Litecoin – srebro do bitcoin zlata (III dio)

Posljednja dva dijela ove serije pokrivaju povijest razvoja Litecoina, radni mehanizam, brzinu transakcija u mreži Litecoin, distribuciju rudarstva, uključujući prepolovljenje Litecoin nagrada za blokove.

U posljednjem segmentu ove serije duboko ćemo zaroniti u tržišne performanse Litecoin-a, mrežne performanse i izgradnju ekosustava.

1. Tržišne performanse

Od sada, obračun i poravnanje komercijalnih transakcija mora proći kroz više postupaka, uključujući mnoge organizacije, a to postaje još složenije kada je u pitanju prekogranično plaćanje. S druge strane, plaćanje kriptovalutama, koje vodi Bitcoin (BTC), predstavlja drugu alternativu za ljude putem peer-to-peer razmjene, eliminirajući posrednika i smanjujući troškove.

Međutim, Bitcoin plaćanje je još uvijek u početnoj fazi i suočava se s izazovima spore brzine potvrde, ograničenog protoka, koncentrirane hash snage, dileme skalabilnosti i drugih problema. Jednostavnije rečeno, Bitcoin se još uvijek bori da udovolji zahtjevima ljudi za plaćanjem.

Litecoin je razvijen kako bi riješio ove dileme poput ostalih altcoina. Prosvijetljeni kupujući Bitcoinov bijeli papir, Charlie Li razvio je lakšu verziju Bitcoina koja je poboljšala brzinu potvrde Bitcoina zahvaljujući svojim jedinstvenim tehnologijama u algoritmu Scrypt i mehanizmu Segwit. Od ovog pisanja, Litecoin se nalazi u prvih pet kovanica na CoinMarketCap-u po svojoj tržišnoj kapitalizaciji do 5.012B dolara, 5,4% vrijednosti Bitcoina.

2. Analiza tehnologije

2.1 Mreža osvjetljenja i SegWit

I Lighting Network i SegWit (skraćenica od Segregated Witness) pozdravljeni su kao rješenja problema skalabilnosti. Segwit je aktiviran litecoinna 10. svibnja 2017, i dalje Bitcoin na 23. kolovoza, 2017. Početna namjera SegWita bila je ispraviti pogrešku u bitcoin kodu koja se naziva podatnost transakcije. SegWit je popravio fleksibilnost transakcija uklanjanjem podataka o potpisu i pohranjivanjem izvan osnovnog bloka transakcija. Zapravo, Segwit ne povećava veličinu bloka, već samo povećava broj transakcija unutar blokova od 1 MB, poboljšavajući tako do neke mjere skalabilnost.

Lighting Network, s druge strane, protokol je gdje će se izvoditi visokofrekventne i male količine transakcija iz glavnog blockchaina. Korisnici bi mogli izvršiti vrlo česte i male količine BTC transakcija u Mreži rasvjete. Litecoin je uspješno implementirao Lighting Network i Segwit.

Prema analizi podataka na 1ml.com, nosivost Lighting Network-a dosegla je 302,9 LTC, sa 184 čvora, što je porast od 6,36% u posljednjih 30 dana. Uz to, kanali su dosegli 1.339, povećavajući se za 21% u posljednjih 30 dana, a uloženi LTC također iznosi 291,09. Za usporedbu, nosivost mreže Bitcoin dosegla je 1.063,42 BTC, a broj čvorova 8065, što je 7,48% više u posljednja 24 sata. Uz to, kanali u Bitcoin mreži opali su na 38.637, što je pad za 1,6%. Jednom riječju, Bitcoinova mreža rasvjete djeluje daleko bolje od Litecoina.

2.2 Algoritam scenarija

Skripta je memorijski POW algoritam. Litecoin, međutim, nije prvi novčić koji je koristio algoritam Scrypt, a Tenebrix je prvi novac koji je pionir algoritam Scrypt, a pokazao ga je uspješnijim samo Litecoin.

Algoritam Scrypt koristi vrijeme mirovanja CPU-a za miniranje blokova. Algoritam scrypt generira niz s nekoliko blokovskih elemenata, svaki blok element prvo mora izvesti niz operacija za generiranje hash vrijednosti, a zatim upravljati cijelim nizom kako bi dobio konačni rezultat.

Scrypt zahtijeva memoriju jer izvršava obje funkcije zahtijevajući od rudara da brzo generiraju brojeve i pohranjujući te generirane brojeve u memoriju s slučajnim pristupom (RAM) procesora, kojoj treba pristupiti prije slanja rezultata. Funkciju raspršivanja Scrypt u početku je implementirao razvojni tim Litecoin u integrirane krugove specifične za aplikacije (ASIC), što čini rudarsku snagu lako koncentriranom u velikim rudarskim bazenima. Međutim, algoritam Scrypt čini snagu raspršivanja više distribuiranom, smanjujući tako mogućnost napada od 51%.

Scrpytov memorijski dizajn otežava ASIC rudarima da iskoriste više snage u Litecoin ekosustavu, koji se poklapa s osnovnim načelom decentralizacije i distribucije blockchaina. Algoritam scrypt tjera ljude da rade prema decentraliziranijem smjeru i općenito je bio prepoznat među Litecoin zajednicom.

3. Mrežne performanse

3.1. TPS / blok

Izvor: http://explorer.litecoin.net

Prema gornjem grafikonu, transakcije po bloku Litecoin još nisu dosegle svoj puni limit veličine bloka.

3.2. Veličina bloka

Izvor: LTC Block Explorer

Veličina bloka LTC ostaje unutar 50000Byte i zabilježila je dva značajna porasta prije i nakon 7. travnja.

3.3. Potrošnja vremena za stvaranje blokova

Izvor: LTC Block Explorer

Litecoin blok generiran je otprilike svakih 200-ih i isporučuje se stabilnom brzinom.

3.4. Naknade za transakcije

Izvor: LTC Block Explorer

Grafikon prikazuje prosječnu dnevnu krivulju naknade rudara. Dnevni prihod rudara dijelom dolazi od naknada za transakcije za pakiranje blokova. Nakon događaja prepolovljavanja blokovskih nagrada, nagrade rudara iz rudarstva blokova vijesti smanjit će se i njihova ovisnost o naknadama za transakcije će se povećati kao rezultat. Osim toga, svi prihodi rudara dolazit će od naknada za transakcije. Naknade za transakcije Litecoina trenutno su uglavnom ispod 0,04.

3.5. Aktivne i novo dodane adrese

Izvor: LTC Block Explorer

Aktivne adrese u Litecoin mreži neprestano se povećavaju, a više korisnika pridružuje se mreži 7. travnja, zahvaljujući relativno nižim naknadama za transakcije i bržoj brzini potvrde od Bitcoina.

4. Analiza žetona

4.1. Distribucija Litecoin držača

Što se tiče distribucije holdinga Litecoin, top 100 adresa pokriva 42% cjelokupne ponude, prikazujući probleme s koncentracijom baš kao i ostali mainstream altcoins. Iznos koji drži prvih 10 Litecoin adresa čini oko 9,4% ukupne ponude, a najveći vlasnik ima oko 1,57%.

Izvor: https: // chainz.kriptoidni.info / ltc / #! bogat, Od 19. veljače

4.2. Burze koje navode Litecoin

Prema podacima coinmarketcapa od 19. travnja, trenutno se na 164 burze nalazi ukupno 400 LTC trgovačkih parova. Od tih 164 razmjene, 86 ima LTC zapise i uvrštene su u prvih deset razmjena po količini. Kao što pokazuje tablica u nastavku, od svih 22 trgovina s količinskim udjelom većim od 1 posto, OKEX je pokrenuo LTC trgovanje u listopadu 2017. i trenutno čini 4 posto od ukupnog broja.

Litecoin transakcija na glavnim burzama

5. Izgradnja ekosustava

5.1 Porezivanje koda

Code commits prikazuje razvoj tehnologije i ponavljanje projekta. Do 19. travnja Litecoin ima 3,292 sljedbenika, što pokazuje visoku razinu interesa među zajednicom. Litecoin je dosegao 18.119 obveza od ovog pisanja, s 572 suradnika.

Litecoin izvedba na Githubu, 19. travnja

Iz gornjeg grafikona možete vidjeti broj izvršenih ulaganja Litecoina između 2010. i 2011. godine ostao je ispod 20, a zabilježen je i određeni porast nakon 2011. iznad 20. Međutim, od sredine 2018. godine, njegovi predmeti koda prikazuju samo pad do jedva izvršenja za nekoliko mjeseci, a posljednji pogodak dogodio se 20. veljače 2018.

Zapravo, brojevi predavanja u velikoj su korelaciji s razvojem tehnologije Lighting Network. Čini se da je dosad Litecoin zapeo u razdoblju stagnacije u razvoju svog javnog lanca i suprotstavlja se konkurenciji drugih novih blockchaina u nastajanju.

Izvor: Github, 19. travnja 2019 Izvor: Github, 19. travnja 2019

5.2 Litecoin-ova medijska pažnja

Sljedbenici Litecoina na Redditu, Twitteru i Facebooku ukupno su iznosili 73.891 (postoji mogućnost preklapanja). Pažnja Litecoina za medije usmjerena je od kraja 2017. do početka 2018. i postala je ravna od kraja polovice 2018., što se podudara s prekidačima ciklusa medvjeda i bika.

Pozornost medija Litecoin-a: Coingecko

5.3 Ekosistem za izvanmrežno plaćanje

Integriranje Litecoina u trgovački platni sustav i druge aplikacije neophodni su koraci za postizanje njegovog masovnog usvajanja. Kao uslužni znak, LTC-ova ekološka ekološka plaćanja ključni je dio fokusa. Prema informacijama na Litecoin.com, Litecoin se udružio s institucijama, uključujući gatewaye za plaćanje kriptovaluta, institucije s debitnim karticama, druge blockchain projekte i maloprodaju cigli i motara. Analizirat ćemo usvajanje Litecoina iz dimenzija njegovih partnerskih institucija, trgovaca i bankomata.

5.3.1 Debitna kartica

U svibnju 2018. godine Wirex, dugogodišnji davatelj debitnih kartica za kriptovalute, najavio je da će početi podržavati Litecoin i čak omogućiti korisnicima da razmijene desetke krivotvorenih kovanica u Litecoin, što će pojednostaviti postupak podizanja gotovine s ICO-a ili kriptovalute.

U rujnu je Bitnovo lansirao Litecoin debitnu karticu koja omogućava korisnicima da lako polože kriptovalute i odmah prime eure koji se mogu koristiti u bilo kojoj tradicionalnoj instituciji. TenX, još jedan davatelj kreditnih kartica za kriptovalute, na svom je blogu objavio planove za budućnost Litecoina.

5.3.2 Zadružni trgovci

Stotine web stranica za e-trgovinu i cigle i žbuke prihvatili su Litecoin plaćanja u proteklih godinu dana, pokazuju podaci prikupljeni od entuzijasta kriptovaluta na Redditu. Trgovci Litecoinima nude široku paletu robe i usluga, uključujući umjetnost, odjeću, hranu i piće, plemenite metale, elektroniku i druge usluge, šireći se u više industrija. Međutim, usvajanje plaćanja i dalje je vrlo ograničeno, a neke su trgovine zatvorene zbog različitih čimbenika. Očito je da Litecoin mora još dugo prijeći prije nego što je postao aplikacija velike razmjere.

5.3.3 ATM stroj

Kripto bankomati pomažu korisnicima u fait-crypto razmjenama i kripto-u-kripto razmjenama. Od 19. travnja 2019. postoji 4.607 kripto bankomata širom svijeta, koji se šire u 81 zemlji, od kojih je većina koncentrirana u Sjevernoj Americi i Europi, pokrivajući 72,6% odnosno 23,1%.

Broj bankomata od 19. travnja, Coinatmradar

Prvi bankomat s omogućenim Litecoin-om na svijetu pušten je u rad u svibnju 2017. Trenutno postoji 2.999 bankomata širom svijeta koji pružaju usluge polaganja i podizanja Litecoin-a, što čini 65,1% svih bankomata s kriptovalutama, a također zauzima treće mjesto u ukupnom broju svih kriptovaluta Bankomati. Bankomati Litecoin također se uglavnom distribuiraju u Sjevernoj Americi i Europi.

Karta bankomata Litecoin, od 19. travnja 2019

Prema Coinmap, org, postoji 14.650 trgovina ciglama po cijelom svijetu u kojima je Bitcoin prihvaćen kao način plaćanja. To uključuje trgovce i bankomate koji podržavaju Bitcoin plaćanja. Iako se ekologija plaćanja Litecoin stalno obogaćuje i njegovi bankomati sve se više šire, Litecoin u većini slučajeva nije najbolji izbor trgovaca zbog zajedničkog konsenzusa vodeće kriptovalute-Bitcoin.

Ekologija plaćanja Bitcoin od 16. travnja, CoinMap

6. Zaključak

Oboje koristeći POW konsenzus, veća brzina potvrde i njegove napredne tehnologije u SegWit i Lighting Network daju mu prednost u odnosu na Bitcoin koji je pomogao Litecoinu da stekne snagu i konsenzus među zajednicom.

Iako litecoin više nije funkcionalno superiorniji, peti najvrjedniji litecoin u optjecaju po tržišnoj vrijednosti zauzeo je puno mrežnih učinaka i vrlo je prihvaćen na burzama. Konsenzus oko Litecoina postao je potpora za njegovu vrijednost. A vremenom izgrađeni konsenzus, kapital i kalkulacija Litecoina još uvijek otežava prelazak u skorije vrijeme.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner