Količina trgovanja DeFi-om porasla je u rujnu, ali ukupni opseg smanjio se

Sažetak izvještaja OKEx Market Microstructure za rujan 2020

U rujnu je na cijenu Bitcoina (BTC) snažno utjecala makroekonomska klima – padala je zajedno s američkom burzom i cijenom zlata. Zabilježio je svoj najveći mjesečni pad (7,57%) od ožujka, prema cijeni indeksa OKEx BTC. 

Smanjenje cijene BTC-a tijekom mjeseca rujna odgovara padu obujma trgovanja tvrtke OKEx. Volumen spota smanjio se za 15% u odnosu na prethodni mjesec. Uz to, opseg terminskih ugovora opao je za 27% u odnosu na kolovoz. Međutim, tržište swap-a s maržom prema USDT-u zabilježilo je velika povećanja nakon uvrštavanja različitih decentraliziranih financijskih tokena – što je rezultiralo porastom ukupnog swap-a od 3%.

Futures tržište imalo je najviše prometa u rujnu 2020. godineFutures tržište imalo je najviše prometa u rujnu 2020. Izvor: OKEx

Sveukupno, rasponi ponude / traženja pokazali su nešto više razine (u smislu srednje vrijednosti i varijance), zbog ekstremne volatilnosti početkom rujna. S druge strane, brzina izvršenja se poboljšala.

Formirana je prosječna brzina izvršenja prvih 10 futures s marginom maržeFormirana je prosječna brzina izvršenja prvih 10 futures s marginom marže "strijeljane skupine" u rujnu 2020. Izvor: OKEx

U ovomjesečnom sažetku mjesečnog izvještaja OKEx Market Microstructure Report, OKEx Insights će pogledati količinu i trendove trgovanja na licu mjesta, terminska tržišta i swap tržišta na OKExu tijekom rujna 2020..

Opseg trgovanja DeFi-om znatno se povećao u rujnu

U rujnu je spot tržište imalo 480 parova – 51 više nego u kolovozu. Ukupan obujam spot trgovanja završio je na 45 milijardi USD, što je smanjenje od 15% u odnosu na kolovoz. Konkretno, opseg BTC spot trgovanja skliznuo je za 19%, a prosječni dnevni obujam pao je na 432 milijuna USD.

Prosječni raspon upita u rujnu bio je nešto veći od prosjeka u kolovozu. Na primjer, raspon upita prilikom trgovanja BTC-om vrijednim 100.000 USD po spot cijeni zabilježen je na 0,0254%, u usporedbi s 0,0216% u kolovozu. To je uglavnom bilo zbog velike nestabilnosti 3. rujna, kada je cijena Bitcoina naglo pala za 10,73%.

TRON (TRX) i Polkadot (DOT) zamijenili su Litecoin (LTC) i Chainlink (LINK) na popisu najboljih altcoina u mjesecu. TRX je skočio na treće mjesto po količini spota nakon napora na decentraliziranom financijskom tržištu i pokretanja nekoliko projekata uzgoja prinosa. 

Uz to, OKB je vrlo tražen, zahvaljujući novim projektima OKEx Jumpstart i uvođenju korisničke stranice za rudarstvo prinosa, Earn. 

The "Major 6" i top altcoins mjeseca prema obujmu spot trgovanja bili su:

  1. Bitcoin (BTC)
  2. Eter (ETH)
  3. TRON (TRX)
  4. Polkadot (DOT)
  5. OKB
  6. Bitcoin Cash (BCH)
  7. EOS
  8. Bitcoin SV (BSV)
  9. NEO

Prosječne dnevne količine bile su veće početkom rujnaProsječne dnevne količine bile su veće početkom rujna. Izvor: OKEx


Do kraja rujna OKEx je dodao ukupno 50 tokena DeFi u odjeljak o decentraliziranom financiranju web stranice. 

Zanimanje za decentralizirane financije eksplodiralo je u rujnu, što se odrazilo i na obujam trgovanja DeFi tokenima na OKExu. Iako je ukupni obujam spot tržišta opao, količina DeFi spota porasla je 9% u rujnu. Njegov udio na ukupnom tržištu spot trgovine povećao se sa 19% na 25%.

OKEx je objavljen krajem rujna s ukupno osam zamjena s marginom kovanice i 27 zamjena s maržom USDT za DeFi tokene. Ovi su uvrštaji također doveli do značajnog povećanja obujma, jer se u rujnu udvostručio volumen swap trgovanja za DeFi tokene. Njegov udio u ukupnom obujmu swap trgovine povećao se sa 7% u kolovozu na 13%.

DeFi trgovanje činilo je 25% ukupnog spot tržišta u rujnu 2020. godineDeFi trgovanje činilo je 25% ukupnog spot tržišta u rujnu 2020. Izvor: OKEx

Cjelovit skup podataka za OKEx-ovo izvješće DeFi Market Microstructure Report za rujan može biti preuzeto ovdje.

Stagnacija BTC cijena uzrokovala je pad volumena fjučersa

Futures, najtrgovaniji proizvod na OKExu, u rujnu su zabilježili pad od 27% – pavši na 89 milijardi dolara. Pad je uglavnom posljedica stagnacije cijene BTC-a i pada atraktivnosti glavnih altcoina u odnosu na zanimljivije DeFi tokene.

OKEx je ponudio ukupno 174 terminskih instrumenata – 20 instrumenata više nego u kolovozu – što je trgovcima omogućilo složenije kombinacije i trgovanja s različitim datumima isteka..

Među terminskim ugovorima, ugovori s maržom na kovanice bili su popularniji od ugovora s maržom na USDT. Na primjer, kvartalna budućnost BTC-a s najviše trgovanja (BTC_USD_200925) generirala je ukupan iznos od 11,76 milijardi USD – 2,25 puta više od kvartalne budućnosti s najviše trgovanih USDT-margina (BTC_USDT_201225). 

Prosječne dnevne količine futures proizvoda bile su najveće početkom mjesecaProsječne dnevne količine futures proizvoda bile su najveće početkom mjeseca. Izvor: OKEx

Zamijenite opseg trgovanja i likvidnost

U rujnu je OKEx ponudio ukupno 94 swap instrumenta – 31 instrument više nego u kolovozu, a od toga 62 s USDT maržom. Ukupan obujam swap trgovine povećao se za 3% na 68 milijardi dolara.

Iako je BTC-ova zamjena s maržom kovanica po količini još uvijek ispred svoje zamjene s USDT-om, to je sasvim druga priča za altcoine. Na primjer, Uniswap (UNI) zabilježio je da je njegov obim trgovine swap-om s USDT marginom dosegao 133 milijuna USD u 13 dana trgovanja nakon što je uvršten na OKEx – 5,68x više od swap-a s marginom. Štoviše, ukupni volumen swap-a s maržom USDT-a UNI zauzeo je peto mjesto, unatoč činjenici da je zamjena krenula uživo 18. rujna. 

Trgovci DeFi-om radije su koristili USDT. Vidjeli smo kako yearn.finance (YFI) i DFI.money (YFII) zauzimaju deveto i deseto mjesto u smislu USDT maržirane količine swap-a. Suprotno je uočeno kod EOS-a, za koji su trgovci preferirali zamjenu s marginom s maržom. 

Zamjene s USDT maržom bile su najviše na početku mjesecaZamjene s USDT maržom bile su najviše na početku mjeseca. Izvor: OKEx

Što se tiče raspona, BTC zamjena s maržom USDT i dalje je zaostajala za zamjenom s marginom marže. Raspon upita BTC_USDT_SWAP, kada se trguje BTC-om u vrijednosti od 300.000 USD, iznosio je 0,0284% – u odnosu na nižih 0,0219% na BTC_USD_SWAP. 

Zamjene s maržom na USDT i dalje imaju jači raspon za BTCZamjene s maržom na USDT i dalje imaju jači raspon za BTC. Izvor: OKEx

Čitateljima koje zanima više detalja i podaci o tržištu OKEx-a od rujna 2020. može biti cjelovit skup podataka korišten u ovom izvješću preuzeto ovdje.

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke i kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map