Stanje DeFi-a: Iskorištavanje SYFI-a i lekcije s novog divljeg zapada Crypto-a

Dubinsko zarobljavanje u iskorištavanje pametnih ugovora koji je očito jednom trgovcu donio trenutnu dobit od 747 ETH – i što to znači za kripto. 

Ovog ljeta industrija kriptovaluta zabilježila je ponovni rast nepromišljenog ulaganja koje je tipičan procvat početne ponude novčića za 2017. godinu. DeFi ili decentralizirano financiranje brzo je preraslo u nišu vrijednu više milijardi dolara – ponajviše zahvaljujući atraktivnim (ali nesumnjivo neodrživa) ulog prinosa, tržišna akcija vođena špekulacijama i modularni ekosustav bez vratara.

Ekosustav DeFi uključuje decentralizirane razmjene koje, za razliku od svojih centraliziranih kolega, nemaju politike uvrštavanja ili zahtjeve za provjeru, što dalje nastavlja tržišne špekulacije. Uz nepostojeći nadzor, stvarna vrijednost mnogih projekata navedenih na decentraliziranim trgovačkim platformama prirodno je upitna. Ipak, investitorima gladnim dobiti ne smeta nužno. Ako token ima neki hype oko sebe (i / ili mem mem), mogao bi predstavljati dostojan rollercoaster da se povežete s njim – neispravni pametni ugovori ili ne.

Najnoviji DeFi "iskorištavati"

Uniswap, vodeća decentralizirana razmjena, postala je jedno od kazališta za ove obnovljene špekulacije u kripto prostoru. Upravo je ovaj DEX u središtu incidenta koji OKEx Insights ispituje u ovom članku. Nedavno "iskorištavati" uključivao opskurni derivat toliko željena token.finance (YFI) i naizgled nevjerojatno sretni, anonimni oportunist. Korisnik Twittera Pojačati tvrdi da je spakirao 747 ETH iskorištavanjem greške u kodu pametnog ugovora Soft Yearn Finance (SYFI) pukim slučajem, bez ikakvog prethodnog znanja o navedenoj ranjivosti. 

Iako tvrdnje Amplifya ostaju neprovjerene, glumac je doista ispraznio gotovo svu likvidnost iz bazena Uniswap SYFI / ETH ranije u rujnu. Njihov dobitak bio je, naravno, gubitak za svakog drugog vlasnika žetona. Trgovina odmah srušila vrijednost 1 SYFI na manje od 0,0001 ETH (s gotovo 0,4 ETH) i CoinGecko pokazuje da je cijena SYFI-a pala na manje od 0,001 USD nakon eksploatacije.  

Pad cijena SYFI-aGreška iskorištena u pametnom ugovoru SYFI uzrokovala je nagli pad cijena. Izvor: CoinGecko

Ako se promatra izolirano, incident nije ništa novo za kripto prostor – poznat po brzom porastu i takozvanim izlaznim prijevarama. Međutim, predstavlja neka od glavnih pitanja koja prevladavaju u niši DeFi koja zaslužuju pomniji pogled, otvarajući rasprave o rizicima svojstvenim ovom novom valu spekulacija.

Malo pozadine

30. kolovoza projekt poznat pod nazivom Soft Yearn Finance najavio je pokretanje svoje web stranice putem Twittera. Projekt bijeli papir, objavljeni u isto vrijeme, detaljno su objavili novu digitalnu valutu nazvanu SYFI. U dokumentu se objašnjava da bi svaki SYFI token bio "mekan privezan" na vrijednost gore spomenutog divlje uspješnog financijskog tokena, YFI – tj. 1 SYFI bio bi jednak 0,0003 YFI.

Iako je izbor za vezivanje SYFI-a s YFI-om očito vođen cjenovnim učinkom potonjeg, mehanizam koji osigurava taj klin, poznat kao prebazna baza, većina špekulanata ne razumije i predstavlja srž incidenta o kojem se raspravlja.

Populariziran drugim DeFi projektom, Ampleforth (AMPL), mehanizam za prebazu automatski uravnotežuje opskrbu tokena – uništavanjem ili kovanjem tokena – kako bi održao unaprijed postavljeni klin. Na primjer, ako bi se SYFI-jeva cijena spustila ispod klika 0,0003 YFI, tokeni bi se spaljivali kako bi podržali aprecijaciju cijene dok se klin ponovno nije postigao. Slično tome, u slučaju rasta cijena iznad klinova, kovali bi se novi tokeni kako bi se razrijedila ponuda i smanjila cijena.

Čitav ovaj mehanizam automatiziran je putem pametnog ugovora, a dok stanja tokena variraju sa svakom prebazom, njihova vrijednost u dolarima ne mijenja se.

Osim ove povezanosti s izuzetno popularnim projektom, privlačnost SYFI-a nije jasna. Sudeći prema Soft Yearn Finance-u Telegram grupa, međutim, oko žetona je bilo dovoljno pomirenja da se trgovci Uniswap-a i poljoprivrednici s prinosom jednako uzbude. 

Početni uspjeh SYFI-ja

31. kolovoza, samo dan nakon objavljivanja bijelog papira, SYFI je putem svog najavio pretprodaju Cvrkut, Nesloga i Telegram grupe. Međutim, prijave za dopušteni događaj bile su otvorene samo jednu minutu 1. rujna, što je značilo da je većina kupaca propustila pretprodaju i kupila token kad je naveden na Uniswap the sljedeći dan.

Ova navala trgovaca rezultirala je obimom trgovine koji je premašio 6 milijuna dolara u roku od četiri sata od uvrštavanja, što je natjeralo tim na službenu najavu na Telegramu i dajući svojevrsni sažetak mape puta.

Soft YearnFi najava nakon pokretanjaObim trgovanja SYFI-jem dosegao je 6 milijuna dolara samo nekoliko sati nakon uvrštavanja u Uniswap. Izvor: Telegram Soft YearnFi Announcements 

Unesite Amplify

Pažnju na pokretanje SYFI-a imao je trgovac i korisnik Twittera Amplify. U korespondenciji s OKEx Insightsom, Amplify – koji je pristao razgovarati pod uvjetom anonimnosti, koristeći samo svoju Twitter ručicu zbog zabrinutosti zbog privatnosti – izjavio je da su postali svjesni SYFI tokena 2. rujna putem trgovačkih grupa, ali su propustili pretprodaju.

Osjetivši da bi token bio popularan, anonimni trgovac tvrdi da je kupio SYFI vrijedan 0,5 ETH slijedeći njegov popis Uniswap, prodavši ga ubrzo nakon brze zarade od 1 ETH.

Kako se približavala prva planirana rebaza projekta, Amplify tvrdi da je primijetio da mnogi vlasnici SYFI-a nisu u potpunosti razumjeli koncept. Trgovac je izjavio:

"Otprilike u vrijeme ponovne baze podataka primijetio sam da većina vlasnika $ SYFI nije imala pojma što znači ponovna baza podataka ili što će se dogoditi. Vidio sam priliku za vožnju po bazi podataka, promatranje zajednice kako realizira svoje novootkrivene tokene (a da nisu shvatili da se njihova vrijednost nije promijenila) i [oni] bi kupili cijenu odmah nakon."

Kada je Amplify uzeo novih SYFI tokena u vrijednosti od 0,5 ETH neposredno prije ponovne baze podataka, očekivali su brzu zaradu – ne da će greška u kodu ponovne baze iznenada pretvoriti njihova 2 SYFI-a u 15.551 SYFI, čija cijena na Uniswap-u iznosi nešto više od 747 ETH.

Nije siguran hoće li njihova naknadna prodajna transakcija uopće proći, Amplify je imao nekoliko sekundi da odluči hoće li pokušati zamijeniti ili ne. S obzirom na to kako je rizik iznosio 0,5 ETH i manje od 50 dolara naknade za transakcije, dok je nagrada iznosila više od 250 000 USD ETH-a, anonimni trgovac uzeo je kocku i pogodio prodaju, primivši cijeli ETH stek u Uniswap fondu. SYFI-jeva cijena odmah se srušila na djelić centa.

SYFI-jev odgovor

U narednim minutama novčić je pao u SYFI-jevim društvenim skupinama. Korisnici su shvatili da je praktički sva likvidnost iz Uniswap fonda nestala i, unatoč tome što sada posjeduje mnogo više SYFI tokena nego prije ponovne baze, njihova je vrijednost pala samo 100%.

Kasnije te večeri, tim SYFI-a objavio je službeno priopćenje tvrdeći da je došlo do kašnjenja između ponovljene baze podataka i ažuriranja cijene Uniswap-a. To je, u kombinaciji s nedostatkom u samom izračunu ponovne baze podataka, omogućilo a "zlonamjerni glumac" kako bi se izbrisala većina likvidnosti bazena. 

Tim, prije nego što je utišao svoje kanale Telegram i Discord, dodao je da će dodijeliti a "vrlo velika svota ETH" za identitet "prijestupnik (i)."

U prepisci s OKEx Insights, anonimnim članom SYFI jezgre i administratorom Telegram kanala poznatim kao "Pređa" detaljnije opisao bug pametnog ugovora: 

"Došlo je do problema s kodom gdje je funkcija getPar korištena za određivanje klina. Programer nije uzeo u obzir prilagodbe svojih parametara kako bi osigurao da je klin postavljen na 0,0003 YFI. To je rezultiralo prebazom, napuhavši ponudu za 7,719x."

U nastavku su otkrili da u ugovoru o ponovnoj bazi nedostaje "poziv za sinkronizaciju rezerve za zamjenu," što dovodi do toga da se pogrešna cijena kotira na decentraliziranoj burzi. 

Sljedeća najava u SYFI Telegram grupi, 9. rujna, detaljni planovi za ponovno pokretanje projekta s povratima troškova za pogođene trgovce i svježe ubrizgavanje likvidnosti.

Oportunistički ili zlonamjerni glumac?

Amplify je prvi put tvrdio da dugo stoji iza trgovine kojom se smanjuje likvidnost 7. rujna Twitter nit u kojem su se nazivali ne a "sigurnosni stručnjak ili programer." Umjesto proračunatog iskorištavanja programske pogreške kakvim ga je SYFI tim stvorio, oni tvrde da su upravo bili na pravom mjestu u pravo vrijeme kako bi iskoristili situaciju. Prema trgovcu, nedostaci koji su rezultirali njihovim ~ 250.000 USD neočekivano bili su im potpuno nepoznati.  

Mnogi su na tu temu podržali, rekavši da bi i oni to učinili da su u mogućnosti to učiniti. U razgovoru za OKEx Insights, Amplify je rekao da su odlučili objaviti priču s javnošću "donijeti zatvaranje" sebi i onima koji su izgubili novac. Trgovac, koji je ponovio da želi ostati anoniman, dodao je da su zahvalni na takvom odgovoru zajednice.

Na pitanje o Amplifyjevoj verziji događaja, Yarn iz SYFI-a rekao je za OKEx Insights da su i drugi pokušavali učiniti isto, a dok su neki bili uspješni, Amplify je uspio uzeti najveći dio iz bazena likvidnosti.

Pređa je također priznala da je nepažnja bivšeg programera projekta rezultirala nedostatkom pametnog ugovora. Član SYFI tima izjavio je:

"Na kraju, ne želimo bježati od činjenice da je ovo mogao biti bilo tko. Bez obzira je li riječ o Amplifyu ili nekom drugom, rezultati ostaju isti, a mi priznajemo da je trebalo obaviti temeljitije testiranje sa strane našeg programera."

Problemi s DeFi-om istaknuti zbog incidenta SYFI

Ovaj incident i sve veći popis sličnih priča izazivaju razne zabrinutosti zbog naizgled bezumnih špekulacija koje su se vratile u prostor kriptovaluta zahvaljujući procvatu DeFi-a. To uključuje:

  1. Utrka za ranim ulaskom i izlaskom iz projekata – čak i onima s upitnom korisnošću – ranije je donijela masovne povrate. To daje malo vremena za pravilno razmatranje ulaganja.
  2. Nedostatak zapreka, financijskih ili tehničkih, za navođenje tokena na Uniswap-u potiče neuredne primjene koda, pa čak i izravne prevare.
  3. Plagirani kod zajedno s trenutnim popisima za zamjenu može se pozvati na "strah od propuštanja" među investitorima, obeshrabrujući dubinsku skrb i reviziju koda.
  4. Unatoč novonastalim rješenjima osiguranja, trgovci često ostaju nepokriveni u slučaju gubitka.
  5. Veliki gubici zbog eksploatacije pametnih ugovora i rizika prijevara mogli bi potaknuti oštre regulatorne zakone na čitav sektor.

Rani uspjesi potiču nagađanja

Potaknuti njihovim pasivnim potencijalom za stvaranje prihoda, brza aprecijacija tokena poput Compoundova COMP, yearn.finance YFI i drugih pomogla je potaknuti razinu špekulacija kakvu se nije vidjelo od ICO buma. Slično kao i manija iz 2017. godine, pojavio se velik broj upitnih projekata uz one koji imaju određenu korisnost. Međutim, mnogi se oslanjaju na kopirani kod, a klonovi već kloniranih platformi vrlo su česti.

Zahvaljujući Uniswap-ovom modelu bazena likvidnosti, oni koji uvrštavaju nove tokene mogu napuhati cijenu dodavanjem prve likvidnosti u novi bazen. Ako uspiju stvoriti pristojnu razinu hipe u zajednici – kao u nedavnim primjerima HOTDOG, PIZZA, YMD i drugi – oni tada mogu odlagati velika posjeda na one koji kasne. Praksa koja podsjeća na Ponzijeve sheme postala je poznata kao "povlačenje tepiha" u industriji. 

Naravno, s obzirom na to da je putanja takvih projekata za početak često vrlo uzlazna, mnogi špekulanti pokušavaju rano izaći na tržište kako bi predvodili bilo koje potencijalno smetlište. To je upravo strategija koju Amplify tvrdi da je primijenila, što je rezultiralo njihovom profitabilnom trgovinom prije neuspjele ponovne baze podataka.

U svojim komentarima za OKEx Insights, Amplify je želio razlikovati DeFi od onoga što opisuju "aping u shitcoins," što je slično kockanju:

"Tretirajte to kao što jeste, casino. Ne ulazite u casino sa svojim životnim ušteđevinama očekujući da ćete ga učiniti velikim. […] Neka vaše oklade budu vrlo male jer stvarnost trgovanja shitcoinima Uniswap čini se da ste ili osvojili veliki novac ili otišli kući bez ičega."

Brzi unosi pozivaju neuredan ili zlonamjerni kod

Okosnica ovog obnovljenog špekulativnog vala je decentralizirana razmjena Uniswap. Za razliku od tradicionalnijih mjesta trgovanja kriptovalutama, svatko može dodati bilo koji ERC-20 token na platformu. Upisi traju samo nekoliko minuta, zahtijevaju minimalne troškove (samo naknade za plin Ethereum) i nema postupka provjere. 

To je ohrabrilo popis i trgovanje tokenima s upitnom korisnošću, pametnim ugovorima koji se mogu iskoristiti, pa čak i zlonamjernim backdoorima. Vidjevši sve veće količine trgovanja na platformama poput Uniswap-a, centralizirane burze mogu zauzvrat osjetiti pritisak da dodaju trgovinske parove za potpuno nove, nerevidirane tokene – što prirodno poziva na kritike industrije.

Nedavni visoki slučaj je slučaj Uniswap vilice SushiSwap. Anonimni vodeći programer projekta, "Kuharica Nomi," posjedovao jedini ključ za udio programera SUSHI tokena. To im je omogućilo da 7. rujna unovče oko 14 milijuna dolara, srušivši cijenu tokena i oštetivši njegovu reputaciju.

Dok je chef Nomi od tada vratio ETH uz javnu ispriku, cijela epizoda pokazuje koliko je ta nova granica zapravo divlja.

U još drskijem primjeru, početkom rujna pokazalo se da je još jedan opskurni projekt pod nazivom YUNo Finance zapravo imao stražnja vrata u svom kodu koji je omogućio njegovim programerima da iskovaju beskonačan broj YUNO tokena. U posebno iskrenom priznanju, na početnoj stranici web stranice YUNo Finance nalazi se post, očito od strane programera projekta. Unutar njega komentiraju da su razni nedavno pokrenuti projekti kopirali YUNo-ove "usrani kod," koji je sam bio kopiran sa SushiSwap-a. Post se nastavlja:

"Ako ste se opekli, naučite svoju lekciju. […] Za one koje zanima funkcija ‘mint ()’. Da, mogu nazvati i ispisati novac kao što to radi Hotdog."

Mnogi pametni ugovori potpuno su nerevidirani

SUSHI, YUNO, SYFI i mnogi drugi nedavni primjeri ističu rizike trgovanja nerevidiranim tokenima koji su požurili na razmjenu. Budući da najraniji kupci i pružatelji likvidnosti često ostvaruju najveće dobitke, i nedostatak vrste kriterija za uvrštavanje koje provode mnoge od najvećih centraliziranih burzi, tržišta tokena mogu se brzo proširiti prije nego što se mogu provesti temeljiti pregledi temeljnog koda.

Iako je interes za DeFi bio rastući tijekom 2020. godine u kolovozu je ukupna vrijednost zaključana u pametnim ugovorima doista narasla. Poklopilo se iznenadnom porastu uspona i pada prve iteracije Yam Finance (YAM). Za nekoliko dana, projekt je dosegao visoku tržišnu kapitalizaciju svih vremena od 57 milijuna dolara, nadahnuvši investitore vlastitim prinosom.  

Kako navodi Kointelegraf, značajni industrijski stručnjaci osudili su YAM oko njegovog pokretanja 11. kolovoza. MyCrypto Taylor Monahan opisao je projekt kao prekretnicu DeFi-a "pomalo divlje do posve zastrašujuće." U međuvremenu, poznati softverski inženjer usmjeren na Bitcoin Jameson Lopp pozvao je na socijalnu isključenost onih koji promoviraju "smiješno neodgovorni financijski proizvodi."

Poput SYFY, YAM ima funkciju ponovne baze podataka, a poput SYFY, rečena funkcija nije uspjela samo nekoliko dana nakon pokretanja. Sličnosti ovdje ne prestaju, jer su oba projekta u početku privukla velika tržišta na Uniswap-u prije nego što su nedostaci pametnih ugovora doveli do pada, što je natjeralo druge ponavljanja.  

YAM-ova trenutna web stranica sada sadrži trenutno upozorenje korisnika. Međutim, mogao bi jednako lako govoriti o velikom postotku novih tokena koji svakodnevno pogađaju Uniswap: 

"Revizije: Nema."

Skočni prozor upozorenja na Yamovoj web stranici. Izvor: Yam Finance. 

U slučaju SYFI-ja, pak, Amplify sugerira da su stvari bile malo složenije i namjernije. Amplify je za OKEx Insights rekao da vjeruju da je SYFI bug možda bio zlonamjerna igra njegovih programera kako bi se omogućila izlazna prijevara:

"I dalje vjerujem da su programeri odgovorni za pogrešku. Na pitanje o tome hoće li obaviti reviziju, jedan od članova tima rekao je: “Revizije su skupe, učinit će to i nakon.” Slažem se. Revizije su skupe, ali tim je u pretprodaji prikupio 400 ETH. Teško je vjerovati da su ikada imali namjeru revidirati svoj kod, a ja sam iznio naraciju da je moguće da je ovaj token dizajniran s ovom pogreškom na bazi ponovne baze podataka kako bi programeri stvorili besprijekornu izlaznu prevaru."

Profesionalnih revizora danas teško nedostaje u industriji. Tvrtke poput Certik i Quantstamp Labs samo su dvije od sve većeg broja onih koje nude usluge pametnih ugovora o osiguranju. Obje se tvrtke mogu pohvaliti impresivnom statistikom onoga što bi mnogi opisali kao legitimniju stranu industrije kriptovaluta.

Certik tvrdi da je proveo više od 220 revizija i pregledao 188.000 redaka koda. U međuvremenu, Quantstamp Labs čini iskusan tim iz tehnološke i financijske industrije, a surađivao je s Librama, Ethereumom, Polkadotom i Hyperledgerom..

Iako raste broj timova koji rade sa stručnjacima za zaštitu pametnih ugovora, mnogi i dalje pokreću projekte s nerevidiranim kodom. Naravno, među njima su i oni koji primjenjuju namjerno zlonamjerne protokole.

Međutim, kao što je Yarn sugerirao, projekti koji se smatraju legitimnima također mogu odustati od pregleda koda. Član jezgrovitog tima SYFI-a tvrdi da je želja za lansiranjem utjecala na njihovu odluku da ostanu nerevidirani.

Govoreći na POV kripto YouTube kanal u veljači 2020. Richard Ma, izvršni direktor tvrtke Quantstamp, komentirao je da je problem nerevidiranih pametnih ugovora danas jednako raširen kao i 2017. godine. 

Izjavio je da, iako su se vještine programera znatno poboljšale posljednjih godina, sve veća složenost decentraliziranih aplikacija stvara nove vektore napada. Sljedeće "slaganje" novih, često nerevidiranih aplikacija za decentralizirano financiranje predstavlja još veći rizik.

Nažalost, čak ni revizije nisu konačne. Kao što Quantstamp primjećuje u nedavnom postu na blogu, Yearn, unatoč tome što je imao svoju sigurnost pregledala revizorska kuća u srpnju ažurirao svoj kôd u roku od mjesec dana, stvarajući nove potencijalne ranjivosti.

Unatoč rastućem broju kasnih eksploatacija pametnih ugovora, vodeći Certikov revizor Ethereuma, Dominik Teiml, optimistično je govorio o trenutnim naporima da se DeFi-u pruži veća sigurnost na razgovoru za OKEx Academy u svibnju 2020 .: 

"Nikada ne možemo biti 100% sigurni da je nešto sigurno. Međutim, vrlo sam optimističan da odgovarajućim mjerama možemo postići visoko-sigurnosna jamstva. Opsežne i intenzivne revizije, formalna provjera, velikodušne nagrade …"

Stručnjak za sigurnost pametnih ugovora dodao je da bi korisnici uvijek trebali potražiti izvješće o reviziji prije nego što sredstva predaju novom protokolu.

Zaštita od neuspjeha pametnih ugovora još uvijek uglavnom nema

S DeFi-om, rudarstvom likvidnosti i decentraliziranim razmjenama i dalje nastajućim nišama u široj industriji kriptovaluta, broj iskorištavanja, "tepih povlači" a bugovi pametnih ugovora nastavljaju rasti. Iako su rješenja za osiguranje, poput Nexus Mutual, Opyn i drugih, dostupna, tek ćemo ih vidjeti kako će ih široko usvojiti špekulanti.

Govoreći na Kovalentni YouTube kanal u svibnju 2020., Aparna Krishnan, suosnivačica tvrtke Opyn, izjavila je da špekulanti u niši DeFi-a i dalje nisu voljni poduzeti ponuđenu zaštitu. S obzirom na eksploziju aktivnosti od njezine izjave i na činjenicu da se mnogi od onih sumnjivih žetona za rukovanje ili likvidnost s ponosom nazivaju "degeni" – skraćeni oblik riječi "degenerirati" – razumljivo je da nešto tako sigurno i razumno poput osiguranja ne bi naišlo na veću privlačnost. 

Krishnan je zaključio: "Nije dovoljno uzbudljivo da ljudi kupuju osiguranje za tako nešto."

Komplicira stvar činjenica da ova rješenja za rano osiguranje mogu i sama postati žrtvom iskorištavanja pametnih ugovora. Početkom kolovoza 2020. godine mana u jednom od Opynovih pametnih ugovora omogućio je napadačima da nadoknade s oko 370 000 USDC. Međutim, neka rješenja za zaštitu od iskorištavanja pametnih ugovora počinju bilježiti sve veći angažman. Opisano osnivača Hugha Karpa, kao diskrecijsko pokriće za podjelu rizika, Nexus Mutual trenutno svojim korisnicima nudi više od 200 milijuna dolara vrijedan pokrića – čiji je lavovski udio dodan nakon 13. rujna.  

Iako je ovo mali dio ukupnih gubitaka uslijed neuspjeha pametnih ugovora do danas, to je bolje nego ništa. Zanimljivo je da je nedavno odvjetnik tvrtke Frost Brown Todd LLC John Wagster rekao je Cointelegraphu da je Nexus Mutual zapravo ponudio pokriće za YAM token, ali nije bilo kupaca – činjenica koja ukazuje ili na nedostatak svijesti ili brigu o upravljanju rizicima u prostoru.

Kako će odgovoriti regulatori?

Sve veći udio sredstava izgubljenih za eksploatacije, bilo zlonamjerne ili na neki drugi način, zasigurno je pogodio globalne financijske regulatore, koji već jesu. pozorno promatrajući industriju.

U nedavnom članku OKEx Insights razgovarali smo o stavu koje su do sada zauzeli regulatori prema tom sektoru, osvrćući se na slučaj DEX EtherDelta, za koji je američko DIP 2018. godine smatralo da djeluje kao neregistrirana burza. Presuda je uslijedila nakon izvješća agencije o decentraliziranoj autonomnoj organizaciji DAO, koja je uspostavljen da se određene digitalne valute trebaju smatrati vrijednosnim papirima. 

Brojne nedavne presude, poput hitna zabrana približavanja protiv tvrtke za društvene razmjene poruka Telegram, pokazao je da je agencija na kraju bila spremna ozbiljno se suprotstaviti ICO ponudi. Čini se samo pitanje vremena kada će početi proučavati i DeFi projekte.

U razgovoru s OKEx Insightsom, Kristi Swartz, upravljačka partnerica u tvrtki Swartz, Binnersley & Suradnici, ispitani hoće li regulatori na kraju smatrati programera pametnih ugovora odgovornim za gubitak sredstava investitora kroz eksploatacije. Dodala je:

"Slično tome, trebalo bi razmotriti i upravljanje – koji regulator može biti uključen, na koje se mjerodavno pravo ugovor oslanja?"

Swartz je također nagađao bi li agencije uopće mogle ponuditi zaštitu za ranjivosti u kodu. No kako se regulatori približavaju industriji, savjetovala je da oni koji koriste decentralizirane financijske protokole uvijek trebaju istražiti pametni ugovor prije nego što mu dodijele sredstva..

Je li DeFi rizičniji od ICO-a?

Kao i ICO prije njih, najnoviji trend uzgoja prinosa u DeFi-u potaknuo je novi val preuzimanja rizika i špekulacija. Iako su ICO-ovi – čak i prevare – uglavnom imali privid legitimnosti oko sebe, većina protokola DeFi-a anonimni su, otvoreno plagirani i trenutno su navedeni na decentraliziranim burzama u odsustvu vratara.

Na temelju prethodnih cjenovnih performansi i atraktivnih pasivnih tokova prihoda, sudionici na tržištu osjećaju pritisak na "kupite sada i postavljajte pitanja kasnije." Kao rezultat toga, cijene tokena s backdoor-om i kodom koji se može iskoristiti često završe u nebu, stvarajući snažan poticaj za loše glumce da iskoriste ranjivosti ili za programere da povuku poslovični tepih. Ovaj rizik od buđenja da biste jednog dana pronašli sav svoj novac nije bio toliko raširen kod ICO-a.

Uz to, dio odgovornosti zasigurno mora pasti na pleća onih koji žure koristiti i pokušavaju profitirati od tih potpuno novih, nerevidiranih financijskih protokola.

Činjenica da je SYFI v2 pokrenut 12. rujna – i prema CoinGecko-u privukao je još 2,2 milijuna američkih dolara samo devet sati nakon ponovnog pokretanja – ukazuje na to da mnogi razumiju rizike, ali ih ipak odlučuju preuzeti.

S obzirom na veliku sumu novca koja je izgubljena zbog neuspjeha pametnih ugovora, sve veće količine trgovanja na decentraliziranim burzama i sve veći broj otvorenih prevara u industriji, čini se samo pitanje vremena kada će regulatori ponovno pojačati svoje napore da zaštite ulagače.

Regulatorno suzbijanje pomoglo je na kraju ICO-manije nakon procvata 2017. godine, a pošteno je pretpostaviti da slična sudbina očekuje i sektor DeFi.

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner