Što potiče potražnju za Tetherom u smjeru do prepolovljenja Bitcoina?

Kako se Bitcoin (BTC) bliži prepolovljavanju nagrade za treći blok, pisač Tether (USDT) kova milijarde dolara svojih stabilcoin-a podržanih u USD.

Iako tvrtka i drugi val tiska pripisuju narastu potražnje u vrijeme ekstremne ekonomske volatilnosti, ostaje neizvjesnost oko legalnosti i nesigurnog položaja stablecoina kao uistinu sigurne kripto valute u sigurnom utočištu. Mnogi se također pitaju zašto su privezi uopće poželjni.

Objasnio je Tether

Tether je stabilnicoin vezan za cijenu američkog dolara. Točnije, riječ je o digitalnoj valuti koja je stvorena iz pretvorbe gotovinskih fiat valuta, poput američkog dolara, eura i offshore kineskog juana.

Kao takva, Tetherova tvrtka izdavač, iFinex, tvrdi da je novčić 100% podržana rezervi tvrtke u tradicionalnoj valuti, „novčanim ekvivalentima“ ili „ostalom imovinom i potraživanjima od zajmova koje je Tether dao trećim osobama“.

USDT je, velikom razlikom, dominantni stabilcoin na tržištu kriptovaluta. Zapravo i jest četvrta po veličini kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, u vrijeme pisanja ovog članka, prema vodećem pratiocu tržišta kriptovaluta CoinMarketCap. 

dominacija bitcoinaTether je četvrta po dominaciji kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji. Izvor: CoinMarketCap

Kontinuirano i neprekidno kovanje USDT-a dodatno ga je učvrstilo kao kralja digitalnih valuta podržanih fiatom. Tržišna kapitalizacija Tethera trenutno iznosi 8,28 milijardi USD – znatno veća od kovanica USD Coin (707,3 milijuna USD), Paxosa (244,67 milijuna USD) i TrueUSD (137,24 milijuna USD).

dominiranje privezaPotražnja za Tetherom daleko je nadmašila svoju stabilnu konkurenciju. Izvor: Indeks Stablecoin

Međutim, dominacija USDT-a na tržištu kriptovaluta daje zabrinutost nekima u industriji – budući da su se Tether, njegova sestrinska burza Bitfinex i matična tvrtka iFinex često zapetljavali u kontroverzi..

Tether je optužen za manipuliranje tržištem bitcoina 2017. godine, a trenutno je upleten u pravne bitke visokog profila koje se vode između iFinexa i američkih financijskih vlasti.

Kako se prepolovljenje Bitcoina približava i povećava se količina USDT-a u opticaju, pitanje što pokreće potražnju za Tetherom još je hitnije nego inače. Jedan od glavnih čimbenika koji treba uzeti u obzir pri istraživanju ove potražnje je evidentna korelacija između kontroverzne tržišne kapitalizacije stabilnog valuta i cijene BTC-a.

Tether je optužen za manipulaciju tržištem Bitcoina

Otkako je Bitcoin ušao u glavnu svijest – epskim višegodišnjim vođenjem bikova koji je kulminirao novčićem koji je dosegao najvišu cijenu – mnogi su bili skeptični prema Tetheru i njegovoj ulozi na tržištu kriptovaluta.


U lipnju 2018., otprilike šest mjeseci nakon što je cijena BTC-a dosegla oko 20.000 američkih dolara po novčiću, New York Times objavio je članak pod naslovom “Cijena bitcoina bila je umjetno napuhana, podsticaj u nebesu, kažu istraživači” – Tether je zabilježen u glavnim medijima zbog svoje potencijalno neiskrene uloge u podupiranju tržišta Bitcoina. 

Članak New York Timesa objavio je članak koji su napisali John M. Griffin sa Sveučilišta u Teksasu na Odsjeku za financije u Austinu i Amin Shams sa Sveučilišta u državi Ohio, Fisher College of Business, pod nazivom “Je li Bitcoin stvarno nevezan?” Sažetak rada je jasan Tetherova upitna uloga u balonu kriptovaluta iz 2017. godine, navodeći:

„Korištenjem algoritama za analizu blockchain podataka, otkrivamo da su kupnje Tetherom vremenski raspoređene nakon pada tržišta i rezultiraju znatnim rastom cijena Bitcoina. Tok se može pripisati jednom entitetu, klasteru ispod zaokruženih cijena, inducira asimetrične autokorelacije u Bitcoinu i sugerira nedovoljne Tether rezerve prije kraja mjeseca. Umjesto potražnje od ulagača gotovine, ti su obrasci najkonzistentniji s hipotezom zasnovanom na ponudi da neraspoređeni digitalni novac napuhuje cijene kriptovaluta. “

New York Times nije bio jedina glavna i istaknuta periodika koja je pokupila kontroverzne nalaze. Newsweek, CNBC, The Wall Street Journal, Bloomberg i drugi objavili su dijelove koji proizlaze iz studije. Uobičajena pokrivenost dovela je u pitanje legitimitet cijelog tržišta Bitcoina i kriptovaluta u trenutku kada su mnogi već vidjeli pad cijene BTC-a od 80% s njegovog vrhunca kao vrlo sumnjičav.

Suočeni s lošim tiskom, Tether i Bitfinex redovito i opetovano odbio bilo kakvu nepravdu ili manipulaciju cijenama. Podržavanje Tetherove obrane nedavna je kolumna UC Berkeley Chief Innovation & Službenik za poduzetništvo Richard K Lyons i docent za financije poslovne škole Warwick, Ganesh Viswanath-Natraj. Studija pod nazivom “Stabilni novčići ne napuhavaju kripto tržišta” proturječi studiji Griffin / Shams koja je izazvala glavnu pozornost zaključivanjem:

“Ne nalazimo sustavne dokaze da stabilno izdavanje kovanica utječe na cijene kriptovaluta. Umjesto toga, naši dokazi podupiru alternativne stavove, naime da stabilno izdavanje kovanica endogeno reagira na odstupanja stope sekundarnog tržišta od vezane stope, a stabilni novčići dosljedno igraju sigurnu ulogu u digitalnoj ekonomiji. “

Bez obzira na to, skepticizam oko cijele situacije u vezi s Tetherom nije postao ništa bolji kada je to postalo pravno pitanje u državi New York.

iFinex se i dalje suočava s optužbama za prijevaru s vrijednosnim papirima i robama

Tether je bio pod dodatnom vatrom 2019. godine kada ga je glavna državna odvjetnica Letitia James uvukla u pravni rat, svojevrsne vrste. NYAG je tvrdio da iFinex Inc. posluje kršeći zakon zbog prikrivanja navodnog i nepropisnog prijenosa 625 milijuna USD – sredstava koja su trebala biti potpora USDT-u – u pokušaju prikrivanja problema s likvidnošću. Ako je istina, to bi vjerojatno predstavljalo prijevaru s vrijednosnim papirima i robama, kratke rasprave NYAG-a. 

Međutim, odvjetnici za Bitfinex i Tether odbacio ove navode, tvrdeći da „privezi nisu vrijednosni papiri ili roba“ – izjave koje je James smatrao „posebno perverznim“. Tether je također zabilježen u službeni odgovor NYAG-u, napisavši:

“Na kraju dana, državni odvjetnik nije identificirao nijednu žrtvu u cijelom ovom postupku, jer je nema. Nositelji priveza imaju pravo otkupiti ih za točno ono što su platili – ni više ni manje – i Tether nije imao problema da nekome udovolji zahtjevima za otkupom, čak i nakon zapaljivog slučaja državnog odvjetnika u New Yorku. “

Unatoč prosvjedu protiv bilo kakvih prošlih problema s likvidnošću, visoki dužnosnik Bitfinexa bilježi izjavu da bi “BTC mogao napasti ispod 1k ako ne budemo brzo djelovali” u komunikacija s vanjskim partnerom za plaćanje. Prema sudskim dokumentima, komunikacija se navodno dogodila dok je Bitfinex imao velikih problema s ispunjavanjem povlačenja kupaca u listopadu 2018..

U posljednje je vrijeme iFinex sam poduzeo pravnu ofenzivu nastojeći povratiti ni manje ni više nego 800 milijuna dolara zaplijenjenih korisničkih sredstava, koja su držana u četiri različite države, nakon zamrzavanja bankovnih računa obrađivača plaćanja kompanije. Tetherova matična tvrtka prijavila je sudske pozive za uklanjanje SunTrust banka zaposlenici u Gruziji, Banka Kolorada i ABT & Povjerenje u Arizoni.

Zašto Tetherov pisač radi prekovremeno?

Budući da je Bitcoin udaljen manje od 800 blokova od prepolovljenja nagrade za treći blok, stopa kovanja novih privezaka u najmanju je ruku dramatična. Kao što je primijetio direktor istraživanja The Blocka, Larry Čermak, ukupna ponuda stabilnog novca porasla je na 9,62 milijarde dolara – u odnosu na 5,68 milijardi dolara prije samo dva mjeseca. 

Nije iznenađujuće da Tether čini lavovski udio ojačanog tržišta stabilnih valuta, s 84% ​​ponude u USDT. 

dominacija stabilcoin 2020Nova priveznica preplavila je tržište stabilcoin u posljednja tri mjeseca. Izvor: Indeks Stablecoin

U travnju sam, Tether Ltd kovao je preko milijardu USDT. Tisak nije prošao nezapaženo kako u glavnim financijskim, tako i u kriptovalutnim medijima. 

Tetherova tržišna kapitalizacija znatno je porasla u posljednja tri mjeseca. Izvor: Coingecko

Kao što je ranije izviješteno, gotovo bez presedana potražnja za USDT-om također može proizaći iz ulagača koji traže prinos u vremenu bez presedana tržišne nestabilnosti i nestabilnosti. Izloženost digitalnim valutama potpomognuta fiat-om omogućuje veću izloženost nestabilnim tržištima kriptovaluta, gdje se dobici mogu – vjerojatno – lakše ostvariti. 

Bitfinex i sam na ovaj način objašnjava nedavni val USDT-a. U izjavi za OKEx Insights danas, 7. svibnja, glavni savjetnik tvrtke, Stuart Hoegner, napomenuo je:

“Mogući razlozi za ovu potražnju mogu obuhvaćati korisnike koji žele kupiti drugu digitalnu imovinu i koristiti stabilan novac kao rampu s malim trenjem.”

Međutim, nisu svi uvjereni da je Tether zapravo iskovao ovaj iznos USDT-a. Komentator kripto industrije poznat kao CasPiancey na Twitteru, otvoreni kritičar Tethera, objasnio je za OKEx Insights da su ti brojevi rezultat pokvarenih API-ja poput CoinMarketCap, Coingecko i drugih sličnih kripto podataka. Prema CasPianceyu, problem proizlazi iz komplikacija koje proizlaze iz činjenice da se USDT izdaje na mnoštvu blockchaina, uključujući Omni, Ethereum, TRON i EOS.

Utječe li Tether na cijenu Bitcoina?

Unatoč pitanjima koja se tiču ​​stvarnog broja privezaka u opticaju, analitičari tvrde da je neporeciva veza između cijene Bitcoina i tržišne kapitalizacije Tethera.

Popularni analitičar tržišta i Decentrader osnivač FilbFilb ima proveo vlastitu studiju ilustrirajući korelaciju između izdavanja stabilnog novca i cijene Bitcoina. U 2019. godini postojala je korelacija od približno 0,8 između tržišne kapitalizacije Tethera i cijene vodeće kriptovalute. Ako se uzme u obzir zaostajanje od 30 dana, korelacija se povećava na približno 0,9. 

korelacija između tether-a i btc cijenePostoji snažna korelacija između Tetherove tržišne kapitalizacije i cijene Bitcoina. Izvor: FilbFilb na Twitteru

U razgovoru za OKEx Insights, FilbFilb je naglasio da se Tether, međutim, ne koristi samo za izlaganje Bitcoin-u. Prema njegovim riječima, USDT se također očito koristi kao let prema sigurnosti usred ekstremne globalne ekonomske nesigurnosti usred mjera zaključavanja u borbi protiv širenja COVID-19.

Razumljivo je i da potražnju za mrežama u 2020. u velikoj mjeri pokreće kineski kapital. U lipnju 2019. tvrtka Chainalysis za analizu blockchaina pružila je Diaru podatke koji ilustrirao silnu potražnju za privezima iz Kine, s 10 milijardi dolara koje su već primile burze koje opslužuju kinesko tržište. Prethodne godine tvrtka je prijavila 16 milijardi dolara primljenog USDT-a.

Ovo obrazloženje potkrepljuju visoke premije koje smo vidjeli na kineskim tržištima bez recepta. U ožujku 2020. Chainext USDT OTC Trading Premium Index pokazao je da je premija za privezake u ožujku 2020. dosegla čak 6%. 

Na kraju, također je vrijedno napomenuti da otprilike 65% ukupne brzine raspršivanja bitcoina u rudarstvu dolazi iz Kine – činjenica koju ne treba odvajati od razgovora o kineskoj potražnji za privezima.

rudarenje bitcoina u KiniVećina brzine raspršivanja Bitcoina dolazi iz Kine. Izvor: Sveučilište u Cambridgeu

Je li sigurno držati priveze?

Tether je i danas u očima mnogih pojedinaca u slabom položaju.

Poznati trgovac Peter Brandt usporedio je stablecoin s “nigerijskom sitnicom” u nedavni tweet, pisanje:

“Lanac. Sad je to zanimljiva priča. Držanje priveza otprilike je jednako sigurno kao držanje nigerijske drangulije. Mislim da su ljudi budale zbog držanja bogatstva – čak i preko noći – u privezi. To je šala kad [ljudi] osuđuju USD kao fiat, ali držite privezak. “

Brandt je također napisao da je držanje priveza slično skladištenju bogatstva u onome što u biti predstavlja “krpicu razmjena koje nisu podložne regulatornim tijelima i o čijoj financijskoj snazi ​​znate malo”. Također je podsjetio svoju publiku da USDT i druge kriptovalute nisu izvan djelokruga Uprave poreza.

Učvršćivanje Brandtovog vjerovanja jest činjenica da je Tether u prošlosti imao problema s održavanjem svojeg pojedinačnog klika s USD-om. Cijena jednog priveza pala na otprilike 92 centa u listopadu 2018. godine, prema CoinDesk. Ova nestalnost izazvala je glavnog ravnatelja za usklađivanje poslovanja Leonarda Reala da je izjavio da “svi USDT u optjecaju imaju dovoljno potpore američkim dolarima (USD) i da je imovina uvijek premašila obveze.” 

Ipak, tržište kriptovaluta povijesno je pokazalo da se privezi mogu trgovati ispod jednog dolara. Ta se činjenica koristila kao arbitražna prilika, posebno kada se pokazalo da privezi trguju u slobodnoj prodaji na kineskim tržištima po visokim premijama. 

tether usdt cijenaTetherova vrijednost na burzama nije uvijek ostala vezana uz američki dolar. Izvor: CoinMarketCap

Brandt nije jedini koji ostaje skeptičan prema Tetheru. Kyle S. Gibson, otvoreni kritičar stablecoina, rekao je za OKEx Insights da “svatko tko pročita izvorni NYAG dokument iz travnja zna da su Bitfinex i Tether prijevara.” Također je potvrdio svoje uvjerenje da su “oni i danas prevaranti”.

CasPiancey je u međuvremenu rekao za OKEx Insights da bi “želio ljubazno zatražiti odgovarajuću potvrdu Tetherovih knjiga između siječnja 2017. godine i prezentirane od strane profesionalne revizorske kuće”. Komentar ilustrira sumnje analitičara – koje dijele mnogi u kripto industriji – u vezi s postojećim Tetherovim “dokaz o novčanim sredstvima”Izjava. 

Dokument iz 2018. godine svjedoči da je američka odvjetnička tvrtka pregledala i provjerila rezerve koje podupiru Tether.

U svojoj izjavi za OKEx Insights, Bitfinex je naglasio da je tvrtka „javno objavila razne dokumente koji potvrđuju naše rezerve tijekom godina, a naša predanost takvim mjerama je u tijeku“.

Međutim, Tetherova ponovljena polaganja prava tijekom godina i njegova dokumentacija o „dokazima o sredstvima“ za 2018. ostavljaju mnoge u svijetu kriptovaluta skeptičnim, pogotovo jer tekst sadrži sljedeće otkriće:

“Gornja potvrda stanja na računu banaka i ostalih banaka ne bi se trebala tumačiti kao rezultat revizije i nije provedena u skladu s općenito prihvaćenim revizijskim standardima.”

Tether ostaje dominantan, ali slab

Iako se vodeći svjetski stablecoin približava tržišnoj kapitalizaciji u rasponu od 11 znamenki, tvrtka koja stoji iza njega i dalje je uključena u pravni spor na visokoj razini s državnim odvjetnikom u New Yorku i raznim bankarskim vlastima.

Istodobno se čini očitom korelacija između cijene Bitcoina i tržišne kapitalizacije USDT-a. Je li ta korelacija manipulacija ili ne, stvar je rasprave među akademicima i profesionalcima u industriji.

Također, za raspravu je motivacijski čimbenik koji očito usmjerava sredstva u stabilnicoin vezan uz dolar. Razumljivo je da kapital iz Kine pokreće izdavanje privezaka, kao i u prošlosti. Međutim, za razliku od prošlosti, trenutna ekonomska nesigurnost oko zaključavanja povezanih s COVID-19 možda igra veću ulogu – s time da su mnogi širom svijeta potencijalno željni izloženosti digitalnim valutama vezanim za američke dolare s niskim trenjem.

To se događa u trenutku kada je fokus industrije čvrsto usmjeren na prepolovljenje nagrade za treći blok bitcoina – događaj koji će utjecati na rudarstvo bitcoina, kojom dominiraju rudari sa sjedištem u Kini.

Napokon, vidjeli smo povijesne dokaze da Tether može privremeno izgubiti jedan-na-jedan klin na burzama kriptovaluta – što ilustrira da bi potencijalno mogao biti nesigurno mjesto za pohranu vrijednosti.

Unatoč svim tim kontroverzama, USDT ostaje najpopularniji stabilcoin na tržištu kriptovaluta.

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map