Pregled 2020: Usporedba najboljih investicija u godini, od propasti do procvata

Pobliži pogled na neke od kripto i tradicionalnih sredstava s najboljom izvedbom ove godine

Na stranu idealistički koncepti financijske slobode, kripto je nesumnjivo uzbudljiv prostor sa svojim divljim promjenama cijena i neviđenim dobicima – što rezultira raširenim špekulacijama i, ponekad, bogatstvom preko noći.

Nakon što je 2017. godine porasla do vrtoglavih visina, cijena Bitcoina (BTC) pretrpjela je dugotrajnu medvjeđu čaroliju, trgujući ispod 4.000 američkih dolara između prosinca 2018. i ožujka 2019. Međutim, cijene kriptovaluta porasle su u drugoj polovici 2019. godine, a BTC je trgovao iznad 10.000 američkih dolara na početak 2020. – odnosno sve dok u ožujku ove godine ponovno nije pala ispod 4000 dolara.

Točnije, nazvano je 12. ožujka "Crni četvrtak" (iako se pad dogodio 12. do 13. ožujka u Europi i Aziji) da su se i tradicionalna i kripto tržišta iznenada srušila zbog rasprodaje izazvane panikom potaknute sve većim brojem slučajeva COVID-19. S veličinom pandemije koja je iznenada došla u fokus u Sjedinjenim Državama, američke su burze doživjele svoj najveći jednodnevni pad u oko 30 godina.

Iako su se tradicionalna tržišta sutradan donekle oporavila, Bitcoin i kripto prostor nastavili su padati, a cijena vodeće digitalne valute izgubila je oko 50% do 13. ožujka. Međutim, oni koji su možda imali dovoljno sreće da su investirali na tržište na dno kraha u ožujku mogao je ostvariti značajne dobitke u studenom kada je cijena Bitcoina dosegla gotovo 19.400 američkih dolara.

To je rečeno, stvarnost nepredvidljivosti Bitcoina očita je u akciji cijena od 25. studenoga, kada je koncept ovog članka prvi put razrađen. Bitcoin je u to vrijeme bio blizu svog rekordnog razdoblja, ali je od tada pretrpio veliku korekciju i trguje se iznad 17.000 američkih dolara u trenutku pisanja ovog članka. Čini se da je ovaj posljednji pad potaknut zabrinutostima oko potencijalnog regulatornog suzbijanja kriptovaluta u SAD-u Iako je nejasno koliko će se brzo oporaviti vodeća digitalna imovina, čini se da je kratkoročni i srednjoročni vrh viđen 24. studenoga – 25.

Ova trenutna korekcija također nam daje cjelovit ciklus za analizu, pa smo odlučili napraviti usporedbu potencijalnih prinosa koje bi donijelo 1.000 američkih dolara u razne tradicionalne i kripto imovine 13. ožujka, da se proda 24. studenoga..

Za ovo izvješće pogledali smo 10 najboljih kripto imovine rangiranih u smislu njihove tržišne kapitalizacije na OKExu, kao i naš token platforme, OKB. U međuvremenu, s tradicionalne strane uključili smo zlato, Tesline dionice (TSLA) i globalne burzovne indekse poput Nasdaq 100 (naveden u SAD-u), Nikkei 225 (naveden u Japanu) i FTSE 100 (naveden u Ujedinjenom Kraljevstvu) . Prvo raspravljamo o izvedbi BTC-a, zatim o altcoin-ima i zaključujemo s tradicionalnom imovinom.

Iako je kupnja na dnu i prodaja na vrhu način da se ostvare maksimalni dobici, za ovu ćemo usporedbu pretpostaviti da su sudionici na tržištu 13. ožujka kupili navedenu imovinu u vrijednosti od 1.000 dolara po najnižim cijenama i prodali po najnižoj cijene na dan 24. studenoga (za razliku od najviših, početnih ili završnih cijena). Ova retrospektivna metoda rezultira izračunavanjem dobitaka koje bi bilo relativno realnije postići, za razliku od onih koji bi zahtijevali nevjerojatnost savršenog određivanja vremena na tržištu.

Bitcoin (BTC / USDT) zabilježio je otprilike 374% povrata ulaganja

Dnevni grafikon tržišta OKEx BTC / USDT od 13. ožujka do 24. studenog 2020. Izvor: TradingView

Bitcoin se ove godine vratio na tragu institucionalnog interesa, usvajanja u maloprodaji i velikih kupnji od strane tvrtki poput Squarea, MicroStrategyja i nedavno PayPala. Iako vodeća digitalna valuta prolazi kroz korekciju u vrijeme pisanja ovog članka, svoju je najvišu zelenu svijeću objavila 24. studenog, s najviših oko 19.380 USD i najnižim od 17.990 USD, prema tržištu OKEx BTC / USDT.

Ulaganje od 1000 dolara u Bitcoin kada se 13. ožujka trgovalo na otprilike 3.792 dolara, donijelo bi vam oko 0,2637 BTC, što je na najnižoj točki 24. studenoga vrijedilo otprilike 4.744 dolara – dodajući dobitak od 374,43%.

Iako su ove brojke još uvijek relativno nečuvene na tradicionalnim tržištima, Bitcoin je daleko od najboljeg učinka među kripto i tradicionalnim tržištima, kao što ćemo vidjeti u nastavku.

Najbolji altcoini zabilježili su do 967% povrata ulaganja

OKEx BTC / USDT i razni dnevni grafikoni altcoina od 13. ožujka do 24. studenog 2020. Izvor: TradingView

Iako je Bitcoin lider na tržištu, i bio je reklamiran kao najuspješniju investiciju u prethodnom desetljeću, nadmašili su je vrhunski altcoini tijekom 13. ožujka – studenog. Raspon od 24. To je zbog nekoliko razloga, uključujući dostupnost altcoina u smislu cijene po novčiću i rezultirajuću pogodnost za špekulacije. Međutim, kako bismo isključili izuzetno nestabilne i lako upravljajuće kovanice, razmatramo samo najbolje kriptovalute u smislu tržišne kapitalizacije.

Chainlink (LINK), Ada (ADA), Ether (ETH) vode paket

LINK je bio čelnik altcoin-a, s ogromnim dobitkom od 967%, ali su ga pomno pratili Cardano’s Ada (ADA) i Ethereum’s Ether (ETH) – s porastom od 734%, odnosno 566%. Zvjezdane performanse LINK-a djelomično su nastale zahvaljujući procvatu decentraliziranih financija i hajpu oko okruženja blockchaina – a dijelom zbog jake zajednice i rastuće baze korisnika.

1.000 dolara uloženih u LINK na najnižoj točki pada Crnog četvrtka iznosilo je nevjerojatnih 10.670 američkih dolara po najnižoj cijeni zabilježenoj 24. studenoga – gotovo 6.000 američkih dolara više od dobiti jednake investicije u BTC.

Isti iznos USD uložen u ADA ili ETH još u ožujku vrijedio je 8.340 USD, odnosno 6.660 USD 24. studenoga, respektivno.

ADA, iako je usporen projekt, podržava tim koji izaziva poštovanje u prostoru. Kako ulagači uglavnom nastoje držati pune kovanice – za razliku od djelića kovanice – relativno "jeftino" kovanice su atraktivnije i kupuju se u većim količinama, što često rezultira značajnim dobicima tijekom općih kripto skupova. Kao takav, ADA je imao veliku korist jer je bio najjeftiniji od najboljih novčića. 

ETH je također imao koristi od DeFi hype-a, ali je nedavno cijenjen zbog približavanja nadogradnje na Ethereum 2.0. Glavna nadogradnja mreže uvest će mehanizam konsenzusa s dokazima o udjelu koji zahtijeva najmanje 32 ETH za sudjelovanje i osvajanje nagrada. To prirodno potiče investitore koji žele sudjelovati u novom ekosustavu da akumuliraju ETH.

OKB i preostale top alte bilježe dobitak od 397%

Preostalih 10 najboljih kriptovaluta zabilježilo je sljedeći rast u pogledu vrijednosti dolara između 13. ožujka i 24. studenog: XRP (397%), XLM (327%), LTC (254%), OKB (192%), BSV (128% ) i BCH (125%).

XRP je ujedno bio jedan od najvećih dobitnika u 2017. godini, ponajviše zbog hajpa oko njegovih bankarskih partnerstava, kao i zbog općenitog ulaganja tog vremena spekuliranog pokreta. XLM, koji je u velikoj mjeri klon XRP-a – budući da oba projekta dijele osnivača, Jed McCaleba, – općenito slijedi cjenovnu akciju svog prethodnika, dok Litecoin (LTC) često čini isto sa svojim arhetipom, Bitcoinom.

OKB, token platforme OKEx-a, ima koristi od programa otkupa i spaljivanja na burzi. Investicija od 1000 dolara u OKB kada je dostigla najniži dnevni nivo 13. ožujka mogla se prodati za minimalnih 2.920 američkih dolara 24. studenog – rast od 192%.

Konačno, dvije bitcoin vilice na ovom popisu, Bitcoin Cash (BCH) i Bitcoin SV (BSV), imale su relativno loš učinak, jedva udvostručivši hipotetičko početno ulaganje u ovom vremenskom razdoblju.

Akcije je vodio Tesla (TSLA), rast ~ 424%

OKEx BTC / USDT, razni berzanski indeksi i TSLA tržišni dnevni grafikon od 13. ožujka do 24. studenog 2020. Izvor: TradingView

Tržišta dionica širom svijeta ove su godine imala prilično dobre rezultate zbog višestrukih ekonomskih poticajnih paketa i drugih vladinih mjera za pomoć poduzećima – uključujući zajmove na plaće i snižene kamatne stope – kao odgovor na globalnu pandemiju COVID-19.

Kao rezultat toga, globalni burzovni indeksi, poput Nasdaq 100, Nikkei 225 i FTSE 100, zabilježili su dvoznamenkasti dobitak tijekom našeg unaprijed određenog ciklusa. FTSE 100 zabilježio je rast od 20,93% od ožujka do studenog, postižući samo neznatno bolje rezultate od zlata (vidi dolje). Međutim, njegov je rast bio znatno manji od performansi Nikkei 225 i Nasdaq 100, koji su porasli 55,19%, odnosno 62,67%.

Zvijezda, međutim, bio je Tesla, koji je cijenio više od 420% u istom vremenskom okviru – nadmašivši Bitcoinov uspon od 374%. Iako takve brojke nisu uobičajene za dionice, TSLA-ove cjenovne performanse bile su pomalo neobične. Eksplozivni rast pomogao je Elonu Musku prestići Bill Gates od 24. studenog postaje druga najbogatija osoba na svijetu.

Tamo gdje bi ulaganje od 1.000 dolara u burzovne indekse Nikkei 225 i Nasdaq 100 do završetka našeg ciklusa iznosilo oko 1.550 i 1.620 dolara, isto ulaganje u Teslu vrijedilo bi 5.241 američko tržište.

Zlato (XAU / USD) kući je donijelo sigurnih 19,65%

XAU / USD i OKEx BTC / USDT dnevni grafikon od 13. ožujka do 24. studenog 2020. Izvor: TradingView

Zlato, koje se smatra dobrom imovinom, dobro je poslovalo ove godine uslijed panike od COVID-19, posebno jer su projekcije za globalno gospodarstvo postale slabije u srpnju i kolovozu.

XAU, predstavljajući trojsku uncu zlata, trgovao se za 1.504 dolara na najnižoj točki 13. ožujka, ali je 24. studenoga iznosio 1.800 dolara – dobit od 19,65%. Ulaganje od 1000 dolara u zlato tijekom ovog ciklusa rezultiralo bi povratom od približno 1196 dolara.

Međutim, najviša točka za zlato bila je 6. kolovoza, kada se trgovalo za 2063 dolara (najviša dnevna vrijednost), a investicija od 1000 dolara od 13. ožujka vratila bi 1.350 dolara.

Unatoč dobro zasidranoj poziciji zlata kao popularne imovine na koju investitori hrle u vrijeme krize, njegova izvedba protiv Bitcoina u ovom je vremenskom razdoblju bila prilično slaba.

Kupnja pizze s BTC-om 13. ožujka u odnosu na 24. studenoga u odnosu na prije 10 godina

Zapravo sam ovaj članak počeo pisati zbog pizze. Kao što oni u kripto industriji dobro znaju, trošak pite od pizze u BTC-u postao je pomalo meme još od mitskog "Dan Bitcoin pizze" još 2010. godine, 22. svibnja 2010. godine, izvjesni Laszlo Hanyecz platio je 10.000 BTC za dvije pite od Papa Johna – to je 5.000 BTC po piti, ili otprilike 86,5 milijuna USD po trenutnim cijenama.

Naš tim u OKExu planirao je pizza party upravo prošli tjedan, za koji bismo dobili nadoknadu u BTC-u. Potaknuo me na razmišljanje o tome koliko bismo dobili da smo imali pizza party oko nesreće 12. – 13. ožujka.

Pod pretpostavkom da bih za pizzu potrošio oko 25 dolara, izračunao sam tih 25 dolara u BTC-u tijekom "Crni četvrtak" pad bi vrijedio oko 127 USD, ili najmanje 118 USD, od 24. studenog 2020. (prema BTC-ovom najvišem i najnižem nivou tog dana). Nije loše.

U konačnici, međutim, iako je Bitcoin lider na ovom prostoru, njegova dobit tijekom posljednjih osam mjeseci blijedi u usporedbi s dobicima nekih altcoina, pa čak i tradicionalnih dionica, kao što smo vidjeli gore. To je rečeno, gotovo svi ti altcoin-i još su miljama daleko od svojih najviših visokih cijena iz 2017. godine – ETH-ova je cijena još uvijek 60% niža od ATH-a, a i ADA i XRP više od 85%. S druge strane, BTC je 24. studenoga trgovao samo 3% niže od svog ATH-a od 20.000 USD.

Ovo naglašava scenarij visokog rizika i nagrade koji se pokazao tipičnim za digitalnu imovinu – ali obično se zaboravlja tijekom bikova tržišta. Unatoč glavnom trku bikova od ožujka, investitori koji su kupili ove altcoine na ili blizu njihovih najviših cijena i dalje trpe nerealizirane gubitke od maksimuma objavljenih 24. studenoga..

Dok sam razmišljao koliko bih zaradio na hipotetskoj pizza zabavi još u ožujku, shvatio sam koliko je to malo u usporedbi s BTC vrijednošću te iste pizze u 2010. Naravno, svježa pizza ima bolji okus od pite stare 10 godina, ali ne i 773.999.900% bolji.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner