Nefungibilni tokeni nisu novost, ali njihova budućnost izgleda svjetlije nego ikad

Ispitivanje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti NFT-a

U sferi kriptovaluta razvoj decentraliziranih financija zauzeo je središnje mjesto 2020. Dok se tržišna prekomjernost oko DeFi-a i rudarstva likvidnosti ohladila od kraja rujna, netempibilni tokeni – poznati i kao NFT-i – povratili su velik dio popularnosti koju su vidjeli na vrhunac popularnosti CryptoKittiesa u 2017. godini.

S porastom nefungibilnih tokena, OKEx Insights ponovno pregledava slučajeve njihove upotrebe i ispituje potencijalno usvajanje NFT-ova.

Što su to neslomljivi tokeni?

Razlike između zamjenljivih i negljivivih tokena nisu užasno komplicirane.

Fungible tokeni su zamjenjivi i mogu se lako zamijeniti nečim identičnim. BTC je dobar primjer zamjenjivog tokena – ili, u ovom slučaju, kovanice. Ako posudite jedan novčić nekome na Bitcoin mreži, ne bi bilo važno ako ne vrati potpuno isti. To je zato što je vrijednost jednog BTC-a ista kao i bilo koji drugi novčić na mreži.

Prije nego što proučimo NFT-ove, vrijedi razumjeti primjere nematerijalne imovine u stvarnom svijetu. Uzmimo za primjer zrakoplovne karte: Iako veličina i oblik svake karte izgledaju identično, podaci ispisani na kartama – poput podataka o putniku i odredišta – različiti su. Ne možete zamijeniti kartu za Sjedinjene Države onom za Japan. Na sličan su način neslomljivi tokeni digitalni prikazi imovine koja nije zamjenjiva u stvarnom svijetu.

Zašto su bitni NFT-ovi zasnovani na blockchainu?

Nefungibilna digitalna imovina postoji od pojave interneta i kreće se od imena domena do e-ulaznica do ručica računa na mrežama društvenih medija. Ta imovina ima svoje osobine i nije zamjenjiva. Nadalje, jedan korisnik obično ne može lako prenijeti rijetku stavku iz internetske igre na drugog korisnika, a postoji i nedostatak dokaza o vlasništvu nad određenom stavkom.

Tu nastupaju NFT-ovi zasnovani na blockchainu.

Četiri prednosti NFT-a

Korištenje blockchain tehnologije s NFT-ima donosi sljedeće značajke i prednosti digitalnoj imovini:

  • Standard tokena ERC-721
  • Dokaz o vlasništvu
  • Povećana prenosivost i likvidnost
  • Ublažavanje rizika od krivotvorenja

Standard tokena ERC-721

Kao što ga je CryptoKitties prvi put predstavio krajem 2017. godine, ERC-721 je najčešći standard tokena za nefungibilne tokene.

Dvije su glavne razlike između standarda tokena ERC-721 i ERC-20.

Prvo, ERC-20 tokeni su djeljivi, dok ERC-721 tokeni nisu. Na primjer, korisnici mogu kupiti 0,5 jedinica Etera (ETH) ili UNI. Međutim, prema dizajnu standarda ERC-721, korisnici mogu posjedovati samo cijelu jedinicu tokena. Takva nedjeljivost čini ERC-721 tokene u skladu s prirodom nematerijalne imovine. Na primjer, korisnici ne mogu posjedovati pola mačića u CryptoKitties-u ili tražiti 30% vlasništva nad digitalnom kolekcionarskom karticom.

Dokaz o vlasništvu

ERC-721 tokeni razlikuju se od ERC-20 tokena u svojim evidencijama o vlasništvu. ERC-20 tokeni bilježe samo stanje računa na adresi. Suprotno tome, ERC-721 tokeni ne samo da bilježe stanje na računu, već i vode evidenciju ID-a tokena za svaki prijenos. Ova je značajka presudna za povećanje transparentnosti prijenosa nematerijalne imovine.

Svaki nefungemijski token predstavlja jedinstveno sredstvo i sadrži bitne informacije, kao što su osnovna svojstva i detalji o vlasništvu. Evidencija vlasništva nad imovinom pohranjena je u NFT-u, što je sljedivo na blockchainu.

Prenosivost

NFT-ovi omogućuju prijenos njihove osnovne imovine i trgovanje njima kroz više ekosustava. Koristeći stavke u igri kao primjer, blockchains uklanjaju sve posrednike i služe kao objedinjene platforme za korisnike da trguju svojim predmetima. Programeri igara mogu u pametne ugovore ugraditi sofisticirane mogućnosti trgovanja, poput aukcija na eBayu i licitiranja. To čini blockchains platforme na jednom mjestu za korisnike da trguju, auciraju i prodaju svoje NFT-ove.

Uz to, zamjenjivost NFT-ova dovodi do veće likvidnosti jer se njima može trgovati na otvorenim tržištima. Tržišta za nefungibilne tokene nude veću izloženost digitalnoj imovini za širi skup kupaca.

Krivotvoreno ublažavanje

Korištenje NFT-ova pomaže u ublažavanju rizika kupnje krivotvorene robe.

Umjetnost je jedno područje na kojem je to posebno korisno. Svakom umjetničkom kolekcionarstvu dodijeljena je njegova jedinstvena identifikacija u neslomljivom znaku, što omogućava ljudima da dokažu oskudnost umjetničkog djela. Blockchain služi kao baza podataka koja se može javno pratiti i prikazuje cjelokupni život umjetničkog djela. To pomaže u dokazivanju autentičnosti umjetničkog djela, jer se samo originalno umjetničko djelo prati na blockchainu.

Objašnjena povijest NFT-a

Dok su nonfungible tokeni prvi put privukli glavnu pozornost porastom CryptoKittiesa u 2017. godini, Kovani novčići bio je vjerojatno prvi projekt vezan uz NFT-ove – još od 2012. Colored Coins prvi je izgradio NFT-ove na Bitcoin mreži, a predstavljali su vlasništvo nad različitim sredstvima, poput imovine i digitalnih kolekcionarstva.

U međuvremenu, CryptoPunks je bio prvi token zasnovan na Ethereumu početkom 2017. Stvorio je 10.000 jedinstvenih i prikupljivih likova s ​​dokazom o vlasništvu pohranjenim na Ethereum blockchainu.

2017: uspon CryptoKittiesa

Izbačena krajem 2017. na ETH Waterloo Hackathon, CryptoKitties je igra zasnovana na Ethereumu koja korisnicima omogućuje prikupljanje i uzgajanje vlastitih digitalnih mačaka. Žetoni CryptoKitties nisu nesvojivi, jer svaki token predstavlja jedinstvenu digitalnu mačku na blockchainu. Atribut svake mačke određuje se lančanim algoritmom uzgoja napisanim u pametnom ugovoru zatvorenog izvora. Mačići se mogu prodati na nizozemskim aukcijama i na sekundarnim tržištima – a što su mačke rjeđe, to se može prodati za veću cijenu.

CryptoKitties je postao virusni zbog svojih mehanizama uzgoja i trgovanja. Korisnici su prvo kupili nekoliko mačaka i uzgajali ih kako bi napravili rjeđe mačke, koje bi potom mogli prodati s profitom. Više je korisnika tada požurilo uzgajati vlastite mace kako bi profitiralo. Rastuća potražnja za CryptoKitties dovela je do toga da je broj dnevnih transakcija na mreži Ethereum dosegnuo najviši maksimum (1,394 milijuna) u siječnju 2018. – rekord koji je nedavno nadmašen u rujnu 2020. usred pomame za rudarstvom likvidnosti koju je potaknuo Uniswap (1,4 milijuna).

Dnevne transakcije na mreži Ethereum pogodile su svoj prethodni vrhunac tijekom pomamanja CrypoKittiesa. Izvor: Etherscan, OKEx Insights

S druge strane, CryptoKitties groznica razotkrila je Ethereumov nedostatak skalabilnosti. Sve veći broj korisnika koji su uzgajali i trgovali svojim mačkama doveo je do ogromnog povećanja transakcija koje je trebalo izvršiti na mreži Ethereum. Budući da Ethereum može obraditi samo približno 15 transakcija u sekundi, većina transakcija CryptoKitties pala je u skup transakcija na čekanju. Dnevni prosjek transakcija na čekanju porastao je s 1.500 na 11.000 za to vrijeme. Kako bi brzo izvršili svoje transakcije, korisnici su bili spremni platiti veće naknade za plin. To je dovelo do visoke razine zagušenja na mreži Ethereum, s prosječna naknada za transakciju dosežući preko 2 dolara. 

Zagušenja na mreži Ethereum pojavile su balon CryptoKitties početkom 2018. Unatoč tome, CryptoKitties je prvi NFT koji je privukao glavnu pozornost. Također je pionir nizozemskog ugovora o dražbi, koji je tada postao jedan od primarnih mehanizama za otkrivanje cijena za NFT-ove.

2018: Interes za NFT ulaganje raste

Unatoč zanimanju za hlapljive tokene koji se hlade nakon CryptoKittiesa, temelji NFT ekosustava rastu od 2018. na dva osnovna načina:

  • Igre sloja 2 na CryptoKitties
  • Ulaganje kripto fondova i rizičnih kapitalista

Igre razine 2 pojavile su se u NFT ekosustavu 2018. godine i odnose se na igre koje su na CryptoKitties izgradili treći programeri koji nisu povezani s timom izvorne igre. Na primjer, Kitty Race omogućuje CryptoKittiesu da se utrkuju jedni s drugima kako bi osvojili ETH. KittyHats omogućuje korisnicima pristup njihovim CryptoKitties, dok Wrapped Kitties omogućuje korisnicima da svoje CryptoKitties pretvore u zamjenjive ERC-20 tokene kojima se trguje na decentraliziranim burzama. Kao što je opisao Dapper Labs, tvorac CryptoKitties, igre Layer 2 izgrađene na pametnim ugovorima CryptoKitties proširile su ekosustav igre, također poznat kao KittyVerse.

2018. je također svjedočio sve većem interesu za NFT ulaganje kripto fondova i kapitalista rizičnog kapitala. Nakon previranja CryptoKitties, Dapper Labs dobio je dva kruga financiranja, što je zajedno donijelo 27 milijuna dolara, od značajni investitori kao što su Andreessen Horowitz i Samsung Next. Uz to, Mitske igre podignuta 19 milijuna dolara u krugu financiranja njegove vodeće igre Blankos Block Party na EOS-u. Pokreću se i investicijski fondovi za potporu ovom novonastalom prostoru, poput Rippleovog doprinosa fondu od 100 milijuna dolara uspio tvrtka blockchain za igre na sreću Forte.

2019: NFT-ovi i intelektualno vlasništvo

Kako bi zaštitile intelektualno vlasništvo, tradicionalne su tvrtke počele upotrebljavati nefungemijske tokene 2019. za izdavanje svojih digitalnih kolekcionarskih predmeta. Primjerice, automobilistički div Formula 1 udružio se s Animoca Brandsom u svibnju 2019 razviti trkačka igra temeljena na blockchainu nazvana F1 Delta Time. Igra je 24. svibnja izdala svoj prvi jedinstveni virtualni F1 sportski automobil, "1-1-1." Nakon četverodnevne dražbe, digitalna kolekcionarnica prodana je za zamotani eter od 415,9 (u to je vrijeme vrijedio 113.000 američkih dolara), što ga čini najvišom prodajom NFT tokena 2019.

Nakon uspjeha F1 Delta Timea, Animoca Brands i Dapper Labs nedavno su osigurali ugovor o licenciranju s MotoGP-om i plan izdati još jednu trkačku igru ​​temeljenu na blockchainu u bliskoj budućnosti.

Osim trkačkih divova, gigant trgovačkih kartica Panini America na tržište NFT-a ušao je u siječnju 2019. godine lansiranje kartica za sportsko trgovanje temeljenih na blockchainu za glavne profesionalne lige i udruge. Zvjezdane staze također su bile na NFT sceni u lipnju 2019. kada je programer blockchain igara Lucid Sight uveo ikonski zvjezdani brodovi i druge kolekcionarske predmete na blockchain.

2020: Kada NFT-ovi upoznaju DeFi

2020. godina bila je eksplozivna za decentralizirane financije. Iako se rudarstvo likvidnosti ohladilo nakon objavljivanja Uniswap-ovog upravljačkog tokena, UNI, poljoprivrednici s prinosom usmjerili su pažnju na NFT.

Prinos NFT-a prvenstveno je bio pionirski by Rarible, tržište NFT-a. Rarible pušten njegov upravljački znak, RARI, sredinom srpnja, što je rezultiralo rastom cijena od 814%. Opseg trgovine NFT tržnica nadmašio 7 milijuna dolara u rujnu, od čega je Rarible činio 81%.

Osim Rariblea, NFT-i su stekli snagu među kriptovalutnom zajednicom lansiranjem MEME tokena. MEME je eksperimentalni protokol namijenjen integriranju DeFi-a s kripto kolekcionarstvom. Unatoč tome što je slogan projekta "Ne kupujte MEME," prikupio je tržišnu pompu i jednom dosegao tržišnu kapitalizaciju od 48 milijuna dolara. Tim MEME također ima surađivao s digitalnim umjetnicima kako bi omogućili korisnicima da ulože svoj MEME kako bi sudjelovali u NFT aukcijama svojih umjetničkih djela.

Unatoč popularnosti NFT-ova s ​​prinosom, Ilya Abugov, vodeći analitičar u tvrtki DappRadar, vjeruje da NFT-ovi nisu dosegli masovnu razinu usvajanja hypea. Rekao je za OKEx Insights:

"Industrija još uvijek uči kako se NFT koncept može primijeniti. Mislim da je, s obzirom na trenutno ograničeni domet, prerano mjeriti hype. Uzbudljivije je tijekom faze istraživanja. Čini se da su umjetnost i igre prve koje imaju koristi od NFT-ova. Međutim, već smo vidjeli slučajeve upotrebe, poput tokeniziranog osiguranja, koji pokazuju kako NFT-ovi imaju širok spektar primjena."

U prvoj polovici 2020. godine iznos USD prebačen u NFT ekosustav dosegla 233 milijuna dolara – 52% više u odnosu na cijelu 2019. godinu.

U prvoj polovici 2020. već su zabilježeni rekordni iznosi USD u NFT-ove. Izvor: Nonfungible

NFT-ovi i igre: stavljanje sredstava unutar igre na blockchain

Smatra se da NFT-ovi imaju ogroman potencijal za revoluciju u industriji igara.

U tradicionalnom mrežnom igranju imovina korisnika u igri u vlasništvu je centraliziranog poslužitelja. Programeri igara omogućavaju igračima da posjeduju svoja sredstva u igri. Međutim, korisnici ih zapravo ne posjeduju.

Blockchain tehnologija omogućuje istinsko digitalno vlasništvo nad imovinom unutar igre. Oni koje predstavljaju nefungibilni tokeni pohranjuju zapise o vlasništvu i detalje o imovini na blockchainu. Prijenos NFT-ova predstavlja prijenos vlasništva nad imovinom, što programeri igre ne mogu zaustaviti. Iako bi potpuno decentralizirana blockchain igra mogla biti spora i nezgrapna za igrače, igraće tvrtke smatra koristeći tehnologiju za obradu igraćih transakcija uz zadržavanje stvarne mehanike igara na centraliziranom poslužitelju.

Yat Siu, osnivač Animoca Brands, vjeruje da kompanije za igre na sreću sada mogu ponuditi istinske ekonomske koristi igrama putem NFT-ova. Rekao je za OKEx Insights:

"NFT-ovi daju istinsko digitalno vlasništvo i omogućuju isporuku prava na stvarnu imovinu igračima. To znači da tradicionalne igre na sreću sada igračima mogu ponuditi stvarne ekonomske koristi – koncept vrijednosti sada se može ostvariti u igri. Ovo je slično ponudi usluga trgovanja i virtualnog bankarstva za vašu imovinu u igrama."

Siu također vjeruje da se NFT-ovi u igrama sve više integriraju u DeFi ekosustav. On je objasnio:

"Budući da su NFT-ovi u osnovi stvarna imovina, možete početi primjenjivati ​​principe iz stvarnog života – poput posuđivanja ili najma imovine. U F1 Delta Time dopuštamo ulog trkaćih automobila koji se mogu iznajmiti drugim igračima za upotrebu u igri."

Ulazeći u detalje, Siu je dodao:

"Također osiguravamo nagrade za utrke za najbolje igrače, računate na iznos koji ulažete, tako da uzgoj prinosa kombiniramo s malo zabave. Svatko tko uloži naš REVV token može dobiti prinos, ali najbolji igrači dobivaju bolji prinos! Vidjeli smo kako se igrači udružuju i formiraju timove, a neki osiguravaju financiranje i dopuštaju onima koji znaju igrati igru ​​da se utrkuju i dijele dobit."

Digitalna umjetnost

Prije blockchain tehnologije, nedostatak odgovarajuće provjere autentičnosti umjetničkih djela predstavljao je glavobolju umjetnicima. Prema podacima iz 2014 izvješće od strane Stručnog instituta za likovnu umjetnost, preko 50% umjetnosti je krivotvoreno ili nije pripisano ispravnom umjetniku. Ovo je uglavnom a proizlaziti nepravilne dokumentacije tijekom umjetničkih transakcija. Umjetnici i privatni kolekcionari ponekad ne dokumentiraju prijenose umjetnina formalnim pravnim sporazumima. Osim toga, kupci rijetko provode formalnu dubinsku provjeru umjetničkih djela koja su kupili.

Pojava blockchain tehnologije donosi potencijal za rješavanje nedostatka porijekla umjetničkih djela. Svaka transakcija u životu umjetničkog djela stvara novi blok i dodaje se svom prethodnom bloku. Transakcije su blokirane na blockchainu i nijedna strana ne može promijeniti detalje umjetničkog djela pohranjene na blockchainu. To povećava transparentnost porijekla i povjerenje među kupcima, prodavačima i kolekcionarima.

CryptoZR, umjetnik blockchaina, rekao je za OKEx Insights da je mrežna provenijencija glavna razlika između digitalnih umjetničkih djela i tradicionalnih umjetničkih djela. Komentirala je:

"Podrijetlo tradicionalnih umjetničkih djela provodi se izvan mreže, što često zahtijeva pomoć trećih strana. Na primjer, iskusni umjetnici, izlagači i stručnjaci za komentare mogu pomoći u utvrđivanju autentičnosti umjetničkog djela. Naprotiv, blockchain omogućuje internetsko stvaranje izvornih umjetničkih djela, a postupak provenijencije provodi se na mreži."

CryptoZR je dodao da je novi ekosustav umjetničkih djela nastao pojavom blockchaina, objašnjavajući:

"Tradicionalna umjetnička djela stoljećima su imala zreo ekosustav – u rasponu od stvaranja umjetničkog djela i mehanizama aukcija do umjetničkih izložbi i galerija. Pojava blockchaina dovela je do uspona tokeniziranog tržišta umjetnina, decentralizirane razmjene umjetnina i virtualne izložbe umjetničkih djela, što u umjetničku industriju donosi novi ekosustav."

Umjetničko djelo može biti predstavljeno nepomičnim tokenom na blockchainu, a svaki token ima jedinstvene karakteristike – kao što su podrijetlo, vlasništvo i podaci o prodaji.

Uz to, dok se industrija prodaje umjetnina doživljava kao tržište za visoko vrijedne pojedince i anđeoske investitore, tokenizacija umjetničkih djela otvara tržište za maloprodajne kupce. Tokenizacija umjetničkih djela omogućava djelomično vlasništvo malim ulagačima koji nemaju pristup velikom kapitalu.

Decentralizirane umjetničke razmjene

Tokenizacija umjetničkih djela također je dovela do porasta decentralizirane umjetničke razmjene.

Razmjene umjetnina temeljene na blockchainu štede na općim troškovima rada fizičkih umjetničkih galerija. Štoviše, platforme kao što su Blockchain Art Exchange i platforma DADA zasnovana na Ethereumu dopuštaju kriptovalute kao oblik plaćanja. Decentralizirane umjetničke razmjene jedan su od ključnih pokretača rast internetskih platformi za prodaju umjetnina s procijenjenih 5,9 milijardi USD u 2020. na predviđenih 9,32 milijarde USD do 2024.

Osim decentraliziranih razmjena umjetnina, tradicionalne aukcijske kuće počele su usmjeravati svoje poslovanje pomoću blockchain tehnologije. Na primjer, aukcijska kuća Christie’s first pilotiran korištenje blockchain tehnologije s Artoryjem u studenom 2018. Obje su strane proizvele digitalne potvrde za umjetničku prodaju vrijednu 300 milijuna dolara koja je obuhvaćala djela Georgije O’Keeffe i Edwarda Hoppera. Dana 8. listopada, Christie’s pokrenut svoju prvu aukciju u NFT-ima za umjetnine inspirirane bitcoinima "Blok 21," koja se prodala za 131 250 dolara.

Mogu li NFT-ovi postati mainstream?

Iako su NFT-ovi ponovno privukli pažnju zajednice od CryptoKitties početkom 2018., još uvijek postoje prepreke za NFT-ove koje treba prevladati prije nego što odu u mainstream.

Jedna od takvih prepreka odnosi se na regulaciju. Iako NFT-ovi vlasnicima daju vlasništvo nad osnovnom imovinom, ne postoji pravni konsenzus o prirodi NFT-a – bilo da se radi o komunalnim tokenima, sigurnosnim tokenima, valutnim tokenima ili pripadaju novoj klasi imovine. Henri Arslanian, globalni kriptovođa PwC-a, rekao je za OKEx Insights da regulatori nisu postigli konsenzus o tome trebaju li se propisi o vrijednosnim papirima primjenjivati ​​na NFT-ove. On je objasnio:

"Žiri još uvijek ne raspravlja o tome trebaju li se regulirati ili čak mogu regulirati NFT. Iako se većina slaže da mora postojati nadzor nad platformama na kojima se takvi NFT-ovi nude i njima trguje, još uvijek nema konsenzusa o tome koju vrstu NFT-a treba regulirati. Neki smatraju da bi trebali spadati u nadležnost propisa o vrijednosnim papirima. Drugi tvrde da su jednostavno jedinstveni po svojim značajkama i funkcijama, a uključivanje u sferu vrijednosnih papira ne bi bilo prikladno."

Korisničko iskustvo je još jedno područje koje trenutno nedostaje u NFT prostoru. Unatoč nedavnoj tržišnoj prekomjernosti, ekosustav ostaci novonastali. Kripto zajednice, općenito, često ne razumiju mehaniku NFT-ova i borba kovati vlastite NFT-ove. Štoviše, nedostaje dobro uspostavljenih NFT tržišta.

Ilya Abugov također je naglasio da su obrazovanje i korisničko iskustvo, osim propisa, najveće prepreke s kojima se suočavaju NFT-ovi i njihov poticaj za ulazak u glavni tok. Objasnio je OKEx Insightsu:

"Obrazovanje i korisničko iskustvo / sučelje bit će najveće prepreke. To se posebno odnosi na segmente igrača i kolekcionarstva. Da bi postigli smisleno usvajanje igre koja koristi NFT-ove, izdavači će trebati dizajnirati i pravilno plasirati zanimljivu igru. Neće biti dovoljno samo dodati NFT oznaku i nadati se da će se ekonomija pobrinuti za sebe. Štoviše, široka javnost trebat će se educirati o upotrebi i funkcionalnosti NFT-ova."

Arslanian iz PwC-a dijeli slično mišljenje s Abugovom. U svojim komentarima dodao je:

"Još se puno obrazovanja i svijesti o temi NFT-a mora održati prije nego što ih vidimo kako prelaze u glavni tok. Za to treba vremena."

Napokon, pranje trgovanja zabrinjava tržište NFT-a, gdje trgovci mogu potencijalno sudjelovati u stvaranju lažne potražnje za određenim tokenom ili namjerno zavarati sudionike na tržištu. U tipičnom primjeru pranja, sredstva se razmjenjuju između dviju adresa novčanika često u kratkom vremenskom okviru. Kada investitori postave nalog za prodaju, oni će tada dati nalog za kupnju kako bi ispunili vlastiti nalog za prodaju.

Tipičan primjer trgovanja pranjem, gdje se sredstvo mijenja šest puta u 24 sata. Izvor: Nonfungible

Projektni timovi i statističke platforme mogu pomoći u ublažavanju trgovine NFT-ovima. Projektnim timovima mogu nametnuti veće tržišne naknade prilikom dizajniranja struktura nagrađivanja. Kada je nagrada manja od cijene napada, trgovci će manje vjerovatno obavljati pranje. S druge strane, agregatori statistika i platforme trebaju razviti metode za otkrivanje trgovanja pranjem i olakšati otkrivanje cijena za NFT-ove.

Iako je prostor NFT-a još uvijek u ranom razvoju i suočava se s višestrukim preprekama na svom putu prema uobičajenom usvajanju, on ima uzbudljiv potencijal za revoluciju u različitim industrijama. Kao što je izjavio Arslanian:

"NFT-ovi će korisnicima omogućiti bolje vlasništvo, sljedivost, interoperabilnost i trgovanje ‘digitalnom’ imovinom, od predmeta dovedenih u videoigre do novih digitalnih kolekcionarstva. Iako to nije potpuno nova klasa imovine, mogućnosti koje NFT otključavaju nove su i vrlo uzbudljive."

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner