Uspon složenice: mjehurić vođen hiperom ili pokazatelj snage DeFi-a?

Složena hype slika

Vodećeg proizvođača decentraliziranih financijskih protokola nedavno je brzo pretekao drugi protokol DeFi nazvan Compound. Oboje zasnovani na mreži Ethereum, Maker je od 2018. bio na vodećem mjestu u DeFi-ju u pogledu ukupne vrijednosti dolara koja se drži ili je „zaključana“ u protokolu, dok je popularnost Compound-a narasla od sredine lipnja.

Nedavni uspon Compounda bio je, barem djelomično, povezan s lansiranjem njegovog upravljačkog tokena COMP, čija je distribucija započela 16. lipnja. cijena COMP se više nego utrostručio na 223 USD – sa vrijednost zaključana u protokolu dosegnuvši gotovo 640 milijuna dolara od 30. lipnja.

Rastuća potražnja za COMP tokenima koristila je i čitavom DeFi tržištu, a ukupna imovina zaključana u svim protokolima porasla je s milijarde na 1,64 milijarde od sredine lipnja, prema DeFi trackeru DeFi Pulse.

Ukupna vrijednost (USD) zaključana u DeFi-u. Izvor: DeFi puls

Složeni: DeFi-ov novi i popularni vođa

Compound je decentralizirani protokol novčanog tržišta za posuđivanje i posudbu kripto imovine. Njezino tržište trenutno podržava devet sredstava:

 1. Osnovni znak pažnje (BAT)
 2. Kovanica u USD (USDC)
 3. Eter (ETH)
 4. Privezak (USDT)
 5. Maker’s stablecoin Dai (DAI)
 6. Zamotani Bitcoin (WBTC)
 7. Ugled Augurove tokene (REP)
 8. 0x-ov token ZRX
 9. Sai (SAI)

Prvo osnivač Compounda, Robert Leshner otkrio model upravljanja protokolom sa svojim ERC-20 žetonom COMP 26. veljače.

Projekt se približio decentralizaciji u travnju, kada je upravljanje zajednicom zamijenjen administrativni tim u upravljanju složenim protokolom. Nakon dva mjeseca javnog testiranja, zajednica projekta je prošla prijedlog upravljanja 007, koji je definirao kako će protokol distribuirati tokene korisnicima 15. lipnja 2020. Očekuje se da će distribucija COMP-a biti završena za četiri godine.

Korisnici mogu sudjelovati u procesu upravljanja Compoundom pomoću COMP žetona za glasanje o prijedlozima zajednice.

3 razloga zašto potražnja za COMP raste

Compound je zamijenio Makera kao vodeći DeFi protokol nakon objave u vezi s distribucijom tokena. Najočitiji su razlozi rastuće potražnje za COMP-om trostruki:

 1. Interes zajednice za COMP od njegovog pokretanja
 2. Određena imovina u Compoundu ima prinose veće od prosjeka
 3. Višestruke razmjene kriptovaluta – uključujući OKEx – ima popis COMP

Interes zajednice

Shema nagrade Compounda dopušta korisnici mogu zaraditi dodatni COMP za sve aktivnosti zaduživanja i pozajmljivanja u protokolu. To je slično sustavu povratka gotovine, u kojem korisnici dobivaju plaću kada posuđuju ili posuđuju.


Kada korisnici oduševljeno glasaju za prijedloge zajednice Compound, to im služi kao poticaj da „uzgajaju poljoprivredne proizvode“ ili zarade COMP posudbom ili posudbom imovine u Compound-u kako bi mogli biti aktivnije uključeni u njegov proces upravljanja..

Visoki prinosi

Aktivnosti posudbe i posudbe složenih korisnika također potiču relativno visoki prinosi koji se nude za neke od podržanih sredstava u protokolu. BAT, na primjer, ima godišnji postotak prinosa za zajmodavce u Compoundu, koji trenutno iznosi 14%. Taj APY je posebno više nego BAT pozajmljivanje na druge DeFi protokole kao što su Nuo Network (5,42% APY) i Aave (4,06% APY).

Svako tržište novca na Compound-u usvaja promjenjivu kamatnu stopu čija vrijednost varira na temelju tržišne ponude i potražnje temeljne imovine. Kamatna stopa imovine, ukratko, raste kada je imovina oskudna i trgovci je vrlo traže.

Razmjene unosa

Osim interesa zajednice za COMP i atraktivne prinose imovine, najave COMP-a koji se nalaze na više vrhunskih burzi digitalne imovine također su dovele do nedavne popularnosti tokena i protokola.

Dana 23. lipnja, Coinbase Pro postala prva velika burza koja je podržala uvrštavanje COMP-a prije nego što ga je uvela na maloprodaju usmjerenu na investitore Coinbase platforma.

COMP je također stekao široku pažnju trgovaca kriptovalutama nakon svojih uvrštavanja na vodeće burze OKEx i Binance u proteklih tjedan dana.

Je li uspon Compounda mjehur?

Iako je Compound privukao široko zanimanje zajednice, hajp oko njegovog tokena može biti neodoljiv i izgledati poput tržišnog balona – posebno u sličnosti s početnom ponudom kovanica ili ICO-jevim balonom koji je vrhunac dosegao 2017. godine..

Od distribucije COMP-a u lipnju, korisnici su počeli uzgajati svoje prinose pokušavajući maksimizirati svoj prinos. To je također dovelo do zajedništva zabrinutost zbog potencijalnog balona – koje vrijedi detaljnije ispitati.

Manje stvarni plutaji impliciraju veću volatilnost cijena

Kao što naznačuje Ethereum blockchain explorer Etherscan, trenutna ukupna, potpuno razrijeđena tržišna kapitalizacija Compound-a iznosi oko 2,1 milijarde USD – to je ukupna ponuda COMP pomnožena s cijenom po žetonu.

S tako visokom vrednovanjem, kripto zajednica je, kako je napomenuto, izrazila zabrinutost zbog ranjivosti COMP-a na volatilnost cijena – posebno zbog njegove niske likvidnosti. Prema podacima Etherscan-a, ukupna tržišna kapitalizacija COMP-ove cirkulirajuće opskrbe tokena (onih dostupnih sudionicima tržišta) čini samo 25,6% COMP-ove potpuno razrijeđene tržišne kapitalizacije. Međutim, većinu tokena čuva vrlo mali broj korisnika, s 10 najboljih adresa posjedovanje 80,42% ukupne ponude žetona.

Uz to, stvarna kružna opskrba može biti mnogo manja od navedene cirkulirajuće opskrbe, što omogućava kratkotrajna kolebanja cijena.

Spoj bi mogao biti “izuzetno precijenjen”

Tržišna pompa oko složenih – i decentraliziranih financija općenito – potencijalni je pokazatelj tržišnog balona s DeFi žetonima koji pokazuju precijenjene višestruke vrijednosti (tj. Omjeri koji pomažu u procjeni financijske uspješnosti).

U cvrkut od 21. lipnja Julien Thevenard iz blockchain tvrtke rizičnog kapitala Fabric Ventures pokušao je izvući suštinsku vrijednost Compounda koristeći relativne procjene. Usporedio je kripto burze i DeFi protokole koristeći dva multipla, odnos cijene i zarade ili P / E, omjer i ukupnu kapitalizaciju P / E, kako bi usporedio tržišnu vrijednost svakog projekta s njegovom zaradom.

Relativna procjena na kripto burzama i DeFi protokolima. Izvor: Julien Thevenard

Nalazi Thevenarda ukazuju da su prihodi višestruki od protokola DeFi, poput Compound i Maker, mnogo veći od prihoda glavnih kripto burzi, poput Binancea i Bitfinexa.

Podaci također pokazuju da Compound ima omjer ukupne tržišne kapitalizacije P / E od 760x, što je tek drugo mjesto od proizvođača Maker, s 4.360x. Spoj također ima omjer P / E od 200x, što je puno više od povijesni omjer prosjeka za S&Zalihe P 500, pri 13x – 15x.

Prema Thevenardu, visoka procjena Compounda je oklada investitora na osnovi da mogu glasati za buduću zaradu od dionica pomoću COMP žetona i nade u masovno usvajanje Compounda, koji bi služio kao dugoročni pokretač cijene COMP-a.

Thevenard je ekskluzivno podijelio s OKEx Insights da, iako je COMP eksplodirao u vrijednosti zbog ograničene distribucije tokena i likvidnosti na burzama, prerano je uspon protokola nazivati ​​balonom. U komentarima ovog tjedna izjavio je:

„Može biti izazov vrednovati protokol poput Compounda jer je u povojima i ima značajan prostor za rast. Slično kapitalu u ranoj fazi, veći dio analize temelji se na mišljenju o budućoj stvorenoj vrijednosti i, na kraju, izdvajanju vrijednosti za vlasnike tokena.

Složeni token eksplodirao je na vrijednosti zahvaljujući maloj distribuciji tokena i, prema tome, tankoj likvidnosti na burzama. Međutim, Compoundu treba odati priznanje za stvaranje vrijednosti. Prije samo 10 dana protokol je generirao godišnji prihod od četiri milijuna dolara. Danas je to više od 100 milijuna dolara. “

Ipak, Thevenard i dalje preporučuje oprezan pristup, govoreći OKEx Insights:

„Ovdje treba biti oprezan, jer je razlog da su se naknade za složene sastojke povećale 25 puta tijekom 10 dana zbog jakog apetita na tržištu za COMP. Ovo bi moglo prestati ako ostanemo bez kupaca.

Mislim da je prerano reći je li ovo balon – procjena vrijednosti mreže koju je zabilježila već postaje razumnija u usporedbi s početkom ovog mjeseca. Na kraju, može biti korisno stvoriti hype i stvoriti nova tržišta. Nestrpljiv sam gledati kako Compound i drugi DeFi protokoli poput Balancera i Curve rastu 2020. godine. “

U cvrkut od 29. lipnja, odgovarajući na Thevenardova otkrića, Ryan Watkins, tvrtka za kriptoanalitiku Messari, tvrdio je da relativna procjena možda u ovom trenutku nije pravi pristup vrednovanju DeFi tokena, uspoređujući ih s “start-upima u ranoj fazi”.

Istraživač je primijetio da relativne procjene tokena Defi imaju ograničenu primjenjivost zbog razvijanja ekonomije tokena (ili “tokenomije”) protokola DeFi, ali da rezultati vrednovanja predstavljaju ključnu poruku – složeni i drugi protokoli DeFi su “izuzetno precijenjeni”:

“Kad uzmete u obzir sva ta pitanja u kombinaciji s činjenicom da toliko mnogo ovih projekata generira tako malu zaradu da su višestruki apsurdi, otežava se izvlačenje bilo kakvog iznosa iz višestrukih, osim da su svi ti projekti izuzetno precijenjeni.”

Umjesto relativne procjene, Watkins je predložio procjenu vrijednosti protokola DeFi promatrajući “kombinaciju kvalitativnih i kvantitativnih mjera”. To bi moglo uključivati ​​čimbenike kao što su tim i zajednica koji stoje iza tokena, kao i korisnike i druge mjerne podatke rasta. Uočljivo je da je sličan holistički pristup također ono što su ulagači još 2017. godine poticani koristiti za procjenu ICO tokena.

Lennix Lai, direktor financijskih tržišta u OKExu, također vjeruje da bi trenutna žetona Compounda mogla biti neodrživa:

„COMP, kao i drugi tokeni za uzgoj prinosa, druga je vrsta mehanizma distribucije tokena, za razliku od IEO [početna ponuda za zamjenu] ili ICO. Učinak je očit. Kao što vidite, imovina pod upravljanjem u DeFi-u doseže rekordne razine – a to je rizično.

Tokenomija narušava stopu tržišta kredita. Zbog toga postoji velika šansa da model nije baš održiv. I prije je postojao mehanizam za miniranje trgovine, koji nije bio lijep. “

Uz to, Lai je predložio da poljoprivrednici s prinosom trebaju biti svjesni potencijalnih, trenutno nepoznatih problema uzrokovanih sustavima poticaja protokola DeFi:

„Poljoprivrednici s prinosom moraju se čuvati likvidnosti, volatilnosti i unakrsne korelacije za svaki uloženi nestabilni žeton u trenutku kada opuštaju svoje pozicije. Sustav poticaja DeFi tokena podiže kamatne stope, što implicira da korisnici možda ulaze u neistraženo područje rizika. “

Je li DeFi održiv?

Decentralizirane financije navodno su postojale s vizijom otključavanja financijskih usluga za „nebankarsku“ populaciju – ili one kojima nedostaje pristup tradicionalnim financijama. Ključne kategorije DeFi-a uključuju pozajmljivanje, derivate, razmjenu i ulog.

Vitalik Buterin, suosnivač Ethereuma, tvitao nedavno je Compound-ov nagli porast popularnosti iskrivio izvornu viziju zajednice o prirodi DeFi-a. Konkretno, vjeruje da to ukazuju visoke kamatne stope koje su trenutno dostupne u DeFi-u "privremene mogućnosti arbitraže" ili drugi "nenavedeni rizici."

U zasebnom tvitu Buterin je izjavio da on vjeruje da bi se razvoj DeFi-ja trebao usredotočiti na “učvršćivanje i poboljšanje nekoliko važnih temeljnih blokova”, poput sintetičkih tokena na temelju fiat valuta i stabilnih kovanih novca.

Kretanje prema robusnijem ekosustavu

Osim sve većeg zanimanja i cijena za DeFi protokole i njihove tokene, popularnost Compounda uostalom može ukazivati ​​i na to da se gradi robusniji decentralizirani financijski ekosustav.

Statistika iz Dapp.com pokazuju da je dnevni opseg transakcija u DeFi-u naglo porastao od izlaska COMP-a i dosegao mjesečni maksimum od 497 milijuna USD. Tržišna kapitalizacija DeFi tokena također je zabilježila drastičan porast od sredine lipnja, nadirući na nevjerojatnih 6,1 milijardu dolara od Marka od 2 milijarde dolara početkom lipnja.

Dnevni obujam transakcija DeFi-a u USD. Izvor: Dapp.com

Međutim, druge ključne metrike u ekosustavu DeFi – poput broja korisnika – nisu zabilježile značajan rast nakon uspona Compounda.

Thevenard je za OKEx Insights rekao da bi uzbuđenje Compounda moglo dovesti do pokretanja više DeFi projekata, što bi zauzvrat moglo povećati povjerenje korisnika u budućnost DeFi-a. On je objasnio:

“Uzbuđenje oko Compounda još je jedan primjer u DeFi-u da dobri dizajni tokena mogu potaknuti stvaranje vrijednosti. Iako je hype možda pojačan dobrim vremenom u odnosu na razmjene i impresivnim performansama COMP-a, mislim da se ovdje gradi vrijednost koja daje povjerenje u budućnost DeFi-a.

Rano raspodjelom vlasništva u zamjenu za vrijedan posao, distribuirani projekti poput Compounda mogu rasti zajednice i graditi mrežne efekte mnogo brže nego što bi to mogla biti dionička tvrtka – što koristi svima od tima do pružatelja likvidnosti do korisnika. Nadam se da ćemo vidjeti još mnogo projekata u DeFi-u, a također i na drugim područjima, distribuirati svoje tokene svojim najcjenjenijim korisnicima. “

Felix Mago, suosnivač više azijskih kompanija za usvajanje Dash-a (DASH), rekao je za OKEx Insights da također vjeruje da DeFi ima potencijal otvoriti nove mogućnosti u financijskom sektoru, navodeći:

“Osobno vjerujem da je DeFi više od same kričave riječi i da može stvoriti stvarnu vrijednost za ljude i pružiti nove mogućnosti u financijskom sektoru. Općenito govoreći, sretan sam kad vidim da sve više i više tvrtki ulazi u prostor DeFi-ja i smišlja mnogo sjajnih ideja i proizvoda.

Međutim, Mago također preporučuje oprezan pristup DeFi-u, posebno u ovoj ranoj fazi razvoja ekosustava, rekavši OKEx Insights:

„Jesu li ove nove ideje i proizvodi održivi, ​​drugo je pitanje. Svatko bi trebao uzeti u obzir da visoki prinosi i kamatne stope obično nose velike rizike. Stoga svima mogu samo preporučiti da izvrše svoja temeljita istraživanja."

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map