Institucionalni investitori obraćaju pažnju na decentralizirane financije

Zašto sada vidimo jasan institucionalni interes za rastući prostor decentraliziranih financija koji će ga podići na sljedeću razinu.

Ovaj članak mišljenja izvršnog direktora OKExa Jaya Haoa bio je izvorno objavljeno na Cointelegraphu.

Decentralizirani financijski sektor neprestano raste i počeo je uviđati plodove svog rada. No, iako oko DeFi projekata i aplikacija vlada velika pompa, posebno tijekom Bitcoina (BTC) nekarakterističan nedostatak volatilnosti, još je dug put. 

Tehnologija je još uvijek u ranoj fazi, no iako pitanja upotrebljivosti, skalabilnosti, interoperabilnosti i nedostatka regulatorne jasnoće i dalje ogorčavaju prostor, obećanje DeFi-a je neporecivo i njegovu vrijednost nemoguće je zanemariti.

Nezaustavljivi rast DeFi-ja u 2020

Do sada, 2020. godina nije bila najbolja godina za mnoge, ali DeFi je zasigurno došao na svoje širenje eksponencijalno. Prošao je ključnu prekretnicu u veljači kada je kumulativan dosegnuta vrijednost tokena zaključanih u DeFi aplikacijama više od milijarde dolara. Unatoč određenom padu od rasprodaje u ožujku koja se prelila na sva tržišta, taj se broj već oporavio do lipnja. Danas je stoji na 2,52 milijarde dolara.

Među nekim od glavnih protokola za pokretanje ovog rasta je decentralizirana oracle mreža Chainlink, čiji token ima eksplodirao ove godine za preko 1000%. Protokoli za posudbe također su zabilježili neke od najizraženijih, s Spoj čini 28% od ukupne zaključane vrijednosti i MakerDAO slijede nedaleko. Novi fenomen “uzgoja prinosa” predstavio je investitorima i kripto trgovcima mogućnosti za ostvarivanje dobiti.

Uzgoj prinosa, inače poznat kao rudarstvo likvidnosti, važan je poticajni mehanizam koji protokoli DeFi koriste za privlačenje likvidnosti. To čine izdavanjem upravljačkih tokena, kao što je Compound’s coin, COMP, koji daju upravljačka prava imateljima koji mreži donose prijeko potrebnu likvidnost.

Sve ove akcije postavile su DeFi žetone među kripto imovinu s najboljom izvedbom ove godine. Osim zapanjujućeg rasta COMP-a nakon ulaska na tržište i nezaustavljivog uspona Chainlink-ovog LINK-a, tijekom posljednjih 90 dana, i drugi DeFi tokeni poput Aave (LEND) i Bancor (BNT) zabilježili su dobitak od preko 300%.

Nijedan pametan novac ne može zanemariti zvjezdani rast poput ovog u prostoru DeFi, kojim još uvijek uglavnom dominiraju maloprodajni ulagači. Međutim, poprimio je ozbiljnu potporu među institucionalnim investitorima – unatoč tome što infrastruktura još nije sasvim spremna. Pogledajmo nekoliko primjera.

Porast institucionalnog interesa za DeFi

Prema a nedavno istraživanje Fidelity Asset Management, 80% anketiranih institucija sada čini privlačnim ulaganje u digitalnu imovinu. To je pozamašan broj i gigantski pomak u odnosu na prije samo par godina kada su mnogi mahali Bitcoinom i drugim kriptovalutama kao prijevarama.

Ipak, osim ulaganja u poznatu digitalnu imovinu, neke ključne tradicionalne investicijske tvrtke preusmjerile su svoj interes prema DeFi-u kako bi pomogle razvoju prostora. The Chicago DeFi savez, na primjer, obuhvaća neke od vodećih trgovačkih, brokerskih i investicijskih tvrtki. Ova inicijativa stvorena je za podršku perspektivnim startup tvrtkama DeFi s financiranjem, resursima, marketinškim tržištima i drugim uslugama.

Govorimo o behemoth igračima poput TD Ameritrade, Arca i CMT Digital. Sve uključene tvrtke zalažu se i za razvoj prostora i za njegovu regulaciju. No, iako propisi ostaju nedvojbeno nejasni u ovom decentraliziranom, višestrukom jurisdikcijskom prostoru, investitore je veliko ohrabrilo djelovanje Američke komisije za vrijednosne papire glede Arcine dionice na newyorškoj burzi ovog mjeseca.


Bitcoin-ETF možda će i dalje biti vruć krumpir, ali ovog srpnja SEC je odobrio fond zasnovan na Ethereumu. Nakon gotovo 20 mjeseci zalaganja za donošenje odluke, Arca Labs započela je prodaju dionica svog Arca američkog državnog fonda 6. srpnja nakon što je dobila službenu “Obavijest o učinkovitosti”.

Arca’s digitalne dionice odobrene od SEC-a predstavljaju ArCoins i njima se trguje na Ethereum blockchainu. Ovo je glavna prekretnica za cijelu industriju, jer predstavlja prvi put da je SEC dopuštao fondu koji sadrži kriptografske tokene da uđe na tržišta ulaganja – i to je ogroman korak u pravom smjeru prema objedinjavanju tradicionalnih financija s ulaganjem u digitalnu imovinu.

Pozitivni izgledi ispred Ethereuma 2.0

Iako je opseg trgovanja Bitcoinom dosegnuo šestomjesečni minimum, interes nekoliko ključnih igrača i dalje se okreće Ethereumu. Najveća svjetska tvrtka za kripto ulaganja, Grayscale, nedavno je najavio da povećava ponderiranje Bitcoina i etera (ETH) u svom investicijskom fondu Digital Large-Cap.

Glavni kapital fonda naravno i dalje ostaje Bitcoin na kilometar; između ožujka i lipnja postotak BTC-a koji se drži u njegovom fondu povećao se sa 81% na 81,5%. Međutim, ponderiranje Ethereuma na Grayscaleu također se značajno povećalo s 9,6% na 11,7% u Q2.

Sav ovaj institucionalni interes za Ether izuzetno je pozitivan za zajednicu ispred Ethereum 2.0, i drago nam je što smo na čelu sljedećeg velikog vala kripto usvajanja koji će na kraju odnijeti stvarnu imovinu u blockchain i napokon omogućiti nebankama priliku za pristup financijskim uslugama. Ne samo da navodimo glavne DeFi žetone, uključujući LINK, Maker (MKR) i COMP, već smo i među njima prvi validatori na testnoj mreži Topaz, Ethereum testnet za Ethereum 2.0.

Neprestano proširujemo svoj otisak u prostoru DeFi-ja značajkama pozajmljivanja od kupca do kupca, popisima toketa upravljanja DeFi-om i vlastitim javnim lancem OKChain, omogućavajući mnoštvo DeFi aplikacija da se izgrade u velikim komercijalnim razmjerima.

Svjesni smo izazova koji okružuju prostor DeFi i razumijemo korake koji se tek trebaju učiniti. No, povećani institucionalni interes za područje koje tek nastaje dobar je znak da će se DeFi nastaviti širiti, a OKEx je oduševljen što je na čelu sljedeće kripto krize.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map