Kineski panazijski plan za digitalnu valutu i napori za rušenje dominacije u USD

Slika panazijske digitalne valute

Tijekom nedavnog sastanka kineskih zakonodavaca, jedna skupina zaprosio stvaranje lokalne, regionalne digitalne valute. U prijedlogu se naziva „stabilnom digitalnom valutom“, a u medijima kao „istočnom Azijom“ ili „panazijskom“ digitalnom valutom – predložena valuta ima za cilj olakšavanje prekograničnih transakcija u regiji.

Prema prijedlogu, iza njega bi bila košarica od četiri lokalne fiat valute: kineski juan, hongkonški dolar, japanski jen i južnokorejska. Prijedlog se, međutim, nije izričito odnosio na blockchain kao temeljnu tehnologiju sustava.

Kontekst nastanka takve regionalne digitalne valute ima dva glavna aspekta: globalni prelazak na digitalnu i trenutna ekonomska situacija potaknuta pandemijom COVID-19, kao i dominacija američkog dolara u globalnoj trgovini. Prijedlog za panazijsku digitalnu valutu – onu koja izričito isključuje SAD i USD – nalaže pomnije ispitivanje njenog dizajna i potencijalnog utjecaja.

Zašto predlagati panazijsku digitalnu valutu?

Koncept stabilnog novca za regiju Istočne Azije predložen je na zasjedanju Kineske narodne političke savjetodavne konferencije prošlog mjeseca, dijelu većeg godišnjeg sastanka “Dvije sesije” o kineskoj nacionalnoj politici. Prema Neilu Shenu, upravnom partneru Sequoia Capital China, koji je projekt predstavio na sastanku, panazijska digitalna valuta služit će tri cilja:

  1. Niži rizik promjene tečaja u prekograničnim transakcijama (olakšavanje trgovine u regiji)
  2. Poboljšati učinkovitost namire
  3. Osigurajte okruženje za testiranje za kinesko elektroničko plaćanje digitalnom valutom ili DCEP

Prijedlog predložio da će razvoj takve regionalne digitalne valute nadzirati PBoC, kineska središnja banka. Međutim, nju bi dizajnirale i razvijale tvrtke iz privatnog sektora.

Što se tiče problema koje kreatori valute žele riješiti, fokus prijedloga bio je na efikasnosti trgovine i prekograničnog poravnanja. Prijedlog je naglasio potrebu gospodarskog oporavka u Aziji nakon učinaka COVID-19.

Predložena valuta nije predstavljena kao zamjena za četiri fiat valute koje bi je podržale kao službenu regionalnu valutu (poput eura u eurozoni). Umjesto toga, predložen je kao alat za postizanje jeftinijih i učinkovitijih transakcija između te četiri valute i zemalja, s idejom da bi to pomoglo poticati trgovinu između njih.

Gledajući valutni rizik, kao što je gore spomenuto, jedna od fiat valuta koje podržavaju predloženi novčić je hongkonški dolar čija je vrijednost vezana uz američki dolar pod povezani tečajni sustav. Budući da je Hong Kong glavno globalno offshore poslovno središte kineskog juana, čini 70% ukupnih offshore RMB plaćanja izvršenih u odnosu na kontinentalnu Kinu i unutar globalnog offshore tržišta, uključivanje HKD-a može pomoći stabilizirati predloženu valutu i potaknuti usvajanje poduzeća.

Prema Shenu, daljnja stabilizacija vrijednosti može se postići referenciranjem težine fiat valuta iz posebnog prava vučenja Međunarodnog monetarnog fonda.

Učinkovitost nagodbe drugi je cilj predložene panazijske digitalne valute. Podaci Svjetske banke ukazuje da su troškovi slanja novca u Kinu 9,04%, što je mnogo više od globalnog prosjeka od 6,84%. Predložena digitalna valuta opisana je kao dopuštanje poduzećima da koriste namjenske digitalne novčanike za obavljanje peer-to-peer prekograničnih plaćanja.

Konačno, panazijska digitalna valuta također pruža testno okruženje za kineski DCEP, sustav digitalnog juana u zemlji koji je trenutno u razvoju. Shenov prijedlog ukazuje na to da bi panazijska digitalna valuta olakšala besprijekornu integraciju s DCEP-om, služeći kao prva platforma za njegovo usvajanje. Prijedlog također predlaže istraživačku suradnju između PBoC-a i Hong Kong Monetarne vlasti u područjima kao što su prekogranični transfer sredstava, vođenje evidencije o transakcijama i politika protiv pranja novca.

Nova natjecateljica Vaga

Pojava panazijske digitalne valute bi – i zaista već bila ima – neizbježno povlače usporedbe s Facebookovom Vagom, posebno kada je riječ o prekograničnim plaćanjima. Sam dizajn koji je predložen za panazijsku valutu – stablecoin iza kojeg stoji košarica fiat valuta – u mnogome podsjeća na najnoviji predloženi dizajn za kovanice Vage.

S obzirom na masovnu korisničku bazu Facebooka, novčić Libra može doseći milijarde ljudi ako je pokrenut i integriran s Facebookovim proizvodima. Točnije, Facebook trenutno ima 2,3 milijarde aktivnih korisnika mjesečno, s 1,1 milijardu tih korisnika u azijsko-pacifičkoj regiji i 200 milijuna korisnika WhatsAppa samo u Indiji.

S druge strane, predložena panazijska digitalna valuta potencijalno bi se mogla podudarati s tim brojkama, ako ih ne bi premašila, ako bi krenula u glavnu praksu samo u Kini – potisnuti od lokalnih regulatora.

Zapravo, u smislu usvajanja, jedna izrazita prednost koju predlaže panazijska digitalna valuta nad novčićem Vaga jest regulatorna podrška. Iako Vaga još uvijek nije dobila zeleno svjetlo od američkih regulatora, a vodi je privatni sektor, očekuje se da će predložena panazijska valuta biti u skladu s kineskim regulatornim tijelima i integrirana s DCEP-om.

U komentarima za OKEx Insights, dr. Alicia Garcia-Herrero, glavna ekonomistica za azijsko-pacifički region investicijske banke Natixis, primijetila je da ova regulatorna podrška značajno povećava šanse za uspjeh panazijske valute:

“U usporedbi s Vagom, koja je privatna valuta, pan-azijsku digitalnu valutu vode središnje banke i stoga je mnogo veća vjerojatnost da će uspjeti. Pitanje je može li izazvati USD. “

Osporavanje tržišne dominacije dolara

S obzirom na trenutnu dinamiku globalne ekonomije, može se tvrditi da bi ova panazijska digitalna valuta mogla biti alat za Kinu da se suprotstavi ekonomskoj dominaciji dolara i Sjedinjenih Država.

Dok samo SAD čini 10% globalne trgovine i 15% globalnog BDP-a, polovica globalnih trgovinskih računa i dvije trećine globalnih izdavanja vrijednosnih papira podmiruju se u USD.

U azijsko-pacifičkoj regiji Kina se možda pokušava suprotstaviti ovom uzorku svojom inicijativom “Pojas i put” – globalnom strategijom kineske vlade za razvoj infrastrukture za trgovinu i trgovinu, uvedenom 2013..

Prema a Izvještaj Morgan Stanley od ožujka 2018. godine zemlje koje su dio inicijative pružaju Kini ogromnu priliku da proširi svoj ekonomski utjecaj, jer “čine 30% globalnog nominalnog BDP-a, 40% globalnog rasta BDP-a i 44% svjetskog stanovništva”.

Jedno od ključnih ulaganja u inicijativu Pojas i put je kinesko-pakistanski ekonomski koridor vrijedan 68 milijardi dolara, koji je popraćen raznim drugim projektima (vrijednim preko 200 milijardi dolara) koji povezuju Kinu s pakistanskom lukom Gwadar.

Iako ove brojke odražavaju usredotočenost Kine na tu inicijativu, izvještaj Morgan Stanley procjenjuje da bi ukupno ulaganje zemlje u projekte Belt and Road moglo doseći 1,2 – 1,3 bilijuna USD do 2027. godine.

Međutim, usprkos tim naporima, američki dolar ostaje dominantan na financijskim tržištima, računovodstvo za 61,63% globalno dodijeljenih deviznih rezervi od drugog tromjesečja 2019., nakon čega slijede euro i jeni. Od drugog tromjesečja 2019. Kina je činila samo 1,97% globalno dodijeljenih deviznih rezervi.

Sastav valuta deviznih rezervi od 2019. Izvor: Reuters, Refinitiv Datastream

Ako se prihvati u regiji kao valuta namire za trgovine i investicije u zemljama pojasa i puta, predložena panazijska digitalna valuta mogla bi povećati udio yuana u dodijeljenim deviznim rezervama.

Štoviše, s panazijskom digitalnom valutom koja omogućuje jeftine prekogranične transakcije, može se obratiti zemljama u afričkoj regiji, koje su kroz povijest borio se s visokim troškovima plaćanja.

Za prekogranične transakcije u Africi, lokalne banke moraju poštivati pretjerani propisi pa tako i oni naplatiti veće naknade za doznake. Međutim, s 39 afričkih zemalja popisana u kineskoj inicijativi Pojas i put, panazijska digitalna valuta može se pokazati korisnom u smislu smanjenih troškova plaćanja i zauzvrat proširiti utjecaj RMB-a, izazivajući dominaciju USD u regiji.

Rastuće tržište doznaka zahtijeva digitalna rješenja

Trenutno tržište digitalnih doznaka u Aziji posebno predstavlja ogroman potencijal za ometanje zbog visokih troškova. Digitalne doznake, koje se odnose na prijenose novca pomoću digitalnih mreža i aplikacija, jesu rastući eksponencijalno i očekuje se da će do 2026. dosegnuti 269,78 milijardi dolara.

Štoviše, u slučaju Kine očekuje se da će gradsko stanovništvo više srednje klase četverostruk između 2012. i 2022., što je dovelo do kontinuiranog povećanja prekograničnih doznaka za obrazovanje i osobne troškove.

Rastuće tržište doznaka zahtijeva digitalna rješenja, što pojačava argumente za panazijsku digitalnu valutu. Međutim, prema dr. Garcia-Herrero, pokretanje takvog rješenja može zahtijevati da bude vezano za sidrušnu valutu:

„Jedini način na koji mogu pomisliti da je ova (digitalna valuta zasnovana na blockchainu) izvediva u razumnom vremenskom razdoblju jest upotreba sidrene valute, koja će bez sumnje biti E-RMB i imati druge valute (moguće digitalne, ali nesigurne ako je potrebno odmah) vezati za sidrenu valutu. Može se naravno misliti na opseg kao što je bio slučaj s mehanizmom deviznog tečaja prije stvaranja eura. “

Iako postoje regionalni poticaji kada je riječ o plaćanjima korištenjem panazijske digitalne valute, potražnja za isplativim rješenjima plaćanja širi se daleko izvan Azije i, opet, posebno je očita u Africi. Statistika Svjetske banke pokazuju da je subsaharska Afrika imala najviše globalne prosječne troškove doznaka u prvom tromjesečju 2020. godine – 9% – znatno iznad cilj održivog razvoja od 3%.

Prilika za Kinu i Aziju

U prosincu 2019. Europska središnja banka primijetila je da, ako privatni sektor ne može razviti učinkovito paneuropsko rješenje plaćanja, to bi učinio smatrati stvaranje digitalne valute središnje banke.

S obzirom na ovaj promjenjivi krajolik i općenito prelazak prema digitalnim valutama među središnjim bankama, prijedlog za panazijsku digitalnu valutu čini se pravodobnim i relevantnim.

Razvoj regionalne digitalne valute mogao bi omogućiti Aziji, a posebno Kini, da se natječe s dominacijom u USD u nadolazećem valu sve digitaliziranijih ekonomija.

Komentirajući takav scenarij, Aly Madhavji iz Blockchain Founders Fund-a rekla je za OKEx Insights da se dominacija USD može “polako urezati” pojavom digitalnog juana i panazijske digitalne valute:

“Hegemonija američkog dolara mogla bi se početi polako urezivati. Već smo vidjeli ugovor s naftom denominiran u juanima koji čini više od 14% trgovine naftom na glavnim burzama. Inicijative Digital Yuan, Vaga i panazijske digitalne valute mogu imati velik utjecaj na dominaciju dolara ako nastave zaobilaziti regulatorne prepreke i generiraju potporu od institucija i vlada. “

Naglašavajući značaj ovog razvoja kao potencijalnog vjesnika za digitalne ekonomije u regiji, Henri Arslanian, globalni kripto voditelj i partner PwC-a, rekao je za OKEx Insights:

„Ova je najava još jedan primjer vodeće uloge koju Azija možda igra ne samo kada je u pitanju budućnost digitalne imovine već i potencijalno budućnost novca.

Iako se puno pažnje posvećuje Kini sa svojim DCEP-om, neke druge manje zemlje diljem Azije, poput Južne Koreje, Tajlanda ili Kambodže, rade i na vlastitim zanimljivim CBDC inicijativama. A sada vijest o potencijalnoj pan-azijskoj digitalnoj valuti jednostavno pojačava važnost Azije u globalnom razgovoru na tu temu. ”

U svakom slučaju, kao što je istaknula dr. Garcia-Herrero, Kina će imati koristi od regionalne digitalne valute koju vodi njena središnja banka:

“Ovo zvuči jako poput naguravanja e-RMB-a jer nijedna valuta ne može početi s nule (čak ni euro). Model koji je PBoC odabrao, središnja raspodijeljena knjiga, može im pomoći u praćenju tokova i, tako, omogućiti kontrolu kapitala i dalje će pokušavati potaknuti međunarodnu upotrebu RMB-a. “

Međutim, SAD vjerojatno neće izgubiti dominaciju na tržištu bez borbe, što čini prostor digitalne valute još zanimljivijim za promatranje kako središnje banke i privatne organizacije sudjeluju u utrci za globalnim ekonomskim utjecajem.

__________________________________________________________________________

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke i kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner