Nakamoto ili ne? BTC iz 2009. godine, Craig Wright, Patoshi obrazac i Bitcoin’s Mysterious Creator

U srcu je poštovanje prema anonimnom tvorcu Satoshiju Nakamotu Bitcoin (BTC) kultno slijedenje. Unatoč povećanom sudjelovanju tradicionalne financije i institucionalni igrači u kripto prostoru, članovi jezgre zajednice i dalje podržavaju Nakamotovu viziju decentraliziranog, nepovjerljivog sustava elektroničkih transakcija, što je detaljno opisao u izvorniku Bitcoin bijeli papir.

Po trenutnoj cijeni od nešto manje od 9000 USD po Bitcoin-u, Nakamotov procijenjeni BTC-ov udio procijenjen je sjeverno od 9 milijardi dolara. Činjenica da očito nije potrošio ništa od toga tijekom više od 11 godina od stvaranja Bitcoina samo cementira njegovu percepciju u zajednici kao istinskog revolucionara, lišenog materijalističkih ambicija.

Misterij oko Nakamota dodatno je pojačan njegovim nestankom sa scene od njegovog posljednjeg potvrđena korespondencija u travnju 2011. Ali što ako bi se bajni tvorac jednog dana ponovno pojavio i preuzeo vlasništvo nad svojim Bitcoin imanjima?

BTC transakcija 20. svibnja 2020., koja potječe iz novčanika koji je mirovao od 2009. godine, izazvala je zabrinutost oko ovog scenarija kad je bio emitirao korisnik Twittera Whale Alert.

Upozorenje o kitovima 20. svibnjaTweet korisnika Whale Alert koji emitira transakciju od 20. svibnja. Izvor: Twitter

Bitcoin-a cijena je pala jer je najava potaknula spekulacije oko Nakamotovog povratka. S obzirom na njegov navodni masivni BTC posjed, sudionici tržišta bojali su se da bi Nakamoto teoretski mogao spremnik na tržište i uništiti cjelokupnu vrijednost Bitcoina, koja iznosi ukupno 170 milijardi dolara u vrijeme tiska.

Samo nekoliko dana kasnije, 25. svibnja, još jedan epizoda dogodila se koja je uključivala Bitcoin koji se kopao 2009. Anonimna osoba objavila je poruku – kriptografski potpisanu adresama koje sadrže BTC iz 2009. godine – čiji je jasni cilj bio potkopati autentičnost vjerojatno najpoznatije osobe koja aktivno tvrdi da je pravi Nakamoto, Craig Wright.

Iako je transakcija od 20. svibnja očito trgnula tržište, obje su epizode u prvi plan rasprave vratile trajnu tajnu koja okružuje tvorca Bitcoina. Industrijski stručnjaci većinom su tvrdili da niti jedan slučaj ne uključuje Bitcoin koji je sam Nakamoto iskopao.

OKEx Insights razgrađuje pozadinu potrebnu da bi se razumjelo što se zapravo dogodilo, glavni igrači i uključena dinamika te kontroverze oko nekih od prvih Bitcoina ikada stvorenih.

Bitcoin-ovi rani dani i Satoshi-ova zaliha

U vrijeme nastanka Bitcoin nije bio ni približno toliko popularan kao danas. Vjeruje se da su članovi najranijih ljudi svjesnih njenog postojanja Kriptografska mailing lista – popis e-pošte “posvećen kriptografskoj tehnologiji i njezinom političkom utjecaju”, čiji su brojevi članova nepoznati.

Oni s popisa primljene mailove iz Nakamota tijekom studenog 2008., prije nego što je u siječnju 2009. objavio Bitcoin v0.1.

Bitcoin mreža službeno je postojala 3. siječnja 2009. godine, kada je Satoshi Nakamoto iskopao prvi blok, poznat kao blok geneze, s ovom porukom: “The Times 03 / siječanj / 2009 kancelar na rubu drugog spašavanja za banke”.

geneza blok puta pokritiNaslovnica broja The Times spomenuta u bloku geneze Bitcoina. Izvor: thetimes03jan2009.com

S potrebom za revizorima ili “rudarima” mreža, vjeruje se da je Nakamoto u ranim danima nastavio kopati bitcoin blokove kako bi podržao sustav. Bitcoin-a blokirati subvenciju ili nagradu – poticaj rudarima za održavanje mreže – započeo s 50 BTC po miniranom bloku. Prema Bitcoin-ovom kodu, ovaj se poticaj prepolovio nakon svakih 210 000 blokova (otprilike svake četiri godine) – najnoviji “Prepolovljenje” koje se dogodilo ovog mjeseca.

Dok je Nakamoto kopao nove blokove, nastavio je akumulirati ovu blokovsku nagradu sa svakim coinbase transakcija – prva transakcija zabilježena u svakom bloku i ona koja rudaru pošalje nagradu za blok – primanje 50 BTC na novu adresu novčanika svaki put.

Razlog zbog kojeg je istraživač upozorio Transakcija od 20. svibnja bilo da potječe iz a novčanik koji je primio nagradu od 50 BTC blokova od rudarstva 9. veljače 2009., samo mjesec dana nakon pokretanja mreže Bitcoin.

Poslano je 50 BTC-a dvije transakcije 20. svibnja – 40 BTC i nešto manje od 10 BTC. Iako je točno odredište BTC-a poslano 20. svibnja nepoznato, Kanalizacija izvještava da “Izgleda da je dio novca završio na Coinbaseu.”

svibanj 20 transakcijaDatum generiranja 50 BTC premješten je 20. svibnja 2020. Izvor: Blockchain.com

Gledajući gore prikazani novčanik, prisutnost coinbase transakcije znači da pripada rudaru, a datum označava da su bili aktivni na Bitcoin mreži u roku od mjesec dana od njegovog pokretanja. Oba ova uvjeta ukazuju, iako ne i konačno, da bi vlasnik ovog novčanika teoretski mogao biti i sam Nakamoto, za kojeg se pretpostavlja da je bio jedan od rijetkih rudara na mreži u to vrijeme.

Međutim, točan broj blokova koje je Nakamoto minirao i količina BTC-a koju je primio i dalje su nepoznati, što čini zanimljivu studiju dok istraživači kopaju po najranijim poznatim transakcijama i adresama na blockchainu..

Poistovjećivanje Satoshija s Patoshi uzorkom

Istraživač blokchaina Sergio Demian Lerner tvrdio u postu na Bitcointalk forumu usmjerenom na Bitcoin u travnju 2013. da je uspio procijeniti iznos BTC-a koji je u to vrijeme držao Nakamoto. Izjavio je da je to bilo preko milijun BTC – tada oko 100 milijuna dolara.

Da bi objasnio kako je došao do ovog zaključka, Lerner je nekoliko dana kasnije nastavio sa svojim nalazima detaljniji post na vlastitom blogu, otkrivajući “Nova tehnika analize lanca blokova”, što on opet ponovno posjećen najnovije u 2019.

U svojoj analizi najranijih miniranih blokova Bitcoin, Lerner je identificirao obrazac – koji je kasnije nazvao "Patoshi" – za koji je tvrdio da je naznačio koje je specifične blokove Nakamoto iskopao. BTC se preselio 20. svibnja 2020., kao i mnogi kripto analitičari istaknuto, nije spadao u ovaj obrazac.

Ali kako zapravo funkcionira Patoshi obrazac? Lerner je tvrdio, prema njegovoj analizi, da je Nakamoto isključivo kopao bitcoin blokove na mreži između 3. siječnja 2009. i 25. siječnja 2010., te je u tom procesu prikupio više od milijun bitkoina.

Istraživač je svoje pretpostavke temeljio na studija hašrata mreže u to vrijeme i poteškoće rudarenja, koje se povećavaju kako se mreži pridružuje sve više rudara.

Prema Lerneru, njegova studija izvornog Bitcoin klijenta v0.1 otkrila je tri nedostatke povezane s privatnošću, što je pomoglo identificirati sve blokove koje je jedan rudar iskopao.

Lerner se usredotočio na prepoznatljive nizove unutar ranih blokova, ponajviše na Polje ExtraNonce, i objavio grafikon ističući blokove za koje je utvrdio da imaju zajedničko podrijetlo, ili jednog rudara, kojeg je odlučio nazvati Patoshi.

Dok je Lernerovo istraživanje bilo intenzivno raspravljano od 2013. godine općenito se vjeruje da je njegova analiza zvučna, čak i ako nije 100 posto točna. Dok su članovi kripto zajednice gopćenito vjerujte da blokovi Patoshi jasno ukazuju na postojanje rano aktivnog rudara odgovornog za iskopavanje velikog dijela BTC-a, zaključak je za neke da je taj rani rudar, Patoshi, “mogao ili ne mora biti Satoshi.”

Lerner je, međutim, čvršći u svojim zaključcima. U svojim analizama od 2013. godine pokazuje da je pojedinačni rudar odgovoran za rudarenje svih blokova u uzorku Patoshi zapravo tvorac Bitcoina, zaključujući:

“Postoje dokazi koji Patoshi obrasce povezuju sa Satoshiem, naravno na temelju javnih izvora informacija i blockchaina. Ali radije bih ovdje stao. Ostavite Patoshija jednom zauvijek na miru. Imam previše stvari za izgradnju za Bitcoin, na primjer RSK.”

Kao što su primijetili kritičari Lernerovih nalaza, u to su vrijeme uz Nakamoto bili i drugi rudari aktivni na mreži. Barem jedan od ovih izvornih rudara identificirao se od kasnih godina Harold (poznatiji kao Hal) Thomas Finney. U ožujku 2013., mjesec dana prije nego što je Lerner objavio svoja prva otkrića, Finney je objavio o svojoj ranoj rudarskoj aktivnosti Bitcointalk:

“Kad je Satoshi najavio prvo izdanje softvera, odmah sam ga zgrabio. Mislim da sam bila prva osoba osim Satoshija koja je vodila bitcoin. Iskopao sam blok 70 i nešto i bio sam primatelj prve bitcoin transakcije kada mi je Satoshi poslao deset kovanica kao test. “

Značajno je da je obrazac Nakamota koji je primio 50 BTC kao blok nagradu, a zatim poslao 10 BTC Finneyu – prva poznata BTC transakcija – odjeknuo u transakcijama 20. svibnja 2020., gdje se originalna 50 BTC nagrada podijelila na dvije transakcije od 40 BTC i 10 BTC.

20. svibnja BTC nisu bili iz Patoshija

BTC preseljeni 20. svibnja minirani su blok 3654. Bacajući pogled na ovaj blok unutar Lernerove analize, vidimo da on nije jedan od Patoshi blokova. Za većinu kriptoanalitičara i komentatora to zapravo dokazuje da bitcoin ne pripadaju Nakamotu.

uzorak patoshiBlok 3654 prikazan na grafikonu koji identificira Patoshi blok (plavi). Izvor: Satošiblokovi

U komentarima za OKEx Insights 22. svibnja, Nic Carter, generalni partner tvrtke Castle Island Ventures i suosnivač tvrtke Koinmetrija, podijelio je svoja razmišljanja o obrascu Patoshi i vjerojatnosti da Nakamoto stoji iza transakcija 20. svibnja.

“Većina stručnjaka za bitcoin zaključuje da Sergioov model [Lerner] ima neke zasluge, premda se raspravlja o preciznom broju blokova koje može dodijeliti jednom velikom ranom rudaru”, izjavio je Carter o Patoshi obrascu, dodajući:

“[Uzorak je vrlo uvjerljiv i ne vidim razloga da sumnjam u srž analize – postojao je veliki jedan rani rudar koji je pokrenuo prilagođeni softver koji je počeo s rudarstvom na početku i kopao do 2009.“

Carter je nastavio citirati činjenicu da nijedan od rezultata miniranih u Patoshi obrascu nije potrošen (dulje od jedne ili dvije testne transakcije). To razlikuje Patoshija od ostalih rudara koji rade u istom vremenskom razdoblju, a koji povremeno troše svoje nagrade, kao što je prikazano u podijeljeni podaci inženjera Coinmetrics Antoinea Le Calveza.

Dok se Carter oslanjao na Lernerove nalaze kako bi zaključio da su transakcije 20. svibnja bile od rudara koji nije Satoshi, Blockstream Izvršni direktor Adam Back tvitao drugačiji argument da se dođe do istog zaključka. Natrag je napisao da je istraživanje Patoshi bilo “Prilično pogađanje”, ali je tvrdio da bi, ako bi i sam Satoshi prodao svoje novčiće, vjerojatno započeo sa svojim nedavno miniranim – najanonimnijim dijelom.

Odgovarajući na originalni tweet Whale Alert 20. svibnja, i cypherpunk i zagovornik Bitcoina, Jameson Lopp, i bivši vodeći održavatelj Monera (XMR), Riccardo Spagni, također su citirali Patoshi obrazac i kritizirali tweet zbog tvrdnje da su kovanice poslane iz “Mogući novčanik u vlasništvu Satoshia.”

Lopp dalje istaknuto da je jezik tvita Whale Alert-a doveo do nepotrebne panike na tržištima kao “[Svi] svi znamo za što je ‘mogući novčanik u vlasništvu Satoshia’ – da bi 1M kovanica mogla doći u opticaj.”

Samozvani Satoshi Craig Wright i njegov popis adresa

Iako su mnoge značajne osobe smatrane kandidatima za istinskog Nakamota, bilo je nekoliko samozvanih – a najistaknutiji je australski informatičar, Craig Steven Wright.

Međutim, transakcije 20. svibnja 2020. bile su udarac za Wrightovu tvrdnju da je Nakamoto, prethodno opširno raspravljano Lopp u izdanju prošle godine.

Od veljače 2018. Wright je upleten u dugogodišnja pravna bitka s imanjem svog navodnog bivšeg partnera Davea Kleimana, stručnjaka za računalnu forenziku koji je umrla 2013. godine.

Kleimanov brat Ira, koji kontrolira Daveovo imanje, tvrdi da su Dave i Wright bili uključeni u Bitcoin od samog početka njegovog postojanja i zajedno iskopali 1,1 milijun bitcoina – tvrdeći da Dave nikada nije dobio pristup svojoj polovici kovanica.

Tijekom postupka za Kleiman protiv Wrighta, Wright je trebao dostaviti popis Bitcoin adresa koje je posjedovao, a koje su sadržavale BTC koji je minirao prije 2013..

Adresa s koje je poslano 50 BTC 20. svibnja 2020. bila je jedan od više od 16.000 obraća se Wrightu predao sudu.

Međutim, Wright već dugo tvrdi da nema pristup privatnim ključevima adresa koje je dostavio, jer su, kako tvrdi, bile narezano i distribuirano među raznim ljudima radi dodatne sigurnosti.

Činjenica da su kovanice od 20. svibnja premještene s jedne od tih istih adresa znači ili da Wright zapravo ima pristup ključevima ili – što većina promatrača tvrdi – on zapravo nije vlasnik svih adresa za koje je tvrdio da su na sudu. Bilo kako bi značilo da je lagao na sudu.

Je li transakcija 20. svibnja jednostavno rani Bitcoin rudar – a ne Nakamoto – napokon potrošio svoju blok nagradu ili je povezana sa slučajem Kleiman v. Wright?

Komentirajući vezu transakcije sa tekućim slučajem, Carter je tijekom vikenda rekao OKEx Insightsu kako misli da je transakcija od 20. svibnja mogla biti izričito izvršena da potkopa Wrightove tvrdnje:

“Moguće je da je ova transakcija poništena određenim tvrdnjama koje je CSW [Wright] iznio na sudu – naime da je kontrolirao dotičnu adresu i da joj trenutno nije imao pristup. Ova transakcija to onesposobljava i komplicira njegov slučaj. “

Kao što Carter objašnjava, osoba koja je 20. svibnja poslala 50 BTC nužno ima kontrolu nad privatnim ključevima te adrese. Ova činjenica izričito poništava Wrightovu tvrdnju u sudskim dokumentima da mu adresa pripada, ali trenutno nema pristup privatnim ključevima.

Još jedan rani rudar poziva Wrighta

Upravo jučer, 25. svibnja, pojavilo se još aktivnosti koje uključuju bitkoine iskopane 2009. godine koje izričito potkopavaju Wrightove tvrdnje. Anonimni entitet pustio datoteku sa 145 Bitcoin adresa, koje sve – poput adrese od 20. svibnja – drže Bitcoin iskopan 2009. godine i jesu popisana među 16 000+ adresa koje je Wright tvrdio na sudu su njegovi.

S obzirom na to da svaka od 145 adresa drži 50 BTC, po trenutnim cijenama, ovaj je entitet dokazao kontrolu nad preko 60 milijuna USD samo u bitcoinima (ne računajući vilice od tada).

Nemoguće je reći je li rudar koji je 20. svibnja poslao 50 BTC isti onaj koji je jučer poslao 145 adresa. Međutim, za razliku od transakcije od 20. svibnja, ovaj je put rani rudar očito bio natjeran da diskreditira Wrightove tvrdnje.

Korištenje ugrađenog Bitcoina značajka potpisivanja i provjere, što omogućava vlasnicima adresa da anonimno dokazuju svoje vlasništvo, rudar ostavio jasnu poruku, što se može provjeriti na svih 145 navedenih adresa:

"Craig Steven Wright lažljivac je i prevarant. Nema tipke kojima se potpisuje ovu poruku.

Lightning Network značajno je postignuće. Međutim, moramo nastaviti raditi na poboljšanju kapaciteta na lancu.

Nažalost, rješenje nije samo promjena konstante u kodu ili dopuštanje moćnim sudionicima da prisiljavaju druge.

Svi smo mi Satoshi"

Svatko može provjeriti autentičnost poruke uspoređivanjem s Bitcoin adresom i potpisom (dijeli se u datoteci koju je objavio anonimni entitet), kao što je prikazano na snimci zaslona u nastavku.

Provjera BTC potpisaAlat za provjeru bitcoin adrese, poruke i potpisa. Izvor: Bitcoin.com

Govoreći o provjerljivosti i podrijetlu anonimne poruke, Carter je jučer u odvojenim komentarima rekao OKEx Insights:

“Adresa, poruka & podaci o potpisu su sve što je bilo potrebno da bi se znalo da je poruku autentično potpisao privkey [privatni ključ] (provjerio sam par na electrum). Vjerujem da je riječ o tekstualnoj datoteci koja je izvorno objavljena na forumu 4chan / biz.

Ali nije baš važno odakle je nastao jer su nam potrebni samo potpisi i sadržaj teksta. “

To znači da u najmanju ruku 145 adresa s ovog nedavno objavljenog popisa očito ne pripadaju Wrightu.

Carter je nastavio u izjavi za OKEx Insights:

“Mislio sam da je izvorna stara adresa koja se premjestila motivirana sudskim postupkom i očekivao sam da će ih vidjeti kako potpisuju OP_RETURN ukazujući da nisu u vlasništvu CSW-a [Wright], zanimljivo je vidjeti kako to čini još jedan skup adresa (doduše na drugačiji način). Činjenica da se Craig konačno posvetio nizu adresa za koje tvrdi da ih posjeduje vjerojatno je razlog zašto je ovaj pojedinac odlučio djelovati sada. “

Carter je također naglasio da 145 adresa, poput adrese od 20. svibnja, nisu dio Patoshi obrasca, “Pa [to je] samo još jedan rani rudar koji nije Satoshi.” Lopp i drugi na Twitteru također su brzo ukazali na adrese koje vjerojatno ne pripadaju tvorcu Bitcoina, s Loppom objavljivanje u ponedjeljak:

“Više‘ aktivnosti ’rudara bitcoin-a iz 2009. godine jer netko pruža još više kriptografskih dokaza da je Craig Wright prevarant. Još jednom, ovi se blokovi ne podudaraju s „uzorkom Patoshi“. “

Samo dan prije, 24. svibnja, imao je i sam Lerner objavljeno na Twitteru da je, povoljno, dodao funkcionalnost za provjeru je li Patoshi minirao neki blok.

Jezik i suština poruke od 25. svibnja, a posebno njezin potpis “Svi smo mi Satoshi”, odjekuju u e-poruci iz 2015. s adrese satoshi [na] vistomail.com. Poruka iz 2015. godine čitati jednostavno “nisam Craig Wright. Svi smo mi Satoshi. ”

Iako je adresa e-pošte bila kasnije otkriveni biti krivotvoren da izgleda kao Nakamoto, sentiment teksta, odjeknut u jučerašnjoj poruci, izražava nešto slično vlastitom mišljenju Nakamota – da identitet onoga za što se smatra da je pojedinačna osoba koja stoji iza Bitcoina zaista nije ono što je važno.

Satoshi ostaje u sjeni

Iako su epizode 20. i 25. svibnja potaknule zanimljive rasprave, obje su ponajviše poslužile za isticanje trajne fascinacije i misterije oko Bitcoinova tvorca.

Je li Nakamoto “mladić japanskog porijekla, koji je bio vrlo pametan i iskren”, kao nekada opisano od Hala Finneya? Netko iz Velike Britanije zbog reference The Timesa u bloku Bitcoin geneza? Ili je jedan od brojni kandidati koji mediji rutinski razmatraju? Možda nikad nećemo saznati.

Ono što, pak, znamo iz Nakamotovog zadnja potvrđena prepiska – s bivšim programerom za Bitcoin Gavinom Andresenom – je li tvorac Bitcoina želio da se ljudi usredotoče na sam projekt, umjesto na njegov identitet:

„Volio bih da ne nastavite govoriti o meni kao o tajanstvenoj sjenovitoj figuri, tisak to jednostavno pretvara u piratski kut valute. Možda se umjesto toga pozabavite projektom otvorenog koda i dajte više zasluga svojim razvojnim suradnicima; pomaže ih motivirati. ”

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke i kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner