Mirror Protocol pokušava učiniti američke dionice dostupnima svijetu DeFi

DeFi Digest OKEx Insights tjedni je pregled decentralizirane financijske industrije.

Snimka tržišta DeFi-a

Decentralizirano financijsko tržište blago je opalo ovaj tjedan jer je ukupna vrijednost zaključana u proizvodima DeFi pala sa 14,44 na 14,12 milijardi dolara..

Proizvođač je nastavio vodstvo u sferi DeFi s 18% tržišnom dominacijom. Compound je u međuvremenu zadržao svoju tržišnu dominaciju u sferi kreditiranja s udjelom od 54%.

Prosječni tjedni obujam trgovanja decentraliziranim burzama porastao je za 2%, a Uniswap je dominaciju obujma proširio na 49%. U međuvremenu je Curve ostao najveći fond likvidnosti ovog tjedna s 0,79 milijardi USD (u vrijeme pisanja ovog članka).

Ukupna vrijednost zaključana u DeFi sferi blago je pala ovaj tjedan. Izvor: DeFi Pulse i DeBank

Povezivanje DeFi-a i dionica u Sjedinjenim Državama

S nevjerojatnim Tržišna kapitalizacija 36,3 bilijuna dolara, dionice u Sjedinjenim Državama jedna su od najatraktivnijih klasa imovine za globalne ulagače. Budući da ne postoje zahtjevi za državljanstvo za posjedovanje dionica u američkim tvrtkama, strani ulagači često pristupaju dionicama putem lokalnih banaka i međunarodnih brokerskih tvrtki. Međutim, ove financijske institucije ograničavaju ulagače izvan njihove operativne nadležnosti i nameću dodatne zahtjeve za poštivanje svojih klijenata – poput podataka o bankovnom računu. Ti zahtjevi čine 1,7 milijardi van banaka nesposobnim za pristup američkom tržištu dionica.

Pojava decentraliziranih kriptovaluta omogućuje investitorima da dobiju izloženost američkim dionicama. Primjerice, korisnici platforme Abra mogli bi sklopiti ugovore koji pružaju sintetičku izloženost kretanju cijena američkih dionica. Međutim, Abraine ponude neuspjeh kako bi se pridržavao američkih zakona o vrijednosnim papirima, a Komisija za vrijednosne papire i burzu je u srpnju 2020. godine naložila Abrasu naredbu o prestanku postojanja. Korisnici u Abra više ne mogu kupiti američke dionice koristeći kriptovalute.

Osim Abra, berze kriptovaluta i platforme za trgovanje – poput Currency.com, Bittrex i FTX – također su pružale tokenizirano trgovanje dionicama. Međutim, ove su platforme centralizirane i ne mogu pružati usluge izvan svojih nadležnosti.

Terraform Labs, tvorac stablecoina LUNA, najavio lansiranje Mirror Protocol-a 4. prosinca. DeFi protokol omogućuje sintetičku imovinu pružanjem izloženosti cijena u lancu stvarnoj imovini – uključujući dionice, robu i fondove kojima se trguje na burzi u Sjedinjenim Državama.

Kao decentralizirani protokol, Mirror Protocol nudi pristup ka američkim dionicama za globalne korisnike. Da bi to učinio, Mirror Protocol omogućuje korisnicima da kuju Mirror sredstvo ili mAsset – token koji prati cijenu dionica sa sjedištem u SAD-u, poput Applea i Tesle. Mirror Protocol usvaja cjenovni proročnik Band Protocol-a kako bi pratio cijenu američkih dionica svakih šest sekundi. Međutim, cjenovni oracle ne ažurira cijenu mAseta izvan radnog vremena američkih burzi.

Korisnici su dužni položiti sredstva kao kolateral za kovanje sintetičkog kapitala sa sjedištem u SAD-u u Mirror Protocol. Da bi kovali ovaj kapital, korisnici trebaju uložiti 150% vrijednosti kolaterala u stabilne kovanice LUNA ili uložiti 200% vrijednosti kolaterala u mAssets. Potrebni omjer osiguranja u Mirror Protocol-u mnogo je niži od ostalih sintetičkih razmjena. Na primjer, Synthetix zahtijeva omjer kolateralizacije od 750% u svom SNX tokenu.

Arrington XRP Capital nedavno Objavljeno izvještaj o istraživanju i naveo dva razloga za nisku vrijednost kolaterala koja zahtijeva Mirror Protocol – naime, nisku volatilnost cijena kolaterala i činjenicu da se kolateralom može trgovati na likvidnim tržištima. Cijene stabilnih kovanica pokazuju nisku volatilnost cijena od sredine 2019. godine, sa standardnim odstupanjem od 0,006. Također, stabilnost cijena stabilnih kovanica omogućuje niži omjer kolateracije za kovanje imovine. Uz to, mAsset je naveden i trguje se u Terraswap i Uniswap.

Ključne razlike od kupnje dionica na burzi

Važno je primijetiti razlike između kupnje američkih dionica na burzi i kupnje sintetičkih ugovora o američkim dionicama u Mirror Protocol. Ulagači imaju pravo na vlasničke zahtjeve tvrtki koje kotiraju na burzi za dionice koje su kupili na burzi. To nije slučaj sa sintetičkim sredstvima na Mirror Protocol. Uz to, ulagači u Mirror Protocol nemaju pravo na dividendu.

Mirror Protocol, međutim, nudi nebankarsku izloženost stanovništva američkim dionicama. Također, investitori mogu sklapati sintetičke ugovore o američkim dionicama u razlomljenim jedinicama, što povećava fleksibilnost ulaganja.

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner