Tržište pozajmljivanja DeFi doseže nove vrhunce usred novog CeFi natjecanja

DeFi Digest OKEx Insights tjedni je pregled decentralizirane financijske industrije.

Snimka tržišta DeFi-a

Decentralizirano financijsko tržište zadržalo je svoj zamah ovaj tjedan jer je ukupna vrijednost zaključana u proizvodima DeFi porasla s 12,01 na 13,65 milijardi dolara.. 

Uniswap je zadržao svoju poziciju tržišnog lidera s zaključanim tržišnim udjelom od 22% od ukupne vrijednosti dolara. Decentralizirana burza također je imala najveći fond likvidnosti i zadržala je dominaciju u opsegu trgovanja na 48%. Primjetno je da je prosječni tjedni obujam DEX-ova porastao 5% ovog tjedna.

U sferi decentraliziranog zajma, Compound je nastavio voditi s tržišnim udjelom od 56%.

Potaknuto rastom kredita, tržište DeFi-a raslo je 13,6% ukupne zaključane vrijednostiPotaknuto rastom kredita, tržište DeFi-a raslo je 13,6% ukupne zaključane vrijednosti. Izvori: DeFi puls i DeBank

Tržište zajma DeFi povratilo se ovog tjedna nakon kratkotrajnog prestanka rada sredinom rujna. Kao što je naznačio davatelj podataka DeFi Pulse, ukupna vrijednost zaključana samo u decentraliziranim protokolima posudbe dosegla vrhunac svih vremena od 5,1 milijardu dolara. 

Ukupna vrijednost zaključana na DeFi-u i na kreditnim tržištima dosegla je najvišu razinu od 13,65 milijardi, odnosno 5,1 milijardu dolaraUkupna vrijednost zaključana na tržištima DeFi i na pozajmicama dosegla je najvišu razinu od 13,65 milijardi, odnosno 5,1 milijardu dolara. Izvor: DeFi Pulse, OKEx Insights

Proizvođač protokola za decentralizirano kreditiranje također je ovog tjedna postigao važnu prekretnicu. Njegov stabilnicoin, Dai, premašio je u srijedu oznaku tržišne kapitalizacije od milijardu dolara, prema Podaci CoinGecka.

Protokoli posudbe DeFi suočavaju se s centraliziranom konkurencijom

Dok je tržište decentraliziranog zajma dobilo pozitivan zamah, protokoli za posudbu DeFi suočili su se s pojačanom konkurencijom kripto burzi i izdavatelja stabilcoina.

Circle, izdavač stabilcoin USDC-a, planira predstaviti izgradnja poslovnog računa s visokim prinosom. Odredbe i stope kreću se od 8,5% godišnjeg postotka prinosa za otvorene uvjete do 12-mjesečnog računa APY od 10,75%. Uz to, USDC kamate se isplaćuju tjedno i obračunavaju svakodnevno. 

Usporedba povratka DeFi i CeFi

S porastom kripto ponuda s centraliziranih i decentraliziranih platnih platformi, korisnici danas mogu jednostavno posuđivati ​​ili posuđivati ​​kriptovalute. Stablecoins, čiji je cilj očuvanje vrijednosti tijekom vremena, popularni su među zajmoprimcima i zajmodavcima. S više kripto tvrtki visokog profila koje ulaze na tržište zajmova, korisnici sada mogu usporediti prinose koje nude centralizirane i decentralizirane financijske platforme.

DAI, USDT i USDC su tri stabilna novca koja najviše nude centralizirane i decentralizirane financijske platforme. Općenito, DeFi platforme nude veći povrat zajma od CeFi platformi. Fulcrum, platforma za posudbu DeFi izgrađena na bZx protokolu, ponudila je najveći povrat za DAI i USDC – 17,11%, odnosno 12,05%. Spoj v2 trenutno nudi najviši povrat za USDT, od 12,9%.

Trenutni prinosi na posudbe DAI, USDC i USDT među glavnim platformama za pozajmljivanje CeFi i DeFi, od 12. studenogaTrenutni prinosi za posudbe DAI, USDC i USDT među glavnim platformama za pozajmljivanje CeFi i DeFi, od 12. studenog. Izvor: DeFi stopa

Što se tiče stabilnog zaduživanja, Fulcrum ima najveći mjesečni prosjek povrata za posudbe DAI, USDC i USDT.

Zaduživanje stabilnih valuta nekada je bilo uglavnom neiskorišteno područje za CeFi platforme. Međutim, ove su se platforme počele natjecati s DeFi platformama nakon nedavnih najava podrške za USDT od BlockFi-a i Bitfinexa..

Trenutni povrat DAI, USDC i USDT pozajmica među glavnim platformama za pozajmljivanje CeFi i DeFiTrenutni povrat DAI, USDC i USDT pozajmica među glavnim platformama za pozajmljivanje CeFi i DeFi Izvor: DeFi stopa

CeFi platforme za pozajmljivanje nude dodatnu zaštitu investitora

CeFi platforme počinju diverzificirati svoju kripto ponudu za zajmodavce i zajmoprimce, a imaju dvije ključne prednosti u odnosu na DeFi platforme za posudbu.

Prvo, centralizirane platforme za kriptozajmljivanje su skrbničke. Kolateral korisnika čuva platforma za pozajmljivanje ili skrbnik treće strane. U slučaju BlockFi-a, njegov skrbnik, Blizanci, dobio licencu za povjerenje iz New York State Departmenta za financijske usluge – zahtjev da bude usklađen sa specifičnim potrebama kapitalne pričuve i bankarskim standardima sukladnosti prema §100 Newyorškog zakona o bankama.

Štoviše, centralizirane platforme za kriptozajmljivanje imaju strože zahtjeve za usklađenost od decentraliziranih platformi. Iako su platforme za posudbu DeFi uglavnom neuređene, neke centralizirane platforme za posudbu zahtijevaju od korisnika poštivanje propisa o sprječavanju pranja novca, kao što su provjere “Upoznaj svog kupca”, otkrivanjem osobnih podataka. Na primjer, BlockFi zahtijeva korisnici da tijekom zahtjeva za kredit daju svoj broj socijalnog osiguranja i bankovne podatke.

Jesu li CeFi platforme za pozajmljivanje vjerodostojne?

Unatoč dodatnoj zaštiti investitora, nedostatak vjerodostojnosti među nekim centraliziranim platformama za posudbu rezultirao je prelaskom korisnika na platforme za posudbu DeFi.

Primjerice, nedavno je Cred (US) LLC, zajmodavac s licencom prema kalifornijskom Zakonu o zajmodavcima podnesena za poglavlje 11 zaštita od bankrota u Delawareu. Zajmodavac je privremeno zaustavio priljeve i odljeve sredstava zbog nepravilnog upravljanja sredstvima. Uz to, novčanik i platforma za trgovanje Uphold prestali su s partnerstvom i planira pravnu akciju protiv Creda zbog kršenja ugovora i prijevare. 

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner