Kako Brexit utječe na kripto?

Je li Brexit šansa za kripto da se učvrsti u Europi?

Neizvjesnosti su zamagljivale financijska tržišta kako se zaoštravao američko-kineski trgovinski rat, i zasad se ne nazire kraj ovom dugogodišnjem trgovinskom sporu između dvije najveće ekonomije na svijetu. Nažalost, tržišta nikad ne ostaju bez neizvjesnosti, a Brexit je zasigurno jedno od njih. Kad je Boris Johnson preuzeo kormilo kao premijer, mogućnost Brexita bez dogovora veća je nego ikad. Kako bi kripto investitori ovo trebali igrati? Kakve bi implikacije mogle imati u smislu cjenovnih akcija i razvoja kriptografije?

Što je najnovije?

Možda se čini relativno tihim kad je riječ o razvoju i ažuriranjima Brexita, međutim, ovo je više nalik na mir pred oluju. Britanski parlament vratit će se s ljetne stanke u drugom tjednu rujna, a očekuje se da će premijer Johnson voditi niz intenzivnih rasprava s zakonodavcima koji pokušavaju izbjeći Brexit bez dogovora. Vjerojatno je prvi sukob 9. rujna za koje bi zastupnici trebali raspravljati o izvješću o napretku u podjeli moći u Sjevernoj Irskoj. U međuvremenu, vođa laburista Jeremy Corbyn mogao bi već zatražiti izglasavanje nepovjerenja premijeru Johnsonu 3. rujna.

Kako je Johnson preuzeo kormilo kao premijer, šansa da Velika Britanija napusti EU bez dogovora postaje sve veća iz dana u dan. U izvješće, Institut za vladine organizacije sa sjedištem u Velikoj Britaniji vjeruje da je šansa da Velika Britanija napusti EU s dogovorom vrlo mala, čak i izglasavanje nepovjerenja vjerojatno ne bi blokiralo i izlazak bez dogovora.

Pa, što će se dogoditi nakon što Brexit ne bude postignut? Iako malo vjerojatno, što će se dogoditi ako se dogovor o Brexitu promijeni?

Izazovi

I dalje je nejasno razmjere utjecaja koje bi Brexit bez dogovora mogao donijeti na UK i globalno gospodarstvo. Međutim, posljednja izjava Banke Engleske mogla bi dati trag. Unatoč tome što je referentne kamatne stope zadržao nepromijenjene, BoE istaknuto rizik usporavanja osnovnog rasta zbog Brexita, rekavši da se rast „čini da se usporio od 2018. do stope ispod potencijala, što odražava i utjecaj intenziviranja neizvjesnosti povezanih s Brexitom na poslovna ulaganja i slabiji globalni rast na neto trgovinu. “Uz to, MPC je također rekao,” dokazi tvrtki do sredine srpnja sugeriraju da je neizvjesnost oko budućih trgovinskih odnosa Ujedinjenog Kraljevstva s Europskom unijom postala sve učvršćenija. “

“Dokazi tvrtki do sredine srpnja sugeriraju da se neizvjesnost oko budućeg trgovinskog odnosa Ujedinjenog Kraljevstva s Europskom unijom učvrstila.” – Engleska banka

Ekonomski podaci govore istu priču. PMI za proizvodnju u Velikoj Britaniji ostao je na 48 u srpnju, što je najniže očitanje u 6,5 godina. Pokazatelj poslovnog optimizma CBI-a pao je 19 bodova na -32 u trećem tromjesečju ove godine, što je najslabiji tromjesečni broj od 3. kvartala 2016. godine, a neizvjesnosti povezane s Brexitom imale su glavnu ulogu u tome.

Izvor: IHS Markit; tradingeconomics.com Izvor: CBI UK; tradingeconomics.com

Trgovina je jedna od glavnih briga tržišta, jer je EU najveći trgovinski partner Velike Britanije. Podaci pokazuju da je gotovo polovica UK koja je izvozila robu i usluge otišla u zemlje EU. Iako je prerano utvrditi kakav će biti trgovinski krajolik UK-EU-a u razdoblju nakon Brexita, ali općenito se očekuje da će se troškovi prekogranične trgovine za britanska poduzeća povećati i na kraju bi mogli donijeti negativan utjecaj na financijska tržišta.


Provjera unakrsne imovine

Iako je konačni ishod Brexita još uvijek u velikoj mjeri promjenjiv, čini se da su tržišta dijelom podložna potencijalnom negativnom utjecaju scenarija bez dogovora. U našoj prethodnoj publikaciji “Bitcoin i kaotičan svijet”, pregledali smo učinke unakrsne imovine tijekom početne faze Brexita i obrazloženja koja su stajala iza toga, i jasno je da su sredstva u sigurnom utočištu poput zlata u tom roku nadmašila funtu i FTSE. Kad ubrzamo vremensku liniju do kraja 2018. godine, taj je trend postao uočljiviji, posebno nakon odgode Smislenog glasanja.

Gledajući gdje smo sada, GBPUSD je na višegodišnjem minimumu, prinos od 10 godina pozlate opao je na rekordno niskih ispod 0,5%. Naravno, možemo položiti zabrinutost američko-kineskog trgovinskog rata na to, međutim, Brexit je u tome igrao ključnu ulogu i očekivali smo da će Brexit u bliskoj budućnosti nastaviti utjecati na glavnu imovinu povezanu s Ujedinjenim Kraljevstvom..

Osim zlata, privlačnu izvedbu bitcoina previše je teško zanemariti. Bez obzira je li bitcoin digitalno zlato ili nije, čini se da te žestoke rasprave nisu u stanju zaustaviti bikove kriptovaluta. Nesumnjivo, bitcoin ne dijeli sve, već neke osobine i karakteristike zlata, poput pohrane vrijednosti. U svijetu u kojem su pune neizvjesnosti i tržišta ovisni o jeftinom novcu i niskim kamatnim stopama, bitcoin je posebno privlačan za neke ulagače.

Izvor: tradingview.com

Brexit utjecaj na kripto

Bitcoin je porastao za više od 1000% od objave rezultata referenduma o Brexitu, a očekuje se da će ostati u fokusu jer bi se britanski parlament trebao nastaviti za otprilike dva tjedna. Nedavno istraživanje pokazuje da kriptoanalitičari vjeruju da će Brexit donijeti pozitivan utjecaj na šire cijene kripto.

Izvor: Cindicator Analytics

A studija iz Cindicator Analytics objavljene 28. ožujka 2019. pokazuje da 63% anketiranih analitičara misli da će Brexit i dalje biti jedan od glavnih izvora rizika i neizvjesnosti na tržištima, a kripto bi mogao imati koristi od tog osjećaja. Više od 73% analitičara reklo je da bi ulagalo u kriptovalutu u svom portfelju kada je apetit za rizikom na tržištima nizak. Među njima, kripto s velikim ograničenjima kao što su BTC, ETH i LTC bile bi njihove preferencije.

Suprotno tome, oko 19% analitičara vjeruje da Brexit neće imati nikakav značajan utjecaj na kripto. Još 19% misli da će Brexit donijeti kripto pomalo negativan utjecaj.

Suprotno tome, oko 19% analitičara vjeruje da Brexit neće imati nikakav značajan utjecaj na kripto. Još 19% misli da će Brexit donijeti kripto pomalo negativan utjecaj.

Studija također otkriva da više od 51% stručnjaka vidi kako usvajanje kriptografije raste i može djelovati kao živa ograda u neizvjesnoj ekonomskoj situaciji. S druge strane, 15,6% vjeruje da je usvajanje kriptografije i dalje nisko i još uvijek previše rizično za upotrebu kao živicu u portfelju.

Međutim, mnogi prediktori vjeruju da bi u Velikoj Britaniji moglo doći do bržeg usvajanja blockchain tehnologije, jer će se ona sve više koristiti u prekograničnoj trgovini.

Zaključak

Rastuće geopolitičke napetosti učinile su riječ “živa ograda” posljednjom modnom riječi na financijskim tržištima. Bez obzira je li bitcoin ili šire kripto, alat za zaštitu ili ne, njegove korelacije s tradicionalnom imovinom iz dana u dan postaju sve bliže. Razvoj Brexita zasigurno je glavna tema u četvrtom kvartalu, očekuje se porast volatilnosti jer će se Brexit uskoro odvijati pod vodstvom premijera Johnsona. Kripto trgovci i tradicionalni menadžeri novca mogli bi iskoristiti ove nestabilne uvjete za vožnju tržištima.

Štoviše, UK nakon Brexita također pruža šansu za preoblikovanje regulatornog krajolika, jer zemlja više neće biti vezana za pravila EU. Očekuje se da će Velika Britanija proaktivnije pristupiti prihvaćanju blockchain inovacija, što bi također moglo rezultirati većim prihvaćanjem kripto imovine.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map