Ripple tužba, Ethereum 2.0, BTC najviši trenutci i PayPal – Pregled 2020

Posljednje ovogodišnje Vijesti tjedna osvrću se na najveće kripto priče 2020. godine

Bila je to bogata godina u svijetu Bitcoina, blockchaina, fintecha i kripto valuta – sve do posljednjih tjedana 2020..

Ove godine vidjeli smo kako BTC doseže nove vrhunce svih vremena nakon prepolovljenja Bitcoin-ove blok-nagrade, uspješno pokreće Etheruem 2.0, PayPal ulazi u prostor kriptovaluta i Ripple tuži Američka komisija za vrijednosne papire.

Evo kratkog pregleda svih najvećih kripto priča iz burne 2020. godine.

Ripple je tužila SEC zbog ilegalne ponude vrijednosnih papira, XRP u padu

Čini se da je prva vijest s ovog popisa najnovija, održana tek ovog tjedna.

Nakon godina nagađanja da bi se takav događaj mogao dogoditi, američka Komisija za vrijednosne papire i burze službeno je podnio tužbu protiv fintech tvrtke Ripple, izvršnog direktora Brada Garlinghousea i suosnivača Chrisa Larsena zbog navodne prodaje neregistrirane prodaje vrijednosnih papira u iznosu od 1,3 milijarde dolara, počevši od 2013..

U pitanju su neregistrirani vrijednosni papiri, kovanice tvrtke XRP, koji su navodno prodani globalnim investitorima i distribuirani u zamjenu za usluge.

Ključna za poneti

 • Pitanje je li XRP – četvrtoplasirana kriptovaluta – vrijednosni papir, postoji već dugi niz godina. Tužba DIP-a može zauvijek zaustaviti tu raspravu.
 • Visoka pravna bitka vjerojatno će regulatorima otvoriti vrata za podnošenje tužbi protiv drugih kriptovaluta koje su na sličan način nudile vlastite kovanice ili tokene.
 • Cijena XRP-a je u padu, a uklanjanje s glavnih burzi kriptovaluta izgleda neizbježno.

Povećanje cijena XRP-a prethodilo je vijesti da je SEC tražio Ripple. Izvor: OKEx

Ethereum 2.0 uspješno lansiran, zaključano ETH u iznosu od milijardu dolara

Nakon godina čekanja, toliko očekivana nadogradnja protokola za Ethereum – nazvana Ethereum 2.0 – pokrenuta je u prosincu. Nadogradnja mreže uvodi dokaz o udjelu u nekadašnjoj mreži samo za dokaz o radu.

Ključna za poneti

 • Razvoj Ethereuma 2.0 bio je dug i naporan. Kao takvo, uspješno lansiranje svoje faze 0 velika je pobjeda vodeće platforme pametnih ugovora.
 • Više od milijardu dolara u ETH već je zaključano u ugovoru o depozitu za Ethereum 2.0 – s više očekivanih, kako vrijeme bude odmicalo.
 • ETH zaključan u Ethereum 2.0 neće biti dostupan za prodaju na otvorenom tržištu dulje vrijeme – nešto što može utjecati na tržišnu dinamiku vodećeg altcoina.

PayPal službeno ulazi – i provjerava – u kripto prostor

Divovski PayPal konačno je ušao na tržište kriptovaluta u listopadu kada je tvrtka najavio da bi se kupnja i prodaja odabranih kriptovaluta nudila putem platforme.

Ključna za poneti

 • Vijest da je PayPal ušao u kriptovalutni prostor izazvala je skok cijena na tržištima – što je BTC proguralo preko 12.000 dolara.
 • Fintechovi konkurenti Revolut i Square’s Cash App vjerojatno su bili pokretačke snage iza odluke PayPala da ponudi usluge kriptoposredovanja.
 • PayPal-ovo prihvaćanje BTC-a i drugih kriptovaluta predstavlja glavni korak prema redovnom usvajanju i provjeri valjanosti.

PYPL je procjenu dramatično povećao 2020. Izvor: Google

Prepolovljenje bitcoina praćeno novim vrhunskim cijenama svih vremena

Kao što je zakazano, Bitcoin je u svibnju ove godine prepolovio blok-nagradu – prepolovivši stalnu opskrbu novokopanih BTC-a. Do 17. prosinca vodeća kriptovaluta probila je svoju prethodnu najvišu cijenu na globalnim burzama i od tada je ušla u otkrivanje cijena.

Ključna za poneti

 • Iako događaj prepolovljenja bitcoina nikako nije bio iznenađenje, podudarao se – kao što su mnogi očekivali – s bikovskim trendom za najistaknutiju kriptovalutu jer je opskrbna strana znatno smanjena. Zapravo je samo jedan investitor počeo mjesečno kupovati više BTC-a nego što je čak i minirano.
 • Gledajući mimo fanfara, činjenica da se BTC oporavio od visokog udesa i naknadnog tržišta medvjeda u 2018. godini kako bi nadmašio vrh svog prethodnog "mjehurić" ići će daleko u učvršćivanju ideje da je Bitcoin ovdje da ostane.

Cijena BTC-a ušla je na novo biko tržište 2020. godine. Izvor: OKEx

Institucionalno ulaganje službeno se razvija na BTC tržištu

2020. je godina ispunjena institucionalnim ulaganjima u prostor kriptovaluta i, prvenstveno, BTC-a.

Iako je taj trend većim dijelom započeo poznati makro ulagač Paul Tudor Jones, MicroStrategy je doista sakupio sve naslove kroz niz odvažnih i javnih BTC kupnji. Do danas tvrtka za poslovnu inteligenciju drži 70.470 BTC – vrijedna preko 1,6 milijardi američkih dolara, koliko je iznosilo ovo vrijeme – u njezinoj rizničkoj rezervi.

Massachusetts Mutual Life Insurance Co., koja ima 235 milijardi dolara na svom općem investicijskom računu, također je u prosincu kupila 100 milijuna dolara u BTC-u.

Ključna za poneti

 • Oni koji su bili oko 2018. godine dobro se sjećaju osjećaja da će, jednog dana, institucionalni investitori doći na BTC tržište. Ispostavilo se da je 2020. godina bila na snazi, a 2021. možda će vidjeti još više igrača s velikim novcem kako ulaze na tržište.
 • BTC MicroStrategy kupljen je u prosjeku od 15.964 dolara po novčiću. Pod pretpostavkom da se cijena vodeće kriptovalute ne preispituje na tim razinama, strategija ulaganja tvrtke može pasti kao jedna od najboljih u povijesti ulaganja. Međutim, ako se cijena BTC-a sruši iz nekog nepredviđenog razloga, tvrtka bi vjerojatno bila u ozbiljno vrućoj vodi.

Cijena dionica MicroStrategy-a povoljno je reagirala na BTC-ove investicije ove godine. Izvor: Google

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner