Pasivna zarada u kripto: DeFi posudba i ulog u ekonomiji nulte kamate

Kripto ulog i DeFi posudba

Izbijanje COVID-19 imalo je dubok utjecaj na globalno gospodarstvo. Banka za međunarodne nagodbe (BIS), koja prati stope politike središnje banke u 39 gospodarstava, izvijestila je da ih je imalo 29 smanjiti njihove stope otkako se virus počeo širiti u siječnju 2020.

Dok su Federalne rezerve Sjedinjenih Država smanjivale kamate na nulu u ožujku su prinosi državnih obveznica po dospijeću brzo padali, a nekoliko ih je službeno ušlo u negativna kamatna stopa domet.

Globalni interesTrenutne kamatne stope središnjih banaka. Izvor: globalne stope, OKEx

Pad prinosa uglavnom utječe na one koji traže pasivni prihod štednjom, od parkiranja kapitala u bankama ne donosi mnogo na putu povratka. Obično štediše kupuju obveznice, položio novac na štedne račune ili izravno posudio novac za kamate. Međutim, s tradicionalnim prilikama koje se smanjuju, kripto prostor može se pojaviti s održivim alternativama, stječući snagu i potičući šire usvajanje digitalnih sredstava općenito.

U ovom članku OKEx Insights uvodi kripto posudbu i ulog kao ponude koje potencijalno mogu privući nove korisnike koji traže pasivne povrate i potaknuti globalno prihvaćanje digitalne imovine i financijskih sustava temeljenih na blockchainu.

Pasivne mogućnosti za zaradu u kripto prostoru

Bitcoin (BTC) popularizirao koncept biti svoja banka. Iako je BTC otvorio put da digitalna imovina bude prepoznata kao takva, drugi, noviji protokoli uspjeli su diverzificirati slučajeve korištenja kripto i olakšati čitave ekosustave. Jedan od tih je decentralizirano financiranje (DeFi) prostor, izgrađen na vrhu Ethereum (ETH) mreža.

DeFi u osnovi predstavlja široku kategoriju financijskih aplikacija izgrađenih na javnim blockchainima. Kombinira protokole, tokene i pametne ugovore kako bi pružio financijsku dostupnost pojedincima, (uglavnom) bez potrebe za tradicionalnim bankarskim kanalima.

Neke od usluga koje se trenutno nude u prostoru DeFi uključuju obradu plaćanja, skrbničke usluge, kolateralizirane zajmove i posuđivanje / posuđivanje. S obzirom na decentraliziranu prirodu ovih financijskih usluga i proizvoda, oni nastoje biti bez dozvole (svatko ih može koristiti), transparentni i otporni na cenzuru. Korištenje blockchain tehnologije i pametnih ugovora također značajno smanjuje rizik druge ugovorne strane.

Iako je posudba vaše kripto imovine unutar ekosustava DeFi jedan od najjednostavnijih načina iskorištavanja kovanica i tokena za pasivni prihod, ulog je druga metoda, posebno onima koji su pametni i žele sudjelovati u održavanju blockchain mreža koje koriste.

Ulog je postupak aktivnog sudjelovanja u provjeri valjanosti transakcija na a Proof-of-Stake (PoS) blockchain. Nasuprot tipičnom Proof-of-Work (PoW) protokol (poput Bitcoina), u mehanizmu konsenzusa PoS-a, imatelji minimalno potrebnog stanja određene kriptovalute mogu potvrditi transakcije i za to zaraditi nagrade.

Trenutno, prema Ulaganje nagrada podataka, postoji 14 PoS protokola koji podržavaju ulog, s mrežnom vrijednošću od preko 100 milijuna USD.

Objašnjeno posuđivanje DeFi-ja

Kao što je slučaj u tradicionalnim financijama, posudba ostaje najjednostavnija metoda pasivne zarade u kripto prostoru. DeFi usluge koje podržavaju pozajmljivanje i posuđivanje omogućavaju investitorima da ostvare stalne povrate iskorištavajući svoju digitalnu imovinu, umjesto da ih ostavljaju u stanju mirovanja.

DeFi kako to radiKako DeFi djeluje. Izvor: FT

Prema statistikama koje pruža DeFi puls, ukupna vrijednost zaključana – ili zadržana – u aplikacijama DeFi trenutno iznosi 1,01 milijarde USD, od čega je 769,9 milijuna USD, ili više od 75 posto, zaključano u uslugama kreditiranja.

Vrijednost zaključana u DeFi-uUkupna vrijednost (USD) zaključana u aplikacijama za posudbu. Izvor: DeFi puls

Tvorac, vodeća kreditna platforma na mreži Ethereum, predstavlja gotovo 70 posto ukupne vrijednosti zaključane u DeFi pozajmicama. Pametni ugovor MakerDAO korisnicima omogućuje posudbu DAI-a, stabilnog valuta s 1 USD, protiv ETH-a u vrijednosti od 1,50 USD kao zalog. Makerov sustav ovo naziva Kolateraliziranom pozicijom duga (CDP). Korisnici također mogu položiti svoj DAI i zaraditi DAI stopu štednje (DSR) koristeći zasebnu uslugu koja se naziva Oaza Save.

Iako je Maker jedinstven u svojoj mehanici, pogotovo jer funkcionira kako bi održao klin od 1 DAI = 1 USD, druge decentralizirane platforme za pozajmljivanje poput Spoj dopuštaju tradicionalnija iskustva, gdje zajmodavci počinju zarađivati ​​kamate čim njihov kapital uđe u bazen.

Na većini platformi, stope pozajmljivanja i posudbe određuju se algoritamski, u skladu s ponudom i potražnjom. Kada se posudi velik iznos sredstava u fondu, kamatne stope rastu u skladu s tim, smanjujući tako potražnju za kreditima i privlačeći korisničke depozite za nadopunu fonda. Suprotno tome, kada se smanji korištenje sredstava, smanjit će se kamatna stopa kako bi se potaknula potražnja.

kamatne stope DeFiKamatne stope na odabrane platforme DeFi od 8. lipnja. Izvor: Prkosan

Kao što je prikazano na gornjem grafikonu, velike platforme za pozajmljivanje DeFi imaju veliku potražnju za stabilnim bitcoinima, za razliku od Bitcoina i Ethereum (ETH) zbog njihove volatilnosti. Iako je najviša stopa, u vrijeme pisanja ovog članka, oko 8,58 posto, nedavno je došlo do općeg pada kamatnih stopa DeFi.

Samo zadnja četvrt, Fulcrum, na primjer, nudio je kamatnu stopu od 14,33 posto na zajmove DAI, dok je Compound za njih ponudio oko 8,5 posto. Povećanje stope rezultat je zaduživanja velikih razmjera i rezultirajući nedostatak sredstava.

Trenutno je najprofitabilniji protokol za posudbu DeFi-a Nuo, nudeći 8,58 posto godišnje za USD kovanice (USDC). U međuvremenu, DAI zajmovi ostvaruju najveće prinose od Fulcruma, nakon čega slijedi dYdX.

U usporedbi s tradicionalnim bankarskim stopama, projekti zajmova DeFi nude mnogo veće pasivne prinose, posebno za razvijene zemlje. No, nisu bez svojih jedinstvenih izazova i prilika koje treba prevladati i realizirati prije nego što se može očekivati ​​usvajanje.

Izazovi i mogućnosti za DeFi posudbu

Iako DeFi projekti nude atraktivne pasivne tokove prihoda, oni i dalje nedostatak tekućineidentitet i još nisu spremne za borbu u pogledu sigurnosti. Protokoli poput lendf.me i bZx odnedavno su predmet ozbiljnih sigurnosnih propusta, udubljenje povjerenja na tržištu.

Štoviše, DeFi projekti nisu bez prepreka za ulazak – korisnici prvo moraju kupiti podržanu kriptovalutu, obično koriste tradicionalni bankovni račun i mjenjačnicu, prije nego što mogu koristiti decentralizirane platforme samo za kripto.

Međutim, nedavna udar u stabilnim kovanicama, vođeni financijskim i geopolitičkim krizama širom svijeta, ukazuje na pomak prema digitalnoj imovini kao njihovoj potencijal se ostvaruje. Nusprodukt ovog pogona je zanimanje za mogućnosti pasivnog dohotka povezane sa stabilnim kovanicama, što može dovesti korisnike do DeFi usluga i proizvoda.

U konačnici, budući da prijeđemo dalje prema digitalnoj ekonomiji, proizvodi DeFi vjerojatno će privući korisnike i potencijalno poboljšati stope prihvaćanja i usvajanja kriptografije širom svijeta.

Ulaganje u nagrade kao pasivni prihod

Ulog je još jedan popularan put za pasivni prihod u kripto prostoru. Ovom će se metodom privući veća pažnja jer se Ethereum, druga najveća kriptovaluta prema tržišnoj kapitalizaciji, kasnije ove godine prebacuje na protokol provjere udjela.

Da biste zaradili nagrade / zaradu na PoS blockchainu, morate "ulog" svoje novčiće (obično bilo koji iznos) zaključavanjem u novčanik ili pretplatom na razmjena koja podržava ulog. Ulaganjem kovanica sudjelujete u provjeri bloka (slično onome rudari rade za Bitcoin) i zaradite određeni postotak uloga kao nagradu.

Iako je prelazak ETH-a na PoS dugo očekivan, top 30 kriptovaluta uključuje nekoliko blockchain-a koji već podržavaju nagrade za ulog, kao što su EOS, Tezos (XTZ), Kozmos (ATOM) i Crtica (CRTICA).

Ulog na tržištuUlog na tržištu & Zaključano u vrijednosti ulaganja. Izvor: Ulaganje nagrada

S obzirom na to da je ulog stariji od proizvoda DeFi-a, ukupna tržišna kapitalizacija ulaganja iznosi preko 18,5 milijardi USD, a preko 9,9 milijardi USD zaključano je ulogom od 4. lipnja, prema Ulaganje nagrada podaci. To je gotovo 10 puta više od vrijednosti zaključane u DeFi-u, koji trenutno iznosi 1,01 milijardu dolara u vrijeme pisanja.

Što se tiče ulaganja nagrada, međutim, različiti novčići nude različite prinose, kao što je prikazano na donjem grafikonu.

stope nagradnih ulogaOdabrane nagrade za ulaganje u PoS. Izvor: Ulaganje nagrada

Na prvi pogled nagrade za ulog izgledaju vrlo atraktivne u usporedbi s kamatnim stopama za DeFi. Ali tu su povezani inherentni rizici, pogotovo jer ćete ulagati kovanice koje su vrlo nestabilne u pogledu cijene, pa će čak i vaše nagrade biti isplaćene u tim kovanicama, dodajući veći rizik u slučaju klizanja na tržištu.

Štoviše, kako se kovaju novi novčići, njihova se ponuda razrjeđuje, što rezultira inflacijom, što također utječe na stvarne prinose koje dobivate (što se odražava prilagođenim prinosima u gornjem grafikonu).

Iako je sigurnije ulagati kovanice s većim tržišnim ograničenjima i niskom volatilnošću, njihovi su prinosi obično puno niži od onih koje nude mali kapici, ali rizičniji kovani novac – kao što je prikazano u dolje spomenutim scenarijima.

Pregled uspješnosti najpopularnijih kovanica

Pobliže smo pogledali neke od najpopularnijih novčića za ulaganje kako bismo ispitali njihovu izvedbu u protekloj godini. Povratak se izračunava na temelju dnevnog složenja, s 365 razdoblja godišnje.

Tezos ima stopu nagrade od 5,7 godišnjih postotaka prinosa (APY). Prije godinu dana cijena XTZ-a bila je 1,58 dolara. Da je investitor stavio 1.000 USD u XTZ, kupio bi 630,99 XTZ tokena. Nakon jedne godine, temeljem APY-a, broj novčića u novčaniku investitora iznosio bi 667,89 – vrijedno 1.799,54 dolara, budući da je cijena XTZ-a porasla na 2,69 dolara.

S tim brojkama investitor bi gledao na godišnju dobit od 79,9 posto. Međutim, bilo je razdoblja kada je tržište opalo, oko listopada 2019., a ukupna vrijednost XTZ-ovog udjela ulagača iznosila je samo 488,38 dolara – izgubili su 511,62 dolara.

Kao što možete vidjeti iz donjeg grafikona, promjene cijene tokena određuju cjelokupni povrat ove investicije. Zarada od ulaganja pojavila bi se samo u završnoj fazi ulaganja zbog složenih kamata.

XTZ izvedbaJednogodišnja neto dobit od XTZ udjela. Izvor: OKEx

S druge strane, neki tokeni, poput IOST-a, imaju vrlo visoke nagrade. IOST nudi 10,35 posto APY, ali je vrlo hlapljiv i naglo je depresirao tijekom prošle godine.

Da je investitor uložio 1.000 USD prije godinu dana, kada je cijena IOST-a bila 0,013688 USD, dobili bi 73 057 IOST tokena. Nakon jedne godine broj kovanica nagomilao bi se na 80.999, ali vrijedili bi samo 361,09 američkih dolara jer je cijena IOST-a pala na 0,004458 američkih dolara.

Ovaj scenarij označava 64 posto neto godišnjeg gubitka za investitora, iako je postotak dobitaka bio vrlo visok i atraktivan.

IOST ulog performansiJednogodišnja neto dobit IOST udjela. Izvor: OKEx

Iako gornji primjeri pokazuju svojstvene rizike, ulog ostaje privlačan onima koji traže pasivan prihod i jest lakše objasniti nekripto korisnicima, koji to mogu usporediti s dividendama na dionice.

S druge strane, kritičari vjerujte da ulog smanjuje likvidnost tržišta jer potiče "zaključavanje" kovanice, koje se zatim uklanjaju s tržišta, a također mogu ometati upotrebu decentraliziranih aplikacija, koje su dio DeFi-a.

Put ispred, Ethereum i pojačani nadzor

Sljedeća velika prekretnica za ulaganje i DeFi je nadolazeća nadogradnja Ethereuma. Njihov PoS protokol već je aktivan na testnet mreži i Ethereum 2.0 validatori mogu očekivati ​​da zaradite između 4,6 do 10,3 APY kao nagrade za ulog.

Povijest ravnoteže ETHEthereum 2.0 nagrade za ulaganje na testnet. Izvor: Beaconcha.u

Međutim, za Ethereum 2.0 trebate držati najmanje 32 ETH da biste pokrenuli čvor validatora ili ulog. Kao takvi, uočavamo sve veći interes za akumulacijom ETH u očekivanju prelaska mreže na PoS.

Cao Yin, osnivački partner zaklade Digital Renaissance, izrazio je optimizam u vezi s prijelazima mreže na PoS i njezinim utjecajem na cijenu ETH-a. Rekao je za OKEx Insights:

“Ulog može imati velik utjecaj na cijenu Ethereuma. Vidjeli smo velike staking projekte poput Tezosa koji su se vrlo dobro pokazali u cjenovnom smislu. Mehanizam zalaganja smanjuje veliku količinu žetona u optjecaju.

Procjenjujemo da će nekoliko milijuna ETH biti zaključano u razne čvorove za iskolčenje, što će imati značajan utjecaj na ponudu na tržištu. U najjednostavnijim uvjetima ekonomije potražnje-potražnje, s smanjenjem ponude i povećanjem potražnje, cijena ETH-a trebala bi rasti. “

Uvođenjem ETH podrške za ulog, vidjet ćemo i sve veću konkurenciju između posudbe DeFi-a i prinosa uloga, jer ulagači imaju mogućnost odabrati najunosniju metodu.

Međutim, ova dodana vidljivost i pažnja također mogu ubrzati regulatorna ograničenja. Američki regulator regulira Komisiju za trgovinu robama s robom (CFTC) upozorio je u prošlosti se PoS tokeni mogli tretirati kao vrijednosni papiri u SAD-u.

Jason Williams, partner u Morgan Creek Digital, dotaknuo se takve mogućnosti u svojim komentarima za OKEx Insights. Rizik ulaganja uporedio je s balon početne ponude kovanica (ICO) koji su pukli pred regulatornim pritiskom:

“Ako se PoS tokeni tretiraju kao vrijednosni papiri, CFTC će stvoriti ICO 2.0 događaj kao što smo bili suočeni s povijesno dramatičnom promjenom tijeka usvajanja. Ako se POS tokeni tretiraju kao registrirane vrijednosne papire i prežive taj test, mogli bismo ih tretirati kao i DRIP-ove (planove reinvestiranja dividende) iz računovodstvene i porezne perspektive. “

S obzirom na potencijal ulaganja da privuče glavne korisnike, Dokaz o udjelu (POSA) uzima proaktivne mjere kako bi se osiguralo da regulatori budu pravilno informirani i educirani o fenomenu. Cilj POSA-e je otvoreni dijalog s Američkom komisijom za vrijednosne papire (SEC) kako bi se postigao uzajamni dogovor o standardima i pravilima koji utječu na prostor. Ako uspiju, dijalozi između dva entiteta mogli bi rezultirati konkretnim pravilima, utirući put za rast i šire usvajanje kriptovaluta i njihovih povezanih ekosustava.

Izjava o odricanju odgovornosti: Ovaj materijal ne smije se uzimati kao osnova za donošenje investicijskih odluka, niti ga treba tumačiti kao preporuku za sudjelovanje u investicijskim transakcijama. Trgovanje digitalnom imovinom uključuje značajan rizik i može rezultirati gubitkom vašeg uloženog kapitala. Trebali biste osigurati da u potpunosti razumijete rizik i uzeti u obzir razinu iskustva, ciljeve ulaganja i potražiti neovisni financijski savjet ako je potrebno

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke i kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner