Kineski blokchain potisak: dubinski pogled na vladinu politiku, poduzetništvo i ulaganja

Prošli mjesec, tijekom kineskog godišnjeg sastanka o nacionalnoj politici, blockchain je bila tema o kojoj se često raspravljalo. Kineski sastanak “Dvije sesije”, poznat i pod nazivom “Lianghui”, započeo je 22. svibnja, nakon što je odgođen iz ožujka zbog pandemije COVID-19.

Lianghui je po bilo kojem mjere važan politički događaj, određujući na koja će se područja službena politika Kine usredotočiti u narednoj godini. Sastanak okuplja preko 2000 članova Kineske narodne političke savjetodavne konferencije (CPPCC) i Nacionalnog narodnog kongresa (NPC). Članovi predaju prijedloge tijekom sastanka, koje premijer Li Keqiang rezimira u Izvještaj o radu, koja ističe prioritete politike i ekonomske ciljeve za Kinu u godini koja dolazi.

Tijekom ovogodišnje sjednice, 23. svibnja, Jieqing Tan, zamjenik NPC-a, urgirano Kina će ubrzati svoj razvoj blockchaina predlažući osnivanje vladinog fonda za razvoj blockchaina. Predloženi fond ima za cilj potporu perspektivnim blockchain poduzećima, poticanje inovacija koje uključuju tehnologiju i kultiviranje blockchain jednorozi dugoročno.

Tan je nadalje predložio da Kina iskoristi razdoblje planiranja “četrnaestog petogodišnjeg” plana za postavljanje nacionalne blockchain strategije za zemlju. Od postavljanja blockchain tehnoloških standarda na donjoj razini, nakon čega slijedi srednja razina industrijskih aplikacija, strategija će se sastojati od trodimenzionalnog sustava tehnologije, industrije i propisa.

Budući da je predsjednik Xi Jinping gurnuti na razvoju blockchaina koji je započeo prošle jeseni, blockchain je stekao značajnu snagu u Kini. OKEx Insights bliže proučava trenutno stanje tehnologije – i ekosustava koji se razvija oko nje – u Kini.

Povećanje blokchain politike

Od travnja 2020 izvješće iz kineskog konzultantskog giganta CCID ukazuje da se Kina pojavila kao svjetski lider u primjeni politike blockchaina. S 267 politika povezanih s blockchainom do kraja 2019. godine, kako na državnoj tako i na lokalnoj razini, CCID izvještava da Kina računi za 45 posto svih vladinih politika koje uključuju tehnologiju. Od 2016. do 2019., bilo je ukupno 29 politika povezanih s blockchainom koje su najavile nacionalne vlasti u Kini, a njih 17 otkriveno je samo u 2019..

S 13 blockchain pravila pod paskom od prošle godine, Ministarstvo industrije i informacijske tehnologije (MIIT) iz Kine najaktivniji je vladin igrač na ovom prostoru, a slijedi ga Nacionalno povjerenstvo za razvoj i reforme (NDRC) s 4 politike.

Kako izgledaju kineske blockchain politike?

The donošenje nacionalnog zakona o kriptografiji 1. siječnja 2020 naširoko cijenjen kao jedna od najznačajnijih regulatornih politika vezanih uz blockchain u Kini do danas. Prema Odbor za ustav i zakon NPC-a, zakon standardizira primjenu i upravljanje kriptografijom i potiče najbolje prakse u razvoju poslovanja povezanih s kriptografijom.

Zakon također uključuje niz propisa o nedoličnom ponašanju koje uključuje kriptografiju. Na primjer, iznošenje načina na koji pravni sustav reagira na ljude koji kradu tuđe šifrirane podatke i ulaze u ilegalne hakere.

Kineska vlada također je nastojala uspostaviti blockchain standarde na nacionalnoj razini. U travnju ove godine MIIT izdao “Javna obavijest o formiranju nacionalnog tehničkog odbora za standardizaciju tehnologije blokova i distribuiranih knjiga”. Pod vodstvom zamjenika ministra MIIT-a Chen Zhaoxionga, tehnički odbor sastojat će se od 71 stručnjaka iz političkih, industrijskih, akademskih i istraživačkih organizacija.

U smislu broja blockchain politika najavio po provincijskim i općinskim vladama, glavni grad Kine, možda iznenađujuće, nema vodeću ulogu. Umjesto toga, obalna pokrajina Guangdong može se pohvaliti najviše blockchain politika među svim ostalim regijama u zemlji, a Peking je na petom mjestu, do sada je najavljeno 15 službenih politika.

Blockchain politike koje su u Kini najavile općinske i provincijske vlade. Izvor: CCID, OKEx Insights

Blockchain u poslu

Od 2019. godine bilo ih je 1.006 blockchain poduzeća u Kini, od kojih je 338 – ili 33,6 posto – sa sjedištem u Pekingu, prema izvješću CCID-a. Nakon Pekinga slijedi 254 u Guangdongu i 122 u Šangaju. Među blockchain poduzećima, većina su financijske aplikacije, a slijede lanac opskrbe, državne usluge i praćenje računa.

Dublje proučavajući financijske primjene blockchaina u Kini, poduzeća su uglavnom usredotočena na financiranje lanca opskrbe (36 posto), prekogranične doznake (16 posto) i financiranje trgovine (14 posto).

Financijske primjene blockchaina u Kini, 2012.-2019. Izvor: CCID, OKEx Insights Financijske primjene blockchaina u Kini, istaknuti slučajevi upotrebe. Izvor: CCID, Inovacijski centar Danska Šangaj, OKEx Insights

Aly Madhavji, upravni partner Blockchain Founders Fund-a, rekao je za OKEx Insights ovog tjedna u komentarima da vjeruje da je Kina stekla prednost nad Sjedinjenim Državama u utrci razvoja blockchaina. Za zaostajanje optužuje američke propise oko nove tehnologije:

„Kina je zabilježila značajan porast ulaganja u blockchain tehnologije nakon brojnih uspješnih pilota u različitim sektorima, uključujući lanac opskrbe, osiguranje i financije. Suprotno tome, vidjeli smo da regulacija u Sjedinjenim Državama i dalje inhibira inovacije koje blockchain nudi.

Istodobno, zalaganje predsjednika Xi Jinpinga da Kina bude lider u blockchainu potaknulo je široko zanimanje za tu tehnologiju, uključujući stvaranje kineske Blockchain Service Network (BSN). ”

Blockchain Service Network – nacionalni blockchain?

The Uslužna mreža temeljena na blockchainu (BSN) pokrenut je u listopadu 2019. godine i trebao bi poslužiti kao temelj za blockchain infrastrukturu u kineskoj nacionalnoj blockchain strategiji. BSN je zajednička inicijativa Državnog informacijskog centra (SIC) i državnih poduzeća kao što su China Mobile i China UnionPay.

Beta testiranje infrastrukture započeo između listopada 2019. i ožujka 2020. Prvi put je pilotiran u Hangzhouu, okupivši više od 2000 programera za izradu aplikacija povezanih s javnom dobrotvornom organizacijom, logistikom proizvoda i elektroničkim praćenjem računa. Nakon faze beta testiranja, 25. travnja, programeri BSN-a najavio službeno pokretanje mreže za globalnu komercijalnu upotrebu.

Shan Zhiguang, predsjedavajući Saveza za razvoj BSN-a, izjavio je u najavi da mreža trenutno ima 128 javnih gradskih čvorova od kojih se osam širi na šest kontinenata. Savez predviđa da će javni gradski čvorovi BSN-a doseći najmanje 200 do kraja 2020. godine.

Programeri BSN-a također su primijetili da je tehnologija dizajnirana za podršku popularnim blockchain okvirima kao što su Hyperledger Fabric i Baiduov XuperChain.

Stvoritelji BSN-a izrazili su uvjerenje da će mreža privući programere decentraliziranih aplikacija (DApp), s obzirom na to da oni tvrde da su operativni troškovi znatno niži – do 20 posto – od “tradicionalnih cloud blockchain usluga”.

Blockchain ponude prebacuju se iz SAD-a u Kinu

Tijekom posljednje četiri godine bilo je drastičan pomak u udjelu blockchain poslova koji se premještaju u Kinu, prema izvještaju CB Insightsa o globalnom blockchain pejzažu za 2020. godinu. Dok su tvrtke sa sjedištem u Kini potraživale samo 2 posto poslova povezanih s blockchainom u 2015., do 2019. taj je broj narastao na 22 posto. S druge strane, američke tvrtke zabilježile su pad od 20 posto u istom razdoblju – s potraživanja 51 posto svih globalnih blockchain poslova na 31 posto.

Uspon Kine u smislu blockchain poslova također je u skladu s nalazima PwC-ov 2. globalni kripto M&A i Izvješće o prikupljanju sredstava, objavljeno u travnju 2020. PwC je izvijestio da je 2019. prikupljanje kripto sredstava i spajanja i preuzimanja (M&A) poslovi pomaknuti iz Amerike prema Aziji i EMEA.

Udio globalne aktivnosti vezane uz blockchain, 2015.-2019. Izvor: CB Insights, OKEx Insights

Financiranje i ulaganja

Kina se pojavila kao dominantna regija u smislu razvoja blockchaina i trguje u pozadini pada globalnih blockchain ulaganja u 2019..

Globalno financiranje razvoja blockchaina od strane tvrtki s rizičnim kapitalom iznosio na 2,79 milijardi dolara u 2019., što je pad od 34,5 posto u odnosu na 2018., izvještava CB Insights. Kina je također patila od medvjeđeg raspoloženja za ulaganja u 2019. godini, s domaćim blockchain ulaganjima (svih vrsta) koja su pala tek nešto više od 40 posto – s 41,25 milijardi juana (oko 5,8 milijardi dolara) u 2018. na 24,43 milijarde juana (oko 3,4 milijarde dolara) u 2019. godini – prema izvještaju iz Podaci o nosorogu.

Očito su institucionalni ulagači bili oprezniji prema blokchain investicijama u Kini, što se odražava naglim padom broja poslova s ​​blockchain financiranjem, što pokazuje 59 posto pada u 2019..

Blockchain ulaganja kineskih poduzeća u Kini (2014.-2019.), Izvor: Podaci o nosorogu

Jedno od mogućih objašnjenja pada domaćih blockchain ulaganja u Kini povezano je s činjenicom da su kineska poduzeća nastavila ulagati u blockchain izvan zemlje. Izvješće Rhino Data pokazuje da je broj kineskih poduzeća koja ulažu u inozemne blockchain projekte zabilježio blagi pad samo u 2019. godini.

Unatoč nedavnom padu investicija povezanih s blockchainom u Kini, tvrtka za istraživanje tržišta IDC predviđa u izvješću iz studenog 2019. da će kineska potrošnja na blockchain tehnologiju nadmašiti Dvije milijarde dolara u 2023. godini, sa složenom godišnjom stopom rasta od 65,7 posto od 2018. do 2023. godine.

Blockchain ulaganja kineskih poduzeća izvan Kine (2014.-2019.), Izvor: Podaci o nosorogu

Dobivanje prednosti pomoću blockchaina

Tijekom trećeg zasjedanja 13. nacionalnog odbora CPPCC-a, dijela godišnjeg sastanka dviju sjednica održanog krajem prošlog mjeseca, Charles Li, izvršni direktor hongkonške burze, obratio se regulatorima o blockchainu. Li pod stresom da Kina može iskoristiti blockchain tehnologiju, umjetnu inteligenciju (AI) i velike podatke da bi prošla više od drugih glavnih ekonomija:

“Kina ima priliku koristiti velike podatke kako bi vodila druge ekonomije. S jedne strane, Kina je digitalnija, više se temelji na Internetu i sposobnija je koristiti nove tehnologije poput umjetne inteligencije, blockchaina i velikih podataka nego bilo koja druga zemlja. “

U svom obraćanju Li se osvrnuo na “Mišljenja” izjava koje su Centralni komitet Komunističke partije Kine i Državno vijeće objavili krajem ožujka. Li je tvrdio da je izjava “prvi put izričito ugradila podatke u proizvodne čimbenike.” Vladin tekst doista se fokusirao na „otvorenu razmjenu državnih podataka“, standardizirajući upravljanje podacima i poboljšavajući sigurnost podataka.

Digitalna plaćanja i DCEP

Kinesko vodstvo u digitalnim plaćanjima postavilo je čvrste temelje za poticanje digitalne ekonomije – u koju bi blockchain potencijalno mogao biti više ugrađen. Od svibnja 2020. Kina na vrhu globalna vrijednost transakcija u digitalnim plaćanjima, s 1,9 bilijuna dolara u transakcijama – gotovo dvostruko više od one u SAD-u s 895 milijardi dolara. Prema Statisti, i Kina rangiran prvi u prodiranju korisnika u segmentu mobilnih prodajnih mjesta u 2019. godini, pokazujući da se 35,2 posto svih transakcija na prodajnom mjestu obrađuje putem aplikacija za pametne telefone u Kini.

Prodor korisnika u segment mobilnih prodajnih mjesta u 2019. Izvor: Statista

U pogledu inkorporiranja blockchaina u sektor digitalnih plaćanja, svjetsko je gospodarstvo budno pazilo na kinesku digitalnu valutu (CBDC), digitalnu valutu, elektroničko plaćanje (DCEP), koju je predložila Kina. DCEP je javnosti predstavio u ožujku 2018. Zhou Xiaochuan, bivši guverner Narodne banke Kine, kineske središnje banke.

DCEP je sustav za distribuciju digitalnih juana i zamišljen je kao dvorazinski, pri čemu prvi nivo koriste PBoC i komercijalne banke, a drugi stupanj koriste komercijalne banke i šira javnost. U travnju 2020., PBoC je započeo svoje pokusno ispitivanje DCEP-a u Xiong’anu, s američkim lancima brze hrane McDonald’s, Subway i Starbucks imenovan na popisu sudionika pilota.

Vremenska crta kineskog DCEP-a. Izvor: web stranica PBoC, novinska agencija Xinhua, CICC Research, KWM.com, OKEx Insights

Vrijedno je napomenuti da, prema nekim stručnjacima, DCEP ne koristi nužno blockchain tehnologiju – ili ne na način na koji se tehnologija općenito razumije. Profesor sveučilišta Chongqing za tehnologiju i poslovno sveučilište Changyong Liu ranije je za OKEx Insights rekao da se “DCEP ne uklapa u globalnu pomamu za blockchainom.” Dalje je izjavio:

“DCEP je uglavnom tehnička transformacija, on ne mijenja prirodu RMB-a i povezanih regulatornih sustava, stoga DCEP neće donijeti mnogo pogodnosti trenutnoj industriji blockchaina ili industriji kripto valuta.”

Dubina analiza DCEP-a, glavni ekonomist HashKey Grupe, napomenuo je da će njegova knjiga biti nužno centralizirana, kao i svi predloženi CBDC projekti, čineći je “degradiranim” blockchainom sa samo jednim čvorom. ”

U smislu globalne konkurencije, SAD također očito slijedi vlastiti CBDC, iako je digitalni dolar još uvijek samo u fazi planiranja i dizajniranja. Prošlog tjedna, skupina koju su vodili bivši američki regulatori objavila je bijelu knjigu za vlastiti prijedlog CBDC-a – slično dvoslojni, fiat-fiksirani novac, centralizirani sustav koji će koristiti neke elemente blockchain tehnologije.

Blockchain isključen iz godišnjeg sažetka kineske vlade

Unatoč aktivnom naporu kineskih državnih tijela – a da ne spominjemo poduzeća i investitore – da razvijaju i provode politiku koja se odnosi na blockchain, sama tehnologija još nije državni prioritet. Blockchain tehnologija nije ušla na dnevni red ovogodišnjih programa Izvještaj o radu – sažetak sastanka dviju sesija koji postavlja prioritete za narednu godinu.

To ukazuje na to da blockchain kao tehnologija u nastajanju još uvijek ne spada u temeljne inicijative kineske vlade – barem ne ove godine. Umjesto da predstavlja samostalnu industriju, kineska vlada očito blokchain smatra alatom ili tehnologijom za poboljšanje učinkovitosti u područjima, poput lanca opskrbe, koji se i sami mogu smatrati nacionalnim prioritetom.

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke i kurirane vijesti kripto profesionalaca. Slijedite OKEx Insights na i Telegram.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner