Kako centralizirane količine razmjene ilustriraju DeFi-jev ciklus procvata

Na temelju podataka koje je pružio Kaiko, OKEx Insights ispituje DeFi-ov ciklus procvata i pada u 2020. godini.

Kako se 2020. bliži svom zaključku, sektor decentraliziranog financiranja pokazuje se jednim od najtoplijih segmenata blokchain i kriptovalute u godini..

Uzgoj prinosa DeFi – postupak zaključavanja kripto imovine u zamjenu za token nagrade – eksplodirao je tijekom ljeta dok su se milijuni dolara slijevali u sve vrste protokola, ali tržište se brzo ohladilo kad su u rujnu nestali ultra visoki prinosi. Nakon pucanja mjehurića, mnoge vodeće cijene tokena DeFi ostvarile su velike gubitke sljedećeg mjeseca.

Međutim, djelomično zbog skoka cijena BTC-a i očekivanja pokretanja Faze 0 Ethereuma 2.0 1. prosinca, optimizam oko DeFi-ja se oporavlja – pa tako i cijene DeFi tokena.

U međuvremenu, centralizirane razmjene poput OKEx također su igrale važnu ulogu u poboljšanju popularnosti DeFi projekata, jer su mnoge razmjene brzo nabrajale nove DeFi žetone. Prema OKExovom izvješću o mikrostrukturi iz kolovoza, DeFi žetoni činili su samo 19% ukupnog volumena OKEx-ovog spot trgovanja. Ovaj je broj u rujnu skočio na 25%.

S podacima koje je dostavio tvrtka za analitiku blockchaina Kaiko, OKEx Insights analizirao je više DeFi tokena kojima se trguje na centraliziranim burzama u nastojanju da sudionicima na tržištu pruži drugačiju perspektivu o promjeni apetita za takvim tokenima tijekom vremena. Ispitano je 10 žetona:

 • Balanser (BAL)
 • Spoj (COMP)
 • Krivulja (CRV)
 • Kyber mreža (KNC)
 • Chainlink (LINK)
 • SUNCE
 • Zamjena suši (SUSHI)
 • Otkaži (UNI)
 • yearn.finance (YFI)
 • DFI.money (YFII)

Na prvi pogled DeFi ciklus

Neki od najvažnijih događaja koji su se dogodili u sektoru DeFi ove godine uključuju:

 • Lansiranje tokena upravljanja yearn.finance, YFI, sredinom srpnja
 • Lansiranje Curve-a i njegovog upravljačkog tokena, CRV, 13. kolovoza
 • Napad vampira na SushiSwap na decentralizirani protokol razmjene Uniswap dodavanjem svog SUSHI tokena kao poticaja za pružatelje likvidnosti 28. kolovoza
 • Uniswapov zračni prikaz svog upravljačkog tokena, UNI, svojoj zajednici 17. rujna

Ukupna vrijednost zaključana u decentraliziranom – što jednostavno ukazuje na ukupnu količinu kapitala pohranjenog u pametnim ugovorima DeFi – porasla je s milijarde dolara početkom srpnja na 9,75 milijardi dolara početkom rujna, što je bio vrhunac eksplozije novonastalog tržišta. 2. rujna, naknade za transakcije Ethereuma gurnute su na najvišu razinu od prosječno 0,032 ETH po transakciji (u to vrijeme vrijedile su oko 15 USD). Tada je TVL u DeFi-u doživio svoj najveći ulazak u promet, pavši s najviših 9,75 milijardi na 7,79 milijardi u rasponu od samo četiri dana početkom rujna.

TVL u proizvodima DeFi kontinuirano se uspinjao usprkos raznim zapletima. Izvor: DeFi puls

Migracija s DeFi protokola u rujnu dogodila se u trenutku kada su i tradicionalna i kripto valuta teško pogođena. To je rezultiralo rasprodajom DeFi tokena, što je još više poguralo njihove cijene. Međutim, ukupna zaključana vrijednost od tada je nastavila rasti, s raznim preokretima. Isto tako, zbroj tržišne kapitalizacije svih projekata DeFi-a općenito je bio u porastu u studenom – iako se ta brojka još uvijek nije oporavila od najviših vrijednosti od 2. rujna od 19,55 milijardi dolara.

S obzirom da je cijena BTC-a naglo pala za gotovo 10%, s 11.500 na 10.000 USD, 3. rujna, nije bilo iznenađujuće da će mjehur DeFi napokon puknuti. Izuzetno visoki prinosi izumrli su nakon pada cijena žetona, a prinosi od uzgoja prinosa postupno su se vratili na raspon više u skladu s njihovom visokorizičnom razinom. BTC je vratio 11.500 USD nakon 40 dana, ali DeFi žetoni općenito su doživjeli dug pad i nisu se oporavljali sve do početka studenog.

Tržišna kapitalizacija DeFi još uvijek se nije oporavila od vrhunca 2. rujna. Izvor: CoinGecko

Količine trgovanja otkrivaju promjenjive sklonosti korisnika razmjene

Buj DeFi-ja tijekom ljeta i rane jeseni učinio je korisnike centraliziranih burzi nestrpljivima da izgrade ili zaštite svoje DeFi izloženosti. Do kraja rujna OKEx je na platformu nabrojao 50 DeFi žetona, nudeći zamjene s marginama za osam od ovih DeFi žetona i zamjene s maržom USDT za njih 27 – iako neke zamjene nisu pokrenute na vrijeme da bi dostigle vrhunac u krajem kolovoza i početkom rujna.

OKEx Insights ispitivao je 10 velikih volumenskih zamjena DeFi tokena koristeći podatke tvrtke Kaiko. Količina zamjena pokazuje da je apetit korisnika razmjene za trgovanjem novostvorenim DeFi tokenima i tokenima za uzgoj prinosa u najmanju ruku oduševljen.

Prije rujna, dugogodišnji lider DeFi-a po tržišnoj kapitalizaciji, LINK, dominirao je do 80% volumena trgovanja od 10 odabranih tokena. Dolazak vječne zamjene SUSHI na OKEx počeo je izjedati dio dominacije LINKA. Do 6. rujna, SUSHI-jev vječni swap-promet porastao je na 10 milijuna USD, oduzimajući 10% udjela dominaciji LINK-a. Daljnji rast obujma trgovanja DeFi-om nastavio se tijekom sljedećeg tjedna, a razmjene razmjena YFII i YFI do 12. rujna dosegle su 51, odnosno 28 milijuna dolara, do 12. rujna. Kao rezultat toga, obim trgovine LINK-a brzo je opao, a njegova dominacija pala je ispod 25%.

Popis vječne zamjene UNI na OKExu bio je sljedeći vrhunac u rujnu, što je dovelo do značajnog povećanja obujma trgovine na burzi. UNI je drugog dana trgovanja zabilježio masovnih 183 milijuna dolara neprekidnog swap-a, čineći 70% unutardnevnog volumena 10 odabranih tokena – ogromna razlika od tržišnog entuzijazma za SUSHI. Popularnost UNI-a zadržala se do sredine listopada, kada je LINK ponovno preokrenuo opseg trgovine, a zatim je entuzijazam trgovaca UNI-om brzo opao.

Uz to, primijetili smo da su ukupne količine zamjene DeFi-a naglo pale u drugoj polovici listopada zbog ustrajnog pada cijena DeFi žetona, YFI i YFII stekli su veći udio u ukupnom volumenu, zbog njihove ogromne volatilnosti. Primjerice, YFI je pao s visokih 40.000 na 8.000 za otprilike 50 dana. Tijekom ovog pada tržišni sudionici odmaknuli su se od trgovine DeFi tokenima.

Dno cijena ovih novih DeFi tokena počelo je 5. studenoga, kada je cijena BTC-a porasla s 14.000 na gotovo 16.000. Cijena UNI-a oporavila se 14% tog datuma, nakon što je pala na samo 1,80 USD. Od tada su cijene DeFi tokena slijedile dramatičan rast BTC-a, a mnogi od njih nadmašili su BTC u studenom.

Opseg trgovine zamjenom tokena DeFi naglo je porastao sredinom rujna lansiranjem UNI-a, a ponovno se oporavio početkom studenog. Izvor: Kaiko, OKEx

Što se tiče volumena razmjene dionica, postotak LINK-a u ukupnom volumenu DeFi-a ponovno je opao – YFI se, na primjer, od 15 milijuna američkih dolara 1. studenoga vratio na 97 milijuna američkih dolara 18. studenoga. I drugi DeFi tokeni pokazali su značajan rast u volumenu swap trgovine.

Promjena udjela LINK-a u opsegu trgovanja u velikoj mjeri odražava zanimanje tržišta za nove DeFi tokene. Izvor: Kaiko, OKEx

Kada ispitujemo gore ilustrirane količine, jedan neobičan slučaj vidimo 7. studenoga, koji je bio izuzetno težak trgovački dan – s količinama YFI, YFII i LINK na najvišim razinama u dva i pol mjeseca. To se poklopilo s danom kada je Joe Biden postao izabrani predsjednik, prema široko rasprostranjenom konsenzusu, u Sjedinjenim Državama. Ovaj je događaj pokrenuo procvat trgovanja na centraliziranim burzama što se nije vidjelo na decentraliziranim burzama kao što je Uniswap. YFI je tog dana poduzeo posebno nestabilan potez, popevši se s 11.800 na najviših 17.500, prije nego što je zatvorio oko 14.000. Međutim, u isto vrijeme BTC je pao gotovo 5% unutar dana, uz promjenu cijene od 9%.

Još jedno zanimljivo zapažanje je da je tjedan dana prije nego što je Uniswap završio svoju prvu fazu rudarstva likvidnosti 17. studenoga, količina SUSHI-a brzo je rasla. Prosječni dnevni volumen za SUSHI nakon 12. studenoga skočio je s manje od 10 na više od 20 milijuna dolara, što pokazuje da su sudionici tržišta završetak UNI nagrada vidjeli kao pozitivan događaj za SUSHI. Kada su u pitanju decentralizirane razmjene, ovaj se osjećaj jasnije odražava na promjenama TVL-a u DeFi-u – tj. Pružatelji likvidnosti prenijeli su svoja sredstva iz Uniswap-a u SushiSwap ili druge projekte uzgoja prinosa.

Centralizirane razmjene imale su koristi od zračnog zračnog prometa tvrtke Uniswap

Zračni udarac Uniswap-a od 400 UNI (u to vrijeme vrijedan 1.200 američkih dolara) stvorio je val osjećaja FOMO 17. rujna, jer su svi željeli dobiti svoje UNI nagrade. Neposredno nakon toga, brojne centralizirane razmjene odmah su stavile UNI na popis. OKEx je čak ponudio čitav set alata za trgovanje UNI-jem – uključujući spot trgovanje, trgovanje maržom, swap trgovinu i vječne swapove s maržom kovanica. Obujam trgovine UNI dosegao je iznenađujuće visoku razinu na centraliziranim burzama.

Manifestacija maloprodaje drugog dana lansiranja utrostručila je cijenu UNI-a i povećala njegov obujam spot prometa na 284 milijuna UNI, odnosno oko 2 milijarde dolara, na sedam odabranih burzi, prema podacima tvrtke Kaiko. Tog je dana promjer UNI-a na OKEx-u iznosio 1,2x od BTC-ovog obujma promptnog trgovanja. Na Binanceu je ovaj broj bio 2,11x. Ovo je vrlo impresivan volumen za altcoin, a govori o potražnji za tokenom upravljanja decentralizirane burze na tržištu.

Iako je uvrštavanje UNI-ja pridonijelo izuzetno visokim količinama trgovine za centralizirane burze, pomahnitali volumen trajao je samo tjedan dana. Od 26. rujna UNI-jevo promptno trgovanje naglo je opalo. Oporavak opsega trgovanja dogodio se nakon 5. studenog, ali još uvijek je daleko od prvog tjedna trgovanja.

Iako je UNI najkraće vrijeme uvršten na centralizirane burze među 10 pregledanih kovanica, njegovi trendovi cijena i volumena pokazuju tipičan ciklus za DeFi token – naime, brzi rast do postupnog hlađenja, praćen razumnim oporavkom . U samo dva mjeseca UNI je prošao ovaj ciklus.

CEX je profitirao od ogromnog broja UNI-a sredinom rujna. Izvor: Kaiko, OKEx

Centralizirane razmjene pružaju DeFi-ju alate za zaštitu i mjesta za isplatu

Kada smo uspoređivali promjenu u obujmu trgovanja između UNI-jeve promptne i vječne zamjene na OKEx-u, primijetili smo da je na njegov opseg uvelike utjecao zračni potres koji je potresao tržište 17. rujna i kasniji postupak kopanja likvidnosti.

UNI obujam promptnog trgovanja premašio je opseg vječnih zamjena u prva tri dana trgovanja – što nije malo, s obzirom na to da zamjene mogu doseći veći opseg visokom polugom. To implicira da je puno UNI-ovih nagrada premješteno iz Uniswap-a u centralizirane burze u svrhu ostvarivanja dobiti.

Veliki opseg trajnih zamjena trajao je dulje i vrhunac je postigao mnogo kasnije. Swap količina dosegla je najvišu razinu od 56 milijuna UNI 7. listopada (u to vrijeme procijenjenu na oko 150 milijuna USD) i održavala je dnevnu količinu iznad 20 milijuna UNI do 10. listopada, s druge strane. , pao je ispod 20 milijuna UNI tjedan dana nakon uvrštavanja i od tada više nije dosegao tu razinu. Povećani volumen zamjene oko 7. listopada mogao bi biti odraz zaštite rudara likvidnosti u odnosu na negativnu prinos rudarstva kad bi se spotska cijena oporavila..

UNI-jev spot volumen brzo je opao nakon izvanrednog prvog tjedna, dok su velike trajne količine swap-a trajale mnogo duže. Izvor: Kaiko, OKEx

Iako je ukupni obujam trgovine UNI znatno opao otkad je uvršten, postotak spot trgovine postupno je porastao u drugoj polovici listopada. To je dijelom pokazatelj da su sudionici na tržištu prepoznali vrijednost Uniswap-a i pokušali zadržati svoju izloženost DeFi-u držeći UNI tokene očekujući visoke prinose u budućnosti. Uz to, mnoge su se pozicije za zaštitu zatvarale kako se bližio kraj UNI-ovog rudarstva likvidnosti.

Kako se bližio kraj UNI-ovog rudarstva likvidnosti, potražnja za vječnim zamjenama smanjivala se, dok je količina spota postupno rasla. Izvor: Kaiko, OKEx

Od 29. studenog, snažni porast UNI-ja učinio ga je jedinim među odabranih 10 DeFi tokena koji su objavili pozitivan broj od 1. rujna, na temelju njegove cijene nakon uvrštavanja u OKEx od oko 3,00 dolara. U istom vremenskom okviru mnogi su DeFi žetoni izgubili više od polovice vrijednosti, dok je BTC dobio 56%.

Od 1. rujna do 29. studenog, svi odabrani DeFi žetoni, osim UNI-a, nisu uspjeli ostvariti pozitivan povrat, dok je Bitcoin u istom razdoblju porastao za 56%. Izvor: TradingView

DeFi je možda ovdje da ostane

Nakon ispitivanja podataka o trgovanju DeFi-om tijekom protekla tri mjeseca, vidjeli smo da su novostvoreni DeFi-ovi i tokeni za uzgoj prinosa doživjeli ciklus procvata i raspada uobičajen među novim razredima imovine. Percepcija sudionika na tržištu o tim tokenima postupno se premjestila s iracionalne na racionalnu dok su pokušavali identificirati tokene s dugoročnom vrijednošću. Kao rezultat toga, najbolji DeFi žetoni dospjeli su u studenom. Međutim, 24. studenoga ukupna tržišna kapitalizacija DeFi-a porasla je i dosegla nedavno najviših 19,2 milijarde dolara – još uvijek ispod, ali vrlo blizu razine s početka rujna. Ukupna vrijednost zaključana u DeFi-u također je dosegla najvišu vrijednost od 14,3 milijarde dolara otprilike u to vrijeme.

Od procvata rudarenja likvidnosti u ljeto do naglog pada u ranu jesen, a zatim i blažeg ponovnog oživljavanja tijekom posljednjih mjesec dana, možemo vidjeti da priča o decentraliziranim financijama još uvijek nije gotova. S punim ciklusom pucanja mjehurića, DeFi bi mogao zabilježiti ponovni rast i aktivnosti u sljedećim mjesecima.

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner