Top 5 najzanimljivijih dijelova iz DeFi-a 2020. – godina u pregledu

DeFi Digest OKEx Insightsa pregledava najvažnije trenutke iz decentraliziranog financijskog prostora u 2020. godini.

DeFi je ove godine iz puke modne riječi prerastao u legitiman sektor, uz značajan napredak u pogledu razvoja i usvajanja. Kako se 2020. godina bliži kraju, OKEx Insights gleda na pet najboljih trenutaka iz decentraliziranog financijskog prostora.

Od milijuna do milijardi, DeFi postaje velik

Tržište DeFi-a zabilježilo je strašan rast tijekom 2020. godine, dok je TVL – ukupna zaključana vrijednost – porastao sa 671 milijun dolara 1. siječnja na 13,95 milijardi dolara 23. prosinca. Masivan rast TVL-a u svemiru prvenstveno je potaknut hajpom oko rudarstva likvidnosti i uzgoj prinosa, a nadopunjeno je očekivanim lansiranjem Ethereuma 2.0 i porastom decentraliziranih proroka cijena.

Ukupna vrijednost zaključana u USD na tržištu DeFi-a u 2020. Izvor: DeFi Pulse

Također i tržište kredita DeFi pila masivan rast volumena zaduživanja, porast s 0,92 milijarde na 3,57 milijardi dolara. Dok je Maker dominirao tržištem kreditiranja u prvoj polovici 2020. godine, Compound je zamijenio Makera kao lidera kreditiranja u drugoj polovici, nakon pokretanja svog upravljačkog tokena COMP. Compound nastavlja dominirati na tržištu pozajmljivanja s oko 55% tržišnog udjela, a slijede ga Maker (~ 30%) i Aave (~ 10%).

Ukupan opseg pozajmljivanja protokola zajma DeFi u 2020. Izvor: DeBank

Porast rudarstva likvidnosti i DeFi donose poljoprivrednike

Uvjeti "rudarstvo likvidnosti" i "prinosi poljoprivrednici" bile su glavne modne riječi među zajednicom DeFi u 2020. godini. Rudarstvo likvidnosti odnosi se na uzgoj prinosa pružanjem likvidnosti novčanom tržištu u zamjenu za nagrade i provizije.

Rudarstvo likvidnosti prvi je put uveo Compound, što je korisnicima omogućilo da protokol opskrbe likvidnošću kako bi zaradili dodatne jedinice svog upravljačkog tokena COMP. Nakon lansiranja, cijena COMP-a više se nego utrostručila, a ukupna vrijednost zaključana u protokol porasla je s 90 na više od 600 milijuna dolara tijekom prvog tjedna. Ostali DeFi protokoli – poput Balancer, SushiSwap i Uniswap – slijedili su odijelo za pokretanje usluga rudarstva likvidnosti za vlastite tokene upravljanja..

Pojava rudarstva likvidnosti također je dovela do porasta decentraliziranih razmjena. Opseg trgovine DEX-ovima započeo je svoj eksplozivan rast u lipnju, vođen hipeom o rudarstvu likvidnosti koji je generirao COMP. Obim trgovine DEX-ovima dosegao je godišnji maksimum od 27,8 milijardi dolara nakon pokretanja upravljačkog tokena Uniswap-a, UNI.

Međutim, hajp oko rudarstva likvidnosti ohladio se od listopada, jer nije bilo drugih glavnih protokola DeFi koji objavljuju nove upravljačke tokene za rudarstvo likvidnosti. Prehlađivanje se također vidi u opadajućem volumenu trgovanja DEX-ovima u Q4 2020.

Mjesečni obujam trgovanja decentraliziranim burzama u 2020. Izvor: Analitika dina, OKEx Insights

Rivalstvo između Uniswap-a i SushiSwap-a

Rudarstvo likvidnosti dovelo je u središte pozornosti automatizirane tvornike tržišta. Razmjena zasnovana na AMM-u koristi set determinističkih algoritama koji postavljaju parametre za objedinjavanje likvidnosti od trgovaca i stvaranje automatskih tržišta. Umjesto da se tradicionalna knjiga narudžbi koristi za narudžbe za kupnju i prodaju, sredstva za kupce i prodavače na burzama zasnovanim na AMM-u pohranjuju se u lancima likvidnosti.

Uspon automatiziranih markera također je doveo do rivalstva između Uniswap-a i njegovog klona SushiSwap. Uniswap je dominirao DEX sferom u smislu obujma trgovanja do kraja kolovoza, kada je SushiSwap pokrenut. Na temelju dizajna protokola Uniswap-a, SushiSwap je imao za cilj pružiti dodatne poticaje poljoprivrednicima koji daju prinos, omogućavajući im da zarade dio naknade protokola u SUSHI tokenima, čak i ako povuku svoju likvidnost iz protokola.

Uniswap dominira DEX-ovim tržištem od srpnja 2020. Izvor: Dune analytics

Nakon lansiranja, cijena SUSHI-a porasla je na više od 9 USD, a zaključana ukupna vrijednost protokola premašila je Uniswap tijekom prva dva tjedna. Međutim, SushiSwap je kritizirao zajednicu kada je bio njen osnivač, "Kuharica Nomi," prodao neke od dionica investicijskog fonda.

Zajednica je bila zabrinuta zbog izlaska osnivača, a cijena SUSHI-a pala je s 9,5 na 1,13 dolara u samo pet dana. Međutim, 11. rujna, kuharica Nomi vratio ETH u vrijednosti 14 milijuna dolara u riznicu SushiSwap-a i odlučio odstupiti od vodeće uloge.

Uniswap je potom ponovno privukao pažnju urođenih poljoprivrednika nakon pokretanja vlastitog upravljačkog tokena UNI sredinom rujna. TVL Uniswap-a ponovno je porastao sa 748 milijuna na gotovo 2 milijarde odmah nakon pokretanja UNI-a, a također je doveo do značajnog pada likvidnosti SushiSwap-a.

Kao reakciju, SushiSwap je zatim implementirao nekoliko poboljšanja upravljanja, uključujući tvrdu granicu ukupne ponude tokena, i stavio šestomjesečno razdoblje zaključavanja za dvije trećine svojih rudarskih nagrada. Uz to, SushiSwap je implementirao ciljni model Uniswapa, koji distribuira 0,05% ukupnog volumena trgovanja dionicima xSUSHI.

Jednom kada je Uniswap završio svoj program nagrađivanja za uklanjanje likvidnosti 16. studenoga, TVL je naglo skočio s 3 na 1,3 milijarde dolara. U međuvremenu, SushiSwap je pružio potpuno isti fond likvidnosti kao i Uniswap, ali s povećanim nagradama, što je dovelo do kratkotrajni val u TVL-u SushiSwap-a, s 293 na 1 milijardu dolara.

Kao vodeće decentralizirane burze temeljene na AMM-u, i Uniswap i SushiSwap imaju različite strateške razvojne ciljeve. Nakon spajanja s Pickle Finance, Cream Finance, Cover Protocol i Akropolis, yearn.finance, svojevrsni robo-savjetnik za protokole uzgoja prinosa, nedavno je najavio svoje peto spajanje sa SushiSwap-om. Sada će SushiSwap iskoristiti svoju stručnost da pomogne yearn.financeu da pokrene svoj predstojeći projekt, Derisswap, koji bi kombinirao zamjene, opcije i zajmove u jednu platformu. U međuvremenu je Uniswap pokrenuo alat za upravljanje, Sybil, za otkrivanje delegata, a to ostaje vodeći plinski plamenik na mreži Ethereum.

Ukupna zaključana vrijednost (USD) Uniswap-a i SushiSwap-a s ključnim tržišnim događajima. Izvor: DeFi Pulse, OKEx Insights

Napadi na flash zajmove

Iako je tržište DeFi ove godine izuzetno poraslo, sigurnosne ranjivosti, posebno napadi na flash zajmove, i dalje zabrinjavaju zajednicu. Usluga brze pozajmice omogućuje korisnicima da se zadužuju bez postavljanja kolaterala. Iako je proizvod stekao popularnost među arbitražama, hakeri koriste eksploatacije brzih zajma za odvod sredstava u bazene likvidnosti i manipuliranje tržištem DeFi.

Napadi na flash zajmove postali su virusni u drugoj polovici 2020. godine, a hack Eminence Finance i Harvest Finance bili su najzapaženiji. Eminence Finance, nedovršeni protokol osnivača yearn.financea Andre Cronjea, patio je od napada na flash kredite u kojima su hakeri potrošili 15 milijuna dolara. Jedan od najvećih napada brzom zajmom dogodio se 1. studenog, kada su hakeri iskoristili ranjivosti u trezoru Harvest Finance i prali sredstva putem Uniswap-a i Y bazen u Curve finance. Ovaj napad rezultirao je gubitkom od 34 milijuna dolara.

Flash napadi na zajmove dominirali su glavnim hakovima protokola DeFi u 2020. Izvor: OKEx Insights

Zajednica DeFi predložila je nekoliko rješenja za ublažavanje napada brzih zajmova. Prvo rješenje je implementirati mehanizam obvezivanja i otkrivanja za depozite, čineći napade flash zajma neizvodljivim onemogućavanjem depozita i isplate u istoj transakciji. Uz to, upotreba vanjskih proročanstava o cijenama, poput Chainlinka, pomaže ublažiti tržišnu manipulaciju. Međutim, ove metode nisu u potpunosti sigurne i u tom smislu postoji potreba za daljnjim razvojem.

Blockchain proročanstva i transparentnost cijena

Blockchains i pametni ugovori obično ne mogu pristupiti podacima izvan svojih mreža. Ovaj problem sprječava upotrebu vanjskih izvora podataka koji mogu biti presudni za određene usluge. Blockchain proročanstva, usluge nezavisnih proizvođača koje pametnim ugovorima omogućuju primanje vanjskih informacija, rješavaju ovaj problem. Blockchain proročanstva igrala su ključnu ulogu u razvoju DeFi-ja, jer poboljšavaju pouzdanost i preciznost podataka u različitim DeFi protokolima..

Chainlink, Compound i Band su tri vodeća projekta na ovom prostoru, i Chainlink pokrenut podaci o cijenama za DeFi u siječnju 2020. Ti su referentni podaci brzo usvojeni po protokolima DeFi u zajmovima, stabilkoincima, upravljanju imovinom i trgovini derivatima.

Unatoč popularnosti među korisnicima protokola DeFi, proročanstva blockchaina također su pokrenula zabrinutost oko sigurnosnih ranjivosti i upotrebe centraliziranih izvora podataka. Primjer za to bio je kada je spoj likvidirao gotovo 9 milijuna dolara 26. studenog. Ogromnu likvidaciju izazvala je ekstremna fluktuacija cijena stablecoin DAI-a na Coinbase Pro. Budući da je Compound kao izvor cijene koristio samo Coinbase Pro, to je dovelo do kritika i zabrinutosti oko pouzdanosti.

Iako prostor DeFi-a nije bez nedostataka, njegov je ovogodišnji rast dokazao potrebu za takvim ekosustavom nepovjerljivih financijskih proizvoda. Krećući se prema naprijed, možemo očekivati ​​da će ovaj prostor još rasti kako programeri glade prevladavajuće probleme i stvaraju robusnija i jednostavnija sučelja za decentralizirane financijske usluge.

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner