Redefiniranje sigurnog neba: pogled u prošlost

Pregled

Čini se da raste anksioznost na tržištima kriptovaluta nakon što se cijene bitcoina nisu uspjele održati iznad psiholoških razina od 10000 u veljači. Razočaranje je uslijedilo nešto manje od tri mjeseca prije dugo očekivanog prepolovljenja bitcoina. Iako bitcoin još uvijek drži dobitak od 21% QTD-a nakon veljače na vozovima na vlakovima, nedavni makro događaji naziru se i na tradicionalnom i na kripto tržištu i dodaju dodatni sloj neizvjesnosti. Međutim, kad se osvrnemo u prošlost, investitori bi mogli otkriti da trenutni tržišni uvjeti pomalo izgledaju poput 2012. 2012. i 2020. godine bitcoin su prepolovljene, dogodile su se neke globalne krize, a tržišta dionica bila su turbulencijska. Može li povijest otkriti više detalja o prije i poslije prepolovljavanja iz makro perspektive?

Zaustavljanje virusa

Veljača je bila teški mjesec za tržišta kriptovaluta. S eskalirajućim strahovima od izbijanja koronavirusa, BTC cijene su se sredinom mjeseca spustile s razine 10400 USD, a krajem mjeseca zatvorile se na područje USD 8500. Osjećaj rizičnosti također je bio visok na globalnim tržištima dionica. The Dow zabilježio pad od 1190 bodova 27. veljače prije nego što se dogodio početni odskok, najgori jednodnevni pad u povijesti. Robe su također teško pogodile, s WTI pala ispod 50 USD za barel.

S druge strane, porasla je potražnja za sigurnim nebom, kao US10Y dotakla rekordno niskih 1,03% u jednom trenutku prije nego što se smirila na oko 1,08%.

Slika 1: Provjera performansi uzajamnog imovinskog stanja od početka (Izvor: TradingView)

Iako se čini da su šire tržišne reakcije naslikane sumornom slikom, a tržišta kriptovaluta nisu se imuna od toga. Neki su čak dovodili u pitanje značajku sigurnog neba bitcoina, jer se čini da se nisu zaštitili od neizvjesnosti.

Vratite se u prošlost

Nadolazeće prepolovljenje bitcoina ostaje primarni fokus većine promatrača kriptografije unatoč nedavnim previranjima na globalnom tržištu. Dok je nedavna BTC cjenovne akcije i velika volatilnost druge imovine mogli bi dovesti u sumnju neke dugoročne kripto ulagače, postavljajući pitanje je li prepolovljivanje samozadovoljstvo ili stvarni dugoročni bikovski faktor

Možda se možemo osvrnuti na 2012. godinu, u kojoj je bitcoin imao prvo prepolovljenje, a istodobno su se tržišta usred antičkih previranja, u tom slučaju, europske dužničke krize.

Počelo je 2009. Neke države članice EU-a nisu mogle refinancirati svoje vladine dugove, a nekoliko država nije moglo spasiti svoje duboko zadužene financijske institucije bez pomoći ECB-a ili MMF-a.

Tablica 1: Tržišta u 2012. i 2020. imaju slične pozadine (Izvor: OKEx)


Naravno, ukupna tržišta dionica i prostor kriptovaluta u 2012. godini bili su vrlo različiti od onoga što imamo danas. Međutim, osjećaji rizika, pesimistični izgledi i strahovi od recesije usporedivi su.

Slika 2: Izvedba Bitcoin / STOXX50 / SPX u 2012.-2013. (Izvor: Tradingview)

Zanimljivo je da su cijene bitcoina skočile oko 160% u 2012. godini na poleđini dužničke krize eurozone, a većina tih dobitaka dogodila se prije prvog prepolovljenja, a dobit je bila još uočljivija u godini nakon prepolovljenja. U usporedbi, SPX stekao 14,5%, i SX5E skočio je oko 11,2% u 2012. godini.

To je ipak stvar valute

Stalno ističemo značajnu prirodu bitcoina i vjerujemo da je bitcoin idealna zaštita od inflacije zbog svoje ograničene ponude. Drugim riječima, bitcoin bi mogao biti dobra zaštita od depresijacije fiat valute.

Europska dužnička kriza bila je usredotočena na strukturne probleme financijskog sustava i lagane kreditne uvjete još početkom 2000-ih. Kao rezultat, dovele su do masovnog programa spašavanja i smanjenja kamatnih stopa, te su mjere prouzročile značajnu amortizaciju EUR. Krajem 2011. god, EURUSD trguje se iznad 1,4. Do sredine 2012. god, EURUSD već pao na 1,20 područje prije nego što se odbio na 1,3.

Napokon, dužnička kriza rezultirala je značajnom depresijacijom valute, a bitcoin je reagirao na tu depresijaciju 2012. godine, čak i prije nego što se dogodio prvi prepolovljeni događaj.

Sada se, s obzirom na trenutne neizvjesnosti povezane s koronavirusom, to bitno razlikuje od dužničke krize. Ipak, ono što tržište doživljava donekle izgleda poput onoga kroz što smo prošli 2012. Vjerujemo da bi se tržišta trebala više usredotočiti na to kako kreatori politike reagiraju na izbijanje i rezultirajuće ekonomske posljedice.

Američka Fed isporučeno smanjenje stope od pola boda kao hitna mjera izbijanja virusa. DXY je pao s gornjih 99 ručica na niskih 97 područja. Tržišta očekivati Fed će dodatno smanjiti stope na sastanku o politici u ožujku. Istodobno, napora o ublažavanju iz ostalih glavnih središnjih banaka ima pojavile vrlo brzo. Ti bi pomaci mogli izazvati pritisak na G10FX, a to bi mogao biti dodatni faktor koristi za cijene bitcoina u srednjoročnom / dugoročnom razdoblju.

Kad je riječ o prepolovljavanju … budite strpljivi, sjetite se?

U našoj prethodnoj publikaciji “Prepolovljenje bitcoina: vrijeme je za ulazak u bitcoin?”, OKEx Quant istaknuo je kako se rast cijena bitcoina nakon prepolovljenja svaki put produžava, a ovaj se tržišni ciklus očekuje da se završi tek 2022. Iako nedavne akcije cijena možda neće izgledati tako bikovito, OKEx Quant vjeruje da tržište je i dalje u idealnom HODL-ing razdoblju, dugoročni ulagači vjerojatno trebaju biti strpljiviji kako bi vidjeli rezultate.

Zaključak

Tržište bitcoina još je bilo sićušno u vrijeme izbijanja europske dužničke krize, a danas je još uvijek relativno malo u usporedbi s drugim glavnim klasama imovine. Bitcoin i kriptovalute možda nisu najbolji instrument za zaštitu od recesije na svjetskim razmjerima, jer bi Bitcoin HODLeri mogli likvidirati holdinge kako bi nadoknadili svoje gubitke u drugoj imovini ili vratili dugove. Međutim, kad dođe kriza i kreatori politike teže pribjegavanju popuštanju, bitcoin bi mogao biti idealna zaštita od devalvacije valute. Razvoj globalnog tržišta u ovom razdoblju prije prepolovljenja mogao bi biti presudan za sve kripto investitore, a kako će se odvijati mogao bi biti dominantan čimbenik u smislu budućih kripto dodjela.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map