u sljedeće tri godine, prema BIS-u.
  • Središnja banka Nizozemske objavila je 45 stranica izvješće rekavši da žele “vodeću ulogu” s digitalnim eurom.
  • Sad Fed je proaktivnije pristupio proučavanju potencijala lansiranja svoje digitalne valute.

Prije nego što mislite

Era trošenja digitalne valute umjesto papira možda će prije doći nego što smo mislili. A studija iz Banke za međunarodne nagodbe pokazuje da je 80% globalnih središnjih banaka aktivno gledalo na CBDC u 2019., to je 10% više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. 30% od 66 anketiranih zemalja reklo je da već planira izdati neki oblik digitalne valute. Također, 20% njih je reklo da će svoj CBDC možda pustiti u javnost do 2026. godine.

Iako se postotak možda ne čini značajnim, on već pokriva petinu svjetske populacije i u doglednoj budućnosti možda će imati pristup CBDC-u.

BIS je vjerovao da, iako je CBDC centraliziran, još uvijek ima istaknutiji potencijal za globalno širenje u usporedbi s kriptovalutom i stabilnom valutom.

Globalna CBDC utrka

Zemlje širom svijeta ove su godine ubrzale razvoj CBDC-a. 23. siječnja Svjetski ekonomski forum debitirao njegov sveobuhvatni CBDC okvir za svijet koji pokriva maloprodaju, veleprodaju, prekogranični CBDC i alternative u privatnom novcu kao što su "hibridni CBDC." Cilj plana je djelovati kao svjetionik i pruža kreatorima politike “sveobuhvatne i rizične” informacije kako bi im pomogao da odluče hoće li izdati CBDC.

Upravo ovog tjedna, središnja banka Nizozemske otkrio njegov pozitivan stav o pokretanju CBDC-a. Vjeruju da će nizozemski građani ostvariti ogromne koristi od ovog projekta. DNB je također rekao da su spremni igrati vodeću ulogu kada je u pitanju izdavanje CBDC-a.

Također je vrijedno spomenuti da su se neke zemlje udružile kako bi razvile CBDC. 21. siječnja 2020. BIS je, zajedno sa središnjim bankama, uključujući BoC, BoE, BoJ, ECB, Riksbank i SNB, objavio zajednička najava, rekavši da će formirati skupinu središnje banke koja će istražiti scenarije prijave za CBDC. Cilj bloka je osmisliti CBDC koji odgovara njihovim ekonomskim potrebama, dok je funkcionalan i tehnički napredan, također dostupan za prekograničnu upotrebu. Skupina će surađivati ​​s Odborom za financijsku stabilnost i Odborom za plaćanja i tržišne infrastrukture kako bi započela promociju razine CBDC.

Riksbank također otkrio njezin je projekt e-Krona u tijeku i već je u fazi testiranja. Očekuje se da će procjena završiti do veljače 2021. godine. Navodno je test obuhvatio mobilni novčanik e-krone s funkcijama poput plaćanja, pologa i isplate. Kao zemlja sa 80% svojih ljudi koristi karticu za plaćanje kupovine, Švedska je odavno posvećena utrci koja je postala prvo gotovo bezgotovinsko društvo na svijetu.

Naravno, Kina je bila vodeći igrač u CBDC prostoru. U našoj prethodnoj publikaciji <Pet činjenica koje trebate znati o DCEP-u>, istaknuli smo da bi Kina uskoro mogla postati prva država na svijetu koja je pokrenula svoj CBDC. Pandemija COVID mogla je biti jedan od razloga zašto je Kina pojačala svoje napore na području digitalne valute.

U svjetlu kineskog poteza, čini se da SAD počinju zauzimati proaktivniji pristup na ovom području. Iako je Fed poznat po tome što se protiv Vage koju podržava Facebook, Fed’s Brainard nedavno rekao je, da je Fed “provodio istraživanje i eksperimentiranje vezano uz tehnologije raspodijeljene knjige i njihov potencijalni slučaj upotrebe digitalnih valuta, uključujući potencijal za CBDC.”

Ova promjena stava smatra se odgovorom SAD-a na kritike u posljednjih nekoliko mjeseci zbog presporog djelovanja na razvoj CBDC-a.

Japan je također brzo sustizao. Zemlja najavio da će lansirati svoj digitalni jen u "dva do tri" godine. Japanska regulatorna tijela, uključujući Ministarstvo financija, Agenciju za financijske usluge i BoJ započeli su zajednički rad na istraživanju promicanja CBDC-a.

……


Iako utrka digitalnih valuta nikada prije nije bila ovako žestoka, neke zemlje još uvijek govore ne digitalnoj valuti koju podržava država. Međutim, s obzirom na stalno povećan broj zemalja koje su prihvatile taj pojam, doba CBDC-a moglo bi doći prije nego što smo očekivali.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map