Trgovci na malo progonili su najnoviji Bitcoin-ov novi ATH dok su kitovi donosili dobit

Izvorno izvješće o istraživanju koje analizira podatke o trgovini OKEx BTC / USDT radi procjene tržišnog ponašanja i trendova tijekom najnovijeg okupljanja Bitcoina.

Napisao OKEx Insights | Pokreće Kaiko

Na dnu ove stranice nalazi se PDF sljedećeg izvješća kako bi ga čitatelji mogli pregledavati, preuzimati i dijeliti kada im odgovara.

Unatoč svim neuspjesima, globalnim šokovima, poremećajima i krizama koje je donijela, kako se bliži kraj, 2020. godina se oblikuje kao sjajna godina za kriptovalute i Bitcoin, tjerajući potonju na svoje nekadašnje maksimume – perspektiva koja se činila daleko predaleko mjeseci prije.

Kada se Bitcoin okuplja, tržište ima tendenciju zaboraviti prethodna, dugo iscrtana medvjeđa protezanja, a osjećaj se prebacuje u maničnu euforiju čim se svijeća od tisuću dolara pojavi na BTC / USDT ljestvici. I dok je uzbudljivo vidjeti kako Bitcoin raste, analiza njegove cijene u odnosu na ponašanje na tržištu može pomoći u stvaranju pomalo poučne slike o tome kako su sudionici na tržištu vozili ili reagirali na različite cjenovne razrede, skokove i padove.

Za ovo izvješće ponovno smo surađivali s blockchain tvrtkom za podatke Kaiko i analizirali podatke s BTC / USDT tržišta na OKEx-u između kolovoza i studenog 2020. Ovdje ćemo se fokusirati na filtriranje i grupiranje podataka o trgovanju na temelju iznosa i trgovačkih pravaca (bez obzira jesu li narudžbe za prodaju ili kupnju). Grafikovanjem takvih trgovina prema cijeni želimo procijeniti kako su se ponašali različiti segmenti tržišta dok je Bitcoin naglo narastao na svoj novi vrhunac do kraja studenog.

Prije nego što pređemo na stvarnu analizu, predstavit ćemo metodologiju i istaknuti izazove s kojima se suočava određivanje trgovačkih pravaca na bilo kojem tržištu. Ovdje rasprava zahtijeva razumijevanje knjiga narudžbi, proizvođača i dobavljača te ponuda i pita – svi koncepti koji su obrađeni u našem detaljnom vodiču za trgovanje.

Metodologija

Budući da čak i jedno tržište na velikoj burzi poput OKEx-a može izvršiti stotine tisuća trgovina dnevno, bilo kojoj probavljivoj analizi potrebno je svrhovito filtriranje podataka kako bi se otkrili uvidi koji su inače zakopani. Za ovo izvješće prikupljali smo dnevne podatke o trgovini s tržišta OKEx BTC / USDT između 1. kolovoza i 30. studenog 2020..

Rasponi trgovine i tržišne persone

Ovi su se podaci fokusirali na broj dnevnih trgovanja izvršenih na BTC / USDT tržištu, njihove iznose, upute i ukupnu prosječno ponderiranu BTC cijenu za taj dan. Međutim, budući da takav skup podataka uključuje milijune vrijednosti, dalje smo grupirali ove transakcije prema rasponima zasnovanim na iznosima. Ti rasponi, osim što pojednostavljuju vizualni prikaz ovih podataka, također služe kao opisne kategorije tržišnih sudionika.

Sve dnevne transakcije na tržištu OKEx BTC / USDT stoga su grupirane u pet raspona: transakcije ispod 0,5 BTC, između 0,5 i 2 BTC, između 2 i 5 BTC, između 5 i 10 BTC i, konačno, 10 BTC i više. Iako su ti rasponi uglavnom proizvoljni, oni se uglavnom podudaraju s utvrđenim tržišnim osobama, poput trgovaca na malo, profesionalnih trgovaca, velikih trgovaca / kitova i institucija.

Trgovci na malo obično uključuju špekulante, povremene trgovce i male ulagače. Često ih se vidi kako slijede tržišne trendove, za razliku od njihovog postavljanja. S druge strane, profesionalni trgovci često trguju za život i koriste napredne tehnike i alate trgovanja, uključujući tehničku analizu i algoritamsko trgovanje.

Teže je napraviti razliku između velikih trgovaca, kitova i institucija, jer za te trgovce ne postoje strogi pragovi. Obično je kit entitet koji drži dovoljno kovanica da bi mogao premjestiti tržišne procjene prodajom velikog broja svih odjednom. Iako jedan kit može lako izvršiti nekoliko trgovina od 100 000 USD dnevno, veliki trgovac sa samo oko 100 000 USD trgovačkog kapitala teoretski može učiniti isto. Isto vrijedi i za institucije za koje se zna da obavljaju velike kupnje i prodaje – ali te bi se zanate također mogle pripisati kitovima. Stoga, dok razgovaramo o tim sudionicima na tržištu, naša se analiza suzdržava od određenih atribucija.

Uz to, važno je uvažiti i praznine u ovom skupu podataka i relevantne pretpostavke. Prvo, ovi podaci obuhvaćaju samo jednu burzu i jedno tržište, a iako je OKEx jedan od najvećih u industriji, oni ne predstavljaju cijeli prostor.

Drugo, iako možemo pretpostaviti da će sve trgovine iznad 5 ili 10 BTC vrlo vjerojatno biti ili kitovi ili institucije, ne možemo pretpostaviti da kitovi i institucije trguju samo iznad ovih pragova. Zapravo im je u interesu obavljati velike poslove u manjim serijama kako ne bi utjecali na likvidnost tržišta i, posljedično, na tržišnu cijenu.

Treće, ovi podaci ne uzimaju u obzir usluge bez recepta, koje se često koriste za velike transakcije. Te usluge daju višestruke, takozvane dječje narudžbe, često tijekom dana, kako bi ispunile roditeljske (tj. Veće) narudžbe, što otežava precizno identificiranje ili atribuciju tih obrta..

Određivanje smjera trgovine na kripto burzama

Iako često nailazimo na izraze kao "povećana institucionalna kupnja" ili "masovna prodaja" tijekom općih tržišnih rasprava, u stvarnosti, sve kupnje i prodaje imaju drugu ugovornu stranu. To znači da ne može biti "povećana institucionalna kupnja" a da nema prodavača, niti ih može biti "masovna prodaja" a da nema kupaca. Pojednostavljeno rečeno, na burzi, kad god kupite novčić ili žeton, netko drugi ih proda i obrnuto.

U takvom scenariju, kako bilo koja trgovina može biti označena kao kupnja ili prodaja? Kako možemo utvrditi je li tržište pristrano prema kupnji ili prodaji? Tu nastupa koncept stvaratelja i preuzimača.

Sažeto rečeno, proizvođači dodaju likvidnost bilo kojem tržištu stavljanjem ograničenih naloga koji se nalaze u knjizi naloga, a dostupni su za popunjavanje preuzimatelja. U međuvremenu, preuzimatelji daju tržišne naloge koji, kada se popune, uklanjaju limitirane naloge (koje su prethodno dali proizvođači) iz knjige narudžbi, smanjujući tako likvidnost.

Uobičajena konvencija koja se koristi za određivanje smjera bilo koje trgovine jest razmatranje iz perspektive primatelja. Ako preuzimatelj postavi tržišni nalog za prodaju, koji se zatim popunjava proizvođačevim ograničenim nalogom za kupnju, taj se posao smatra prodajnom transakcijom. Slično tome, ako primatelj postavi tržišni nalog za kupnju, koji se zatim popunjava raspoloživim ograničenim nalogom za prodaju, transakcija se računa kao kupnja.

Naš podatkovni partner za ovo izvješće, Kaiko, ima detaljan članak o njihovom radu u smislu normaliziranje podataka o trgovini kriptovalutama, i koristimo njihovu varijablu taker_side_sell za određivanje dnevnog broja transakcija prodaje i kupnje na tržištu OKEx BTC / USDT.

Vizualizacija podataka

S našim dnevnim podacima o trgovanju koji su grupirani u raspone temeljene na količini i dalje filtrirani s podacima o smjeru trgovine, uspjeli smo krenuti prema vizualizaciji tih podataka. Kako bismo pojednostavili ovaj postupak, odlučili smo izračunati dnevni postotak kupoprodajnih transakcija, kao i njihove neto razlike.

Sljedeći je korak uključivao mapiranje tih vrijednosti prema cijeni Bitcoina kako bi se vidjelo kako se tržišno ponašanje promijenilo kako je cijena BTC-a porasla. Budući da razmatramo agregatne vrijednosti, odabrali smo prosječno ponderiranu količinu ili VWAP – način mjerenja prosječne cijene kojom je sredstvo trgovalo tijekom dana – kako bi točno odražavao dnevnu promjenu cijene koja odgovara broju trgovina.

Na nekim ljestvicama koje slijede čitatelji će moći vidjeti cijenu Bitcoina za svaki dan, zajedno s postotkom transakcija kupnje i prodaje. Zatim će drugi niz grafikona prikazati neto razliku između kupnje i prodaje trgovina na dnevnoj bazi i točnije će predstaviti promjenjivi osjećaj tržišnih sudionika koji pripadaju svakoj od naših grupiranih kategorija..

Uz to, kako bismo dodali još jednu kritičnu perspektivu, pogledat ćemo skupove grafikona koji prate napredovanje cijena Bitcoina kroz to razdoblje, od oko 10.000 do gotovo 20.000 američkih dolara, i primijetiti kako se dnevna neto kupnja (ili prodaja) mijenja s cijenom u tim rasponima, bez obzira na to kronoloških datuma.

Na kraju, da zaključimo, istaknut ćemo neke od ključnih nalaza iz ovih skupova podataka uspoređujući ih međusobno u tabličnom formatu – stavljajući uvide izvučene iz naše analize u perspektivu.

Trgovine ispod 0,5 BTC – Trgovci na malo

Trgovine ispod 0,5 BTC, kako se očekivalo, predstavljale su najveći obim dnevnih transakcija na tržištu OKEx BTC / USDT. Te se transakcije mogu procijeniti bilo gdje između 10 USD (0,001 BTC) i 5000 USD (0,5 BTC) ako BTC košta 10 000 USD. Uzimamo 10.000 USD / BTC kao referentnu cijenu za ovo izvješće zbog njegovog psihološkog značaja kao ključne razine podrške i jer je razdoblje koje se analizira u ovom izvještaju započelo trgovanjem BTC-om oko te razine.

Gledajući cjelovitost ovih podataka, između 1. kolovoza i 30. studenog imamo 122 dana. Uspoređujući broj transakcija kupnje i prodaje (prema gore objašnjenoj metodi) za svaki dan, saznajemo da su trgovci u ovom rasponu bili neto prodavači 65 dana od tih 122, ili 53,28% vremena. To znači da je u 65 dana prodaja bila veća u odnosu na kupovinu, dok je kupovina bila dominantna u 57 dana.

Dnevni% prodaja i kupovina između 0 i 0,5 BTC protiv VWAP-a. Izvor: Kaiko i OKEx

Dnevni grafikon (gore) za postotak prodaje i kupnje obrta u odnosu na prosječno ponderiranu cijenu pokazuje da su kupci i prodavači u ovom rasponu (0,5 i niži) bili uglavnom uravnoteženi, iako pomalo pristrani prema prodaji. Sada ćemo pogledati neto postotak razlike u odnosu na cijenu kako bismo identificirali specifičnije trendove.

Dnevna neto% razlika u prodaji i kupnji između 0 i 0,5 BTC u odnosu na VWAP. Izvor: Kaiko i OKEx

Gornji grafikon prikazuje neto postotnu razliku između kupnje (pozitivne vrijednosti) ili prodaje (negativne vrijednosti) na dnevnoj bazi, u usporedbi s prosječno ponderiranom cijenom.

Ovdje možemo vidjeti da su trgovci u ovom rasponu uglavnom prodavali kada je Bitcoin u kolovozu trgovao oko 11 000 USD i više (što pokazuje dominacija vrijednosti ispod 0,00%), vjerojatno očekujući korekciju prema 10 000 USD. To se vidjelo u prijelazu prema neto kupnji (vrijednosti iznad 0,00%) počevši od rujna, kada je Bitcoin pao na razinu od 10.000 USD.

Ova kupnja ponovno je krenula na stražnje sjedalo jer je BTC trgovao iznad 11.000 američkih dolara, sve do 13.000 američkih dolara, a u tom se trenutku opet popeo. Međutim, kamate za kupnju uglavnom su dosegle oko 15.000 američkih dolara, nakon čega su trgovci na malo bili neodlučni, uglavnom su prodavali tijekom pada Dana zahvalnosti (26. studenog i oko toga) i oprezno kupovali odskočenog proizvoda.

U donjem grafikonu vidimo istu dnevnu neto postotnu razliku prema rastućim VWAP vrijednostima – jednostavno, od najniže do najviše VWAP vrijednosti tijekom našeg odabranog vremenskog razdoblja. Ovaj grafikon pokazuje kako su trgovci u ovoj kategoriji reagirali na promjene cijena, bez obzira na kronologiju.

Dnevna neto% razlika prodaja i kupnji između 0 i 0,5 BTC u odnosu na rastući VWAP. Izvor: Kaiko i OKEx

Još jednom možemo vidjeti da je veći dio kupnje iznosio oko 10.000 USD, dok je većina prodaje bila između 11.000 i 13.000 USD, nakon čega vidimo više kupnji do razina od 15.000 USD. Otada su se trgovci na malo činili nesigurnima u smjeru tržišta, ali slijedili su trend prodajom na nižim cijenama i kupnjom oporavka.

S obzirom na raznolikost, ovaj raspon predstavlja najveći dio tržišnih sudionika, uključujući špekulante, dnevne trgovce i povremene ulagače. Naši podaci u osnovi pokazuju da u kolovozu trgovci na malo nisu očekivali da će cijena dugo ostati iznad 11 000 USD i da su tražili mogućnosti za kupnju ispod ove razine. Nakon rujanskog pada, međutim, pratili su rast cijena i većinu su dana bili neto kupci – sve do novog vrhunca svih vremena.

Trguje između 0,5 i 2 BTC – profesionalni trgovci

Trgovine između 0,5 i 2 BTC predstavljaju drugi najveći volumen na dnevnoj bazi. Te se transakcije mogu procijeniti bilo gdje između 5.000 USD (0.5 BTC) i 20.000 USD (2 BTC) ako BTC košta 10.000 USD. Za naše svrhe ovaj asortiman pripisujemo profesionalnim trgovcima.

Gledajući 122 dana između 1. kolovoza i 30. studenoga, trgovci u ovom rasponu bili su neto prodavači 80 dana ili 65,57% vremena (u usporedbi s 53,28% za maloprodajni opseg). Štoviše, dok su trgovci na malo uglavnom kupovali od rujna nadalje (tj. Broj dana u mjesecu u kojima je dominirao veći broj), profesionalni trgovci u tom rasponu postali su neto kupci tek u listopadu i studenom.

Dnevni% prodaje i kupovine između 0,5 i 2 BTC protiv VWAP-a. Izvor: Kaiko i OKEx

Vizualni prikaz dnevnih prodaja i kupnji (u postocima) u ovoj kategoriji u odnosu na VWAP pokazuje pristranost prema prodaji u usporedbi s uravnoteženijim trendom viđenim u maloprodajnom asortimanu.

Dnevna neto% razlika prodaja i kupnji između 0,5 i 2 BTC u odnosu na VWAP. Izvor: Kaiko i OKEx

Neto postotna razlika u usporedbi s VWAP-om također naglašava pretežni pritisak prodaje tijekom kolovoza i rujna, jer je cijena pala s razine od 11.000 na 10.000 dolara i nakon toga se oporavila. Promjena raspoloženja dogodila se tek u listopadu, jer je cijena probila 11.500 američkih dolara, nakon čega su profesionalni trgovci uglavnom bili na strani kupca, posebno u studenom.

Prvi glavni vrh kupovine viđaju se 18. i 21. listopada (što odgovara 11.500 i 12.500 američkih dolara), dok je slična prodajna akcija viđena od 1. do 2. studenog i 10. studenog (što odgovara 13.500 i 15.300 američkih dolara). Većina kupnji u ovom rasponu započela je, međutim, nakon razine cijena od 15.000 američkih dolara i nastavila se, uglavnom, sve do maksimuma svih vremena – osim pada Dana zahvalnosti.

Dnevna neto% razlika prodaja i kupnji između 0,5 i 2 BTC u odnosu na rastući VWAP. Izvor: Kaiko i OKEx

Ocijenjena prema rastućim VWAP vrijednostima, neto postotna razlika pokazuje uglavnom prodajnu aktivnost do oko 12.000 USD, kupovinu kamata oko 13.000 USD, naknadnu prodaju do 15.500 USD, a zatim veliki pomak prema kupnji nakon 16.000 USD.

Ovaj raspon (0,5 do 2 BTC) predstavlja početak relativno većih trgovina i vjerojatno će uključivati ​​profesionalne trgovce koji koriste algoritme tehničke analize i grafikona uz algoritamsko trgovanje. Ovo bi ovdje moglo objasniti obrazac, donekle, budući da Fibonaccijev retracement, povučen između maksimuma 2017. i minimuma 2018., pokazuje 12.000, 13.000 i 16.000 američkih dolara kao razine cijena koje odgovaraju 0,5, 0,618 i 0,786 Fibonaccijeve razine, kao što je prikazano dolje.

Dnevni grafikon OKEx BTC / USDT koji prikazuje 0,5, 0,618 i 0,786 Fibonaccijeve razine retrakcije. Izvor: TradingView

Trguje između 2 i 5 BTC – Veliki trgovci i kitovi

Transakcije u ovom rasponu procjenjuju se između 20.000 USD (2 BTC) i 50.000 USD (5 BTC) ako BTC košta 10.000 USD. Iako ove brojke nisu indikativne za kitove, same po sebi – budući da trgovci koji ne drže BTC vrijedne milijune dolara također mogu obavljati te poslove – oni ipak označavaju prag s kojeg velike trgovce i kitove možemo početi smatrati sudionicima.

Zanimljivo je da su u ovom skupu podataka, od 122 dana između 1. kolovoza i 30. studenoga, trgovci prodavali mrežu 86 dana ili 73,50% vremena. Štoviše, za razliku od profesionalnih trgovaca – koji su postali neto kupci u listopadu i studenom – trgovci u ovom rasponu bili su neto prodavači.

Dnevni% prodaje i kupnje između 2 i 5 BTC protiv VWAP-a. Izvor: Kaiko i OKEx

Naš gornji grafikon s postotnim vrijednostima prikazuje trgovanje u ovom rasponu nadmašujući kupnje većim dijelom razdoblja, uz neke iznimke. Značajnije je vidjeti uravnoteženiji pristup tijekom vremena u kojem je Bitcoin trgovao ispod 11.500 američkih dolara.

Dnevna neto% razlika prodaja i kupnji između 2 i 5 BTC u odnosu na VWAP. Izvor: Kaiko i OKEx

Gornji grafikon neto postotne razlike prikazuje kupovinu kamata na oko 11.500 USD (s najvišim vrhuncem zabilježenim sredinom listopada na ovoj razini), nakon čega slijedi 15.000 USD. Značajno je da se nakon 15.000 američkih dolara pritisak prodaje samo pojačao u tom rasponu, a većina prodajnih poslova zabilježena je od 21. do 30. studenoga, često i kad je cijena rasla.

Dnevna neto% razlika prodaja i kupovina između 2 i 5 BTC u odnosu na rastući VWAP. Izvor: Kaiko i OKEx

Neto postotak prema rastućem VWAP grafikonu dodatno potvrđuje naša zapažanja, s zapaženom prodajom nakon 15 000 USD, a posebno nakon 18 000 USD, sve do maksimuma svih vremena.

Ovaj obrazac ukazuje na to kako su veliki trgovci, a možda i kitovi, kupovali na niskim razinama, oko 11 000 američkih dolara, i odlučili zarađivati ​​na putu prema gore, posebno blizu maksimuma svih vremena, gdje se čini da su prodavali kad su maloprodajni i profesionalni trgovci kupovali.

Trgovine između 5 i 10 BTC – Nastavljeni su veliki trgovci i kitovi

S obrtima u ovom rasponu od 50 000 USD (5 BTC) do 100 000 USD (10 BTC) ako je cijena Bitcoina 10 000 USD, ovaj se segment preklapa s prethodnim (2–5 BTC), jer će obojica vjerojatno uključivati ​​velike trgovce i kitove.

Njihova sličnost također se očituje u neto prodajnim danima ovog raspona između 1. kolovoza i 30. studenog i iznosi 85, ili 72,65% (u usporedbi s 86 ili 73,50% prethodnog raspona). Slično tome, kao i prethodni asortiman, i ovdje su trgovci ostali neto prodavači od kolovoza do studenog.

Dnevni% prodaje i kupnje između 5 i 10 BTC protiv VWAP-a. Izvor: Kaiko i OKEx

Dnevni postotak kupnji i prodaja u ovoj kategoriji također je vrlo sličan prethodnoj kategoriji, uglavnom naginjući neto prodaji, s određenim predahom između rujna i sredine listopada. Međutim, jedno zanimljivo zapažanje ovdje je neto vrhunac kupovine 24. studenog, što odgovara dnevnoj svijeći od 1.000 dolara +.

Dnevna neto% razlika prodaja i kupnji između 5 i 10 BTC u odnosu na VWAP. Izvor: Kaiko i OKEx

Grafikon neto postotaka iznad dodatno naglašava ovaj trend pri kraju repa, prikazujući aktivnost kupnje u ovoj kategoriji od 24. i 26. do 29. studenog (s izuzetkom 25. i 30. studenog). Gledajući grafikon neto postotka razlika za prethodni raspon (2–5 BTC), danas ne vidimo slične aktivnosti kupnje.

Značajno je da ova aktivnost kupnje ne odgovara samo zelenoj svijeći 24. studenoga već i dnu pronađenom oko 16.000 USD 27. studenoga i naknadnom preokretu cijena, kao što je prikazano u nastavku.

Dnevni grafikon OKEx BTC / USDT koji ističe svijeće od 24. i 26. studenog. Izvor: TradingView

Prije nego što dalje analiziramo ovaj trend, razborito je raspraviti našu posljednju kategoriju koja grupira trgovine od 10 BTC i više. Za sada je posljednji grafikon za trenutni raspon neto postotak u odnosu na rastući VWAP.

Dnevna neto% razlika u prodaji i kupnji između 5 i 10 BTC u odnosu na rastući VWAP. Izvor: Kaiko i OKEx

Ovaj grafikon ističe pristranost prodaje u ovom rasponu, uz tri značajne iznimke: kada su trgovci u ovom rasponu kupovali Bitcoin po cijeni od 11.500, 15.500 i 18.500 dolara. Međutim, vratit ćemo se ranije spomenutom trendu, gdje su se aktivnosti kupnje u ovom rasponu povećale blizu svih najviših razina.

Trgovine od 10 BTC i više – institucije

Naša posljednja kategorija obuhvaća trgovine vrijedne 10 BTC i više, koje počinju od 100 000 USD kada Bitcoin trguje s 10 000 USD. S obzirom na ogromnu veličinu ovih obrta, oni se mogu pripisati kitovima i institucijama, iako uz rezerve istaknute u uvodu.

Ovaj skup podataka ujedno je i najmanji od svih, količinski gledano, s obzirom na mali broj stvarnih dnevnih trgovina od 10 BTC ili više. To je rečeno, brz pogled na dane neto prodaje ovog raspona pokazuje uravnoteženiji trend, sa samo 64 od 122 dana, ili 54,70%, kojima dominira prodaja.

Štoviše, za razliku od svih prethodnih kategorija, niti jedan mjesec u ovoj grupi ne može se primijetiti ekstremni pritisak prodaje. Zapravo, za razliku od posljednje dvije kategorije, ova je u listopadu imala trend neto kupnje.

Dnevni% prodaja i kupovina od 10 BTC i više protiv VWAP-a. Izvor: Kaiko i OKEx

Dnevni postoci prikazani u gornjoj tablici pokazuju uravnotežen pristup, s ekstremnim s obje strane. Međutim, ove vrijednosti također su rezultat neizbježno ograničene veličine uzorka ovog raspona.

Dnevna neto% razlika u prodaji i kupnji od 10 BTC i više u odnosu na VWAP. Izvor: Kaiko i OKEx

Gornji grafikon neto postotnih razlika pokazuje jasniji trend, pri čemu se većina kupovine odvija između sredine rujna i kraja listopada dok je Bitcoin trgovao između 10.000 i 11.500 američkih dolara.

Iako je bilo nekih kamata za kupovinu oko 15.500 dolara, uslijedio je pritisak prodaje. Međutim, još jednom, poput kategorije prije ove, vidimo neto pozitivne kupnje 24. studenog, 26. i 29. studenoga.

Dnevna neto% razlika prodaja i kupovina od 10 BTC i više u odnosu na rastući VWAP. Izvor: Kaiko i OKEx

Konačno, rastući VWAP prema grafikonu neto postotka razlika samo potvrđuje kako su trgovci u ovom rasponu favorizirali kupnju po nižim cijenama (tj. Ispod 12 000 USD) i, kasnije, prodaju tijekom rasta cijena – uz neke iznimke, posebno blizu krajnjeg dijela miting.

Stavljanje stvari u perspektivu

Iako gornja opsežna rasprava naglašava zanimljive uvide, sada ćemo sažeti neke od ključnih nalaza u nastavku radi pristupačnosti i dobro zaokružene perspektive.

Tablica u nastavku naglašava dominirajući trend svakog mjeseca, označen simbolom plus (kupnja) ili minus (prodaja) pored postotne vrijednosti. Posljednji stupac ima istu brojku za cijelo razdoblje od 122 dana između 1. kolovoza i 30. studenog.

Raspon trgovanja kolovoz rujan listopad studeni Ukupno za razdoblje
0 i 0,5 BTC -80,65% +56,67% +58,06% +53,33% -53,28%
0,5 i 2 BTC -90,32% -93,33% +58,06% +63,33% -65,57%
2 i 5 BTC -93,55% -76,67% -54,84% -56,67% -73,50%
5 i 10 BTC -90,32% -73,33% -58,06% -56,67% -72,65%
10 BTC ili više -67,74% 50,00% +58,06% -56,67% -54,70%

Neto ponašanje kupnje ili prodaje za svaki raspon trgovanja u odnosu na svaki mjesec. Izvor: OKEx

Gornja tablica prikazuje veliku neto prodaju tijekom kolovoza u svim rasponima trgovanja. To se može objasniti činjenicom da je u kolovozu prvi put Bitcoin provalio u raspon cijena od 11 000 USD nakon gotovo 12 mjeseci – a trgovci su bili željni dobiti profit.

Rujan je uglavnom bio obilježen ponovnim padom Bitcoina na 10.000 američkih dolara i naknadnom konsolidacijom između 10.000 i 11.000 dolara. Iako ovaj mjesec vidimo kupnju na malo, svi ostali rasponi ponovno su bili neto prodavači – osim trgovaca u rasponu od 10 BTC ili više, koji su bili neutralni.

U listopadu je obilježen još jedan skup koji je Bitcoin uzeo s oko 10.500 na 13.500 dolara. Iako su se trgovci na malo očekivano pridružili ovom naletu, to je pokolebalo i profesionalne trgovce. Iako su veliki trgovci i kitovi ostali neto prodavači, njihova prodaja u listopadu nije bila tako ekstremna kao mjeseci prije. Valja istaknuti da su trgovci u rasponu od 10 BTC ili više u listopadu postali neto kupci.

Konačno, u studenom su i maloprodajni i profesionalni trgovci nastavili kupovati dionice, dok su veliki trgovci, kitovi i možda institucije zarađivali. Ovo se ponašanje može objasniti prvim neuspješnim pokušajem Bitcoina da 25. novembra testira najvišu razinu u 2017. godini, što je rezultiralo naglim padom i padom oko Dana zahvalnosti. Psihološki otpor ovdje, kao i potreba za upravljanjem rizicima, mogli su potaknuti kitove i institucije da opušte svoje pozicije na tim razinama, dok maloprodaja i profesionalni trgovci i dalje ostaju nada.

Da bismo ovo stavili u perspektivu, razmotrit ćemo posljednji tjedan u studenom i jesu li trgovci u našem asortimanu tih dana neto kupovali ili prodavali.

Raspon trgovanja 24. studenoga 25. studenog 26. studenog 27. studenog 28. studenoga 29. studenog 30. studenog
0 i 0,5 BTC Prodaja Kupnja Prodaja Kupnja Kupnja Kupnja Kupnja
0,5 i 2 BTC Kupnja Kupnja Prodaja Kupnja Kupnja Kupnja Prodaja
2 i 5 BTC Prodaja Prodaja Prodaja Prodaja Kupnja Prodaja Prodaja
5 i 10 BTC Kupnja Prodaja Kupnja Kupnja Kupnja Kupnja Prodaja
10 BTC ili više Kupnja Prodaja Kupnja Prodaja Neutralno Kupnja Prodaja

Neto ponašanje pri kupnji ili prodaji za svaki raspon trgovanja tijekom posljednjeg tjedna u studenom 2020. Izvor: OKEx

Ova tablica pokazuje kako su svi osim većine trgovaca na malo zarađivali kad je BTC 30. studenoga dosegnuo novi vrhunac svih vremena. Međutim, najveća relativna aktivnost uzimanja dobiti zabilježena je u rasponu od 2 do 5 BTC trgovina. Kao što je ranije spomenuto, trgovci u ovom rasponu uglavnom su kupovali Bitcoin ispod 11.500 američkih dolara i donosili dobit jer je BTC cijenio sve do najviših razina. Čini se da su više kupoprodajnih poslova zaključili tek 28. studenog, kada je započeo oporavak nakon pada Dana zahvalnosti.

Slično tome, sve osobe trgovaca, osim kitova i institucionalnih trgovaca, panično su prodavale tijekom pada Dana zahvalnosti 26. studenog, kada je cijena pala s 19.000 na 16.000 dolara. To pokazuje koliko su veliki kitovi i institucije relativno aktivno kupovali BTC "jeftino" kao što su ga prodavali svi ostali dok je cijena padala.

Zaključak

Čini se da trgovci na malo progone rast cijena Bitcoina – kao u kupnji kako cijena raste – s razine od 11 000 USD do nedavnog najvišeg razdoblja na OKExu od oko 19 850 USD. Iako su se i profesionalni trgovci kasnije pridružili skupu, čini se da su veliki trgovci (a možda i kitovi) profitirali jer su institucije (a možda i kitovi) ostale donekle uravnotežene, unatoč nekim pristranostima prema prodaji.

Kaže i brza analiza zadnjeg tjedna u studenom, koja pokazuje da su kitovi i institucije kupili pad cijena za Dan zahvalnosti, nakon čega je uslijedio oporavak cijena.

Sve u svemu, čini se da su veliki trgovci, kitovi i institucije koji su akumulirali Bitcoin oko 10.000 USD odlučili ostvariti dobit tijekom ovog skupa, dok su trgovci na malo uglavnom dodavali svoje pozicije tijekom skoka cijena. Rezultat toga mogao bi biti da će trgovci na malo biti zarobljeni u kratkom i srednjem roku – s BTC-om koji se trenutno trguje ispod 19 000 USD – ali s obzirom na to kako sveukupni sentiment na tržištu ostaje bikovit, njihovi gubici mogu biti kratkotrajni.

Uz svu pompu i maniju oko Bitcoin bikova, podaci o kojima se raspravlja u ovom izvješću služe kao podsjetnik da veliki trgovci, kitovi i institucije bave se niskom kupovinom i visokom prodajom. Nije im u interesu nastaviti kupovati novčiće na novim visinama i učiniti ih još skupljima. U konačnici, kao što pokazuju podaci, oni nastoje nagnati tržište, panično istresti maloprodaje i iskoristiti mogućnosti za kupnju relativno jeftinih kovanica. Čini se da je za trgovce na malo i sve ostale između dvije mogućnosti između dvije mogućnosti: plivanje s plimom ili protiv.

Ako smatrate da je ova analiza pronicljiva, u nastavku možete pogledati, preuzeti i podijeliti PDF verziju ovog izvješća:

Prikaži cijeli zaslon

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner