Razvoj jezgre i infrastrukture ETH na planu, izazovima i očekivanjima ETH 2.0: sažetak

Slika ETH 2.0

Pokretanjem Ethereuma (ETH) 2.0 na vidiku, OKEx je 17. lipnja bio domaćin diskusije (AMA), pozvavši pet čelnika i graditelja ETH zajednice i panel novinara da razgovaraju o promjenama i očekivanjima u vezi s tim nadolazeću nadogradnju.

Gosti su bili jezgreni programer ETH 2.0 i suosnivač Prysmatic Labs, Raul Jordan, pionir ETH2 Multi-Client Testnets, Afri Schoedon, glavni direktor tehničke službe Loopring Steve Guo, urednik EthFans.org A Jian i partner zajednice Unitimes Jason.

Među ostalim sudionicima bili su novinari Jinse, Cointelegraph, Chainnews i O’Daily, zajedno s Gattinom iz OKEx Pool-a i Esther iz Ethereum.cn (ECN).

Upoznavanje gostiju

Raul Jordan: Moje ime je Raul Jordan, kinesko ime 麥 文 龍, i suosnivač sam jednog od timova koji provode eth2, nazvanog Prysmatic Labs. Dolazim iz Hondurasa, siromašne zemlje s velikom nejednakošću i sistemskim problemima. Imao sam sreću da napustim svoj mali grad i pohađam Sveučilište Harvard gdje sam studirao informatiku s ciljem da učinim razliku, ali nisam bio zadovoljan statusom quo na čemu bih radio sve dok nisam otkrio Ethereum nakon što sam nekoliko godina primio stipendiju Thiel prije.

Pomogao sam pokrenuti tim softverskih inženjera koji žele poboljšati skalabilnost Ethereuma, a sada pokrećemo veliku javnu testnu mrežu za eth2 na putu do pokretanja glavne mreže. U slobodno vrijeme puno studija posvećujem drevnoj kineskoj kaligrafiji 書法 i učenju jezika 粵語.

Afri Schoedon: Ja sam softverski inženjer sa sedam godina iskustva u blockchain tehnologiji. Porijeklom iz Berlina, specijalizirao sam se za upravljanje softverskim projektima, upravljanje izdanjima, organizaciju spremišta, trijažu izdanja, mapiranje cesta, tehničku dokumentaciju, korisničku podršku i odnose s programerima.

Prethodno sam suosnivač inicijative Görli Testnet, poznate po njihovom Görli Ethereum Testnetu, koja je pokrenuta uživo na GörliCon-0 u Berlinu. Trenutno koordinira Ethereum 2.0 multi-client testnet napore, uključujući lansiranje Schlesi i Witti više-klijentskih testnih mreža.

Steve Guo: Pozdrav svima! Ja sam Steve, glavni tehnički direktor Loopringa. Pokrenut kao blockchain projekt u kolovozu 2017. godine, protokol Loopring usvaja tehnologiju zasnovanu na zkRollup koja programerima omogućuje da na Ethereumu izgrade visoku protočnost transakcija, jeftine, ne skrbničke i decentralizirane razmjene temeljene na knjigama narudžbi. Loopring Exchange (Loopring.io) prvi je DEX konstruiran na temelju Loopring protokola 3.0.

Više od toga, pokrenuli smo i Loopring Pay, koji također podržava zkRollup, postižući trenutni prijenos besplatno, tako da zagušenja i visoka naknada za transakcije nisu na raspolaganju. Loopring sada nije samo decentralizirani protokol razmjene visokih performansi, već vrlo učinkovit protokol decentraliziranog plaćanja.

Jian: Ja sam Jian. Radim kao urednik i prevoditelj na EthFan.org. Počevši od 2015. godine, EthFan.org je jedna od najranijih kineskih zajednica Ethereum koja je objavljivala članke za promociju tehnologije Ethereum i predstavljala najmodernija pitanja vezana uz tehnologiju Ethereum i ekosustav.

ETH 2.0 vs ETH 1.0

Pitanje: Možete li običnim riječima objasniti kako izgleda Ethereum 2.0? Po čemu se razlikuje od trenutnog glavnog lanca eth1?

Raul: Za mene je eth2 totalni redizajn Ethereum blockchaina kako bi se istovremeno maksimizirao za decentralizaciju, otpor cenzuri i skalabilnost. Potrebna je sva zarada koju smo imali proteklih nekoliko godina i pretvara je u puno održiviji pristup da bismo postigli svoj prvotni cilj da postanemo „svjetsko računalo“.

Danny Ryan rekao je da je eth2.0 izgrađen za Ethereum, a napokon će i sam postati Ethereum. Ethereum 2.0 trebao bi izgraditi osnovni sloj Ethereum blockchain ekosustava sljedeće generacije. Eth2 se razlikuje od trenutnog Ethereuma u dva aspekta: 1) koristi PoS (Proof-of-Stake) algoritam za pokretanje blockchain operacija; 2) poboljšava skalabilnost za "lanac svjetionika + lanac s više krhotina" arhitektura.

Jednostavnim riječima, blokove u eth2 ne proizvode PoW rudari, već ih potvrđuju i finaliziraju zalagači koji su položili svoj ETH. osim, "lanac svjetionika + lanac s više krhotina" arhitektura razdvaja stanje unutar PoS-a i stanje transakcija. Umjesto izvršavanja transakcija, beacon lanac će se baviti finalizacijom i komunicirati s krhotinama. Krhotine se mogu smatrati složenim blockchains-om nalik trenutnom lancu eth1, koji izvršava transakcije.

Mapa puta ETH 2.0

Pitanje: Prošle su godine otkako je pokrenut Ethereum 2.0 plan. U zajednici postoji mnogo mišljenja i nagađanja o njenom službenom vremenu lansiranja. Možete li podijeliti s nama trenutni razvojni napredak Ethereuma 2.0? Koji su glavni izazovi koje treba riješiti? A kada očekujete da Ethereum 2.0 krene s radom?

Afri: Moglo bi se reći da je 3. siječnja ili 30. srpnja. Ali istina je da to neće biti niti jedan od datuma. Ne možemo reći kada će se dogoditi geneza mainneta. To je zato što ima toliko pokretnih dijelova.

Ali mogu dati realan pogled na otvorena pitanja i prekretnice. Prije svega, svi klijenti moraju implementirati konačnu verziju specifikacije, v0.12.1. Trenutno samo jedan klijent ima izdanje, a ostala četiri klijenta još uvijek rade na stabilnom izdanju. Vidjet ćemo prvi test-multi-client s konačnom v0.12.1 specifikacijom koji bi mogao biti pokrenut krajem ovog mjeseca.

Ako ovo bude dobro, moći ćemo pripremiti javno pokretanje višeklijentskog testneta pod glavnim mrežama početkom srpnja. Ovo je dugo očekivana prekretnica, koja se ponekad pogrešno naziva i "službeno" mreža za više klijenata. Ali ako bude dobro, posljednje javno testiranje možemo obaviti u srpnju.

Sa strane bi moglo biti nekoliko manjih testnih mreža za programere, ali glavni fokus trebao bi biti onaj javni. Ako se pokaže da je testna mreža za više klijenata stabilna tijekom razdoblja od dva ili tri mjeseca, možemo početi raditi na pravom pokretanju glavne mreže.

Prije svega, za to je potreban ugovor o depozitu. Potrebno je održati ceremoniju utvrđivanja ugovora koji će se koristiti kao jedini i jedini most do naslaga ETH2. Kako će to izgledati još nije u potpunosti definirano. Znam da Carl to priprema. Trebali bismo ga pitati uskoro. Očekujem da bi najraniji mogući datum takve ceremonije bio kraj kolovoza ili bolje rečeno sredina rujna.

Jednom kada se ceremonija završi i ugovor bude razmješten, tehnički je nalet na ETH2 službeno započeo. Čak i bez službenog datuma pokretanja, ljudi bi mogli započeti s prvim pologima validatora na lancu ETH1, jer je ovo potpuno postupak bez dozvole.

Predložio bih da minimalno vrijeme nastanka glavne mreže lanca svjetionika bude točno 90 dana nakon vremena nastanka službene mreže za više klijenata. To bi nam dalo 8 tjedana testiranja i 4 tjedna vremena međuspremnika u slučaju da bismo morali nešto popraviti.

Bez obzira na razmješteni ugovor o depozitu, uvijek možemo vratiti vrijeme nastanka za glavnu mrežu ako je potrebno. Ali s obzirom na gore opisane korake, najranije moguće vrijeme nastanka mainneta bilo bi negdje u listopadu. To ne uzima u obzir da nam treba najmanje 16 000 depozita prije nego što vidimo događaj nastanka glavne mreže. To bi dodatno moglo potrajati nekoliko tjedana da se poveća.

Dakle, da rezimiramo … studeni ako sve bude u redu. Listopada ako smo vrlo optimistični i naporni u vezi s datumom. Pesimistično gledano, bila bi 2021. u slučaju da išta treba popraviti u specifikaciji i prilagoditi svim klijentima … Mislim da nećemo pokrenuti u prosincu.

ETH 2.0 interoperabilnost

Pitanje: Interoperabilnost je jedan od rubova Ethereuma. Još uvijek sam se sjećao "Interop zaključavanje" prošlog rujna i uzbuđena sam kad vidim da et2 klijenti međusobno komuniciraju i sinkroniziraju se. Pitanje za Raula je da li se nešto više događa oko interoperabilnosti klijenta? I zašto je interoperabilnost klijenta toliko važna za eth2?

Raul: Klijentska interoperabilnost toliko je bitna jer je to način na koji možemo uhvatiti kritične bugove u jednoj implementaciji. Na primjer, da se sav eth2 pokrenuo koristeći našu implementaciju Prysm, nikada ne bismo pronašli kritični problem u vezi s nagradama validatora i kaznama koje smo pronašli zahvaljujući klijentovoj interoperabilnosti.

Ciljevi mreže više klijenata

Pitanje: Test-mreža za više klijenata smatra se glavnom preprekom prije nego što vidimo stvarni eth2. Kao pokretač et2 multi-client testnet mreže Schlesi i Witti, bi li Afri mogao podijeliti s nama primarne ciljeve više klijenata i Wittijevo trenutno stanje?

Afri: Prva faza Ethereuma 2.0, faza 0, je lanac svjetionika. Stari ETH1 klijenti neće moći pokretati lanac svjetionika. Po prvi će put novi klijenti raditi zajedno na potpuno novom blockchainu s novim, jedinstvenim pristupom umrežavanju i konsenzusom.

Prije nego što se takva glavna mreža može pokrenuti, trebaju nam testne mreže koje što bolje oponašaju uvjete glavne mreže. To zahtijeva da imamo stabilne, dugoročne i trajne testne mreže koje podržavaju ne samo jedan klijent već više klijenata, idealno bi bilo da su svi klijenti. Schlesi testnet bio je jedan od mnogih koraka u tom smjeru, Witti test mreža je drugi, a uskoro ćemo lansirati Altonu.

Witti radi prilično stabilno. Trenutno je vidio oko 150.000 mjesta i dobru živost. Stopa sudjelovanja validatora kreće se na 71%.

Svi klijenti još uvijek iskušavaju bugove i uvode nove optimizacije. Pretpostavljam da nam još treba puno više testiranja za više klijenata.

Pitanje: Kaže se da konačni test za više klijenata mora ostati stabilan najmanje 2 mjeseca prije puštanja lanca svjetionika, pa koji su pokazatelji za mjerenje stabilnosti? Kada se očekuje objavljivanje javnog test-mreže za više klijenata?

Afri: Pokazatelji stabilnosti su "nema konsenzusnih pitanja" i "nema stalnih rašlja" očito bi se svi klijenti trebali dogovoriti o ispravnom lancu. Također, moramo dovršiti pravilno umrežavanje, ima puno grubih rubova i štucanja između različitih klijenata. Nadam se da ćemo moći zabraniti ENR u pozadinu klijenata prije nego što pokrenemo i da ćemo imati odgovarajući format za više adresa za ožičenje čvorova..

Daljnji pokazatelji su ovjere i aktivnost provjere valjanosti. Ako održavamo aktivnost iznad 80-90%, a lanac ostaje u savršenoj živosti s visokom konačnošću, trebali bismo krenuti.

Kao što sam već spomenuo, najkraći mogući datum pokretanja javne mreže za više klijenata bio bi sredina srpnja.

Rješenja skalabilnosti sloja 1 i sloja 2

Pitanje: S razvojem eth2 u punom jeku, vidimo kako Layer2 rješenja postižu "Osnovni, temeljni" uspjeh također. Nakon službenog lansiranja eth2, uz podršku Layer1 rješenja poput PoS-a i shardinga, Ethereum kreće u novu epohu skalabilnosti. Usvajanje Rollup tehnika podstiče brzinu transakcije, istovremeno značajno smanjujući naknade za transakcije, donoseći korisnicima puno bolje iskustvo.

Kao CTO za Loopring, prvi i ikad decentralizirani protokol s radnim ZK-Rollupom, možete li opisati kako je ZK-Rollup dizajniran da optimizira naše korisničko iskustvo?

Steve: ZK u ZK-Rollupu znači nulto znanje; Rollup se može smatrati obradom transakcije u paketu. Loopring je izabrao zkSnark kao svoj zk proof okvir (ZCash ga je godinama testirao), s najmanjom veličinom podataka za provjeru do sada, što znači najnižu cijenu na lancu. A zkSnark ne zahtijeva mnogo računalnih resursa izvan lanca za generiranje dokaza.

U ZK-Rollupu postoji sustav ponovnog nanošenja. Prvo će relej organizirati sve podatke o računu izvan lanca u Merkle stablo gdje se hashi računaju u parovima dok ne dobijemo Merkle hash korijena. S obzirom da svaka promjena proizvoljne vrijednosti lista rezultira drugačijim raspršivanjem korijena, raspršivanje korijena bit će jedini prikaz trenutnog stanja cijelog stabla.

Tada će posrednik prikupiti skup transakcija (prijenos ili kupnju & prodati) izvan lanca i generirati zk dokaze za te transakcije.

Postupak generiranja dokaza: posljednji pohranjeni korijenski hash R1; svaku transakciju potpisuju korisnici; ažurirati stablo Merkle u skladu s tim transakcijama i provjeriti promjene; dobiti ažurirani raspršeni korijen R2;

Konačno, relej šalje kritične podatke (npr. Ravnotežu), zk dokaz i ažurirano korijensko hash R2 na blockchain. Unaprijed postavljeni pametni ugovor provjerit će je li dokaz valjan na temelju zabilježenog korijenskog raspršivača R1 i unosa podataka o transakciji. Ako je valjano, korijensko raspršivanje R2 može se ažurirati jer je relej izvršio iskrene promjene na izvanlančanom Merkle stablu.

Ovdje leži ključna točka ove sheme, ona smanjuje potrošnju resursa i poboljšava ukupne performanse blockchaina zadržavajući samo pohranu podataka i zk provjeru provjere na lancu i premještajući račune izvan lanca. I što je još važnije, sigurnost i valjanost obrade imovine izvan lanca može se zajamčiti provjerom na lancu, tako da ne moramo ugroziti sigurnost radi boljih performansi. Teoretski, Loopring može podnijeti 2025 tx / s po cijeni od 150 USD po milijunu transakcija s istom razinom sigurnosti kao Ethereum mainnet.

Pitanje: Bi li Steve i Jason mogli dalje podijeliti vaše uvide o tome kako će ekosustav Ethereum imati koristi od kombinacije skalabilnosti Layer1 + Layer2? I koje su potencijalne pokretačke snage za DeFi?

Steve: Stvarna primjena skalabilnosti Layer2 neophodna je za ekosustav Ethereum. Nedavno su neke sheme prijevara dovele do porasta cijena plina, a mreža je usporila, što bi štetilo masovnom usvajanju Ethereuma. Na primjer, Reddit je već odlučio koristiti Ethereum kao svoju platformu za distribuciju tokena. S ogromnom bazom korisnika Reddita koji se prelijeva na Ethereum, promet bi bio prevelik da bi ga mreža mogla podnijeti.

Srećom, Loopring je implementirao sustav plaćanja Loopring Pay, zasnovan na ZkRollupu, koji je službeno pokrenut 7. lipnja. Sada već podržava 10+ prijenosa tokena na layer2 s nula naknada, što pomaže u ublažavanju problema poput zagušenja mreže i skupih naknada. Dok za aplikacije DeFi, ako se možemo nositi s prijenosima na layer2, tada bi se mogla smanjiti propusnost layer1.

Za početak je stvar izbora. Rješenja za skalabilnost sloja2 daju programerima i korisnicima više izbora, istovremeno izbjegavajući potencijalni neuspjeh jednog sloja2. Uzmimo za primjer ZK-Rollup i Optimistic Rollup sheme. Gledano iz token transakcija, ZK-Rollup je bolji izbor za DEX aplikacije i korisnike s bržom brzinom transakcija i poravnanjem. Možda je zato Loopring usvojio ZK-Rollup. Iako je Optimistic Rollup više prijateljski raspoložen prema logičnoj implementaciji pametnih ugovora, što programerima omogućuje izradu osjetljivijih DeFi aplikacija. Tako smo vidjeli Synthetix s optimističnim Rollupom. Što se više izbora pojavi, ekosustav će biti prosperitetniji.

Drugo, na višoj se razini poboljšavaju sigurnost i skalabilnost Ethereuma. Layer1, glavni lanac Ethereuma, služi kao osnovno sigurnosno jamstvo za podatke. S jedne strane, skalabilni sloj1 poboljšava lančanu obradu podataka, istovremeno smanjujući mogućnost napada neželjenih transakcija. S druge strane, s više rješenja koja se implementiraju na layer2, layer1 može ublažiti svoj teret skalabilnosti i više se usredotočiti na sigurnosnu stranu. Odnosno, Ethereum će postati pouzdaniji uz istovremeno osiguravanje korisničkog iskustva, što potiče veći broj korisnika da grade na Ethereumu, uključujući DeFi aplikacije, gdje je sigurnost prioritet.

Treće, želio bih razgovarati o hvatanju vrijednosti i mrežnim efektima. Kombinacija layer1 + layer2 omogućuje Ethereumu da pokrije zahtjeve većine aplikacija u financijama ili drugim prostorima. S PoS-om i naprednim DeFi-jem, bit će više udjela u Ethereumu, što bi na kraju moglo Ethereum učiniti "sloj naselja". U međuvremenu, veći mrežni učinci doći će zajedno s naprednim financijama, što bi bio snažan pozitivan odgovor vođenjem daljnjeg razvoja ekosustava Ethereum, uključujući DeFi.

Ekonomija uloga u perspektivi

Pitanje: Poznato je da će se, kada se dogodi eth2 faza 0, Proof-of-Work Ethereum pretvoriti u Proof-of-Stake blockchain u kojem će ekonomija ulaganja biti glavni igrač. Koji su vaši uvidi u ekonomiju ulaganja? Kako bi različiti dionici mogli sudjelovati u eth2 ulozima, poput prosječnih investitora, rudara, rudarskih bazena i DeFi usluga, itd..?

Jian: Eth2 staking razlikuje se od postojećih modela klađenja zbog svojih jedinstvenih protokola. Da bi se decentralizirao, protokolarni sloj postavlja mnoge rubnike na mehanizme isklapanja i upravo bi tu mogli ući pružatelji usluga.

Kad se govori o Eth2, više se govori o nadolazećoj fazi 0, koja neće donijeti ometajuće promjene u cijelom ekosustavu odjednom. Tako da je potpuno u redu i dalje gledati. Predlažem da ako želite sudjelovati u Eth2 zalaganju, razumijevanje kako su dizajnirani njegovi protokoli bilo bi korisno za vaše procjene, bez obzira odlučite li samostalno ili koristiti usluge trećih strana.

Jason: S tržišne strane, ponašanje ulaganja rezultira smanjenom cirkulacijom ETH-a na tržištu, što će definitivno potaknuti rast cijene ETH-a. To bi svi vlasnici ETH željeli vidjeti. Kao sastavni dijelovi ekosustava Ethereum, većinu prosječnih ulagača, rudara i bazena pokreće zarada. Napokon, dionici na prvom mjestu moraju sastaviti kraj s krajem, a zatim si mogu priuštiti održavanje Ethereumova rasta.

Stoga će igrači u ekosustavu Ethereum stvoriti zajednicu sa zajedničkim interesima. Svi očekuju da Ethereum igra na sigurno, što potencijalno osnažuje i gura Ethereum naprijed.

Jednostavniji način sudjelovanja prosječnih ulagača je kupnja ETH-a ili ulog svog ETH-a putem usluga ulaganja koje pružaju burze ili novčanici. Ako želite pokrenuti vlastiti PoS čvor, to nije tako teško.

To bi DeFi poslužitelji željeli vidjeti, jer je primjena frakcijskih rezervi pomalo nezgodna. Jedno je da je upravljanje imovinom putem DeFi-a i dalje rizično. Štoviše, drugi su javni lanci relativno manjeg obujma, a ponekad zarada neće uspjeti pokriti gubitak kad cijena padne. Međutim, možda bi DeFi poslužitelji mogli vidjeti neto zaradu ulaganjem dodatnih sredstava u svoje bazene.

Raul: Ekonomija ulaganja definirat će sigurnost Ethereuma. Želimo olakšati klađenje većini ljudi, uključujući hobiste koji žele pokrenuti validator kod kuće. Ako se najveći ulog dogodi samo na nekoliko centraliziranih burzi, vjerujemo da lanac neće biti toliko siguran ili nepovjerljiv koliko bi trebao biti. Većina ulagača danas može započeti s eksperimentiranjem na eth2 pridruživanjem jednoj od javnih test mreža. U Prysmatic Labs pokrećemo javnu testnu mrežu pod nazivom Onyx kojoj se možete pridružiti ovdje: https://prylabs.net i pratiti ovdje: https://beaconcha.in

Steve: Osobno sam optimističan u pogledu ulaganja Eth2 koji daje poticaj cijeni ETH. I vjerojatno je da će više od 10 milijuna ETH biti zaključano. Za prosječne ulagače postoje tri mogućnosti: držanje ETH; pokretanje čvorova za iskolčenje; odabir bazena za ulog.

Mislim da bi malo korisnika radije pokrenulo vlastite čvorove, jer to zahtijeva određenu tehničku pozadinu i troškove rada. Prva ili treća opcija mogla bi ovisiti o tome koliko će ETH biti uloženo do tada.

Loopring također razmišlja o pružanju našeg fonda za klađenje, jer korisnici neće ostvariti višak zarade ostavljajući svoju imovinu u pametnim ugovorima. Ali ulaganjem hoće. Međutim, obećavamo da će imovina korisnika i dalje ostati skrbnička putem pametnih ugovora, što znači da korisnici imaju pravo znati i kontrolirati svoju imovinu.

Izazovi u širenju zajednice Ethereum

Pitanje: Naši gosti A Jian i Jason predstavnici su kineskih ethereum zajednica EthFans i Unitimes, koji puno doprinose domaćem obrazovanju i promociji Ethereuma.

Pitamo se koji su izazovi za graditelje zajednica na rubu Ethereuma 2.0? Koje bi mogle biti najbolje prakse za angažiranje članova zajednice ili još više mainstream stanovništva u sljedeću generaciju Ethereuma?

Jian: Veliki izazov leži u složenosti i dugotrajnoj mapi sustava Eth2, koja zahtijeva više strpljenja da bi se otkrilo što je stvarno važno u trenutnoj fazi, a što je dugoročno vrijedno. Inače, rezervirano je vrijeme za popularizaciju složenog Eth2 sustava uz nježnije napore.

Mislim da bi graditelji zajednica trebali dobro razumjeti cijeli ekosustav koji se mijenja kako bi pružili zanimljive i uzbudljive stvari. Tehnologije bi mogle biti suhe, ali oko ekosustava Ethereum uvijek se dogode čuda i novine. Ekosustav u cjelini raznolik je i fascinantan.

Jason: Najveći izazov s kojim se Ethereum zajednica suočava je što trenutno još uvijek nema puno obožavatelja i suradnika u blockchain tehnologiji otvorenog koda.

S jedne strane, tehnički prag je malo visok, što znači da bi ljudi trebali dobro savladati razne discipline kako bi bolje razumjeli blockchain. S druge strane, takva je tehnologija previše napredna da bi se popularizirala, a čak su neki i dalje pristrani prema njoj. Recimo da Ethereum, s najvećom i najjačom zajednicom programera, mora još dugo prijeći u izgradnji kineske zajednice Ethereum.

Jedna je stvar da je u posljednjih nekoliko godina većina korisnika lutala sekundarnim tržištem zbog zarade, kloneći se izgradnje ekosustava Ethereum. Štoviše, nekim je potencijalnim učenicima Ethereuma malo teško prebroditi jezičnu barijeru, nedostaje im zrelost zajednice i brza ponavljanja Ethereum tehnologija. Eth2 ili Eth1.x možda postoje prije nego što netko razumije Eth1. U ovom slučaju, još uvijek trebamo nastaviti obrazovanje o Ethereumu i zajednici programera.

Sada imamo EthFans, Unitimes, ECN i EthPlanet koji rade kao suradnici kineske zajednice. Eth2 je potpuno novi početak koji je ujedno i prilika za napredak kineske zajednice Ethereum. Još uvijek imamo puno posla, poput organiziranja mrežnih ili izvanmrežnih seminara, radionica i razvoja obrazovnih resursa.

Slijedite OKEx na:

Cvrkut: https://twitter.com/OKEx

Facebook: https://www.facebook.com/okexofficial/

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/okex/

Srednji: https://medium.com/@OKEx

Telegram grupa (engleski): https://t.me/OKExOfficial_English

Telegram grupa (ruski): https://t.me/okexofficial_ru

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner