Iznad cijene Bitcoina: Osnove pokazuju značajan rast između prepolovljenja

Bitcoin (BTC) je za razliku od bilo koje druge imovine na svijetu kada je u pitanju polarizirajući hype, potpore slavnih, medijska pokrivenost, regulatorni izazovi i performanse tijekom posljednjeg desetljeća. Iako već godinama ostaje tema o kojoj se intenzivno raspravlja, pažnja koju dobiva uvijek se povećava, što dovodi do velikih događaja, poput prošlotjednog prepolovivši se.

Samoregulirajuća mjera ugrađena u Bitcoinov kod, blok nagrada “prepolovljena” smanjuje stopu emisije novih bitcoina za pola otprilike svake četiri godine. Treći takav događaj dogodio se oko 19:23 UTC 11. svibnja 2020.

Prepolovljenje kao temeljna prekretnica

Iako mnogi industrijski čelnici vjeruju da Bitcoin i njegova temeljna tehnologija mogu promijeniti svijet, među zajednicom postoji fiksacija na cijenu digitalnog sredstva. To pak potiče nagađanja i nestabilnost po kojoj je Bitcoin postao poznat.

Kratkoročni ciljevi i predviđanja cijena, stvarna vrijednost Bitcoina, stručnjaci raspravljati, leži u njegovoj sposobnosti zadržavanja i prijenosa vrijednosti širom svijeta na fleksibilan, transparentan i pouzdan način. Njegova vrijednost također dolazi zbog ugrađene oskudice, koja je rezultat ograničene opskrbe i redovito usporavajuće emisije.

U tu svrhu, prepolovljenje je značajna temeljna prekretnica, smanjenje stope emisije i povećanje nestašice Bitcoina, čiji se utjecaj procjenjuje u analitičar Provedba PlanB-a modela zaliha u protoku.

Iako je prepolovljenje događaja bilo široko raspravljali i proučavali njihov utjecaj na cijenu Bitcoina i buduće projekcije, pregled osnova vodeće digitalne valute između posljednja dva poluvremena može predstaviti širu perspektivu njezina rasta tijekom vremena.

Globalni interes za Bitcoin zabilježio je rast od x8

Tijekom posljednjeg desetljeća Bitcoin se pojavio s mračne mreže kako bi se njegova prisutnost osjetila na globalnoj razini. Prema podacima Google Trends, zanimanje za Bitcoin nastavilo je rasti s vremenom, a sporadični vrhunci bilježe značajne skokove cijena, poput onog u prosincu 2017.

bitcoin interes google trendoviBitcoin interes za pojam za pretraživanje tijekom vremena. Izvor: Google Trendovi

Od prethodnog prepolovljenja, 9. srpnja 2016., zanimanje za Bitcoin poraslo je gotovo 8 puta. Iako ovo nije konkretna metrika u smislu rasta, ukazuje na sve veće prihvaćanje i prepoznavanje digitalne valute širom svijeta.

Broj adresa nula stanja nije dosegao 30 milijuna

S obzirom na anonimnu prirodu novčanika Bitcoin (i lakoću s kojom se mogu stvoriti), gotovo je nemoguće znati točan broj postojećih Bitcoin “korisnika” u tradicionalnom smislu tog izraza. Međutim, jedna od najbližih alternativnih mjernih podataka koju imamo je broj BTC adresa koje nisu nula.

Ovaj broj označava adrese koje nisu prazne i sadrže barem jedan satoshi, najmanju jedinicu Bitcoina (0,00000001 BTC).

Kao što je prikazano na donjem grafikonu, u vrijeme drugog prepolovljavanja ukupan broj adresa koje nisu nula iznosio je oko 9 milijuna. Otada je narastao više od tri puta i prešao 30 milijuna.


ukupne btc adrese koje nisu nulaBroj BTC adresa koje nisu nula. Izvor: Glassnode

Iako ova brojka ne odražava jedinstvene korisnike, ona ukazuje na značajan porast njihovog broja od zadnjeg prepolovljenja.

Dnevno aktivne adrese više nego udvostručene

Sljedeća, usredotočenija lančana metrika koja odražava upotrebu Bitcoina, jest broj dnevno aktivnih adresa.

Ovaj broj označava jedinstvene adrese aktivne na mreži kao pošiljatelji ili primatelji i mjeri korisnost mreže i, shodno tome, njezinu vrijednost.

btc aktivni novčaniciBitcoin dnevno aktivne adrese. Izvor: Messari

Kao što je prikazano na gornjem grafikonu, broj dnevno aktivnih adresa više se nego udvostručio između posljednja dva prepolovljenja. U vrijeme drugog prepolovljenja iznosio je 434 000, a u treće vrijeme bio je gotovo milijun.

U usporedbi s vrhom od 1,29 milijuna u prosincu 2017., broj aktivnih dnevnih adresa na mreži 11. svibnja smanjio se samo za 22 posto, iako je razlika u cijeni bila veća od 50 posto.

Međutim, važno je napomenuti da ovaj broj obično doseže vrhunac oko ključnih događaja i kretanja na tržištu, poput prepolovljenja. Njezin je rast mnogo stabilniji iz dana u dan, kao što je naznačeno u inačici dnevnika na skali u nastavku.

btc tablica dnevnika aktivnih novčanikaBitcoin dnevno aktivne adrese na log skali. Izvor: Messari

Broj transakcija veći od 70%

Svaki novi blok dodan u Bitcoin blockchain uključuje transakcije između korisnika – broj uspješnih transakcija putem mreže u usporedbi kroz razdoblja može predstavljati rast upotrebe i korisnosti.

Prema grafikonu u nastavku, na dan drugog prepolovljenja, ukupan broj uspješnih transakcija iznosio je 182 000. Ovaj se broj povećao za preko 70 posto da bi dosegao 312 000 za treći događaj prošlog tjedna.

bitcoin dnevni txn countDnevni broj transakcija bitcoin mreže. Izvor: Messari

Opseg transakcija preko 1,5 milijardi USD dnevno

Za razliku od gore prikazane metrike broja transakcija, metrika volumena označava ukupnu vrijednost (u USD) transakcija na Bitcoin blockchainu određenog dana.

Što je veći volumen, to se više vrijednosti prenosi pomoću Bitcoina, što ovo čini pouzdanom mjerom rasta i aprecijacije mreže tijekom vremena.

btc dnevni obujam transakcijaObujam bitcoin transakcija (USD). Izvor: Blockchain.com

Iako je ukupni obujam transakcija iznosio 142 milijuna dolara u vrijeme drugog prepolovljenja, za treći je iznosio 1,69 milijardi dolara, što je porast od preko 1.095 posto.

Mrežni hashrate povećan je za 7,874%

U osnovi bilo koje blockchain mreže, uključujući Bitcoin, je njezina sigurnost i nepromjenjivost, osiguravajući pouzdane i nepromjenjive transakcijske zapise.

Bitcoin hashrate predstavlja računalnu snagu dodijeljenu mreži i ima izravnu korelaciju s njezinom sigurnošću.

Što je veći hashrate, to skuplje napada blockchain (vidi 51 posto napada) i mijenjati nove blokove i transakcije.

hashrate bitcoin mrežeBitcoin hashrate. Izvor: Messari

Bitcoinov hashrate znatno je porastao između posljednja dva prepolovljenja, s 1,58 milijuna terahašea u sekundi (TH / s) 9. srpnja 2016. na 126 milijuna TH / s 11. svibnja 2020. – porast od preko 7.874 posto.

Uz trenutni hashrate, teorijski trošak napada Bitcoin mreža iznosi više od 344 000 USD / sat, u usporedbi s 11 500 USD / sat i 6 454 USD / sat za Bitcoin Cash (BCH) i Bitcoin SV (BSV) odnosno.

Rast hashrate-a (i sigurnosti koju pruža) predstavlja Bitcoin kao pouzdan alternativni način plaćanja za velike transfere vrijednosti.

Rast mreže nadvlada aprecijaciju cijena

Po mnogim računima, “Prava vrijednost” BTC-a je u njegovoj funkcionalnosti, koja ovisi o mreži u kojoj djeluje. Bitcoin mreža razlog je zbog kojeg je vodeća digitalna valuta i takva je i ostala, unatoč uvođenju tehnološki poboljšane i napredne digitalne imovine i tokena.

Osim popularnosti Bitcoina, gore istaknuti mjerni podaci mjere su rasta, korisnosti i sigurnosti Bitcoin mreže. Te su osobine ključne za njegovo postojanje i preživljenje – kako bi se utvrdilo ima li, na dugi rok, Bitcoin stvarne šanse za globalno usvajanje. Iako ove brojke odražavaju različite stupnjeve rasta tijekom vremena, opravdavaju li ili ne opravdavaju određenu procjenu cijena u smislu drugih valuta (poput USD) druga je rasprava.

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke i kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map