Hakirani KuCoin sredstva uglavnom su oprana na Uniswap-u i Kyber Network-u

DeFi Digest OKEx Insights-a tjedni je pregled decentraliziranog financijskog svijeta.

Snimka tržišta DeFi-a

Decentralizirano financijsko tržište nastavilo je s pozitivnim zamahom ovog tjedna, jer je ukupna vrijednost zaključana u proizvodima DeFi porasla s 9,4 na 11,1 milijardu dolara. Uniswap je ovaj tjedan zadržao svoju poziciju tržišnog lidera s 20% tržišnog udjela, prema zaključanoj vrijednosti dolara. Decentralizirana burza također je imala najveći fond likvidnosti i dominirala je s 54% obujma trgovanja u svim DEX-ima.

U sferi decentraliziranog zajma, Compound je zamijenio Aavea kao najboljeg zajmodavca, povećavajući svoj tržišni udio na 48%.

Ključne metrike u svijetu DeFi-a nastavile su bilježiti pozitivan rast ovog tjedna, osim prosječnog tjednog volumena trgovanja za DEX-ove. Izvori: DeFi puls i DeBank

Decentralizirani volumen razmjene postavlja se u rujnu na najvišu razinu

Rujan je bio eksplozivan mjesec za decentralizirane razmjene, a DEX-ovi su zabilježili golemih 22,57 milijardi dolara prometa. Ta je brojka veća za gotovo 14 puta u odnosu na količinu iz lipnja.

Groznica za rudarstvo likvidnosti dovela je do porasta potražnje korisnika za Uniswapom, Curveom i Balancerom. Zajedno, ove platforme imaju tržišnu dominaciju od gotovo 90% u rujnu, u odnosu na samo 40% prije četiri mjeseca.

Tržišna dominacija Uniswap-a među decentraliziranim burzama rasla je od svibnja do rujna. Izvor: Analitika dina, OKEx Insights

Ukradena sredstva KuCoin teško je prati na centraliziranim burzama

Nedostatak propisa svojstven decentraliziranim burzama zauzeo je središnje mjesto nakon hakiranja centralizirane digitalne razmjene imovine KuCoin, koja je izgubila procijenjenih 279 milijuna dolara u kriptovalutama. Hakeri su ukrali širok spektar različitih kripto valuta – od toga 150 ERC-20 tokena, poput SNX-a i USDT-a sa sjedištem u Ethereumu.. 

Pranje ukradenih kriptovaluta pokazuje se teškim pri pokušaju korištenja centraliziranih razmjena, pri čemu broj CEX-ova ima smrznuto povlačenja i adrese s crne liste.

Uz to, u usporedbi s doista decentraliziranim kriptovalutama poput BTC-a, mnogi ERC-20 tokeni nisu otporni na cenzuru. To znači da izdavatelj u bilo kojem trenutku može zamrznuti token. U slučaju hakovanja KuCoin, Tether je to učinio smrznuto 20 milijuna USDT iz predostrožnosti. Razni drugi projekti također su pauzirali ili poništili svoje pametne ugovore – pomažući KuCoinu da povrati dio svoje ukradene imovine.

Hakeri se obraćaju DEX-ovima za pranje ukradenih tokena

Budući da je teško postići pranje sredstava putem centraliziranih burzi, hakeri KuCoin od tada pokušavaju oprati svoju ukradenu imovinu putem decentraliziranih burzi, gdje su ukradene tokene prodali u zamjenu za ETH. Prema Whale Alertu, hakeri su prenijeli SNX tokene vrijedne najmanje 1,2 milijuna dolara na Uniswap kroz seriju od četiri transakcije.

Hakeri su ukradene SNX tokene prenijeli u Uniswap. Izvor: Whale Alert

Hakeri su svoja ukradena sredstva zamijenili za ETH iz dva razloga: Eter je otporan na cenzuru i lako se pretvara u fiat valute. Kao kriptovaluta otporna na cenzuru, ETH nema rizik od smrzavanja i njome se može trgovati na tisuće trgovački parovi na mnoštvu razmjena kriptovaluta.

DEX-ovi potpadaju pod FATF-ove crvene zastave

Decentralizirane razmjene osjetljive su na aktivnosti pranja novca koje je utvrdila Radna skupina za financijske akcije. FATF je nedavno objavio izvješće o pokazateljima crvene zastave za pranje novca i financiranje terorizma. Izvještaj navodi da je primanje sredstava s adresa povezanih s ukradenim sredstvima znak upozorenja za pranje novca.

Iako su transakcije provedene na DEX-ovima javno vidljive na blockchainu, hakeri smatraju da su DEX-ovi privlačni za pranje ukradenih sredstava zbog nedostatka provjere identiteta. Od 30. rujna 17 milijuna ukradenih tokena iz KuCoinovog hacka prodano je na DEX-ovima i DEX-ovim agregatima. Ukradena sredstva su uglavnom opran putem Uniswap-a (9,4 milijuna USD) i Kyber Network (4,1 milijuna USD).

Kao što naznačuje FATF, obavljanje višestrukih transakcija velike vrijednosti u brzom slijedu, na primjer u roku od 24 sata, još je jedna crvena zastava za pranje novca. Podaci u Etherscanu pokazuje da hakeri opran ukradena sredstva putem Uniswap-a 28. rujna. Tada su prenijeli gotovo 2.000 ETH.

Hakeri su oprali ukradena sredstva na Uniswap-u i prenijeli goleme količine ETH 28. rujna Izvor: Whale Alert, Etherscan, OKEx Insights

Unatoč značajnoj presudi EtherDelta iz 2018. godine – koja je utvrdila da je decentralizirana platforma djelovala kao neregistrirana nacionalna burza vrijednosnih papira – primjetan je nedostatak propisa kada je riječ o DEX-ovima. Masovno pranje novca putem Uniswap-a i Kyber Network-a nesumnjivo će privući pažnju regulatora širom svijeta. Kakve će se retroaktivne akcije dogoditi, tek ćemo vidjeti.

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner