SushiSwap objavio je ambiciozni plan za suzbijanje dominacije Unisapa u DEX-u

DeFi Digest OKEx Insights tjedni je pregled decentralizirane financijske industrije.

Snimka tržišta DeFi-ja: porast količine DEX-a

Unatoč nedavnoj korekciji cijene BTC-a, decentralizirano financijsko tržište poraslo je ovaj tjedan za 3%, a ukupna zaključana vrijednost dosegla je 22,54 milijarde dolara. Uz to, prosječni tjedni obujam trgovanja decentraliziranim burzama narastao je za 8% i iznosio je 2,01 milijarde dolara. Uniswap je nastavio vodstvo u ovom segmentu s 38% tržišnog udjela.

Ukupan opseg zaduživanja u sferi kreditiranja DeFi povećao se za 8% jer je Compound zadržao svoju tržišnu dominaciju u ovom sektoru s udjelom od 49%. Curve je zadržao svoje vodstvo kao najveći fond likvidnosti – rezultirao je 38-postotnim tjednim rastom, a ukupna zaključana vrijednost iznosila je 1,13 milijardi dolara.

Ukupni opseg posudbi u DeFi-u prvi je put ovaj tjedan premašio 4 milijarde dolara. Izvor: DeFi Pulse i DeBank

Program proširenja likvidnosti SushiSwap-a

SushiSwap, primarni konkurent vodećoj decentraliziranoj burzi Uniswap, objavio je svoje snažne ambicije za ovu godinu objavljivanjem svoje najnovije mape puta. Plan pokriva različite vizije SushiSwap-a – naime, proširenje likvidnosti, interoperabilnost i skalabilnost, upravljanje zajednicom i još mnogo toga.

Mirin

The Mirin prijedlog ključna je komponenta SushiSwap-ove predložene nadogradnje koja za cilj ima povećati likvidnost protokola za 10x-20x. To se može postići programom proširenja bazena likvidnosti SushiSwap-a, nazvanim franšiznim bazenima.

Koncept franšiznih bazena pokušaj je integracije centralizirane i decentralizirane razmjene. Franšizirani bazeni sastoje se od Glavnog i Subpoola. U franšiziranim bazenima centralizirane burze mogu svojim korisnicima ponuditi mogućnost da postanu pružatelji likvidnosti SushiSwap. Kada se novi par likvidnosti doda na platformu treće strane, stvara se SubPool i dodaje u ukupni fond likvidnosti SushiSwap-a, MainPool.

Dvostruki prinos

Dvostruka dobit je još jedna ključna značajka programa proširenja pružatelja likvidnosti tvrtke SushiSwap.

Kao franšizni partneri u SushiSwap-u, SubPool naveden na centraliziranim burzama može ponuditi povrat SUSHI-ja i vlastitog upravljačkog tokena. Žetoni upravljanja CEX-ovima mogu se birati između postojećih kripto sredstava ili novokovanih tokena.

Na primjer, zamislite da je OKEx pokrenuo SUSHI / OKB fond likvidnosti kao SubPool u programu SushiSwap. Korisnici u fondu mogli bi udvostručiti povrat zarađivanjem prinosa i iz SUSHI-a i iz OKB-a. [Ovo je samo primjer i ne treba ga tumačiti kao definirani plan.]

Dobitna je pobjeda za SushiSwap i centralizirane razmjene?

Program proširenja pružatelja likvidnosti SushiSwap-a može biti privlačan proizvod za centralizirane burze koje žele biti ispred konkurencije.

Uvođenje rudarstva likvidnosti i automatiziranih kreatora tržišta doveli su do brzog rasta volumena trgovine decentraliziranih burzi. Kako bi se izborili s oštrom konkurencijom DEX-ova, CEX-ovi su se počeli udruživati ​​s DeFi protokolima kako bi diverzificirali svoju kripto ponudu.

Franšizirani bazeni SushiSwap-a služe kao pristupnici za CEX-ove koji svojim korisnicima nude žetone s visokim kamatama. Kao partner s franšiznim bazenom, CEX može naplaćivati ​​naknade za transakcije od 0,05% do 10% kao dodatni izvor prihoda. Za CEX-ove prihodi od transakcijskih naknada služe kao zaštita od gubitka likvidnosti od trenutka kada korisnici povuku svoja sredstva s SubBoola. Uz to, dvostruki prinosi osigurani u SubPoolu nude atraktivnu opciju ulaganja za dugoročne HODLerse na burzi.

S druge strane, SushiSwap svojim programom proširenja LP-a može iskoristiti reputaciju i duboku likvidnost centraliziranih burzi. Pokretanjem Subpools-a na raznim kripto burzama očekuje se da će se ukupna likvidnost SushiSwap-a višestruko povećati.

Na primjer, pretpostavimo da MainPool SushiSwap-a ima likvidnost od milijardu dolara. Ako se SushiSwap udruži s CEX A i CEX B da pokrenu Subpoole s likvidnošću od po 10 milijardi dolara, ukupna likvidnost SushiSwap-a masovno će porasti na 21 milijardu dolara.

Iako CEX-ovi mogu svojim korisnicima ponuditi više žetona s visokim kamatama, trgovalni parovi SushiSwap-a bit će dostupniji likvidnijim tržištima. Čini se da je program proširenja LP-a uzajamno koristan i za SushiSwap i za CEX-ove.

Unakrsni lanci prijenosa imovine putem Rune i Moonbeam

SushiSwap također planira dodatno poboljšati svoju interoperabilnost i skalabilnost. Automatski marketinški proizvođač s više lanaca poboljšava interoperabilnost SushiSwap-a dopuštajući nesmetani prijenos imovine na više blokchaina. Decentralizirana razmjena radi na postizanju ovog cilja povezivanjem s THORChainovom runom i Polkadotovom mjesečevom zrakom.

U slučaju Rune, a Most Rune koristi se kako bi se korisnicima omogućilo prijenos njihove imovine izravno na THORChain i Ethereum. Kako bi se olakšao prijenos imovine preko mreža, kreirana je ERC-20 verzija Rune tokena koja predstavlja imovinu iz THORChain-a.

SushiSwap također razmatra poboljšanje svoje skalabilnosti usvajanjem rješenja za skaliranje drugog sloja. Protokol trenutno preferira zbirku nula znanja radi bolje komunikacije s decentraliziranim aplikacijama u ekosustavu yearn.finance.

Rivalstvo s Uniswapom nastavit će se 2021. godine

Rasprave oko Uniswap-a i SushiSwap-a i dalje se zahuktavaju – posebno nakon što je yearn.foundation osnivač Andre Cronje objavio post na blogu o rizicima konkurenata koji račvaju njegove kodove. Ashleigh Schap, vodstvo Uniswap-a za rast, uzvratio udarac navodeći ta je yearn.financeova Spajanje SushiSwap kontradiktorna Cronjeinoj žalbi. Izumitelj Uniswap-a, Hayden Adams, dakle tvrdio da komentari ne predstavljaju gledište cijelog Uniswap tima.

Iako Uniswap još uvijek nadmašuje SushiSwap u smislu ukupne zaključane vrijednosti, najnoviji SushiSwapov putokaz pokazuje znakove snažnih osnova u DeFi inovacijama, upravljanju zajednicom i skalabilnosti protokola.. 

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke i kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner