Potpuno razrijeđene vrijednosti mogu dovesti u zabludu investitore i trgovce tvrtke DeFi

Pobliži pogled na tri istaknuta projekta DeFi otkriva ograničenja inflatorne opskrbe cijenama.

Potpuno razrijeđena tržišna vrijednost kakva bi bila tržišna kapitalizacija digitalne imovine da su izdani svi novčići ili žetoni u ukupnoj ponudi.

Na primjer, Uniswap će u konačnici izdati ukupno milijardu UNI tokena tijekom sljedeće četiri godine. Ako hipotetički cijenimo UNI po cijeni od čak 3,00 USD po žetonu, FDV bi iznosio 3 milijarde USD. Od 15. listopada ima token upravljanja decentraliziranom burzom cirkulirajuća opskrba od 185.059.564 i zapravo trguje po cijeni od 3,36 dolara po žetonu, dajući UNI-u tržišnu kapitalizaciju od 623 milijuna dolara – što je još uvijek daleko od njegove trenutne potpuno razrijeđene vrijednosti od 3,364 milijarde dolara. 

Poznati decentralizirani financijski projekti trenutno se izuzetno razlikuju u smislu njihovog tržišnog ograničenja i FDV-a. Na primjer, yearn.finance je dodijelio svoju ukupnu ponudu YFI tokena u roku od tjedan dana, što znači da je njegov omjer tržišne kapitalizacije i FDV jednak 100%. S druge strane, Curve svakodnevno distribuira 2 milijuna CRV tokena putem rudarstva likvidnosti, što će postupno povećati njezinu opskrbu na najviše 3,03 milijarde CRV – što će rezultirati izuzetno niskim omjerom tržišne kapitalizacije i FDV od 2,64%. 

Za usporedbu, SushiSwap tvrdo pokriven njegova ponuda na 250 milijuna tokena 20. rujna – smanjujući njegov FDV na 99 milijuna dolara, na temelju cijene od 15. listopada od 0,76 dolara po SUSHI. To čini omjer tržišnog ograničenja i FDV-a SushiSwap-a približno 76,93%, nakon smanjenja ponude. Njegov glavni konkurent, Uniswap, ima omjer od približno 18,51%.

Većina potpuno razrijeđenih tržišnih kapitalizacija veća je od trenutne tržišne kapitalizacije. Izvor: Coingecko, OKEx

Koliko je važna potpuno razrijeđena vrijednost kriptovalute?

Pitanje koje vrijedi ovdje ispitati jest je li FDV kritična metrika na tržištu kriptovaluta. Jesu li sudionici na tržištu racionalni gledati na teorijske procjene smještene godinama u budućnost?

Kako bismo odgovorili na ovo pitanje, uspoređujemo brojeve koji stoje iza Uniswap, SushiSwap i Curve – tri decentralizirane burze s dokazanim novčanim tokovima.

Financijski podaci Uniswap, SushiSwap i Curve prikazuju neke ključne razlike. Izvor: cryptofees.info, CoinGecko, OKEx

Prvo, CRV ima najniži omjer tržišne granice prema FDV-u i, s obzirom na cijenu, ima najlošiji učinak. Od 15. listopada, cijena od 0,54 dolara pala je 99% s vrha od 54 dolara, a cijena nije porasla puno s dna od 0,46 dolara.

Među tri decentralizirane burze, Curve ima najbolji omjer tržišne kapitalizacije prema godišnjim naknadama, 6,26 – ali ujedno ima i najveći omjer FDV-a i godišnjih naknada, od 237. S obzirom na to da je njegova ukupna zaključana vrijednost otprilike 53% od Uniswapa i njegove prosječne sedmodnevne naknade su 19% od Uniswapa, mogli bismo zaključiti da su sudionici na tržištu zabrinuti zbog njegove masovne stalne distribucije tokena. Također, možemo vidjeti strmu krivulju povećanja opskrbe CRV-om. Kao rezultat toga, potencijalni dnevni pritisak prodaje podiže svoju simboličnu cijenu na samo 16% cijene UNI-a.

Krivulja inflacije za CRV dramatična je. Izvor: gov.krivina.fi

Nedostaci promatranja potpuno razrijeđenih vrijednosti


U prostoru kriptovaluta mnogi se ljudi boje sve veće ponude kovanica ili tokena. Možda točnije, boje se agresivnih rasporeda inflacije. Uz malo šanse da se značajna promjena u osnovama projekta dogodi u kratkom vremenskom razdoblju, tržišni način suočavanja s tekućim izdavanjem novih tokena je kontinuirano snižavanje cijene.

Curve je dobar slučaj za to, jer je stvorio čudan fenomen u kojem kripto zajednica Curve gleda kao jednu od najstabilnijih platformi za uzgoj likvidnosti, ali svi izbjegavaju kupnju CRV tokena na sekundarnom tržištu. S naglim padom cijena i agresivnom stopom inflacije, tržišna kapitalizacija Curvea nije se puno promijenila od sredine rujna – čak je i opala.

Tržišna kapitalizacija CRV-a u padu je tijekom većeg dijela rujna. Izvor: CoinGecko

Potpuno razrijeđena denominacija vrijednosti može biti dobra metrika za dugoročne ulagače, jer im omogućuje da bolje prosude je li vrijednost projekta krajnje izvan okvira. Primjerice, FDV za CRV popeo se na 160 milijardi dolara od 15. listopada – otprilike 65% od BTC-a – na dan pokretanja. To olakšava investitorima da shvate da je cijena CRV-a precijenjena. Također, investitorima omogućuje izbjegavanje zamke vrednovanja uzrokovane malom količinom početnih tokena.

Jedan nedostatak metrike potpuno razrijeđene vrijednosti je taj što može napuhati ukupnu vrijednost projekta. Na primjer, recimo da projekt trenutno ima milijun istaknutih tokena. Kasnije danas, objavit će još 10 milijuna tokena izdanih tijekom sljedeće tri godine. Znači li to da "tržišna kapitalizacija" projekta bit će 11x veći nego što je bio jučer? Budući da upravitelji projekata mogu pokrenuti prijedloge za promjenu krivulje opskrbe u bilo kojem trenutku, trenutni FDV mogao bi postati nevažan.

Rasprava o metodama vrednovanja u konačnici se odnosi na to vrijedi li kupiti novčić ili žeton ili ne. Dovodi li smanjenje FDV-a smanjenjem inflacije do povećanja cijene tokena? Ovdje nam SushiSwap daje dobar primjer.

Lijevi krug u donjem grafikonu podudara se s pokretanjem UNISwap-ovog UNI tokena, zbog čega je TVL konkurenta SushiSwap-a brzo opao. Krug s desne strane poklapa se s odlukom SushiSwap-a da svoju ponudu ograniči na 250 milijuna tokena, što je navelo poljoprivrednike da odustanu, jer nisu vidjeli dovoljno poticaja za nastavak uzgoja SUSHI-a. To podrazumijeva da, kada se nagrade značajno smanje, poljoprivrednici s prinosom jednostavno hrle prema sljedećem projektu.

Ukupna vrijednost zaključana u SushiSwap-u naglo je naglo pala nakon dvije najave. Izvor: DeFi puls

U prinosu je održivost ključna jer vremenska razdoblja za uzgoj nisu kratka. Na primjer, nagrade tvrtke Uniswap raspoređuju se tijekom četiri godine. Smanjenje ukupne ponude tokena može povećati cijenu, ali neće promijeniti vrijednost projekta. Istodobno, to neće učiniti imovinu odjednom oskudnijom.

Kada se uspoređuju ove tri decentralizirane razmjene, SushiSwap ima neke od najboljih financijskih podataka, sveukupno – najniži metrički iznos FDV-a-godišnjih naknada, u 18.30, i najveći postotak tržišnog ograničenja-FDV-a, od 76,93%, jednom iznenada je spustio opskrbu tokenima. Međutim, sudionici tržišta zažalili su zbog ovog pristupa, a to se odrazilo i na njegovu cijenu. Još je gore što mu se cijena odbila za samo 10,26% od najnižeg trenutka.

U drugom primjeru, Cream Finance (CREAM) izgorjelo 67,5% njegove ponude tokena 20. rujna. Cijena tokena trebala se utrostručiti – ako se FDV zadrži – ali porasla je za manje od 50%. Opet, za projekt uzgoja prinosa kojem će trebati godine da napokon završi, oskudica na početku nije glavni čimbenik. Prema tome, smanjenje proizvodnje likvidnosti ne dramatično utječe na cijene. 

Izgaranje opskrbe tokena CREAM u konačnici nije malo spriječilo opći pad cijena. Izvor: CoinGecko

Jeftini FDV-ovi sami po sebi ne pružaju podršku za cijenu tokena

Ukratko, slučaj CRV pokazuje nam kako agresivna stopa inflacije može destimulirati ulagače da kupuju i drže novokovane tokene. Slučaj SUSHI, s druge strane, pokazuje nam da je veliko smanjenje ponude, iako je FDV izgledalo jeftinije, malo utjecalo na njegovu cijenu.

Nagrade za uzgoj prinosa i inflatorne zalihe igraju veliku ulogu u stjecanju korisnika. Međutim, još je kritičnija sposobnost privlačenja korisnika projektu i dopuštanje da temeljna vrijednost raste brže nego što je razrijeđena ponuda tokena. 

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map