Spremnici u dolarima kao Bakkt ruše rekorde – kripto vijesti tjedna

Bio je ovo tjedan bogat događajima u svijetu kriptovaluta. Ledger je detaljno opisao svoje nenamjerno curenje korisničkih podataka i Cardanoova Shelley tvrda vilica napokon je urodila plodom. U međuvremenu, američki dolar se tankira, dok Bakkt Bitcoin fjučersi bilježe rekordnu količinu.

Ove priče i još više u ovotjednom izdanju Crypto News of the Week!

Kršenje baze podataka Ledger izložene informacije korisnika

Ranije ovog tjedna, Ledger je detaljno opisao kršenje podataka koje se dogodilo u lipnju, a koje su otkrile njegovu bazu podataka o marketingu i e-trgovini.

U post na blogu objavljeno u srijedu, popularna tvrtka za hardverski novčanik objasnila je da je sudionik programa bounty 14. srpnja otkrio potencijalnu rupu na web stranici Ledgera. Međutim, istraga tvrtke otkrila je da je sigurnosna mana već iskorištena 25. lipnja. Konkretno, pogođeni baza podataka je ugrožena putem sada deaktiviranog API ključa.

Ledger je od tada podnio izvještaj francuskom Upravi za zaštitu podataka i udružio se s tvrtkom Orange Cyberdefense u nastojanju da ojača svoje mjere privatnosti i sigurnosti dok procjenjuje potencijalnu štetu.

Ključni za poneti:

  • Iako sami hardverski novčanici Ledgera nisu pogođeni i kripto sredstva korisnika nisu ugrožena, neki će možda prouzrokovati curenje korisničkih podataka usmjerenih na sigurnost.
  • Incident također naglašava korist od programa nagrađivanja bugova, unatoč otkrivanju nedostatka nakon što je šteta već počinjena.

Bakkt ruši rekorde u svom najjačem tjednu ikad

Bio je ovo rekordni tjedan za Bakkt, koji je vidio da je njegovo fizički uređeno mjesečno tržište bitcoin terminskih poslova doseglo novi vrhunac ponedjeljak. Podružnica Intercontinental Exchange koja se fokusirala na institucije vidjela je 11.509 kovanica – vrijednih približno 114 milijuna američkih dolara – u dnevnom prometu. 

Potom je uslijedio još jedan dan postavljanja rekorda u utorak prije nego što se mogao pohvaliti još jednim rekordnim trgovinskim danom srijeda.

Ključni za poneti:

  • Institucionalni interes za BTC očito raste. Sam maksimum u ponedjeljak predstavljao je rast od 84% u odnosu na Bakkt-ov prethodni maksimum svih vremena u prosincu 2019.
  • Bakkt nije jedina burza koja je doživjela veliki porast u trgovanju futures bitcoinima. CME Grupa također ima objavljeni podaci što pokazuje porast dnevnog volumena razmjene.

Grafikon koji prikazuje ukupni otvoreni interes Bakkt Bitcoin Futures & volumen u USD. Izvor: skew

Cardanova Shelley hard fork napokon kreće uživo

Nakon gotovo pola desetljeća razvoja, Cardano ga je napokon lansirao Shelley tvrda vilica.


Nadogradnja uvodi dugo očekivane značajke ulaganja i delegiranja. Računi s velikim količinama Cardanove matične valute, ADA, moći će je uložiti u pokušaju potvrde mreže i na taj način zaraditi nagrade.

Službeno predstavljanje Shelleyja uslijedilo je nakon prethodne poticane mreže testova, koja je trajno nagrađivala sudionike.

Ključni za poneti:

  • Cardano je često kritiziran zbog sporog razvoja. Međutim, Shelley hard fork ići će daleko do učvršćivanja vjere u pomalo spor i pažljiv razvojni pristup projekta.
  • Shelley nikako nije završna faza Cardanova. Sljedeće velike nadogradnje na popularnom altcoinovom putu su Voltaire i Goguen faze, koje će utjecati na upravljanje i funkcionalnost pametnih ugovora.

Cardanov grafikon cijena ADA u proteklih 365 dana. Izvor: CoinGeckoCardanov grafikon cijena ADA u proteklih 365 dana. Izvor: CoinGecko

Engleska banka navodno gradi kao potporu CBDC-ima

Engleska banka navodno ga dizajnira nadolazeća usluga bruto poravnanja u stvarnom vremenu za potporu digitalnih valuta središnje banke, poput digitalne funte. Kako je izvijestio CoinDesk, platna mreža BoE-a – koju koriste financijske institucije u Ujedinjenom Kraljevstvu – mogla bi “zasukati” podršku za transakcije digitalnom valutom.

Slijedi vijest izvještaji da Japanska banka digitalne valute čini “glavnim prioritetom”.

Ključno za poneti:

  • BoE-ova služba za namiru podmiruje 685 milijardi britanskih funti dnevno i predstavlja ključnu komponentu nacionalne platne infrastrukture.
  • Iako naizgled nije dizajniran posebno za digitalnu valutu središnje banke, redizajnirana usluga namire navodno će biti kompatibilna s rokovima s CBDC-ima – što dodatno ilustrira kako se središnje banke pripremaju za budućnost tešku digitalnim valutama.

Američki dolar bliži se najgorem mjesecu u desetljeću

Vrijednost američkog dolara ovog je tjedna pala na dvogodišnje najniže razine i očekuje se da će zatvoriti svoj najgori mjesec u desetljeću. USD je u srpnju pao za gotovo 5%, što nije pad od rujna 2010.

Povjerenje u valutu pada usred dugotrajne borbe zemlje protiv pandemije COVID-19 i neviđene sugestije predsjednika Donalda Trumpa da bi predsjednički izbori mogli biti odgođeni. BDP se također povukao u Q2 na godišnjoj razini 32,9% – kontrakcija intenziteta koja nije viđena od velike depresije.

Ključni za poneti:

  • Status USD-a kao globalne rezervne valute postaje sve slabiji, jer vjera u stabilnost zemlje nastavlja padati nakon raširenih prosvjeda, vrlo vidljive političke podjele i nesretnog rješavanja pandemije COVID-19.
  • Kako vrijednost USD pada, cijene zlata, srebra i Bitcoina popele su se u različitim stupnjevima. Zlato je, posebno, pogodilo rekordne visine.

Dnevni grafikon indeksa valute američkog dolara (DXY). Izvor: TradingViewDnevni grafikon indeksa valute američkog dolara (DXY). Izvor: TradingView

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke i kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map