Rani Filecoin investitori poticali su na kratki FIL, ali rudari se mogu gomilati

OKEx Insights dublje proučava zanimljivu divergenciju na tržištu Filecoin-ovog FIL-a.

Napomena urednika: OKEx Insights prethodno je raspravljao o Filecoinu i njegovom cilju revolucije u industriji pohrane podataka u svom najnovijem izdanju DeFi Digest.

Dugo očekivani Filecoin mainnet napokon je pušten u rad 15. listopada – tri godine nakon podizanja povijesne knjige 258 milijuna dolara. Međutim, cijena matičnog novčića, FIL, bila je vrlo promjenjiva od pokretanja. Vječne zamjene FIL-a na OKExu dosegle su najvišu razinu od 56 dolara 16. listopada, ali u danima koji su slijedili, 23. listopada pale su na najniži nivo od 20 dolara.. 

Zanimljivo je zapažanje tijekom spomenutog vremenskog razdoblja da su stvarne stope financiranja trajne zamjene FIL bile na ekstremno negativnom teritoriju ako uzmemo u obzir da je osmosatni raspon stopa financiranja od -0,03% do 0,03% normalnim. 

Pogledajmo izbliza.

Kako su negativne stope financiranja izazvale kratki pritisak

Stope financiranja predstavljaju način na koji se cijene trajnih zamjena drže usidrene uz spot cijenu osnovne imovine. Ako je stopa financiranja pozitivna, duge pozicije plaćaju naknadu za financiranje. Suprotno tome, ako je stopa financiranja negativna, kratke će pozicije platiti naknadu za financiranje. Na ovaj način, "ravnoteža" se održava.

Između 17. i 26. listopada prosječna stopa financiranja za svaki osmosatni interval dosegla je nevjerojatnih -1,35%. Trgovac koji bi skratio vječnu zamjenu i zadržao navedenu poziciju u ovom bi razdoblju platio 28% sredstava – bez razmišljanja o dodavanju poluge.

FIL / USDT vječna stopa zamjene stvarnog financiranja na OKEx-uFIL / USDT vječna stopa zamjene stvarnog financiranja na OKEx-u. Izvor: OKEx

Ako pogledamo grafikon cijena FIL / USDT, njegova je trajna cijena swap-a uglavnom bila niža od njegove spot cijene. Što je veći jaz, veći će iznos biti financiran za kratke hlače – mehanizam koji treba vratiti cijenu natrag u liniju. Na taj način, mehanika stope financiranja djeluje protiv "popularan" trgovina.

23. listopada cijena FIL-a dosegla je oko 20 dolara. To je provociralo trgovce da zatvore svoje kratke pozicije i rezultiralo značajnim skokom u količini kupnje. To je nakon toga rezultiralo kratkim stiskanjem – kad se oni koji se klade na pad cijena likvidiraju ili prisile zatvoriti svoje pozicije u nastojanju da spriječe daljnje gubitke – što je privremeno gurnulo cijenu vječne zamjene na više od 50 USD na OKExu.

OKEx-ov FIL / USDT trajni swap 4h grafikon - 11/3OKEx-ov FIL / USDT trajni swap 4h grafikon – 11/3. Izvor: OKEx, TradingView

Očekuje se da će se negativne stope financiranja FIL-a nastaviti

Iako su stope financiranja FIL-a naglo porasle nakon ovog ogromnog kratkog pritiska, trenutna predviđena stopa financiranja još uvijek pokazuje -0,16%, u vrijeme pisanja ovog članka – što je daleko ispod normalnog raspona. Postoji nekoliko vjerojatnih razloga za ovu situaciju.

Prvo, FIL se distribuira u četiri glavne grupe sudionice u Filecoin mreži. Ti su sudionici dobili raspoređene tokene prema rasporedu, kao što je prikazano na donjem grafikonu. Budući da je trenutna tržišna cijena FIL-a mnogo veća od cijene investitora, mnogi rani ulagači imaju snažan poticaj za otvaranje kratkih pozicija u nastojanju da zaključaju svoju dobit. Zbog duljine rasporeda stjecanja prava, rani ulagači teoretski bi trebali dugo održavati svoje kratke pozicije na tržištu derivata..

Rani ulagači u Filecoin potiču se na skraćivanje tržišta derivata FIL zbog dugih razdoblja stjecanja prava. Izvor: NovčićList

Uz to, sudionici sekundarnog tržišta – nakon posljednjeg kruga procvata decentraliziranih financija – nisu sigurni u cijene projekata s vrlo strmim krivuljama opskrbe i dugim razdobljima određivanja svojih kovanica ili tokena. Kao takvi, zabrinuti su što stalna distribucija tokena Filecoina dovodi do održivog pritiska prodaje.

Nadalje, implicirana potpuno razrijeđena tržišna kapitalizacija Filecoin-ovog FIL-a – po cijeni od 30 dolara po novčiću s ukupnom opskrbom od 2 milijarde – iznosi oko 60 milijardi dolara. To je otprilike 20% potpuno razrijeđene vrijednosti BTC-a, izvorne kriptovalute Bitcoin mreže, i viša je od trenutne tržišne kapitalizacije Etera (ETH) od 45 milijardi dolara. Štoviše, cijenila se samo veličina tržišta pohrane u oblaku 46,12 milijardi dolara u 2019., iako se predviđa da će do 2027. dosegnuti 222,25 milijardi dolara. 

Unatoč urođenoj prirodi obmanjujuće metrike potpuno razrijeđene tržišne kapitalizacije – kao što je OKEx Insights prethodno raspravljao – ova ogromna i očigledna precijenjenost vjerojatno potiče mnoge trgovce da smanje FIL. 

Potražnja rudača Filecoin može povećati cijene

Stopa rasta Filecoin rudara pala je nakon pokretanja mainnet-a projekta, zbog Filecoin-ovog sustava koji zahtijeva unaprijed kolateral u obliku FIL tokena. Ovaj bi mehanizam trebao odvratiti zlonamjerne aktere. Međutim, rudarima također otežava ulaganje dovoljno FIL kovanica za optimizaciju poslovanja, osim ako FIL kupe na sekundarnom tržištu. To bi, međutim, predstavljalo dodatni trošak povrh njih već skupo specijalizirani hardver.

Iako je Filecoin nedavno aktivirao prijedlog za poboljšanje, FIP-004 – što 25% svake nagrade za blok čini rudarima odmah na raspolaganju, umjesto da je steknu tijekom 180 dana – rudarima je i dalje vrlo teško isplativo se u kratkom vremenskom razdoblju povećati do punog kapaciteta. Prema mehanizmu Filecoina, rudari moraju založiti oko 0,2 FIL / 32 gigabajta kako bi mogli sudjelovati u rudarstvu. Koristeći podatke iz bazena KaiYuan, sljedeći grafikon prikazuje broj zaloga potrebnih da rudar dosegne 9.000 terabajta efektivnog kapaciteta tijekom 90 dana, kao i dnevnu dobit i pravo na zaradu. 

Tako veliku potražnju u ulozima bilo bi teško nadoknaditi prema trenutnoj krivulji ponude tokena, zbog čega ovi rudari tek polako dostižu puni rad kroz mnogo dulje vremensko razdoblje. Zbog ove dinamike, trajna potražnja rudara može otežati brzo smanjenje cijena FIL-a.

Dinamika rudarstva Filecoina potaknula je rudare da akumuliraju FIL u nastojanju da rade na optimalnoj raziniDinamika rudarstva Filecoina potaknula je rudare da akumuliraju FIL u nastojanju da rade na optimalnoj razini. Izvor: KaiYuan Pool, OKEx

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner