Tehnički pokazatelji za kripto

Tehnička analiza je presudan dio kada je riječ o trgovanju, bez obzira jeste li trgovac dionicama ili kripto trgovac, proučavanje povijesnih kretanja cijena, obrazaca i ostalih podataka povezanih s trgovanjem moglo bi vam pomoći u prepoznavanju prilika za trgovanje i predviđanju smjera cijenama. Tehnička analiza široko se koristi u dionicama, terminskim ugovorima, robama, deviznim tečajevima i ostalim razredima imovine. U eri blockchaina, trgovci kriptovalutama usvajali su metode starog svijeta u kripto prostor, dok su pokušavali razviti neke nove analitičke alate prilagođene ovoj novoj klasi imovine.

Bollinger bendovi

Ovo je jedan od najčešće korištenih pokazatelja u trgovanju, a ime je dobio po Johnu Bollingeru, američkom upravitelju imovinom i tehničkom analitičaru. Bollinger opsezi definirani skupom crta crtaju dvije standardne devijacije (pozitivno i negativno) od jednostavnog pomičnog prosjeka (obično 20-SMA) cijene vrijednosnice. Budući da je standardno odstupanje mjera nestabilnosti, kada tržišta postaju nestabilnija, opsezi se šire, stoga je veća mogućnost izlaska iz trgovine; tijekom manje volatilnih razdoblja, bendovi se skupljaju, što bi mogao biti potencijalni znak sve veće volatilnosti i mogao bi biti ulazna točka trgovine.

Štoviše, mnogi trgovci vjeruju da bi se cijene kad se približe gornjem opsegu mogle pretjerano kupiti na tržištu. Suprotno tome, kad se cijene približe nižem opsegu, to ukazuje na pretjeranu prodaju na tržištu.

Slijedi BTC / USDT dnevni grafikon s Bollinger opsezima, primjer je kako su opsezi predviđali cjenovne upute i ukazivali na moguće ulazne i izlazne točke.

Izvor: OKEx (www.tradingview.com)

U vrijeme pisanja ovog članka, par je trgovao tek nešto ispod 12000, a već je dosegnuo gornji opseg, u međuvremenu je zamah bio relativno nizak, što sugerira da bi nedavni BTC-ov skup mogao ostati bez para.

Međutim, Bollinger pojasevi samo su jedan od mnogih pokazatelja koji pomažu trgovcima da donesu odluke u vezi s volatilnošću tržišta i to nije samostalan sustav. Trgovci ga obično koriste zajedno s ostalim tehničkim pokazateljima kako bi dobili jasniju sliku i analizu.

Fibonaccijevo povlačenje

Ovo je tehnički pokazatelj koji analitičarima omogućuje utvrđivanje mogućih područja potpore ili otpora pomoću skupa posebnih omjera, koji se temelji na Zlatnom omjeru, posebnom broju s jedinstvenim svojstvima u matematici i geometriji, a široko je viđen u prirodi, umjetnosti, i arhitekture.

Primarne razine Fibonaccijeve retracementnosti su 23,6%, 38,2%, 61,8% i 78,6%. 50% također naširoko koriste trgovci, međutim, to nije službeni Fibonaccijev omjer. Pa zašto su ovi postotni brojevi važni? Jer pokazuju koliko se prethodnog poteza cijena povukla ili ispravila.

Pogledajte dnevni grafikon ETH / USDT s Fibonaccijevim razinama retrakcije. Tri bijela okvira primjeri su pronalaženja referentnih razina. Par se trguje od sredine srpnja, a podrška oko 200 čini se snažnom, što je 23,6% Fibonaccijeve korekcije u odnosu na visoku i najnižu razinu. Međutim, par je dva puta pokušao probiti razinu od 38,2%, ali neuspješno, što je smatralo značajnim otporom.

Izvor: OKEx (www.tradingview.com)

Jednako kao i drugi pokazatelji, trgovci se ne bi trebali oslanjati samo na Fibonaccijevu retracement kako bi postavili svoj stop gubitak ili odredili ulaznu točku. Mnogi se više koriste Fibonaccijevim studijama zajedno s drugim oblicima tehničke analize.

RSI


Indeks relativne snage ili RSI pokazatelj je zamaha koji mjeri brzinu i promjenu kretanja cijena. Trgovcima pomaže da procijene je li sredstvo prekupljeno ili preprodano. Očitavanje RSI-a je od 0 do 100. Kada vrijednost RSI dosegne 70 ili više, sredstvo se smatra prekupljenim. Kada vrijednost RSI padne na 30 ili niže, to znači da bi sredstvo moglo biti pretjerano prodano.

Još važnije, razlike u RSI-u i cijena imovine mogu ukazivati ​​na razvoj mogućeg novog trenda. Na primjer, ovdje je BCH / USDT dnevni grafikon. U travnju smo vidjeli kako se parom trguje u rasponu između 250 i 325, međutim, RSI je proizveo očitavanje prekomjerne kupnje i dogodio se medvjeđa divergencija, a nakon toga korekcija cijene za oko 2 tjedna. Ista se stvar ponovila u svibnju, dogodila se medvjeđa divergencija prašnika, koja je u lipnju uslijedila korekcijom cijena.

Izvor: www.tradingview.com

Zaključak

Puno se može istražiti na polju tehničke analize, trgovci i analitičari u financijskom svijetu koristili su stotine signala, obrazaca i pokazatelja. Tehničke studije omogućavaju trgovcima da donose mudrije odluke i bolje predviđaju buduća kretanja cijena na temelju povijesnih podataka i statistike. S druge strane, temeljna analiza jednako je važna tijekom procesa donošenja trgovinskih odluka. U svijetu tradicionalnih financija, ako je temeljna analiza studija vlastite vrijednosti poduzeća, u kripto prostoru, to će biti postupak otkrivanja je li novčić precijenjen ili podcijenjen. Ulagači će moći dobiti širu i cjelovitiju sliku prilikom angažiranja vlastite temeljne i tehničke dubinske analize prije ulaganja ili ulaska u posao.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map