Pet činjenica koje trebate znati o DCEP-u

DCEP je nedavno postao jedna od modnih riječi u blockchain prostoru, sučelje digitalnog juana koje nudi Poljoprivredna banka Kine (ABC) posljednjih je tjedana prikupilo puno naslova u zemlji i inozemstvu..

Iako je projekt Vaga podržan od Facebooka smanjenje broja od svog izvornog i pokušava vau globalnih regulatora, Kina se povećavala na području digitalnih valuta i navodno objavio svoj prvi scenarij primjene DCEP-a u Suzhouu.

Čini se da hrabri potezi kripto neprijateljske zemlje ne pokazuju samo da digitalna valuta postaje globalni trend, već je i čvrst dokaz da će blockchain tehnologija u budućnosti biti kritični dio globalnog financijskog sustava.

Krajnje pitanje je, što je DCEP i zašto ga je Kina htjela razviti? Sada se naslonite i uživajte dok iznosimo pet najvažnijih činjenica koje trebate znati o ovoj ometajućoj tehnologiji.

Što je DCEP?

DCEP, zvan Elektroničko plaćanje digitalnom valutom, projekt je Centralne banke za digitalnu valutu (CBDC) koji vodi Narodna banka Kine. Plan je dio odgovor zagovorniku predsjednika Xi Jinpinga da “iskoristi priliku” blockchain tehnologije. Digitalni juan je strukturirano na dvorazinskom monetarnom sustavu. (1) CBDC koji je izdala središnja banka komercijalnim bankama i (2) CBDC koji je izdala poslovna banka usmjeren je na javnost.

Očito je snimka zaslona koji pokazuje da sučelje ABC-a sugerira da je pokus bio fokusiran na potrošačku upotrebu.

Zašto ga je Kina razvila?

Početak kineskog projekta DCEP započeo je još od 2014. godine kada je PBOC osnovan istraživački tim specijaliziran za kriptovalute i uspostavljen istraživačkog instituta za digitalnu valutu 2017. godine.

Možda se pitate zašto je kineska vlada razvila svoju digitalnu valutu kad je mobilno plaćanje mnogim kineskim građanima dio svakodnevnog života. Zamjenik ravnatelja odjela za plaćanja PBOC-a, Mu Changchun, dali njegov odgovor: „Radi zaštite naše monetarne suverenosti i legalnog valutnog statusa. Moramo planirati kišni dan. ” Mu je također naglasio da DCEP nije dizajniran za kopiranje Vage i bit će vezan 1: 1 za RMB.

Pros

U usporedbi s fizičkim novcem, DCEP ima svoje prepoznatljive prednosti. Za vladu bi digitalni juan mogao eliminirati troškove ispisa novca.

Komercijalnim bankama DCEP bi mogao olakšati više novčanih transakcija s nižim troškovima, povećati poslovne inovacije uz minimaliziranje rizika.

Za javnost bi ih DCEP mogao spasiti od neizravnih naknada za transakcije za međubankarske transfere. Domaća i prekogranična plaćanja također će postati manja trvenja.

Naravno, DCEP može donijeti puno više prednosti, a mi bismo trebali prihvatiti promjenu kao i budućnost valute.

Što to znači za tržišta kriptovaluta?

Možda je to najveća briga kripto tržišta. Možemo zamisliti da će pokretanje DCEP-a proširiti društveno prihvaćanje blockchain tehnologije i umanjiti predrasude ljudi prema njoj. Uz bolje razumijevanje i stvarne primjene ove revolucionarne tehnologije, tradicionalna investicijska zajednica mogla bi biti otvorenija za blockchain ulaganja. Ovaj potencijalni pomak stava mogao bi donijeti pozitivan utjecaj na postojeći kripto prostor. Iako je bilo zabrinutosti zbog trenutnog prostora stabilnog valuta, čini se da je prerano pristupiti tome kako bi DCEP utjecao na tržište stabilnog valuta.

Što možemo očekivati ​​u smislu CBDC-a?

Možemo predvidjeti da će više zemalja i regija uskočiti u CBDC skup nakon Kine, a SAD bi mogle biti jedna od njih. U svjetlu nedavne pandemije COVID-19, neki američki zakonodavci jesu raspravljali o tome kako digitalizirani dolar može biti dio poticajnog paketa. ECB također poduzima proaktivnije pristup kada je riječ o studiji posjedovanja EUR-a s blockchain-om. U međuvremenu u Hong Kongu, bivši izvršni direktor HKMA predložio da treba promicati digitalnu valutu koja pokriva četiri regije (Kinu, Japan, Koreju i Hong Kong). Vjeruje da će ova inicijativa ne samo umanjiti neugodnosti prekograničnog plaćanja za poduzeća. Također, bolje će se nositi s gospodarskom stagnacijom u istočnoj Aziji.

Zaključak

Sad kad se čini da je službeno predstavljanje DCEP-a pred vratima, trebali bismo se bolje pripremiti za digitalniju, prikladniju i bolju budućnost.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner