Ispitivanje kako Fintech divovi i COVID-19 utječu na kripto potrošivost

Potrošnja kriptovaluta našla se u središtu pozornosti nakon niza partnerstava između tradicionalnih fintech divova i kripto fokusiranih tvrtki posljednjih tjedana.

20. srpnja, Mastercard najavio svoj plan da potakne svoj program Master Accelerate davanjem prve licence za glavno članstvo platformi za plaćanje kriptovaluta bez granica Wirex, čineći londonsku tvrtku prvom kripto platformom koja izravno izdaje kartice prihvaćene u mreži Mastercarda. Uz to, PayPal – zajedno sa svojom podružnicom Venmo – jest navodno postavljen da ponudi izravnu kripto prodaju putem Paxos-ovog Crypto Brokerage.

Iako se navodno Mastercard i PayPal probijaju u svijet kriptovaluta, što to konkretno znači za usvajanje plaćanja kriptovalutama? OKEx Insights ispituje trenutno stanje potrošnje kripto – i njegovu budućnost.

Potrošnja kriptovaluta

Plaćanje kriptovalutama može se ispitati na dva načina:

  1. Pristupačnost ili koliko je lako kupiti ili primiti kriptovalute.
  2. Potrošnja ili koliko je lako potrošiti kriptovalute na robu i usluge.

Potrošivost kriptovaluta bit će primarni fokus naše analize.

Ograničenja na burzama kriptovaluta

Kada pojedinci žele potrošiti kriptovalute, oni obično prolaze kroz postupak zamjene svojih kriptovaluta za fiat. U mnogim slučajevima korisnici izvrše ovu pretvorbu koristeći zamjenu, a zatim deponiraju fiat na bankovni račun. Glavni nedostatak ove uobičajene metode je taj što korisnici ne mogu pravovremeno pristupiti vrijednosti svojih kriptovaluta, jer cijeli postupak traje dulje vrijeme. Na primjer, Coinbase može potrajati do jedan do dva radna dana za dovršetak postupka širenja kriptovaluta za kupce u Sjedinjenim Državama.

Debitne kartice za kriptovalute

Debitne kartice za kriptovalute još su jedan način na koji možete kriptovalute potrošiti.

Općenito postoje dva načina na koja korisnici mogu trošiti kriptovalute s debitnim karticama za kriptovalute:

  1. Korisnici mogu nadopuniti svoj fiat račun prije kupnje.
  2. Korisnici mogu dopustiti automatsku pretvorbu iz kripto u fiat u trenutku kupnje.

Mehanizam potrošnje postojeće debitne kartice Wirex Visa primjer je ovog pristupa nadopunjavanju. Korisnici prvo trebaju nadoplatiti svoje GBP, EUR ili USD račune putem bankovnog prijenosa ili razmijeniti kriptovalute u fiat putem Wirexa.


Automatizirana pretvorba kriptovaluta još je jedan pristup trošenju kriptovaluta s debitnim karticama. U trenutku kupnje, plaćanje će se automatski pretvoriti iz salda kriptovalute u fiat za namiru. Kartica Coinbase primjer je ovog pristupa automatizirane konverzije.

Kripto debitne kartice nude više praktičnosti od tradicionalnih, jer skraćuju dugotrajni postupak konverzije fiat u kripto.

Terminali prodajnih mjesta za kriptovalute

Usvajanje terminala za mjesto prodaje kriptovaluta još je jedan aspekt tržišta plaćanja kriptovalutama koje vrijedi ispitati, jer trgovcima omogućuju izravno primanje plaćanja kriptovalutama – uglavnom najčešće Bitcoina – od svojih kupaca.

Za razliku od plaćanja podmirenih u fiat-u, storniranje kriptovaluta zabilježenih na blockchainu praktički je nemoguće. Kao takvi, terminali prodajnih mjesta za kriptovalute zaštititi trgovci od gubitaka koje su pretrpjeli nepošteni kupci koji pokušavaju poništiti legitimne transakcije.

Međutim, nedostatak kompatibilnosti s tradicionalnim POS sustavima glavna je prepreka trgovcima da kripto prihvaćaju. Felix Mago, suosnivač tvrtke Dash Next, rekao je za OKEx Insights da trgovci nerado integriraju kripto POS sustave. On je objasnio:

„Kako bi se POS terminali za kriptovalute mogli skalirati, najbolji je način uključiti pružatelje POS-a i velike mreže stjecatelja. Međutim, ponekad je teško ukrcati se na ove ključne igrače iz tri razloga. Prvo, kriptovalute nisu postale uobičajeno sredstvo plaćanja. Kao drugo, trgovcima je teško prikupljati korisničke podatke u decentraliziranim mrežama koje pokazuju uvjerljiv slučaj poslovne upotrebe. Napokon, trgovci moraju odgovoriti na različita pitanja o usklađenosti prije nego što usvoje POS terminale za kriptovalute. “

U komentarima za OKEx Insights, izvršni direktor PundiX-a Zac Cheah također je istaknuo važnost mrežnog učinka trgovaca za glavno prihvaćanje POS terminala s kriptovalutom, navodeći:

„U konačnici, za pokretanje bilo kojeg novog rješenja potreban vam je uspješan učinak trgovačke mreže. POS terminali za kriptovalute trebali bi se usredotočiti na dva fronta za masovno usvajanje: na što većem broju partnera s jakom trgovačkom mrežom i usavršiti proizvod kako bi bio siguran i lak za upotrebu.

Dee Duncan, distributer PundiX-a u Sjedinjenim Državama, dodao je svoje komentare o tome kako je obrazovanje trgovaca i dalje ključ masovnog usvajanja POS terminala s kriptovalutom, rekavši OKEx Insights:

„Obrazovanje i svijest trgovaca i dalje su ključ. Ako želimo pojačati prihvaćanje trgovaca u plaćanju kriptovaluta, trebamo pustiti trgovce da shvate blagodati upotrebe kripto valuta, za razliku od tradicionalnih načina plaćanja. Na primjer, pomaže li prihvaćanje kripto plaćanja trgovcima smanjiti troškove i generirati dodatnu dobit. “

Kako je COVID-19 utjecao na potrošnju kriptoa

Globalna pandemija COVID-19 dovela je do porasta potražnje za digitalnim plaćanjima – s gotovo 50% globalnih kupaca trošenje na mreži češće nego prije pandemije. To je pak povećalo interes za kriptovalute. U travnju je fintech jednorog Revolut naznačeno povećanje vrijednosti kupnje kriptovaluta za 57%.

PundiX-ov Duncan primijetio je u svojim komentarima za OKEx Insights da je izbijanje COVID-19 potaknulo rast alternativnih rješenja za plaćanje – što je zauzvrat povećalo perspektivu plaćanja kriptovalutama:

„Vidimo trgovce koji traže alternativna rješenja za plaćanje kako bi ažurirali POS hardver za beskontaktno plaćanje. Trgovci su sada otvoreni za prihvaćanje bezgotovinskih plaćanja, uključujući rješenja za Apple Pay, Google Pay, Samsung Pay i QR kod. To je otvorilo vrata kriptovalutama u industriji plaćanja. “

Od dolaska COVID-19, usvajanje kriptovaluta u maloprodaji polako se povećava. Od 22. srpnja davatelj kripto statistike Coinmap.org naznačeno da postoji 19.495 mjesta koja prihvaćaju kripto plaćanja – porast od 6,8% od početka 2020.

Broj mjesta kripto plaćanja u 2020. Izvor: Coinmap.orgBroj mjesta kripto plaćanja u 2020. Izvor: Coinmap.org

Ograničenja potrošnje kriptovaluta

U usporedbi s ogromna veličina tržišta tržišta digitalnih plaćanja (38 milijardi USD u 2018.), trenutna veličina tržišta plaćanja kriptovalutama i dalje je mala (754 milijuna USD u 2019.). Imajući to na umu, na putu prema masovnom usvajanju plaćanja kriptovalutama postoje tri prepreke:

  • Sporo vrijeme obrade
  • Visoka volatilnost kriptovaluta i cijena
  • Zabrinutost zbog propisa / usklađenosti

Za razliku od tradicionalnih digitalnih plaćanja, obrada plaćanja kriptovalutama doživljava se sporo – jer svaku transakciju treba provjeriti na blockchainu. Bitcoin procesira približno četiri transakcije u sekundi, dok Visa zahtjevi obraditi 24.000.

Velika volatilnost kriptovaluta još je jedna prepreka masovnom usvajanju plaćanja kriptovalutama. Mnogi trgovci oklijevaju prihvatiti sredstvo plaćanja koje može smanjiti vrijednost od 10% u roku od samo jednog sata – što se zna iznenada dogoditi čak i na tržištu BTC / USD. Zbog toga neki pružatelji POS terminala s kriptovalutom omogućuju trenutnu konverziju iz kripto valute u fiat nakon kupnje.

Dvosmislenost regulacije kriptovaluta, poput tretmana oporezivanja, također je omela potencijal digitalne imovine kao sredstva plaćanja. Jedan od primjera je kako se oporezuju kriptovalute u Sjedinjenim Državama. Prema Upravi za unutarnje prihode, pretvorba kriptovaluta u fiat valute oporeziva je kao potencijalni kapitalni dobitak. Porezna uprava također ukazuje da korištenje kriptovaluta za kupnju robe i usluga, pa čak i držanje kripto valuta, “općenito ima porezne posljedice”. To može biti problematično za porezne obveznike u SAD-u i drugim zemljama sa sličnim poreznim politikama.

Blockchain, ne kripto

Povećani interes globalnih izdavača kartica prema svijetu kriptovaluta nedavno je privukao pažnju. Njihov interes prvenstveno proizlazi iz dva razloga:

  1. Proširivanje svoje poslovne mreže na kripto tvrtke.
  2. Usvajanje blockchain tehnologije za optimizaciju njihovog centraliziranog mrežnog poslovanja.

Izdavači globalnih kartica suočavaju se s konkurencijom u ključnim područjima kao što su prekogranične transakcije. Kako bi bili ispred konkurencije, oni žele smanjiti naknade za prekogranične transakcije koje se naplaćuju kupcima. Za transakcije podmirene u stranoj valuti, Mastercard naplaćuje 1% iznosa transakcije kao naknade. S druge strane, Visa je za prekogranične transakcije naplaćivala naknadu za međunarodnu procjenu usluge (0,8% –1,2%) i naknadu za međunarodnog stjecatelja (0,45%).

Potencijal smanjenja troškova svojstven blockchain tehnologiji ubrzao je utrku između Visa i Mastercarda. Ovo posljednje udružio s R3 u rujnu 2019. razviti blockchain platformu prekograničnih plaćanja koja ima za cilj olakšati bez trenja plaćanja u stvarnom vremenu unutar mreže Mastercarda. Visa pokrenut njegova mreža Connect u lipnju 2020. koja koristi tehnologiju raspodijeljene knjige za olakšavanje izravnih transakcija između banaka.

Iako su vrijedni nedavni potezi Visa i Mastercarda, divovi za plaćanja stalno prijavljuju patente usredotočene na blockchain tehnologiju. Prema 2019 rangiranje patentnih blokova putem IPR daily i incoPat Innovation Index Research Center, Mastercard i Visa podnijeli su 101 i 51 patentnu prijavu u 2019. godini.

Fintech divovi kripto ne čine potrošnijim

Iako su Mastercard i PayPal najnovije vijesti vezane uz kripto, fintech jednorozi ulaze u kriptovalutnu industriju od 2017. Na primjer, izazivačka banka Revolut nedavno počeo nuditi prodaja kriptovaluta u SAD-u kroz partnerstvo s Paxosom. U međuvremenu, aplikacija za trgovanje dionicama Robinhood ima ponudio trgovanje kriptovalutama od veljače 2018.

Iako ulazak fintechovih divova olakšava prodaju kriptovaluta, to ne mora nužno značiti da će kriptovalute postati više potrošne. U slučaju Revoluta, korisnici to ne mogu platiti u kriptovaluti pomoću kartice Revolut. Umjesto toga, karticu mogu koristiti samo za plaćanje u fiat valutama. Štoviše, korisnici ne mogu prenijeti kriptovalutu iz aplikacije Revolut niti u nju položiti postojeće zalihe kriptovaluta. Isti je slučaj s Robinhoodom, gdje korisnici mogu kupovati i prodavati kriptovalute samo u aplikaciji – depoziti i isplate su Nije podržano

Budućnost plaćanja kriptovalutama

Vjeruje se da je Wirex postao dio Mastercard Acceleratea, a PayPal-ovo prijavljeno partnerstvo s Paxosom poboljšalo je pristup kriptovalutama. Međutim, ograničena je rasprava o tome jesu li kriptovalute zbog toga potrošivije.

Iako je mogućnost trošenja kriptovaluta i dalje ograničena, Chaeh iz PundiX-a rekao je za OKEx Insights da je ključni rezultat ulaska tradicionalnih platnih divova u prostor kriptovaluta svijest:

„Kako sve više tradicionalnih tvrtki dolazi u kripto prostor, to će samo pomoći u podizanju svijesti o korištenju kripto u plaćanjima i prednostima koje donosi. Definicija kripto širila se i izvan redovnih altcoina koji su nam poznati. Stablecoins i digitalne valute središnje banke postaju sve istaknutiji. Brojne središnje banke širom svijeta počele su istraživati ​​stvaranje vlastite digitalne valute na blockchainu, tj. CBDC, pa pretpostavljamo da će plaćanje temeljeno na blockchainu u bliskoj budućnosti postati potrošnije. “

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map