Mapiranje indijskog Blockchain ekosustava – izvješće Coinpaprika i OKEX

Ovo je izvješće napisao jedan od autora Coinpaprika & OKEx. Cilj mu je podijeliti uvide iz globalne perspektive o raznim novim tržištima koja brzo rastu širom svijeta u smislu opsega trgovine. Ovo je izvješće dio serije usredotočene na indijsko kripto tržište.

Pokretačku snagu razvoja indijskog tržišta kriptovaluta pripisujemo trima glavnim čimbenicima, a to su imigranti, financije i vladine politike. Indija je jedno od najbrže rastućih kripto tržišta, koje postupno sustiže razvoj kriptovaluta. Očekuje se da će se globalni tržišni udio kripto transakcija na indijskom tržištu značajno povećati u razdoblju 2020.-2022. Također je vrijedno napomenuti da će konkurencija između lokalnih i globalnih glavnih kripto burzi na indijskom tržištu postati sve žešća. Očekuje se da će razmjene usmjeriti pozornost na poboljšanje stabilnosti njihovih derivatnih proizvoda i pružanje raznovrsnijih kanala polaganja za korisnike.

Da rezimiramo, ovo izvješće ima za cilj analiziranje glavnih strana uključenih u razvoj indijskog kripto tržišta, kao i kratkoročne i dugoročne probleme s kojima bi se mogli susresti. Nadamo se da će vam ovo izvješće pomoći da bolje razumijete razloge brzog razvoja indijskog kripto tržišta.

Veliki indijski zahtjev za doznakom promiče upotrebu kriptovaluta.

Kriptovaluta ima dva glavna zahtjeva za primjenom u Indiji. Prva se koristi kao prekogranični medij doznaka; drugi je kao sredstvo za konverziju u stabilniju fiat valutu. Indija je najveća zemlja na odljevu stanovništva na svijetu, s više od 17 milijuna useljenika u 2019. godini, a odmah iza njih slijede Meksiko i Kina.

Indija je zemlja s jakim obiteljskim vezama, a velik broj imigranata generirao je veliku potražnju za doznakama u Indiju. Iznos doznaka indijskih imigranata bio je najveći u svijetu tijekom godina.

Globalne naknade za doznake su neujednačene. Visoke naknade za doznake u mnogim afričkim zemljama podigle su globalni prosjek, što je rezultiralo prosječnom naknadom doznaka od 7,4 USD. Iako je Indija oko 6,82 USD, malo ispod prosjeka, zbog velike potražnje za doznakama u Indiji, naknade za doznake u Indiji u 2019. bile su čak 5,67 milijardi USD.

Veliki indijski zahtjev za doznakom promiče upotrebu bitcoina.

Koristeći Bitcoin ili druge kriptovalute, poput XRP, kao prekogranični medij plaćanja, Indijac zapravo može uštedjeti velik broj naknada za doznake. Trenutno je Meksiko druga po veličini zemlja doznaka migranata nakon Indije, a značajan opseg prekograničnih doznaka između meksičkog peza i američkog dolara obavlja se kriptovalutnim transakcijama. Prema

za blockchain medije The Block, od prvog tromjesečja 2020, razmjena kriptovaluta Bitso zarobila je više od 2% američkog tržišta doznaka u Meksiko, čak i španjolski bankarski div Santander ove godine u Meksiko donosi svoje rješenje plaćanja putem Ripplea kako bi uhvatio trend.

Vjerujemo da će s otvaranjem politika Indija biti sljedeći Meksiko, a kriptovaluta kao prekogranični medij plaćanja bit će velika razlika na indijskom tržištu. Zbog velike potražnje za doznakama, to će dugo voditi prosperitet rasta digitalne valute u Indiji.

Kriptovaluta kao sredstvo za pretvaranje indijske rupije u druge stabilnije fiat valute.


Vrijednost indijske rupije nije stabilna, posebno tijekom epidemije COVID-19. Tečaj između rupija i dolara nastavio je rasti, zbog čega je prvi ušao u stalnu deprecijaciju.

Međutim, Indija ima veliku potražnju za američkim dolarom, poput internetske kupovine na Amazonu, pretplata na Netflix itd. Bez obzira na to je li riječ o očuvanju rupije ili potražnji potrošača, uz stalnu depresijaciju rupije, Indijanci imaju snažnu potrebu za pretvoriti svoju rupiju u stabilniju fiat valutu.

Međutim, zbog strogih deviznih propisa vrlo je teško pretvoriti rupiju izravno u američke dolare. Stoga će većina Indijaca odabrati pretvoriti rupiju u bitcoin, a zatim u američke dolare putem C2C ​​platformi za trgovanje kao što su LocalBitcoins i Paxful.

Kao što se vidi na donjem grafikonu, obujam trgovanja C2C u Indiji nastavio je rasti, posebno na Paxfulu. Tijekom epidemije, obim trgovine rupijom dosegao je novi maksimum. Osim trgovanja C2TC-om, velik broj rupija razmjenjuje se s bitcoinima putem chat grupa, kao što su WhatsApp, Telegram i Facebook, koje su potom pretvorene u američke dolare. Da bi se održala vrijednost njihove imovine, kriptovaluta se koristi kao sredstvo za pretvaranje rupije u stabilniju fiat valutu u Indiji.

Imajte na umu da politički faktori uvelike utječu na ovu akciju. Kad se ekonomija počne kretati prema slobodnijim i poštenijim tržištima, na kojima Indijci smiju slobodno razmjenjivati ​​američke dolare, Bitcoin će im postati nepotreban. Štoviše, bez obzira koristi li se kriptovaluta za prekogranično plaćanje ili pretvorbu u stabilniju legalnu valutu, indijanac koristi kriptovalutu samo kao medij. Doista generira kolosalni obim trgovine, ali ne znači da će dugo držati Bitcoin ili druge kriptovalute.

Otpuštena politika promiče razvoj kriptovaluta u Indiji

Uz gore navedena dva zahtjeva, labavljenje vladinih politika također pomaže u promicanju razvoja indijskog tržišta kriptovaluta. Od 4. ožujka 2020. godine, Vrhovni sud Indije ukinuo je zabranu bankarstva Indijske rezervne banke (RBI) protiv kriptovaluta, cjelokupno indijsko tržište kriptovaluta ponovno je postalo prosperitetno, posebno što se odražava na opseg trgovanja burzi.

Iz perspektive lokalnih razmjena u Indiji, uzimajući za primjer CoinDCX i WazirX, možemo vidjeti da od 4. ožujka 2020. opseg trgovine raste.

Nakon popuštanja politike, povećanje obujma trgovine nije se odrazilo samo na lokalnim burzama, već i na glavnim svjetskim burzama.

Prema podacima Similarweba, tijekom prvog tromjesečja 2020. povećao se promet web stranica glavnih burzi iz Indije. Među njima su posjeti OKExa iz Indije zabilježili najveći porast, dosegnuvši 545,56%. I, prema OKEx-u, novoregistrirani korisnici iz Indije porasli su za 4100% u istom razdoblju. OKEX je također otkrio da će uskoro pokrenuti platformu za trgovanje P2P u Indiji, a indijski će korisnici moći kupiti indijsku rupiju Bitcoin 、 USDT i druge kriptovalute putem višestrukih kanala plaćanja. Uz to, drugoplasirana međunarodna burza Kraken također je najavila da će se proširiti na indijsko tržište 2020. Predvidljivo je da će tržišna konkurencija u Indiji postati sve žešća.

Mapiranje indijskog ekosustava Blockchain

Trenutno se indijski ekosustav kriptovaluta još uvijek razvija i postupno se poboljšava u smislu razmjene, medija i temelja.

U travnju 2018. Središnja banka Indije donijela je cirkularnu zabranu reguliranja financijskih institucija da pružaju usluge kripto poslovnim subjektima. Banke su nakon toga zatvorile račune burzi kripto imovine, uzrokujući veliku štetu kripto industriji. Nekoliko je burzi zatvoreno zbog bankarskih ograničenja, poput Koinex, Coindelta, Coinome i Zebpay. Preostale burze su se sa zabranom nosile lansirajući C2C platforme za trgovanje, poput WazirX, Buyucoin i Giottus.

Od ožujka 2020. godine, Vrhovni sud Indije ukinuo je zabranu RBI bankarstva protiv kriptovaluta. Mnoge su burze ponovno povezale bankovne depozite, neke zatvorene burze se ponovno pokreću, a neke nove će se burze otvoriti. Ispod su postojeće burze u Indiji.

WazirX

WazirX je osnovan u veljači 2014. godine, a Binance ga je stekao u studenom 2019. WazirX je ujedno i jedna od najvećih lokalnih burzi kriptovaluta u Indiji. Pruža spot trgovanje, uključujući C2C i spot tržišta.

Uz to, WazirX također pruža pomoć korisnicima da pretvore fiat valute u USDT, ali postoje ograničenja u iznosu pretvorbe. Ovisno o veličini portfelja korisnika, oni mogu kupiti do 3000 USDT u jednoj narudžbi za kupnju.

Što se tiče pologa, korisnici mogu uplatiti INR putem UPI / IMPS / NEFT / RTGS.

Prosječni opseg trgovine Wazirxa dosegao je 2,8 milijuna USD u travnju 2020. godine, od čega 16% dolazi iz BTC / INR; 14% dolazi iz USDT / INR. Od danas je WazirX najveća lokalna burza u Indiji.

Bitbns

Bitbns je osnovan u prosincu 2017. Omogućuje spot trgovanje, uključujući C2C i spot tržišta. Također nudi trgovinu maržom s 1x polugom. Što se tiče pologa, Bitbns podržava više mogućnosti pologa, uključujući UPI, BHIM, Tez, Paytm, Phonepe, NEFT / IMPS / RTGS. U travnju 2020. godine prosječni je promet Bitbnsa iznosio blizu 600 000 USD. Među njima 51% dolazi iz BTC / INR, a 39% dolazi iz USDT / INR.

Coindcx

Coindcx je osnovan u travnju 2018. i jedna je od najvećih kriptovaluta na lokalnoj burzi u Indiji. Pruža spot trgovanje, terminske poslove i trgovinu maržom. Među njima, terminske pogodnosti – poznate kao DCXfutures – pokreće njegovo strateško partnerstvo OKEx, a zauzvrat pruža tvrtki OKEx uporište na indijskom tržištu. Koristeći DCXfutures, Indijanci će moći trgovati kripto derivatima. Što se tiče pologa, korisnici mogu položiti INR putem IMPS-a ili UPI-a. Ako korisnici nisu izvršili KYC provjere, mogli su uplatiti / podići samo do 10.000 INR; KYC-ovjereni korisnici mogu uplatiti do 1.00.000 INR & povući do 2.00.000 INR.

Količina trgovanja Coindcxom povećala se krajem travnja 2020., s prosječnim 24-satnim volumenom trgovanja na 200 000 USD. Među njima, 85% obujma trgovine daju BTC / INR.

ZebPay

ZebPay je osnovan u listopadu 2014., a u rujnu 2018. najavio je zatvaranje operacija, kriveći ga za propise indijske vlade o kriptovalutama. U ožujku 2020. ZebPay je ponovno otvoren u Indiji. Pruža spot trgovanje, uključujući tržište C2C (INR & AUD) i spot tržište. Što se tiče pologa, korisnici mogu položiti INR putem NEFT-a, RTGS-a ili IMPS-a. Nakon ponovnog otvaranja, rast obujma trgovine ZebPay-om bio je snažan i njegov je prosječni obujam dosegao 1,2 milijuna USD u travnju 2020., od čega 73% dolazi iz BTC / INR.

Ostalo

Osim toga, u Indiji postoje mnoge druge burze kriptovaluta:

Sažetak

Više pokretačkih snaga promoviralo je brzi razvoj indijskog tržišta kriptovaluta, uključujući

  • Velika potražnja za doznakama u Indiji potiče upotrebu kriptovaluta;
  • Kriptovaluta kao sredstvo za pretvorbu rupija u stabilnije fiat valute;
  • Olabavite vladinu politiku koja pomaže u promicanju razvoja tržišta kriptovaluta u Indiji.

Na temelju gore navedenih čimbenika, opseg trgovine lokalnih indijskih burzi, poput WazirX, CoinDCX, Zebpay itd., Porastao je u nebo zajedno s glavnim globalnim burzama kao što su OKEx, Kraken, Bitstamp itd. Promet iz Indije također je porastao u prvo tromjesečje 2020. Predvidivo je da će tržišna konkurencija u zemlji postati sve žešća 2020. godine.

Ali također možemo vidjeti i kratkoročne i dugoročne probleme na indijskom tržištu. Kratkoročno, zbog trenutne odsutnosti regulatorne jasnoće, neke banke i dalje uskraćuju usluge kripto burzama. Tržište kriptovaluta treba povoljnije regulatorne politike, uključujući porezne obveze. Dugoročno gledano, koristi li se kriptovaluta za prekogranično plaćanje ili za pretvorbu u stabilniju legalnu valutu, bitcoin se tamo koristi ne kao skladište krajnje točke, već kao kanal, pa se neće zadržati dugo vremena. A na to također jako utječu politički čimbenici. To znači da kada se gospodarstvo kreće prema slobodnijem i poštenijem tržištu, bitcoin više nije potreban Indijancima. No, čak i kao uslužni znak, potražnja za bitcoinima dramatično se povećala u zemljama u kojima je fiat valuta značajno depresirala. Nastavit ćemo promatrati.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map