Praznina regulacije DeFi-a: Decentralizacija vs. Zaštita investitora

Decentralizirano financiranje, koje se obično naziva DeFi, zabilježilo je značajan rast u drugom tromjesečju 2020. Dnevni opseg transakcija dosegnuo je vrhunac svih vremena od 608 milijuna dolara 21. lipnja. Ukupna vrijednost dolara zaključana u DeFi-u dosegla 1,95 milijardi dolara u drugom tromjesečju 2020. – tromjesečni rast od 311%. A od srpnja je ta vrijednost narasla na 2,83 milijarde dolara.

Iako je velik dio DeFi-ovog fokusa usmjeren na porast Compound-a i sve veće količine decentraliziranih burzi, nije puno rečeno o razvoju regulatornih okvira za nišu u industriji u nastajanju. Imajući to na umu, OKEx Insights ispituje regulatorno okruženje za platforme za kriptozajmljivanje i decentralizirane burze.

Ključne razlike između centralizirane i decentralizirane platforme za kriptozajmljivanje

Transakcije zajma na tržištu kriptozajmljivanja dosegla 8 milijardi dolara u četvrtom tromjesečju 2019., za 700% više u odnosu na 2018. Zbir, međutim, ostaje nepromjenjiv u usporedbi s tradicionalnim tržištem zajmova koje se može pohvaliti godišnji obujam transakcije od 85 milijardi dolara. Ipak, tržište kriptozajmljivanja ubrzano dobiva na snazi ​​- a centralizirane i decentralizirane platforme za pozajmljivanje ključni su igrači u industriji koja tek započinje.

Centralizirane platforme za kriptozajmljivanje, poput BlockFi i Celsius Network, slične su tradicionalnim tvrtkama za financijske usluge, koliko god zadržati potpunu kontrolu prilikom podudaranja i izvršavanja zahtjeva za zajmovima između zajmoprimaca i zajmodavaca. Djelatnosti centraliziranih platformi za kriptozajmljivanje uključuju čuvanje imovine klijenata i određivanje kamatnih stopa kripto imovine.

Suprotno tome, decentralizirane platforme za kriptozajmljivanje koriste pametne ugovore kako bi uklonile potrebu da centralizirane treće strane djeluju kao posrednici. Pametni ugovori koriste se za izvršavanje kreditnih transakcija, određivanje kamatnih stopa za kripto imovinu i čuvanje kolaterala i za zajmodavce i za zajmoprimce. Compound i Maker dva su primjera decentraliziranih platformi za kriptozajmljivanje.

Postoje četiri ključne razlike između centralizirane i decentralizirane platforme za kriptozajmljivanje:

  • Skrbništvo
  • Upravljanje
  • Usklađenost
  • Profitni model

Centralizirane platforme su skrbničke

Centralizirane platforme za kriptozajmljivanje su skrbničke, što znači da kolateral korisnika zadržava platforma za posudbu ili skrbnik treće strane. Iz perspektive zajmodavca, platforma je odgovorna za ublažavanje rizika druge ugovorne strane. Zajmodavci pretpostavljaju da platforma može zaštititi njihovu imovinu i osigurati da dužnik na vrijeme otplaćuje zajam.

BlockFi je jedan od zapaženih primjera među skrbničkim platformama za kriptozajmljivanje, kakva je imovina klijenta deponiran s skrbnikom treće strane. Kad korisnici pošalju svoje osiguranje BlockFi-u, ono se zatim prenosi u sustav hladnjaka koji pruža Gemini, regulirana razmjena kriptovaluta, novčanik i skrbnik. Zajmoprimci ne mogu pristupiti osiguranju dok ne isplate svoje zajmove.

Regulirani, centralizirani kripto skrbnik korisnicima pruža dodatnu zaštitu investitora. U slučaju BlockFi-a, Blizanci (tj. Skrbnik) dobio licencu za povjerenje iz New York State Departmenta za financijske usluge – zahtjev da bude usklađen sa specifičnim potrebama kapitalne pričuve i bankarskim standardima sukladnosti prema §100 Newyorškog zakona o bankama.

Decentralizirane platforme nisu skrbničke

S druge strane spektra, decentralizirane platforme za pozajmljivanje nisu skrbničke, što znači da nemaju izravan pristup korisničkim sredstvima. Zajmoprimci i zajmodavci na platformi za posudbu DeFi oslanjaju se na pametne ugovore kako bi umanjili rizik druge ugovorne strane – vjeruju da spomenuti pametni ugovori mogu izvršavati kreditne transakcije bez tehničkih kvarova ili rupa koje se mogu iskoristiti.

Trenutni lider u decentraliziranim financijama, Compound, primjer je platforme za zajmove bez skrbništva. Korisnici osiguravaju kolateral za posudbu druge kripto imovine. Kolateral predstavlja pametni ugovor nazvan cToken – koji je pohranjeni i upravljani sami korisnici Compounda, a ne Compound tim ili skrbnici treće strane.

Tko upravlja decentraliziranom kreditnom platformom?

Razlika u pristupu upravljanju između centraliziranih i decentraliziranih platnih platformi može se odraziti svrhom izvornih tokena platformi.

Upravljanje centraliziranim platformama za pozajmljivanje, općenito govoreći, kontrolira glavni razvojni tim. Izvorni tokeni platforme dodjeljuju se korisnicima prvenstveno u transakcijske svrhe. U slučaju Celzijeve mreže, njegov izvorni token, CEL, dopušta korisnici za izdavanje zajmova, prikupljanje kamata i posudba kriptovaluta. Izvorni token platforme za plaćanje Crypto.com, CRO služi kao sredstvo plaćanja i namire na matičnom blockchainu tvrtke.

Izvorni tokeni decentraliziranih platnih platformi, s druge strane, omogućuju korisnicima sudjelovanje u procesu upravljanja platformama. Primarni primjer bio bi Compound, koji omogućava korisnicima da glasaju o prijedlozima upravljanja pomoću izvornog tokena protokola, COMP. Na primjer, vlasnici žetona nedavno glasao povećati faktor osiguranja WBTC-a s 0% na 40% – omogućujući korisnicima da posude WBTC uz korištenje 40% njegove vrijednosti kao kolaterala.

Centralizirane platforme za kriptozajmljivanje više su usklađene

Što se tiče usklađenosti, centralizirani protokoli za posudbu kriptozajmova imaju strože zahtjeve – posebno za poštivanje postojećih propisa o znanju svog kupca i sprječavanja pranja novca u jurisdikcijama u kojima posluju – od decentraliziranih protokola zajma. Na primjer, da bi se pridržavali KYC / AML postupaka prilikom podnošenja zahtjeva za zajam, korisnici BlockFi-a moraju otkriti njihove osobne podatke – uključujući broj socijalnog osiguranja, javne ključeve novčanika i bankovne podatke.

Suprotno tome, KYC / AML postupci obično nisu potrebni za korisnike na decentraliziranim platformama za kriptozajmljivanje. Kristi Swartz, direktorica tvrtke Swartz, Binnersley & Associates, koristi Compound kao primjer da izrazi svoju zabrinutost zbog nedostatka zaštite investitora za korisnike decentraliziranih platnih platformi. Rekla je za OKEx Insights:

“Jedan od nedostataka decentralizacije je taj što zaštita investitora postaje mnogo teža jer tradicionalni alati, poput prekidača, nisu dostupni. Spoj, koji automatski postavlja kamatne stope na temelju ponude i potražnje, djelomično je u stanju postići stabilnost. Međutim, to možda nije dovoljno. Analogno tome, središnje banke se ne mogu i ne mogu oslanjati samo na kamatne stope kako bi postigle financijsku / monetarnu stabilnost. “

Također je komentirala mogućnost da se neke mjere poštivanja zaštite investitora upišu u pametne ugovore protokola:

“Kako je ljudska intervencija minimalna u DeFi-u – ili, barem bi se to trebalo učiniti – sve mjere moraju biti kodirane u sam protokol. Primjeri mogu uključivati ​​strože politike upravljanja rizicima ili zahtjeve koji uzimaju u obzir nedostatak bodovanja bodova i nižu razinu ljudskog nadzora. “

Kako platforme za kriptozajmljivanje donose zaradu?

Kada se uspoređuju centralizirane i decentralizirane platforme za kriptozajmljivanje, očito se postavlja pitanje profitnih modela.

Slično tradicionalnim platformama za pozajmljivanje, centralizirane platforme za kriptozajmljivanje prvenstveno koriste model dobiti koji se temelji na rasponu kamatnih stopa – tj. Na razlici između kamatne stope primljene od zajmoprimaca i kamatne stope plaćene zajmodavcima. Veći raspon kamatnih stopa ukazuje na veću profitabilnost.

Uz to, tradicionalne financijske institucije postaju klijentela centraliziranih platnih platformi. Na primjer, BlockFi ponude usluge institucionalnim zajmovima i pruža likvidnost institucionalnim zajmoprimcima. Celsiusova mreža također bilježi povećanu institucionalnu potražnju. Alex Mashinsky, izvršni direktor tvrtke, rekao je u intervjuu u ožujku da su na Celzijevoj mreži “blizu 100% zajmoprimaca institucije”.

S druge strane, decentralizirane platforme za posudbu po svojoj prirodi ne donose zaradu. Međutim, oni koji drže upravljački token platforme, u teoriji će profitirati od upotrebe platforme. Maker, druga po veličini decentralizirana platforma za posudbu, zarađuje prihod od naknada za stabilnost i naknada za likvidaciju. Prihod se zatim raspodjeljuje vlasnicima Maker tokena, MKR, koji se koristi za izgradnju cijena oracle infrastrukture i podržati istraživanje upravljanja kolateralnim rizicima.

Centralizirana i decentralizirana regulacija razmjene kriptovaluta

Osim platformi za kriptozajmljivanje, regulacija decentraliziranih razmjena kriptovaluta – koje se obično nazivaju DEX-ovima, još je jedan važan pokazatelj održivog razvoja DeFi-a.

Iako ne postoji globalni konsenzus što se tiče regulacije razmjene kriptovaluta općenito, Sjedinjene Države pokazale su se jednim od najnefleksibilnijih regulatora i aktivnih izvršitelja u tom prostoru. U određenom smislu, američki propisi mogu poslužiti kao zvuk zvona za mnoge druge nacije.

Kako Sjedinjene Države gledaju na centralizirane i decentralizirane razmjene

Američka komisija za vrijednosne papire i burze, kao regulator trgovanja vrijednosnim papirima u zemlji, prva primijenjena pravila vezana uz kripto koji se odnosi na hak decentralizirane autonomne organizacije nazvane The Dao u lipnju 2016., u kojoj je 3,6 milijuna etera (oko 44,6 milijuna dolara u to vrijeme) ukradeno je s platforme. Prema agenciji izvješće 25. srpnja 2017. SEC je izjavio da ako trgovačka platforma djeluje kao razmjena i nudi digitalnu imovinu koja predstavlja vrijednosne papire, treba se registrirati kod SEC-a kao nacionalna burza vrijednosnih papira (ili ispuniti uvjete za izuzeće od registracije) radi poštivanja saveznog zakona o vrijednosnim papirima.

Jay Clayton, predsjednik DIP-a od 2017. godine, napomenuo je u a izjava od studenog 2017. da sudionici na tržištu, uključujući burze, ne smiju potkopavati AML ili KYC obveze za bilo koje provedene aktivnosti kriptovalute. Naglasio je da bi razmjene trebale tretirati plaćanja i transakcije u kriptovalutama na isti način kao i gotovinske transakcije.

Clayton je tada pušten svjedočanstvo u veljači 2018. godine koji je izrazio svoju zabrinutost u vezi s kriptovalutama. Predsjednik DIP-a napomenuo je da platforme za trgovanje s popisom tokena prodanih u početnim ponudama kovanica nisu pružale odgovarajuću zaštitu investitora u skladu s transakcijama putem brokera-dilera na registriranim burzama ili alternativnim sustavima trgovanja. Te zaštite investitora uključuju najbolje izvršenje, ograničenja prodaje u kratkom roku, zabrane pokretanja unaprijed i zahtjeve za skrbništvom i kapitalom.

DIP je zatim objavio a izjava u ožujku 2018. u vezi s burzama koje trguju digitalnom imovinom – podsjetivši ih da nemaju iste standarde integriteta kao registrirana nacionalna burza vrijednosnih papira.

EtherDelta: Prekretnica koja vlada na decentraliziranim razmjenama

Decentralizirane razmjene sa svoje su strane prvi put dospjele u središte pozornosti DIP-a presuda o EtherDelti – prekretnica u povijesti regulacije DEX-a.

EtherDelta je decentralizirana burza koja nudi trgovanje eterima i ERC-20 tokenima. Nakon dvije godine rada, SEC je optužio osnivača Zacharyja Coburna za rad neregistrirane burze – prvi slučaj takvog ovrha protiv decentraliziranih burzi. Coburn je pristao na nalog i pristao platiti 300 000 američkih dolara, 13 000 američkih kamata i kaznu od 75 000 američkih dolara.

Ključno pitanje u ovoj presudi vrtilo se oko toga nudi li EtherDelta trgovanje vrijednosnim papirima ili ne i, kao rezultat toga, potrebno ga je registrirati kod SEC-a da služi američkim korisnicima.

EtherDelta je ponudio trgovanje vrijednosnim papirima

U spomenutom izvješću SEC-a o DAO-u, regulatorno tijelo se pozvalo na Howeyev test odrediti jesu li digitalni tokeni – ili bilo koja imovina po tom pitanju – vrijednosni papiri. Howey-ov test navodi tri ključna kriterija:

  1. Ulaganje novca
  2. Zajedničko poduzeće
  3. Razumno očekivanje dobiti koja proizlazi iz napora drugih

U presudi EtherDelta, SEC je prvo utvrdio vremenski okvir tijekom kojeg je Coburn osnovao i upravljao burzom kao relevantno razdoblje – od 12. srpnja 2016. do 15. prosinca 2017. Tijekom relevantnog razdoblja, regulator je zaključio da postoji više od 3,6 milijuna naloga za kupnju i prodaju ERC-20 tokena. Otprilike 92% trgovalo se tijekom razdoblja nakon što je DIP objavio izvješće DAO.

Što se tiče ERC-20 tokena koje nudi EtherDelta, SEC vladao da su korisnici kupili određene tokene ERC-20 s razumnim očekivanjem profita. Takva su očekivanja proizašla iz operativnog napora tvrtke Coburn, gdje su korisnici očekivali povećanje vrijednosti svojih ulaganja u sekundarno trgovanje.

Na primjer, Coburn je pružao česta ažuriranja korisnicima EtherDelte putem Twittera i Reddita, što su korisnici možda koristili u pokušaju donošenja informiranijih odluka prilikom trgovanja ERC-20 tokenima na EtherDelta.

Ovo očekivanje dobiti od korisnika EtherDelte u skladu je s trećim uvjetom prema Howeyjevom testu. Međutim, SEC nije precizirao koji ERC-20 tokeni ponuđeni u EtherDelti udovoljavaju definiciji vrijednosnih papira.

EtherDelta je udovoljila definiciji razmjene

DIP zaključio da je EtherDelta udovoljila definiciji razmjene – plus, barem neki od tokena kojima se na njoj trguje mogli bi se smatrati vrijednosnim papirima. Kao takva, EtherDelta se trebala registrirati kao nacionalna burza vrijednosnih papira, sukladno Odjeljak 5. Zakona o razmjeni.

Da bi se procijenilo je li EtherDelta zadovoljila definiciju razmjene, SEC je upotrijebio funkcionalni test pod Pravilo 3b-16 (a) Zakona o razmjeni. U primjeni testa SEC je utvrdio da je EtherDelta koristila svoju knjigu narudžbi za prikupljanje naloga za trgovanje više kupaca i prodavača. Nadalje, platforma je iskoristila svoje web mjesto, knjigu narudžbi i unaprijed programirane protokole trgovanja kako su utvrđene i nediskrecijske metode za trgovanje korisnika tijekom relevantnog razdoblja.

Kao takav, EtherDelta je ispunio dva kriterija postavljena u funkcionalnom testu i, prema tome, ispunio zahtjeve koji se smatraju razmjenom prema Odjeljak 3. (a) (1) Zakona o razmjeni.

Coburnova akcija na EtherDelti dovela je do kršenja Zakona o razmjeni

Iako se EtherDelta trebala registrirati kao nacionalna burza vrijednosnih papira kako bi ostala usklađena, Coburn to nije učinio tijekom odgovarajućeg razdoblja. Prema DIP-u, to je dovelo do kršenja odjeljka 5. Zakona o razmjeni.

Kao osnivač EtherDelte, Coburn je bio odgovoran za pisanje i primjenu pametnog ugovora platforme na blok-lancu Ethereum. Kako je Coburn imao potpunu i isključivu kontrolu nad poslovanjem EtherDelte, DIP je izjavio da je trebao znati da će neuspjeh registracije kao nacionalna burza vrijednosnih papira dovesti do kršenja.

Pametna regulacija ugovora i dalje je ograničena

Iako presuda EtherDelta služi kao orijentir i potencijalno prethodna sudska odluka za približavanje decentraliziranim burzama, postojeća regulativa ima ograničenu primjenu da zaštiti investitore od ranjivosti pametnih ugovora.

U razgovoru za OKEx Insights, Kristi Swartz objasnila je ključne prepreke za regulaciju pametnih ugovora – i posebno, potencijalne implikacije na programere koji stoje iza njih. Izjavila je:

“U srcu pametnog ugovora nalazi se, prema zakonskoj definiciji, ugovor – iako se čini da nosi novu odjeću. Uvjeti pametnog ugovora tvore pravni sporazum dviju strana. S tim u vezi, treba razmotriti treba li i odgovoran programer pametnog ugovora. ”

Prema Swartzu, utvrđivanje odgovornosti kada je riječ o pametnim ugovorima složena je stvar. Iako se odvjetničko društvo može tužiti zbog nesavjesne izrade tradicionalnog ugovora, nije potpuno jasno tko preuzima rizik za potencijalno iskoristiv pametni ugovor.

Nadalje, potpuno je drugo pitanje odrediti koje regulatorno tijelo treba imati ovlasti nad pametnim ugovorima. Swartz je objasnio:

„Slično tome, trebalo bi razmotriti i upravljanje – koji regulator može biti uključen, na koje se mjerodavno pravo ugovor oslanja? Propisi mogu imati samo ograničenu zaštitu za ranjivosti pametnih ugovora. Stranke će i dalje trebati provesti vlastitu skrbnu provjeru pametnog ugovora kako bi utvrdile da li je prikladan za određene svrhe. Kao što kaže latinska fraza, ‘upozorite na emptor’ – kupac, oprez! “

Preporuka FATF-a o razmjeni kripto valuta

Osim Sjedinjenih Država, druge države i organizacije aktivno istražuju regulaciju razmjene kriptovaluta. Jedan od zapaženih primjera je međuvladino tijelo Radna skupina za financijsko djelovanje.

U lipnju 2019. FATF pušten ažurirana preporuka o međunarodnim standardima za borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma. Konkretno, to izdao „Tumačiteljska napomena uz Preporuku 15 o novim tehnologijama“ kako bi se dodatno pojasnilo kako bi se zahtjevi FATF-a trebali primjenjivati ​​na davatelje usluga virtualne imovine, poput burzi kriptovaluta. Kao što je definirao regulator, VASP-ovi uključuju fiat-to-crypto burze i crypto-to-crypto burze. Je li razmjena centralizirana ili decentralizirana, očito je izvan dosega preporuka FATF-a.

Temeljni propis koji se odnosi na razmjene kripto valuta povezanih s FATF-om je Preporuka 16 – obično poznata kao “pravilo putovanja”. Kao što se izvorno primjenjivalo na tradicionalne banke, pravilo putovanja sada zahtijeva razmjenu kriptovaluta da prikupljaju i dijele podatke o klijentima koji se odnose na transakcije kriptovaluta. Podatak uključuje ime i adresa novčanika začetnika i korisnika, kao i adresa pošiljatelja i dokaz o identitetu. Razmjene kriptovaluta moraju osigurati da se podaci pošiljatelja i primatelja u svakoj transakciji evidentiraju i na zahtjev stave na raspolaganje relevantnim regulatornim tijelima.

Što nedostaje u DeFi regulaciji?

Unatoč nedavnoj popularnosti složenih i decentraliziranih razmjena, DeFi sfera je još uvijek u povojima – posebno u pogledu usklađenosti s propisima.

Jedan od razloga zbog kojih DeFi trenutno primjenjuje tako malo specifičnih propisa jednostavno je zbog činjenice da regulatori imaju ograničeno razumijevanje DeFi ekosustava. Swartz je za OKEx Insights rekla kako vjeruje da regulatori zauzimaju reaktivniji pristup DeFi regulaciji, a ne proaktivni. Objasnila je:

“Po svojoj prirodi DeFi je dizajniran da nema dozvolu i trenutno djeluje u ‘sivom’ području financijske industrije – što je, kao što znamo, visoko regulirano tržište. Trenutno se čini da DeFi operateri imaju neizgovoreni ‘kodeks ponašanja’ u kojem su dobri igrači u svemiru. Regulatori jasno pažljivo promatraju prostor i, kao što znamo, u pristupu su reaktivni, a ne proaktivni. Jedna transakcija bi mogla takoreći srušiti košaricu s jabukama. ”

Swartz je zatim identificirao dijelove koji nedostaju u zagonetci DeFi regulacije – naime, razmjere nadzora i postupanja s DEX-ima i stabilnim kovanicama. Objasnila je za OKEx Insights:

„Što se tiče regulacije u cjelini, po mom mišljenju, ovo treba razmotriti širokom četkom, a prvi korak je utvrditi treba li prostor imati lokalni ili globalni nadzor. Pitanje je, dakle, koja bi bonitetna vlast trebala regulirati koji aspekt DeFi-a – koji će, pak, zahtijevati konsenzus o okviru. Na primjer, bi li DEX trebao regulirati regulator vrijednosnih papira i terminskih ugovora? Bi li stabilna kovanice trebala regulirati središnja banka? “

Za Swartza mora postojati točna ravnoteža između prekomjerne regulacije koja guši inovacije i podrigulacije visokog rizika. “Potrebno je uvesti sofisticirano zakonodavstvo koje će pružiti obimnu zaštitu potrošača, upravljanje i načela koja vode operaterima koji žele pošteno iskoristiti ovaj prostor”, rekla je.

Jake Chervinsky, generalni savjetnik Compounda, dijelio je sličan osjećaj kada je rekao OKEx Insightsu da bi regulatori trebali omogućiti dovoljno prostora za DeFi. “Prerano je reći jesu li potrebni novi propisi za adresiranje DeFi protokola ili tokena”, objasnio je. “DeFi se tek počeo pojavljivati ​​kao uzbudljiv slučaj upotrebe digitalnih sredstava. Bila bi pogreška požuriti s novim propisima prije nego što se prostor stigne razviti."

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner