Kineska se proizvodnja nastavlja nakon rekordno niskih razina, Bitcoin reagira na rezanje Feda: Tjedni nadzor tržišta

Ulagači na globalnoj razini postaju sve zabrinutiji zbog učinaka koronavirusa (ili COVID-19) na svjetsku ekonomiju. Prošli tjedan vidio više od 100.000 potvrđeni slučajevi virusa širom svijeta. Velika većina potvrđenih slučajeva – 80.699 – nalazi se u kontinentalnoj Kini, odakle virus potječe.

Tradicionalna tržišta vide nestabilnost

Kao odgovor na rastući kaos među vladama u vezi s virusom, cijene financijske imovine bile su promjenjive proteklog tjedna. Na energetskim tržištima cijena sirove nafte WTI prevrnuo se više od 10 posto u petak, 6. ožujka, na 41,28 dolara. Cijena je najniža cijena zatvaranja od 28. studenog 2014.

Cijena zlata ruža u petak, 6. ožujka, približavajući se svom najvećem tjednom dobitku od siječnja 2009. Prinosi američke riznice nastavili su pad, s 10-godišnjim prinosima na rekordno niskim nivoima.

Šangajski kompozitni indeks ima prikazan snažna otpornost, odstupajući od američkih dionica i porastu od 5,35 posto u tjednu. S&Indeks P 500 ruža 0,61 posto tijekom posljednjih pet trgovačkih dana, i dalje je u zoni korekcije, što je više od 10 posto u odnosu na najnoviji maksimum 19. veljače.

Prije pada američkih dionica krajem veljače, neke od osjetljivijih, rizičnijih klasa imovine već su reagirale i cijene u ekonomskom padu. Na primjer, sirova nafta, pao sa 63 dolara po barelu početkom siječnja, a od tada sada bilježi pad od gotovo 35 posto.

Fed smanjuje stopu hitnih slučajeva

U nastojanju da ublaži rizike od učinka koronavirusa na američko gospodarstvo, američka Federalna rezerva najavio 0,5-postotno smanjenje referentne kamatne stope na raspon od 1 do 1,25 posto.

Potez, koji se neočekivano dogodio u utorak, 3. ožujka, prije sljedećeg zakazanog sastanka Feda, prvi je hitni rez koji je središnja banka napravila od financijska kriza 2008. godine.

Američka burza u utorak se zatvorila nisko nakon objave. Dionice su tada porasle sredinom tjedna prije pada pred kraj tjedna, dok je raspoloženje na tržištu posustajalo.

Cijena bitcoina gubi nedavne dobitke

Bitcoin (BTC) slijedio je sličan put američkih dionica tijekom proteklog tjedna – prvo je lagano porastao, a zatim pao. Ranije ovog tjedna BTC je dosegao nešto više od 9.000 američkih dolara po kovanici, vrativši dio vrijednosti koju je izgubio u ožujku, nakon što je sredinom veljače dosegnuo višemjesečni maksimum od preko 10.000 američkih dolara. No, cijena vodeće kriptovalute pala je za vikend za 9 posto, brišući dobitak u ožujku i nastavljajući padati u ponedjeljak ujutro, 9. ožujka. U vrijeme tiska, Bitcoin trguje nešto ispod 8.000 američkih dolara.

Indeks OKEX Bitcoin indeksa od 2. ožujka 2020. do 9. ožujka 2020. Izvor: Okex.com

Kineska je proizvodnja zabilježila nagli pad, dionice su bile elastične

Fokusirajući se na kinesko tržište, Šangajski kompozitni indeks završio solidnu sesiju ovaj tjedan, povećavajući se za prva četiri trgovačka dana i padajući u petak. No, nekoliko pokazatelja proizvodnje objavljenih ovog tjedna pokazuju utjecaj poslovnih prekida u Kini.

Kina Caixin Manufacturing PMI indeks – čiji je cilj pružiti sveobuhvatan prikaz tvorničkih aktivnosti i ukazati na cjelokupni učinak lokalnog gospodarstva – pao je na 40,3 prošlog mjeseca (od 2. ožujka), najniža zabilježena vrijednost. PMI niži od 50 ukazuje na smanjenje proizvodne ekonomije, dok preko 50 ukazuje na širenje.

Uz to, JP Morganov globalni proizvodni indeks PMI pao je na 47,2 u veljači, najniži od svibnja 2009.

Indeks PMI China Caixin Manufacturing. Izvor: Investing.com

Rudarstvo bitcoina prolazi kroz kašnjenja s koronavirusom

Kako se epidemija postupno stavlja pod kontrolu u Kini, očekujemo da će se svi sektori vratiti u normalu i da će proizvodnja nastaviti redovnu razinu, što je mišljenje kineske vlade ohrabrujuće od prošlog tjedna.

Već su navodno proizvođači strojeva za rudarstvo bitcoina to učinili nastavljen proizvodnja. Ovaj će potez vjerojatno omogućiti bržu isporuku rudarskih strojeva nove generacije, što znači da će se mrežna računalna snaga i razina poteškoća u rudarstvu ponovno pogurati.

Kao Bitcoin Halving pristupa u svibnju su rudari krećući se stariji, manje snažni strojevi od 16 nm od Kine do zemalja u kojima je električna energija jeftinija, poput SAD-a, Kanade i Srednje Azije.

U usporedbi s prosječnom kineskom električnom energijom cijena od više od 0,4 juana (0,06 dolara), kazahstanska cijena električne energije manja od 0,2 juana (0,03 dolara) mogla bi se pokazati vrlo privlačnom za rudare.

Vlasnik rudarskog bazena otkrio da 16nm stroj koji radi gdje je cijena električne energije 0,4 juana (0,06 dolara) po kilovatsatu može dnevno generirati bruto dobit od 3,17 juana (0,46 dolara). Ako se cijena električne energije smanji na 0,2 juana po kilovat satu, dnevna bruto dobit rudarskog stroja bila bi 12 juana (1,73 dolara), povećavajući bruto dobit za 288 posto.

Ipak, čini se da će mnogi stari rudarski strojevi nakon Halvinga morati ići ravno do smeća.

Izjava o odricanju odgovornosti: Ovaj materijal ne smije se uzimati kao osnova za donošenje investicijskih odluka, niti ga treba tumačiti kao preporuku za sudjelovanje u investicijskim transakcijama. Trgovanje digitalnom imovinom uključuje značajan rizik i može rezultirati gubitkom vašeg uloženog kapitala. Trebali biste osigurati da u potpunosti razumijete rizik i uzeti u obzir vašu razinu iskustva, ciljeve ulaganja i potražiti neovisni financijski savjet ako je potrebno.

Slijedite OKEx na:

https://twitter.com/OKEx

https://www.facebook.com/okexofficial/

https://www.linkedin.com/company/okex/

https://t.me/OKExOfficial_English

https://www.reddit.com/r/OKEx/

https://www.instagram.com/okex_exchange

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner