Kreditna i kamatna stopa – sljedeća granica za kripto

Ključna za poneti

  • Tržišta kamatnih stopa i kredita mogla bi biti zadnji dio slagalice koji će upotpuniti cijeli ekosustav kriptovaluta.
  • Derivati ​​na kamatne stope mogli bi biti sljedeća granica za kripto industriju, posebno za burze.
  • Prinos može biti jedan od mjernih podataka za mjerenje rizika i volatilnosti određenog tokena.

Pregled

Kripto posudba i ulog ovih dana privlače veću pozornost tržišta. Zahvaljujući brzom rastu DeFi-ja i proizvoda inovacija od kripto burzi i novčanika, više sudionika kripto tržišta sada je u mogućnosti diverzificirati svoj portfelj takvim proizvodima ili zaraditi pasivni dohodak ulaganjem, štednjom i zajmom.

Ovaj je segment kripto prostora možda još uvijek zeleni i u ranoj je fazi šireg usvajanja. Ipak, u konačnici, ovaj bi se sektor mogao razviti u jedan od najkritičnijih dijelova šireg kripto prostora i pružiti neke vitalne informacije tržištima, a to su kamatne stope.

Sudionici na tržištu mogu dati precizniju procjenu i procjenu kovanica i žetona na temelju njihovih kamatnih stopa, slično onome što smo radili na tradicionalnim tržištima. Kamatne stope poduzeća ili zemlje vitalni su pokazatelj njezinog financijskog zdravlja.

Programeri proizvoda također mogu stvoriti nove izvedene proizvode na temelju kamatnih stopa, kao što su opcije EOSKamatne stope ili swap kamatne stope poput onoga što se uobičajeno trguje na tržištima s fiksnim dohotkom.

Ovaj će članak istražiti početnu fazu prostora kripto kamatnih stopa i što bi nam mogao reći ovaj podsektor šireg prostora kriptovaluta. Također, predvidjet ćemo kako bi sazrela tržišta kamatnih stopa u kripto tržištu mogla oblikovati budućnost trgovanja.

Prinos kripto stakinga

Koncept zarade kamata kriptovalutom uzeo je maha tek posljednjih godina, a ulog je jedan od načina zarade kamata i mogao bi generirati dodatni prihod za investitore. 2019. je bila snažna godina za ulaganje, a taj se trend nastavio i prije pada tržišta u ožujku. Sada vidimo da se tržište zaloga polako oporavlja.

Slika 1: Ulog na tržištu u odnosu na globalno tržište kripto tržišta u odnosu na USD zaključan u ulozima

Izvor: Staking Rewards

Iako bi investitori mogli pronaći privlačne povrate doprinoseći PoS mreži imovine, povećavajući učinkovitost blockchaina, međutim, prinos ovdje mogao bi biti različit.

Slika 2: Godišnje nagrade za ulaganje uspoređuju se s njihovim Sharpeovim omjerima

Izvor: Staking Rewards; Messari

Zanimljivo je da možemo vidjeti da imovina s višim prinosom, obično s relativno slabim omjerom Sharpe, što znači da sama imovina ima niži prinos prilagođen riziku. Na primjer, prinos uloga od IOST dosegla 10,41%, što bi moglo biti privlačno za mnoge investitore. Međutim, i 30-dnevni i 1-godišnji omjer Sharpea IOST bili u negativnom. U udžbeniku je Sharpeov omjer negativan kada je povrat ulaganja niži od stope bez rizika. Usporedno, XTZ nudi znatno nižu stopu nagrade (5,72%) od IOST, ali oboje XTZSharpeovi omjeri bili su barem pozitivni.

Naravno, drugi čimbenici mogu utjecati na prinos i prinos, poput stope inflacije, volatilnosti cijena tog tokena. Ulagači također mogu htjeti razmotriti tržišne uvjete.

Kreditna tržišta

Kripto zajam je još jedno područje koje je privuklo prilično pozornosti. Opet, ulagači mogu otkriti da bi se prinosi mogli znatno razlikovati kod davatelja usluga, a u nastavku je samo jedan od mnogih primjera.

Slika 3: Godišnja kamatna stopa ETH i BTC na različitim platformama

Izvor: Loanscan

Povrh toga, ove su kamate plutale. Znači da se s vremena na vrijeme mijenjaju u skladu s tržišnim uvjetima. Te bi promjene ponekad mogle biti fluktuirajuće, čak i nestabilne.

Slika 4: Godišnja kamatna stopa ETH i DAI na različitim platformama (YTD od 22. travnja 2020.)

Izvor: Loanscan

Vjerujemo da će tržište i ubuduće imati ova kolebanja stopa, s obzirom na to da je kriptovaluta ostala relativno nestabilna klasa imovine u usporedbi s konvencionalnom imovinom (iako ulje je dostigao USD 0 prije BTC). Međutim, iz dugoročne perspektive, tržište bi moglo očekivati ​​da će se te fluktuacije postupno usporavati, jer tržište kredita nastavlja sazrijevati i povećavati sudionike u kripto investiranju.

Gledajući unaprijed

Tržište kripto kredita jedno je od najbrže rastućih područja u prostoru kriptovaluta. Izvještaji iz Credmarka pokazuje da se cijela industrija kriptozajmova u 4Q19 proširila za 52%, a aktivni dug je porastao za 474% u 2019..

Istodobno, analitičari vjerujte da bi se snažne performanse tržišta udjela mogle prenijeti na 2020. godinu, budući da se očekuje da će široki spektar PoS blockchain projekata nastupiti na tržištu i uspješno širenje povezane infrastrukture.

Predviđamo da bi tržište kamatnih stopa i kredita moglo postati razmjenjivač igara za širi prostor kriptovaluta; njegov utjecaj mogao bi biti u više slojeva.

  • Bolje otkrivanje cijena – U tradicionalnom financijskom svijetu, dug i tržište kredita neki su od ključnih mikro čimbenika koji utječu na otkrivanje cijena vrijednosnih papira. Tvrtka s nižim kreditnim rejtingom obično može izdavati samo obveznice s visokim prinosom zbog većeg rizika od neispunjavanja obveza. Ulagači bi mogli ovaj faktor uzeti u obzir kada je u pitanju vrednovanje tvrtke. Drugim riječima, ovaj dodatni podatak mogao bi dodatno poboljšati otkrivanje cijena tvrtke. Ista ideja mogla bi se kupiti i u kripto prostoru. Ako smo sazreli tržište kredita i kamata u kripto, kamatne stope mogu ulagačima pružiti cjelovitu sliku kada je u pitanju određivanje cijene kovanice / žetona.
  • Izvodi kamatnih stopa – Mjenjačnice će možda moći razviti nove vrste derivatnih proizvoda na temelju kripto kamatnih stopa. Takvi proizvodi trgovcima omogućuju zaštitu ili izloženost riziku u okviru PoS protokola i možda mogu pomoći štedišama da se zaštite od promjena kamatnih stopa.
  • Dovršite kripto prostor – Tržište kredita jedan je od najkritičnijih elemenata suvremenog financijskog sustava, a i danas je. Sofisticirano tržište kredita u kripto sustavu može biti posljednji dio slagalice koji ispunjava kripto sliku, što bi moglo jamčiti budući rast kriptovalute, bez obzira na klasu imovine ili na čitav ekosustav.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner