Trgovci na malo favoriziraju tržišta sintetičke imovine nakon GME pumpe

DeFi Digest OKEx Insights tjedni je pregled decentralizirane financijske industrije.

DeFi Digest slika

Decentralizirano financijsko tržište imalo je koristi od općeg oporavka tržišta kriptovaluta ovog tjedna. Ukupna vrijednost zaključana u proizvodima DeFi porasla je 29. siječnja na 26,12 milijardi dolara i zabilježila je 19% tjednog dobitka.

Oporavak tržišta bio je očit u zajmodavnoj sferi, gdje se ukupan opseg zaduživanja povećao za 20%, na 4,87 milijardi dolara. Compound je dominirao na tržištu kredita s udjelom od 50%.

Prosječni tjedni obujam trgovanja decentraliziranim burzama porastao je za 10% i iznosi 1,97 milijardi dolara u vrijeme pisanja ovog članka. Uniswap je nastavio vodstvo među DEX-ovima s 37% tržišnog udjela. Curve je zadržao vodstvo kao najveći fond likvidnosti s ukupnom zaključanom vrijednošću koja iznosi 1,36 milijardi dolara.

Kategorija Ključne statistike Iznos Tjedna promjena u%
Sve u svemu Ukupna zaključana vrijednost (USD) 26,12 milijardi dolara 19%
Tržišna dominacija (%) Izrađivač (18%)
Kreditiranje Ukupno posuđivanje vol. 4,87 milijardi dolara 20%
Tržišna dominacija (%) Spoj (50%)
DEX-ovi Tjedni prosj. trgovanje sv. 1,97 milijardi dolara 10%
Tržišna dominacija (%) Otkaži (37%)
Prinos uzgoja Najveći fond likvidnosti Krivulja (1,36 milijardi USD)

Ukupna zaključana vrijednost, količine posudbi i tjedne količine DEX-ovog trgovanja je ovog tjedna zabilježio snažan rast u sektoru DeFi. Izvor: DeFi Pulse i DeBank

Oklade na Wall Streetu i rastuća potreba za decentralizacijom

Saga GameStop i Wall Street Bets ovaj je tjedan privukla pažnju zajednice DeFi. Saga je započela kada su divovi s Wall Streeta, poput Citron Research i Melvin Capital, pretrpjeli velike gubitke od kratko prodanih GameStop Inc. (NYSE: GME) i AMC Entertainment Holdings (NYSE: AMC) nakon aktivne Reddit zajednice, r / wallstreetbets, pretočio kapital u GME, što je dovelo do eksplozivnog skupa. Masivna pumpa dovela je do privremene pobjede trgovaca na malo nakon navodnih hedge fondova zatvoreno njihove kratke pozicije s golemim gubicima.

Rastuća potreba za decentralizacijom u prostoru za trgovanje dionicama pokazala se kada su se TD Ameritrade i druge tradicionalne brokerske kuće plasirale ograničenja o trgovanju GME-om. Anthony Scaramucci iz SkyBridge Capital-a vjeruje da taj fenomen ističe osnovna načela Bitcoina i potrebu za decentraliziranim financijama. Mike Novogratz iz tvrtke Galaxy Digital podijelio je slične uvide, tvrditi da je istiskivanje GME-a ogromna potvrda DeFi-a.

DeFi zajednica također je pokušala profitirati od GME dionica. Kripto razmjena FTX popisala je tokenizirane GameStop terminske pogodbe 27. siječnja nakon velike potražnje kupaca. Budućnost okupili preko 1,6 milijuna dolara u obimu trgovanja u prva dva dana.

Trgovci su također pokušali kapitalizirati fenomen GME putem decentraliziranih burzi. Žeton nazvan "Zamotani Gamestop" je stvoren i uparen s ETH-om na Uniswap-u. Što se tiče vremena pisanja ovog članka, Wrapped Gamestop je po cijeni po cijeni od 5,78 dolara, s više od 200 vlasnika.

Cijena Wrapped Gamestop tokena brzo je rasla od pokretanja na Uniswap-u. Izvor: Otkaži informacije

Međutim, kriptovaluta je ubrzo shvatila nedostatke pametnog ugovora Wrapped Gamestop. Derek Barrera, tehnički direktor Proof of Impact, istaknuto da "Zamotani Gamestop" je samo tipičan ERC-20 token. Token nije umotao $ GME niti je upotrijebio proročište za praćenje cijene dionica GME-a. Uniswap je također poslao poruku upozorenja o sigurnosti tokena da svi mogu stvoriti ERC-20 tokene za koje se tvrdi da predstavljaju projekte koji nemaju token. Tada je bila likvidnost GME / ETH uklonjen iz Uniswap-a.

Barrera je podijelio dva savjeta za OKEx Insights za uočavanje lažnih zamotanih tokena:

„Kada odlučite ulagati u novo sredstvo s vrlo niskom likvidnošću, poput GME tokena, najbolje je pročitati pametni ugovor na Etherscanu. Većina tokena dolazi iz predložaka pametnih ugovora kao što su OpenZeppelin ugovori. Kad sam pregledao pametni ugovor GME tokena, bilo je vrlo jasno da token nije imao interakciju s proročištem. Drugi način uočavanja lažnih zamotanih tokena je pomoću Uniswap Info-a kako biste saznali broj vlasnika tokena i ukupnu likvidnost."

Joe McCann, strateg u Microsoftu, dijelio je slična gledišta kao Barrera da "Zamotani Gamestop" token je jasna prevara. Rekao je za OKEx Insights:

"Par wETH / GME bio je samo rezultat programera koji je želio unovčiti hype ciklus oko $ GME. Čini se da su trgovci dobili otprilike 410 ETH. Trgovački par GME / ETH imao je dva povećanja likvidnosti (kombinirano za 212,5 ETH) i dva povlačenja likvidnosti (kombinirano za 623,5 ETH)."

Tržišta sintetičke imovine u porastu

Trgovci na malo postali su ozbiljno frustrirani kada je popularna trgovačka aplikacija Robinhood zabranjeno dijeliti kupnje GME-a i AMC-a. Čini se da je zabrana kupnje Robinhooda u suprotnosti s njezinom vizijom demokratizacije financijskih usluga, a trgovci su aktivno tražili DeFi-jeve tržnice kao alternative.

McCann je za OKEx Insights objasnio da su korisnici shvatili da je to igra "namješten" iz zabrane trgovanja na američkom tržištu dionica – utire put tokeniziranom trgovanju dionicama na tržištima sintetičke imovine.

Pokrenut u prosincu 2020. godine, Mirror protokol nedavno je privukao pažnju trgovaca na malo sa svojim tokeniziranim američkim dionicama na platformi. Kako bi se vozili na hiperskom tržištu, zajednica Mirror predložila je pokretanje tokeniziranog GME i AMC. Oba prijedloga do danas nisu postigla kvorum.

Do Kwon, suosnivač i izvršni direktor Terraform Labs, bio je optimističan u pogledu budućnosti sintetičkih protokola imovine s njihovom prirodom otpornom na cenzuru. Rekao je za OKEx Insights:

"Robinhood je jedan od najvećih ulaza za trgovce na malo u svijet financija, ali visceralna reakcija njegovih korisnika i šire javnosti na GameStop sagu nagovještava uvođenje DeFi-ja u mase. Na Mirroru ne možete cenzurirati imovinu i na svim popisima mAssets-a glasa i kontrolira ih zajednica. Prijedlozi GME-a i AMC-a imaju tjedan dana ankete. Ako oba prijedloga budu usvojena s pragom od 10%, Mirror tim će koristiti Band protokol kao proročku cijene kako bi oponašao cijenu dionica GME-a i AMC-a.."

Unatoč rastućem interesu trgovaca na malo, Kwon je naglasio da postoji nekoliko prepreka da tržišta sintetičkih dobara postanu uobičajena:

"Korisnici trenutno moraju zaključati kolateral na najmanje 150% kako bi kovali nove mAssets, što može biti nezgodno za korisnike s manje kapitala. Umjesto kovanja novih sredstava, većina korisnika odlučuje se jednostavno mijenjati razne mAssets na Uniswap i TerraSwap. Uz to, korisničko sučelje protokola DeFi možda neće biti glatko kao tradicionalne financijske aplikacije."

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke i kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner